Ukrainan konflikti/sota

Btw: tämä alkujaan asiallinen asiantuntija Ilmari Köyhkö on aika nopeasti saanut tartunnan liityttyään Aleksanteri-Instituutin palkkalistoille. Venäjän ellei peräti Neuvostoliiton näkemyksiä/kykyjä puoltava näkökanta valtaa alaa.
Mitäs ajatuksia herra on muutoin esittänyt kuin ikävän arvion sodan jämähtämisestä "ei-kenenkään voitoksi"?
 

Myös suomalaisten poliitikkojen pitäisi alkaa näyttää johtajuutta, Jussi Jalonen sanoo.


”Kansalaisyhteiskunnan ja talouselämän saattamisesta sotakannalle ei ole rohjettu puhua. Tätä ei pitäisi väistellä. Pitää luoda vankkoja rakenteita valtion tasolta alkaen toimintaa ohjaamaan, koska sotaa ei voi pitemmän päälle käydä markkinaehtoisesti.”
 

Britannian puolustusministeriö: Venäjän ei ole helppoa kasvattaa armeijaansa​



Britannian puolustusministeriö pohtii, millä keinoin presidentti Vladimir Putinin käsky asevoimien miesmäärän kasvattamisesta voitaisiin toteuttaa.

Putin on käskenyt nostaa asevoimien palveluksessa olevien sotilaiden määrän 1,9 miljoonasta 2,04 miljoonaan.

Britannian puolustusministeriön mukaan uusien sopimussotilaiden värvääminen on viime aikoina tuottanut vain vähän tuloksia. Tätä kautta on epätodennäköistä, että vaje täytettäisiin.

Myöskään asevelvollisia ei voi käyttää Ukrainan sodassa, koska maa ei virallisesti ole sodassa, joten asevelvollisia ei voi lähettää maan rajojen ulkopuolelle, Britannian puolustusministeriö muistuttaa.

Venäjä on Ukrainan sodassa menettänyt kymmeniä tuhansia miehiä kuolleina ja haavoittuneina.

Ministeriö uskoo, ettei Putinin määräyksellä ole merkittävää vaikutusta Venäjän taisteluvoimaan Ukrainassa.
 
Venäjä käytti sodan alkuvaiheessa paljon varuskunnissa olevaa kalustoa sekä niissä olevia kouluttajia ja siirsi näitä rintamalle.

Nyt monet varuskunnat pyörivät pahasti alimiehitettyinä eikä toimivaa harjoituskalustoa ole varmasti tarpeeksi.

Vaikka varuskuntiin saataisiinkin koulutettavia, niin laadukkaiden joukkojen tuottaminen on vaikeutunut.

Ukraina sen sijaan saa suurta koulutusapua länsimailta, joten voimasuhteet koko ajan muuttuvat Ukrainan eduksi.
 

Myös suomalaisten poliitikkojen pitäisi alkaa näyttää johtajuutta, Jussi Jalonen sanoo.


”Kansalaisyhteiskunnan ja talouselämän saattamisesta sotakannalle ei ole rohjettu puhua. Tätä ei pitäisi väistellä. Pitää luoda vankkoja rakenteita valtion tasolta alkaen toimintaa ohjaamaan, koska sotaa ei voi pitemmän päälle käydä markkinaehtoisesti.”
Tähänastinen tuki on riittänyt käytännössä pysäyttämään Venäjän hyökkäyksen, nyt edessä on moninkertainen ponnistus jos ryssä halutaan poistaa Ukrainasta ja koko maa vapauttaa miehityksestä. Tämä on varmasti pitkä ja resursseja vaativa prosessi, jollei Venäjä jollain ihmeellä ota ja hajoa sisäisesti. Itse pelkään että tämä jää jäätyneeksi, jolloin Venäjä saa mahdollisuuden kehittää sotavoimaansa
 
:)👍Kazakstan

Vielä näitä yritysuutisiakin kuulee. Dell häipyy rysymarkkinoilta 'kokonaan'.

Melitopolin illan ilotulitukset varmistettu pormestarin toimesta.

