Syystä tai toisesta nyt vauhkoat hieman liian yksisilmäisesti ja lyhytnäköisesti Venäjän mahdollisuudesta kyykyttää (muita) eurooppalaisia energialla. Jurppi sinulle hyvin jo vastasikin.
"Vauhkoan" (kiitos tuostakin värittyneestä ilmaisusta) ihan siitä syystä, että täällä vauhkoaa päivästä toiseen nämä Jurpit ja Vonkat yksisilmäisesti ja kevytkenkäisesti Euroopan mahdollisuudesta kyykyttää Venäjää energian täysostostopilla. Täällä kirjoitellaan ikäänkuin Venäjä olisi jotenkin EU:n liipaisimella. Mitä se ei todellakaan ole. Kuten kirjoitin, ainoa VARMA asia on, että tempaisemalla itseltään energiat alta EU tekee itsarin. Riippuen vuodenajasta, myös muutama kansalainen lähtee mukana (kenr Holotna korjaa).
Aiemmin käytiin läpi Vonkan toimesta EU:n itsensä listaamia mahdollisia pakotteiden osa-alueita. Kaikkia konsteja on käytetty. Paitsi yhtä. Se on Vonkan listassa kohdassa 1. Voisiko porukka nyt hieman vaivautua miettimään MIKSIKÖHÄN sitä kohtaa numero 1 ei ole aktivoitu mitenkään, vaikka kaikkia muita pakotteita on käytetty??? Merkillistä, jos se ei anna teille ainakin hieman vinkkiä siitä, että saatatte olla ajatuksinne metikössä.
Perataan tämä asia nyt pohjamutia myöden niin ei tarvitse jatkuvasti siihen palata:
Nimimerkki jurppi kirjoitti:
Venäjän talous on siinä määrin riipppuvainen öljyn ja kaasun myynnistä että kaikista markkinahäiriöistä koituu heille erittäin suurta haittaa. Valuuttatulojen väheneminen iskee Venäjän kansantalouteen monin verroin pahemmin kuin se että EU-maat kääntävät hankintojaan muualle. Suurimmalta osaltaan Venäjän tuonti Euroopan maille voidaan korvata vaihtoehtoisilla öljyn ja kaasun toimituksilla tai vaihtoehtoisilla energiamuodoilla.
Venäjän taloudelle koituu kyllä haittaa, mutta Venäjän talouspa ei taida olla
demokratia? Diktatuurit tuppaavat kestämään pakotteita aikalailla hyvin kuten esim. Iran, Kuuba, Pohjois-Korea ja monet muut esimerkeillään osoittavat. Voisimmeko siis palstalla saavuttaa konsensuksen siitä, että Euroopan talouspakotteilla ei välttämättä ole paskakaan merkitystä Putinin asemaan Venäjän itsehallitsijana? Ainakin terve epäilys siitä olisi hyvä säilyttää. En minäkään tiedä varmuudella, miten asia on, mutta pointti onkin se, ettet sinäkään tiedä, ei sun kaveris eikä paraskaan "puhuva pää länkkäriteeveessä", se asiantuntija. Kukaan Kremlin ulkopuolella ei oikeasti tiedä, mitä kaikkea Putin on siellä hissuksiin valmistellut. Aivan varmasti hänellä on myös suunnitelma sen varalta, että kansa rupeaa pullikoimaan pakoteiden alla. Eikä se suunnitelma välttämättä ole eroaminen Pressan virasta....
Talouspuolesta lisäksi jos katsotaan, niin Venäjällä on valtiolla ihan kohtuulliset "sotakassat". Aivan heti se ei ole maksuvalmiustilassa. Öljy-yhtiöiden Venäjä puolestaan voi antaa mennä vaikka konkkaan, jos myynti loppuu. Venäjän energiayhtiöt kun tuppaavat olemaan tappiin asti lainoitettuja. Yleensä lainanantajat ovat Lännestä. Mikäs sen mukavampaa kuin että antaa mennä yhtiöiden konkkaan ja sitten konkkapesän hoitaja myy omaisuuden sopuhintaan uuden perustettavan yhtiön lukuun? Saapi puhtaan alun taas. Ainoa, jotka kärsivät, ovat lännen pankkiirit.
