Ukrainan konflikti/sota

Mistä tuosta hullusta tietää vaikka ampuis länsirajalle ja laskeuma Puolaan. Ku jos syrjäytetään nii ei ole mitään menetettävää. Sehän tuntuisi haluavan historian kirjoihin
Itse kuulun koulukuntaan, joka ei usko nukejen käyttöön - edes sen pienimmän taktisen. Putin kuitenkin lienee aidosti asiaansa ja Venäjän suuruuteen uskova, joten ainakaan rationaalisesti ajatellen siinä ei olisi mitään järkeä. On toki eri asia, millä logiikalla nämä jantterit Venäjän johdossa oikeasti toimivat.
 
Ukraina on vasta aloittanut, mutta Venäjä ei ole vielä edes aloittanut.

Jännäksihän tämä menee :rolleyes:
Voi kai sen noinkin ilmaista, että kaikki tähän asti tehdyt toimet ovat samaa jatkumoa - samaa ikiaikaista ryssimistä. Yhtä pötköä.
Mitä yllättäviä toimia sitten miettivätkin, niin se kuitenkin tiedetään varmasti, miksi se muuttuu ...
 
Tätä on tosiaan pohdittu että miten kauan Venäjältä menee "suorituskyvyn palauttamiseen" edes menetetyn kaluston korvaamisen muodossa. Usean ammattilaisen suulla on todettu 5-10 vuotta, tosin mitä pidempään sota jatkuu, sitä enemmän kallistutaan 10 vuoden suuntaan. Uskon että tämän sodan myötä Neuvostoliiton haaska on lopullisesti kaluttu loppuun ja jatkossa kaikki mitä tarvitsevat on pakko ostaa uutena: käypää käytettyä tai varastoitua ei yksinkertaisesti ole jäljellä tai sen kunnostaminen maksaisi saman mitä uuden ostaminen.

Tätä on toki liian aikaista sanoa, rehellisiä jos ollaan niin kukaan ei tiedä varmaksi. Siitä huolimatta kiva spekuloida, minäkin kallistun tuonne 10 vuoden tienoille - jos se edes riittää. He ovat menettäneet hyvin suuren määrän erilaista kalustoa ja vaikka hävittäjiä ja helikoptereita ei ole menetetty Oryxin mukaan suuren suurta määrää, niin lentotunteja ja muunlaista kulumista on varmasti tullut huomattava määrä. Lentävän kaluston osalta sen elinkaari täytyy ottaa tosissaan, mikä puolestaan tarkoittaa joko kuluneen modernisointia / korjaamista tai uuden ostamista.
Olisi hyvä täsmentää vielä puhutaanko absoluuttisen vai suhteellisen suorituskyvyn palauttamisesta. Parin tuhannen T72 rungon putsaaminen ruosteesta vuoteen 2030 mennessä voi palauttaa suorituskyvyn 2021 tasolle. Samaan aikaan muut maat ympärillä ovat kasvattaneet kykyjään vastaavasti jo kymmenen vuotta ylöspäin.
 
Viimeksi muokattu:
Hyvä että Ukraina sai alueita vallattua ennen rasputitsan alkua

Mitähän tullaan näkemään seuraavaksi Ukrainassa?
Hersonissa ei varmaan kannattaisi höökiä vaan odottaa maltilla kunnes "motti" tai ainakin osittainen kypsyy Ukrainalle edullisemmaksi.
Harkovassa taas varmaan pakko hiukan vetää henkeä ja antaa kärjelle lepoa ja huollolle aikaa.
Yksityiskohtia en tohdi arvata. Näinkö tietävät kovin pitkälle itsekään? Hyökkäyssodassa kun kannattaa painaa sinne missä menestystä tapahtuu.

Isossa kuvassa arvioin että Ukrainan strategiana on höökiä siihen saakka että rospuutto ja Kenraali Kura tekevät hyökkäyksestä kannattamattoman kummallekin osapuolelle. Aloituksen ajankohdasta voisi arvioida että noin näin pitkään puristukseen on varauduttu. Toki jos vaikka viikkoa paria ennen pahinta kura-aikaa lopettaa, ei Venäjä ehdi reagoida tarpeeksi suurella voimalla työnnön loppumiseen.

Siinä on sit hyvä pitää erätaukoa ja miettiä seuraavia kujeita.

En ole sääekspertti. Jotkut arvioivat että syksy ei ole yhtä pahaa aikaa kuin kevät.
 
