HS:stä löytyy artikkeli tästä Suomen sanktio-episodista:
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1410231013720?jako=722a76bb093148d31d72a67d96d6d027
Stubb: Suomi ei viivyttänyt pakotteita, mutta aikataulusta keskusteltiin
Tuomiojan merkintä: Suomi voisi vastustaa Venäjä-pakotteita vaikka yksin
Ulkomaat 9.9.2014 14:04 Päivitetty 9.9.2014 17:01
Anna-Liina Kauhanen
Helsingin Sanomat
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Erkki Tuomioja
Suomen kanta EU:n uusiin Venäjä-pakotteisiin ei syntynyt maanantaina helpolla, vaan vaati kaksi kokousta ja pitkälliset keskustelut.
Ulkoministeri
Erkki Tuomioja oli yksin sillä kannalla, että Suomen pitäisi yrittää estää kokonaan uusien Venäjän-vastaisten pakotteiden voimaantulo. Tuomioja kirjasi kantansa myös EU-ministerivaliokunnan maanantaisen kokouksen pöytäkirjaan.
”Ministeri Tuomioja jätti pöytäkirjamerkinnän, jonka mukaan hän yhtyy muuten esitettyihin toimintalinjoihin, mutta katsoo, että Suomen olisi mahdollista vastustaa uusien pakotteiden voimaansaattamista tulitauon jatkuessa, vaikka tätä eivät muut maat tukisikaan”, on pöytäkirjaan kirjattu.
Kaikki jäsenmaat– Suomi mukaan lukien – vahvistivat maanantaina tukensa pakotteiden sisällölle. Suomi kuitenkin halusi keskustelua pakotteiden toimeenpanoaikataulusta ja siitä, miten niitä voitaisiin tarpeen vaatiessa purkaa.
Pääministeri
Alexander Stubbin (kok) mukaan Suomi ei viivyttänyt EU:n päätöksentekoa uusista pakotteista. Kyse on hänen mukaansa normaalista neuvottelutilanteesta, jossa Suomella oli muutaman muun maan kanssa epäilyksiä siitä, milloin pakotteet kannattaisi saattaa voimaan.
”Maita, joilla oli samankaltaisia ongelmia aikataulun kanssa, oli 5–10", Stubb kertoi tiistaina Eduskunnassa.
tubbin arvion mukaan Suomen ulkopoliittinen johto ei ollut erityisen erimielinen Suomen linjasta uusiin pakotteisiin. Sunnuntaina juuri Tuomioja kuitenkin arvioi, ettei EU päättäisi vielä uusista pakotteista.
”Olimme kaikki pakotteista yhtä mieltä, mutta pidimme aikataulua haasteellisena. Pakotteiden aikataulusta käytiin ihan hyvä keskustelu. Olimme yhtä mieltä siitä, että ajoitus on haasteellinen, koska olemme päässeet vaiheeseen, jossa tulitaukoa pyritään implementoimaan”, Stubb sanoi.
Myös Tuomioja kiisti maanantai-iltana HS:lle lyhyessä sähköpostiviestissään, että Suomen johdossa olisi erimielisyyttä pakotteista.
"Itse lisäpakotteista eikä niiden sisällöstä ole hallituksessa erimielisyyttä eikä siitäkään, että ensi sijassa toivomme niiden voimaansaattamista myöhemmin tilanteen kehityksen arvioinnin perusteella", Tuomioja sanoi.
Stubb arvioi, että EU:n uudet Venäjä-pakotteet tulevat voimaan tällä viikolla, vaikka niitä päätettiin lykätä parilla päivällä.
”Pakotteiden voimaantuloon kannattaa varautua henkisesti”, Stubb sanoi.
Samoin on varauduttava siihen, että Venäjä vastaa EU:n lisäpakotteisiin kiristämällä omia vastapakotteitaan, Stubb sanoi. ”Olemme vastapakotteista totta kai huolissamme. Mutta se aita ylitetään sitten kun vastapakotteet tulevat voimaan.”
Suomi sai, mitä tavoitteli. Stubb pitää EU:n tekemään päätöstä pakotteiden voimaantulon lykkäämisestä hyvänä. ”Tärkeintä tässä on se, että sanktiot astuvat voimaan. Suomen näkökulmasta tärkeintä on se, että uudet pakottet eivät suoraan iske Suomen talouteen.”
Maanantaisessa EU-suurlähettiläiden kokouksessa päätettiin myös, että pakotteet voidaan tarpeen mukaan purkaa, Stubb sanoi. ”Takaportti on olemassa, mutta en usko, että sitä tullaan nyt käyttämään”, hän sanoi.
”Pakotepolitiikan perutavoite on luoda painetta sille, että tilanne Itä-Ukrainassa ja osapuolten välillä rauhoittuu. En lähtisi tulkitsemaan pakotteisiin liittyviä ehtoja puhtaasti juridisesti, sillä lopullinen päätös on poliittinen. Kyse on siitä, missä vaiheessa tuntuu, että molemmat osapuolet tekevät kaikkensa pysyvän rauhan eteen.”
Maanantaina EU-ministerivaliokunta kokoontui kahdesti muodostamaan Suomen kantaa uusiin pakotteisiin.
Kantaa oli pyydetty kirjallisena alun perin kello 16 mennessä, mutta EU:n puheenjohtajamaa Italia jatkoi EU-maille annettua vastaamisaikaa kello 19:ään.
”Suomen vastaus lähti hyvässä ajoin kello 18.59”, Stubb sanoi.
Pakoteneuvotteluista maanantaina tihkuneet tiedot Suomen mahdollisesta viivyttelystä saattavat vahingoittaa Suomen mainetta, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja
Arkadi Moshes tiistaina.
Moshesin koko haastattelun voi lukea täältä.
Stubbin mielestä Suomen maineen puolesta ei tarvitse olla huolissaan. ”Meillä on hyvä maine EU:ssa. Olemme valmiita neuvottelemaan myös vaikeissa paikoissa kovaa ja ajamaan Suomea etua.”