WarTranslated päivä 185 yhteenveto.

Jännä miten aseita ja muuta näköjään saa kuljettaa bosporin läpi mustalle merelle (kuitenkin) ilman tarkastuksia tms. (viittaus Syyriasta tuotuihin S-300'siin)

Lisänä (00:32-01:04): Kuinka ryssät saavat edelleen länsimäisia autoja (ja muutakin teknologiaa, mitä ikinä haluavatkaan): Käyvät vain hakemassa länsimaista ja ajavat venäjälle takaisin. Yritykset eivät saa tuotua autoja länsimaista, mutta yksityishenkilöitä nämä rajoitukset eivät koske.
 
Viimeksi muokattu:
Ihor on paennut Enerhodasrista kolme päivää sitten Zaporižžjaan vaimonsa ja kolmen lapsen kanssa. Venäläisten tulitus alueella alkoi olla vaarallista niin siviileille kuin ydinvoimalalle. Oman riskinsä asiaan tuovat myös ydinvoimalan sisään tuodut venäläisten raskaat aseet. Ihor ei luota, että ne toimivat ja säilyvät turvallisesti.

– Kun yksi vahingossa syttyy tuleen tai räjähtää, leviää tuli nopeasti voimalassa, hän sanoo.

Tšernobylin kaltaiseen ydinonnettomuuteen Ihor ei usko, koska Zaporižžjan voimala on toisenlainen. Hän tietää mistä puhuu. Ihor on opiskellut ydinvoima-alan insinööriksi alan yliopistossa Sevastopolissa Krimillä. Valmistumisensa jälkeen hän aloitti työt Zaporižžjan ydinvoimalan valvomossa 15 vuotta sitten.

Ihor oli työvuorossa, kun venäläiset tunkeutuivat alueelle.

– Me (vuorossa olevat työntekijät) emme voineet uskoa, että kuka on niin tyhmä, että ampuu ydinvoimala-alueella edes pienemmillä aseilla, hän toteaa.

Ukrainalaiset voimalan turvamiehet vastasivat lopulta venäläisten tulitukseen voimalan porteilla. Tulitaistelu kesti yli neljä tuntia. Koko sen ajan työntekijät olivat pommisuojassa. Ampumisen äänet kuuluivat selkeästi suojaan saakka.

– Siinä vaiheessa aloin olla varma, että venäläiset ottavat voimalan haltuunsa, Ihor sanoo.

Hän lopetti työnsä ydinvoimalassa kolme päivää sitten. Venäläiset sytyttivät voimalan lähettyvillä laajan metsäpalon, eivätkä päästä ukrainalaisia palomiehiä sammuttamaan sitä. Tätä ennen he tulittivat ydinvoimalan aluetta itse, mutta syyttivät siitä Ukrainan asevoimia.

Ihorin lähtöpäätöstä avitti valtavan metsäpalon lisäksi lämpövoimalan tulitus. Hän kertoo, että alueella leijuu runsaasti hiilipölyä iskun jäljiltä.

– Venäläiset eivät välitä pätkääkään, mitä voimala-alueella tekevät, Ihor hymähtää.



Ihorin mukaan monet Enerhodarin alueen asukkaat ovat muuttaneet suhtautumisensa Venäjään laajamittaisen hyökkäyksen alettua helmikuussa. Alueella oli aiemmin Venäjään neutraalisti tai jopa myötämielisesti suhtautuvia asukkaita.

– Aiemmin monet asuivat tyytyväisinä russki mir -aatteen alla (venäläinen maailma). Nyt he ovat muuttaneet suhtautumistaan.

– Kukaan ei olisi uskonut, että tällaista tapahtuu.

Ihor kertoo, että ihmiset ovat alkaneet puhua yhä enemmän ja enemmän ukrainaa alueella. Se on tietynlainen kannanotto sen puolesta, etteivät venäläiset ole tervetulleita Ukrainaan.

Venäjän suunnitelmiin järjestää jonkinlainen kansanäänestys valtaamillaan alueilla Venäjään liittymiseksi Ihor suhtautuu sarkastisesti.