No niin, mennäänpä sitten eteenpäin tuosta Venäjän taloudesta vatvomisesta. Sitä asiaa kun ei ole mitenkään palstalla käsitelty, että
mitenkäs se Eurooppa itse kestää nuo pakotteensa. Saattaa nimittäin olla, että
me suhteessa häviämme tässä kakkaleikissä enemmän kuin Venäjä - ja sehän tarkoittaa tämän tyyppisissä leikeissä silloin sitä, että vähemmän hävinnyt on oikeasti voittaja! Jo nyt Euroopan talous on kurjassa kunnossa ja deflaatiouhkaa väläytellään. Jos menemme sahaamaan itseltämme energiaoksan poikki, niin se syöksee varmuudella tämän maanosan lamaan. Ehkä jopa deflatoriseen lamaan. Energian hinta Euroopassa pompsahtaa pilviin - myös sen vuoksi, että kaasua korvataan sähköllä, aina kun se onnistuu - mutta sähkö valitettavasti on sikakallista Euroopassa. Euroopan energiaintensiivinen teollisuus menettää kilpailukykynsä tai ainakin merkittävästi rampautuu tuon energiaseikan vuoksi.
Jurppi: Kerrotko ihan täsmällisesti mistä sitä vaihtoehtoisöljyä saadaan tilalle? Mikä maa tuottaa sitä Venäjän mittakaavassa? Missä sitä ylijäämää on noin paljon? Minun tietääkseni missään ei ole ylimääräisiä öljy eriä.* (Lähde: Suomi öljyn jälkeen)
Kaasullehan ei vaihtoehtoa edes ole tällä hetkellä - joten sille joudut hakemaan korvaavan energian heti kun varmuusvarastot loppuvat.
Kerro sekin, mitenkä se järjestyy.
Sähkö on käytännössä ainoa vaihtoehtoisenergia, joka minun mieleeni juolahtaa. Ei silläkään tosin kaikkea voida korvata eikä kustannuksitta. Sähkössä vaan on ongelmana se, että
siitä on jo valmiiksi pulaa Euroopassa! Kiitos Angela-nimisen DDR-läisen eräs suuri Euroopan maa "viisaudessaan" vetaisi ydinvoimalansa alas. Ydinvoimaa on korvattu kaasukäyttöisillä turbiinisähkövoimaloilla. Eikös olekkin fiksua? Kun kaasu lakkaa virtaamasta, katoaa osa Euroopan sähkökapasiteetistakin. Mistäs sitä korvaavaa energiaa sitten saadaan tilalle? Ehdotat nyt varmaan että "kivihiiltä". Tsot tsot,ei se niin helpolla onnistu. Ei kaasuturbiinivoimalaan voi yhtä-äkkiä ruveta heittelemään kivihiiltä. Ei se sillä energialla pysty toimimaan.
Kyllä tämä on aika lailla Pykälä-22 Euroopalle. Ryssän kaasulle EI ole vaihtoehtoja. Itäisessä Keski-Euroopassa sitäpaitsi lämpiää jopa kämpät sillä. Kun ryssä pistää hanat kiinni helmikuussa 2015 kun Itä-Euroopan päällä on kylmän ilmamassan vyöhyke, niin valmista tulee! Siinä hurrataan aivan varmasti EUvostoliiton "viisaudelle" kun jengi rupeaa jäätymään kämppiinsä. Eurooppaan tulee todenäköisesti tuolloin myös sähkönsäännöstelyjä. Ensimmäistä kertaa sotien jälkeen kansalaisten sähkönsaantia rajoitetaan. Jos halutaan pitää se vähäkin teollisuus pyörimässä, niin on pakko. Mahtaa sekin touhua lisätä politiikkojen suosiota? Me kun eletään kuitenkin demokratiassa, niin politiikot käytännössä pohtii joka asian kohdalla, että "mitäs tämä tulevissa vaaleissa merkkaa minun suosiolleni". Sille ei voi mitään. Demokraattiset poliitikot ovat yleensä säikkyjä lampaita.