Olisi hyvä täsmentää vielä puhutaan absoluuttisen vai suhteellisen suorituskyvyn palauttamisesta. Parin tuhannen T72 rungon putsaaminen ruosteesta vuoteen 2030 mennessä voi palauttaa suorituskyvyn 2021 tasolle. Samaan aikaan muut maat ympärillä ovat kasvattaneet kykyjään vastaavasti jo kymmenen vuotta ylöspäin.

Totta, tässä on paljon tulkinnanvaraa. Jos vielä palataan tuohon hävittäjäasiaan, niin Su-57 koneiden sarjatuotanto on nimellisesti alkanut mutta käytännössä tahti on ollut hyvin hidasta. Olen laskenut koneita luovutetuksi:

2020: 1 kpl
2021: 2 kpl
2022: 2 kpl

Niitä on virallisesti tilattu 78 kpl.

Jos muistan oikein, Suomen olisi tarkoitus saada ensimmäiset F-35 koneet vuonna 2026 ja olikohan niin että tilaus olisi valmis vuoden 2030 loppuun mennessä? Aikataulut voivat toki aina lipsua, sitä ei voi tietää, mutta on hyvin mahdollista että vuonna 2030 Suomella on suurempi määrä 5. sukupolven hävittäjiä kuin mitä Venäjällä.

En laske yhtäkään Venäjällä tällä hetkellä tuotannossa olevista hävittäjistä 5. sukupolven koneiksi, poislukien tämä Su-57. Su-34M, Su-35S ja Su-30SM ovat hyviä eri suorituskyvyiltään, mutta häivemuotoilu ja muu siihen liittyvä puuttuu. Ei voi laskea samaan sarjaan siis eikä niitä taida kukaan laskeakaan.
 
Tällainen huhu. Olisikohan se toinen "läpimurto" josta vihjailtiin. Tämä on pikkukaupunki vain 10 km Davydid Bridistä pohjoiseen jokivarressa sen itäpuolella. Jos tämä on totta niin lisää arveluja, että ryssä on menettänyt täysin otteensa tuolla alueella

 
Aikasemmin oli juttua että ryssät olis vetäytymässä Melitopolista, mutta ennemminkin kyseessä on tod näk rotaatio tai etulinjojen vahvistus. Twitterissä v_stus kirjotti aiheesta pienen langan, tämä tietysti vaan yhden analystin ajatuksenjuoksua, mutta tavallaan kävis järkeen. Mutta mistä näistä tietää:

"Regarding the "flight of orcs from Melitopol"

When we talk about the movement of a certain column from the rear city (almost 70 km from the front line), and AT THIS TIME the occupiers strengthen the front edge (Pology, Vasylivka, Novoprokopivka) - it is more like a rotation than an escape!
And this strengthening is quite significant.
I deliberately do not speak for the actions of our General Administration - but the reaction is quite adequate.
Melitopol is one of the STRATEGIC points that the Orcs will hold until the last
They had only a few such e.g. - Melitopol, Berislav, Izyum, Novooleksiivka, Armyansk, Horlivka, Makiivka, Donetsk, Alchevsk, Luhansk, Dzhankoy and Sevastopol

We released one of these points recently. This is Raisin (Izjum, toim huom.). And this is our great victory, which is of a strategic nature.

The status of Melitopol in the military component is one of the highest. If not the highest.
We will have to chew it out. Then blood. And not now. Currently, there is not enough strength.

It is more realistic to say in favor of a winter or even a spring campaign for Melitopol. Therefore, it is not an escape now."

 
Kuin tilauksesta JR2 tuumaillut Venäjän hävittäjäkaluston käyttöä ja tehnyt omia laskelmia / arvauksia:

(forgive me my non-aviation language)

#Russian assessment on its air superiority & SEAD requirements

⁃ 2 x fighter (Su-35/30SM/27SM) 24hrs/day in the air in four key areas:

- 1. north (based in #Belarus),
- 2. north-east (in Kursk & Voronezh),
- 3. south-east (in Yeysk & Krasnodar),
- 4. south (in Saki, Gvardeysk & Belbek)

- fighters supported by EW stations & armed with (2 x R-73, 4 x R-77 & 2 x RVV-BD or Kh-31 PM)
- Su-27/35 flight: 3 hrs (2 hrs effective patrolling, radius 400+ km, add extra 100km for the missiles)
- total: 16 aircraft on 12 shifts (192 sorties). If 96 Su-35/27 & 96 Su-30SM are employed, it sums up to about 550 flight hours a day.
- Limit for one ac per year is 365x3(2.5), at average 1000 hrs (total lifetime is 6000 hrs)

- Now for Su-24/34 (bombers)
- 2 x ac in the east & 2 ac in the south (similar maths)
- 192 sorties per day.
- if 96 bombers are flown, it takes 730 hrs from their lifetime limit of 4000 hrs. It requires to buy 16-18 Su-34 a year to compensate their degradation.