– Eihän siellä ole enää puoltakaan asukkaista jäljellä, hän antaa esimerkin Enerhodarista.

Hän kertoo, että miehitetyllä alueella eläkeläiset ovat saaneet venäläisiltä 10 000 ruplan maksun, tietyllä tavoin eläkkeen korvikkeena.

– Siitä tehdään merkintä, jonka mukaan rahan vastaanottaneet henkilöt olisivat jo äänestäneet Venäjään liittymisen puolesta, Ihor sanoo kuulleensa.
 
#Makeevka now


It is reported that the Armed Forces of Ukraine destroyed one of the largest Russian military bases on the territory of the #Avtotsvetlit plant in #Melitopol . It was this shelling that people heard last night.


Two moments of arrival in the morning in the Leninsky district of Donetsk (valaistuksen perusteella video joko eiliseltä illalta tai tämän päivän aamulta):

 
Btw: tämä alkujaan asiallinen asiantuntija Ilmari Köyhkö on aika nopeasti saanut tartunnan liityttyään Aleksanteri-Instituutin palkkalistoille. Venäjän ellei peräti Neuvostoliiton näkemyksiä/kykyjä puoltava näkökanta valtaa alaa.

Huomasin itse saman asian. Se viimeisin, missä oli joku nainen UPI:sta myös mukana oli Ilmarin osalta puhdasta Venäjän disinformaation teesien toistamista. Ihan kammottavaa ...
 
Tähänastinen tuki on riittänyt käytännössä pysäyttämään Venäjän hyökkäyksen, nyt edessä on moninkertainen ponnistus jos ryssä halutaan poistaa Ukrainasta ja koko maa vapauttaa miehityksestä. Tämä on varmasti pitkä ja resursseja vaativa prosessi, jollei Venäjä jollain ihmeellä ota ja hajoa sisäisesti. Itse pelkään että tämä jää jäätyneeksi, jolloin Venäjä saa mahdollisuuden kehittää sotavoimaansa

Vaatisi kunnollisen ilmaherruuden ainakin paikallisesti (F16 ja A10). Tykistöä lisää, tankkeja, Himarseja ja pidemmän kantaman ohjuksiakin. 100 k koulutettua sotilasta lisää.

Kaikki on USA:sta kiinni. Saksa ja Ranska näyttäisi jo olevan vetäytymässä koko hommasta.
 
Viimeksi muokattu:
Tämä on totta. Koko maailma "seurasi huolestuneena" miten ryssä teki hyökkäysvalmisteluja yli vuoden ajan vaan mikään ei lopulta estänyt hyökkäystä. Sodaa edeltänyt diplomatia paljastui teatteriksi, heillä ei ollut aikomustakaan neuvotella. Kun he olivat valmiit, hyökkäsivät kuten olivat suunnitelleet. Ukraina otti iskun vastaan, mikä sen hinta oli, kuka tietää. Washington Postin artikkelin mukaan saivat vältettyä pahimman, koska siirsivät joukkoja ja kalustoa pois kohteista viime hetkellä. Puolustus ei myöskään murtunut, joten vihollisen ensi-isku ei ollut niin vahva kuin mitä olisi voinut olla.

Ennaltaehkäisevä isku nähdään käytännössä aina vääränä tekona ja siitä on helppo kirjoittaa, että sotaa ei olisi tullut, jos ei olisi isketty. Tai vähintään sota alkoi tällaisen iskun takia ja siten iskun tekijä on "sotaan syyllinen".
Vertailukohtaa voisi hakea Lähi-idästä. Kuuden päivän sota oli Israelin kannalta menestys kun tekivät ennalta ehkäisevän iskun eivätkä jääneet odottamaan hyökkäystä (varoittivat toki etukäteen että Tiraninsalmen sulkeminen tulkittaisiin sodan julistukseksi). Mutta se oli Yom Kippur-sota mikä sai lopulta USA:n siirtymään Israelin tueksi, silloin Golda Meir ja muu Israelin johto kyllä tiesi hyökkäyksen olevan tulossa, mutta toisin kuin edellisessä, päättivät etteivät vastaa ennaltaehkäisevästi siinä toivossa että saataisiin paremmin tukea. Se oli riskialtis veto ja maksoi Golda Meirille pääministerin paikan, mutta sen myötä kokonaistasapaino alkoi muuttua USA:n siirryttyä Israelin puolelle. Henry Kissinger vahvisti Meirin sodan aattona tekemän arvion oikeaksi, jos Israel olisi hyökännyt ensin, he eivät olisi saaneet USA:lta lanttiakaan.