Venäjällä ei sentään tule kylmä - eikä se leipäkään tyystin lopu. Elintaso kurjistuu siellä kyllä, mutta riittäkö se kapinaan? Aika kurjaksi saa mennä, jos esim Pohjois-Koreaa käyttää esimerkkinä. Silti ihmiset ei kapinoi, kunhan vain systeemin rautahansikas on murhaava otteissaan. KGB:n kasvatista voisi epäillä, ettei tuota aikoinaan hommiin valittu ainakaan helläkätisyyden vuoksi.
Euroopan pakotekeinot muilla sektoriella rupeaa olemaan käytetyt. Seuraavaksi - jos jotain uutta halutaan keksiä, on pakko koskea energiatuontiin. Mikä merkkaa meille kaikille välittömästi kurjenevia olosuhteita. Voipa olla, että ryssä tuosta hermostuneena vetelee kaasuhanat kokonaan kiinni kun pakkaset on alkaneet. Ja antaa Euroopan jäätyä niin talouden saralla kuin ihan kirjaimellisestikin. Kakkimisleikki on silloin saavuttanut huipentumansa ja Venäjä laskee tuolloin kylmästi, että Eurooppa ottaa enemmän hittiä kuin se itse! Tuommoinekin skenaario on ihan mahdollinen, jos Putin on tosi kova jätkä eikä kaihda keinoja.
Hänhän on jokatapauksessa ottanut suunnan pois Euroopasta, niin paskaako häntä kiinnostaa mitä täällä ajatellaan hänestä? Eihän hän täältä koe tarvitsevansa yhtään mitään.
Vuodesta 2017 eteenpäin Putinin ei tarvitse enää välittää GAvroopan mielipiteistä nykyisenkään vertaa. Aasia ostaa hänen energiansa ja raaka-aineensa. Venäjän energialle taas löytyy varmasti ostajat muualta, koska se on käytännössä pakko. Maailmassa ei ole ihmeemmin ylijäämäenergiaa varsinkaan öljysektorilla. Joka tippa mikä maasta ylös saadaan menee kulutukseen. Aika välittömästi. Kaasukin mennee iloisesti kaupaksi Kiinalle. Kiina korvaa sillä likaavan kivihiilen. Rupeaa vaihteeksi taas Kiinan kaupungeissa näkemään pidemmälle kuin 20 metriä...
* Itseasiassa yhä enenevässä määrin on ollut puhetta, että maailma olisi vihdoin sivuuttanut tai aivan juurikin saavuttamassa ns. Peak oilin. Sen jälkeen öljy hinnoitellaan ei tarjonnan mukana vaan
maksukyvyn mukaan. Arvatkaapas mitä? No sitä, että vanhusten Eurooppa ei ole sieltä maksukykyisemmästä päästä! Tämäkin asia muistaakseni selviää Suomi öljyn jälkeen kirjasta. Aasiasta löytyy ne maksukykyisimmät taloudet, koska siellä saadaan eniten lisäarvoa per öljybarreli. Siten siellä on vara myös maksaa siitä barrelista eniten! Putinin jengi on aivan varmasti nämä laskutoimitukset tehnyt kabineteissaan ja päättänyt , että jatkossa suuntaudutaan sinne päin missä sitä rahaa on. Eli Aasiaan!.
Euroopalle Putin haistattaa paskat, koska meidät hän näkee köyhänä, kuihtuvana maanosana. Ilmakos Euraasian karttapiirustuksiin ei Euraasian liittoon kuulu maita Baltiaa enempää! (onkos kukaan sitä koskaan miettinyt?) Nekin Putler ottanee vain koska iso venäläisvähemmistö ja Kaliningrad.