- It also needs A-50 (pair, north & south).
- 2 ac for 6 shifts by 4 hrs = 72 hrs of sorties per day.
- But Russia has only 6 A-50. Hence each A-50 should stay 12 hrs a day in the air. Fact: Il-76MD - 30k hrs of lifetime.
- Assumption: A-50 - 20k hrs of lifetime. Then 12x365=4500 hrs of flying a year. Russia should buy 1.5 A-50 a year to compensate its wear.

- Similar numbers for Tu-214R & Il-20M.

- Su-34 burns 6 tons of fuel each hour, Su-30/35 3.5 tons each hour.

IMO Russia doesn’t have that much pilots, fuel to afford 24hrs SEAD & air superiority. And this assessment doesn’t calculate accidents & combat losses.

Russia can pierce but not dominate the airspace of Ukraine


Samaa mieltä hänen lopputuleman kanssa: Venäjän resurssit eivät riitä 24/7 SEAD ja air superiority toimintaan, kuten on nähty läpi sodan. Toisaalta hänen laskelmia voi käyttää perustana jos haluaa arvioida sodan vaikutusta eri konetyyppien elinikään. Venäjän lentäjien on sanottu saavat keskiarvoisesti alle 100 lentotuntia per vuosi (muistan jopa nähneeni arvioita että keskiarvo olisi alle tämän, ehkä jopa 80 tuntia per vuosi), joten tämän sodan kulutus on selvästi sitä suurempi (ei toki kaikkien koneiden osalta).

Venäjä on myös todistetusti menettänyt hävittäjäkoneita tässä sodassa, ei suuren suurta määrää mutta jokainen modernisoidun tai uuden koneen menetys kirpaisee varmasti.
 
Viimeksi muokattu:
Tällainen huhu. Olisikohan se toinen "läpimurto" josta vihjailtiin. Tämä on pikkukaupunki vain 10 km Davydid Bridistä pohjoiseen jokivarressa sen itäpuolella. Jos tämä on totta niin lisää arveluja, että ryssä on menettänyt täysin otteensa tuolla alueella

Lisätään vielä että tuo Bilohirkan kylä 2 km Davydid Bridistä lounaaseen on Ukrainan hallussa. Yksi GirkinGirkinin videoarvoituksista, mainittiin myös jossain muualla.
 
Miten nuo kaikki ryssän vehkeet savuttaa tuollain omituisesti?
Jonkin verran tullut läntistä kalustoa tarkkailtua ja niistä ei tuollaisia voimasavuja saa irti nousukiidossakaan.
Savua tulee piipusta kuin piipusta sen mukaan, miten epätäydellistä palaminen on.
Ilman syöttö polttokammioon kehittyi joskus -70 -luvulla ja sauhutus väheni.
Jenkkien C-135:ssa on -60 -luvun TF-34 -moottorit, kuten B-52:ssakin. Tupruttavat kyllä nekin komeasti.
Ryssällä taas kehitys tulee ehkä yleisemmin perässä.
 
Viimeksi muokattu:
Venäjän suorituskyvyn palauttamisesta maallikon arvaus: ei meidän elinaikanamme. Heidän aseensa ovat pysyvästi jäljessä länsimaisista, niiden uskottavuus täysin mennyt. Massakaan ei auta kun eivät saa miehiä riviin, ja miehiä ei taida asepalvelus enää kiinnostaa se vähäkään mitä ennenkään. Ostamalla moraalittomilta valtioilta (Ranska, Israel) Venäjä voi saada nykytekniikkaa, mutta on huollon ja varaosien suhteen ikuisesti riippuvainen toimittaneesta tahosta. Jos osaavat vielä jotain kopioida, teollisuuden kapasiteetti ja kyky ei riitä mihinkään.

Venäjä voi palauttaa itselleen jonkinlaisen uskottavan puolustuskyvyn, joutuen kuitenkin aina vain enemmän nojautumaan ydinuhkaan. Suurta hyökkäysarmeijaa ei koota vuosikymmeniin. Sen aika oli 80-luvulla. Se meni jo.
 
Back
Top