Olisiko sitten niin että Ukrainassa nähtäisiin jollain tasolla tämän toisinto? Ehkä. Kummassakin tapauksessa USA tukee ja aseistaa mutta ei itse osallistu suoraan sotatoimiin (no okei, tiedustelutiedon sun muun kanssa kyllä). Pidemmän päälle Ukrainan selviäminen vaatii lännen mittavaa tukea vielä pitkään sen jälkeenkin kun sota joskus loppuu. Toivon mukaan silloin saadaan tehtyä jonkinlainen molempia osapuolia hyödyttävä ratkaisu ettei mennä perinteisellä kankkulankaivo(tm)-mallin kehitysavulla.
 

Myös suomalaisten poliitikkojen pitäisi alkaa näyttää johtajuutta, Jussi Jalonen sanoo.


”Kansalaisyhteiskunnan ja talouselämän saattamisesta sotakannalle ei ole rohjettu puhua. Tätä ei pitäisi väistellä. Pitää luoda vankkoja rakenteita valtion tasolta alkaen toimintaa ohjaamaan, koska sotaa ei voi pitemmän päälle käydä markkinaehtoisesti.”
Tää oli hyvä essee. Erityisesti ajatukset länsimaista sodan epäsuorina osapuolina tässä vaiheessa ja länsijoukkojen mukaan menosta vain ajan kysymyksenä olivat kaikessa inhorealistisuudessaan rehellisiä ja niin kovin toivomiani. Ukrainan täytyy voittaa sota. Paikalleen jäätyminen lasketaan tässä tilanteessa Ukrainan tappioksi, koska jälleen rakentamista ei voida aloittaa ja elintärkeät alueet ovat edelleen miehitettyinä. Jos Venäjä tämän sodan vie, ei ryöstäminen ja raiskaaminen lopu Ukrainaan. Lännen ja Venäjän konfrontaatiota voidaan vielä siirtää moraalisen epärehellisin keinoin tulevaisuuteen, mutta jonain päivänä pää täytyy nostaa puskasta ja likapyykki pestä. Mitä nopeammin tämä tapahtuu, sitä vähemmän kasakka ehtii raiskaamaan.
 
Vielä näitä yritysuutisiakin kuulee. Dell häipyy rysymarkkinoilta 'kokonaan'.


Lisänä (00:32-01:04): Kuinka ryssät saavat edelleen länsimäisia autoja (ja muutakin teknologiaa, mitä ikinä haluavatkaan): Käyvät vain hakemassa länsimaista ja ajavat venäjälle takaisin. Yritykset eivät saa tuotua autoja länsimaista, mutta yksityishenkilöitä nämä rajoitukset eivät koske.
Mä olen edelleen sitä mieltä että pakotteissa olisi avain sodan loppumiseen. Niihin vain pitäisi panostaa 100% eikä näin puolivillaisesti.
Moni Venäläinen tottui NL aikana kiertämään järjestelmää ja nykytilanne on siis tuttua.
Lisäksi kuten näemme ainoa vaikutus on vasta vähän kohonneet hinnat, pitäisi ymmärtää että pakotteita pitäisi olla enemmän ja niiden pitäisi olla tiukempia.
En voi olla tuntematta vahingon iloa kun Ranskassa sähkön hinta on tähtitieteellinen samaan aikaan kun monet Ranskalaiset kauppaketjut jatkaa toimintaa Venäjällä (Auchan, Decathlon,jne...)
 
Back
Top