Alleviivasin viestistäsi pätkän.
Ampumahiihtäjät jälleen asialla, tämä Venäjän armeijaan pureutunut legenda ei tunnu kuolevan millään. Otin asian puheeksi 12.5.2022 (
LINKKI) kun kuultiin tästä uutisesta:
LÄHDE
Katso liite: 72315
Kirjoitin silloin näin:
Aina kun näkee tällaisia kuvia, palaa mieleen Tsetsenian sotien aikaiset huhut miten tsetseenien puolella taisteli virolaisia ampumahiihtojoukkueen naisia tarkka-ampujina. Molempien sotien aikana tällaiset huhut liikkui Venäjän joukkojen parissa, en muista huhuttiinko välillä että niitä oli myös Suomesta, mutta ainakin Viro ja ehkä muut Balttian maat.
Hyvin outo ja yksityiskohtainen juoru, miksi juuri ampumahiihtäjät? Venäjällä on toki aina ollut paljon taikauskoisia ja salaliittoteorioihin taipuvaisia, joten en ihmettele. Meille länsimaalaisille ja arvatenkin Moskovan tai Pietarin asukkaille tuo tuntuu naurettavalta, mutta pitää muistaa mistä valtaosa Venäjän sotilaista tulee: kaukaa syvältä Siperiasta köyhistä kaupungeista ja kylistä. Taikauskoisuus ja oudot pelot eivät ole siellä vieraita. Tuokin juoru kiertää sotilaiden keskuudessa mieheltä toiselle ja tarina kasvaa kertoessa. Ei siinä mitään totuuspohjaa ollut tietysti, vaikka tsetseeneiden joukoissa taisteli myös naisia (selvänä vähemmistönä tietysti).
Kaikki kunnia mimmille, mutta tämä kiehtova psykologinen puoli edellisten sotien ajoilta osuu mainiosti kun hänen tausta huomioidaan. Ukrainalaisten voisi olla hyvä jopa hieman ylikorostaa hänen osallistumistaan, jalkaväki on aina pelännyt tarkka-ampujia hurjasti ja jotenkin tuo myytti valkohiuksisista naistarkka-ampujista tuntuu juurtuneen venäläisten pariin. Pelon lisääminen vaikka sitten propagandan kautta on yksi sodan piirteitä, vaikea arvioida sen tehoa mutta pienellä panostuksella voi saada isoja hyötyjä joten miksei? Niinkin pieniä juttuja kuin vihollisen vainoharhaisuus tai vaikeus päästä uneen voi auttaa ratkaisevasti ainakin yksilötasolla kun taistellaan.
En väheksyisi tätä puolta sodankäynnissä, vaikka tosiaan panos-tuotto -suhdetta on hyvin vaikea arvioida.
MUOKKAUS: viittasin siis tähän outoon myyttiin:
https://www.wired.com/2008/11/return-of-white/
Tämä tuntuu seuraavan heitä sodasta toiseen ja sukupolvelta toiselle, joten ehdottomasti korostaisin / ylikorostaisin tätä heidän sotilaille. Myytti vain, vai onko? Ei mene kauaa niin näkevät kukushkan joka puussa ja näreen takana.
-
Mukava nähdä että tietyt "perinteet" eivät kuole koskaan.
Kirjoitin tuon tuumailun valtaosaksi huumorilla, mutta pitää muistaa että hyvin moni venäläinen sotilas on köyhemmistä lähtökohdista. Monet Siperiasta pienistä kylistä missä taikauskoisuudella on sijansa vielä nykypäivänäkin. Sanoisin että sota-aikana kun oma henki on aidosti uhattuna kaikenlaiset uskomukset saanevat tavallista korostuneemman roolin. Toisaalta sotilaat joilla on rajalliset keinot pitää yhteyttä toisiinsa ja läheisiinsä levittävät varmasti kaikenlaisia juoruja ja huhuja JA tarina muuttuu monta kertaa kerrottaessa. Nämä eivät sinänsä ole asioita joista voisi saada suurta hyötyä taistelun kannalta, ne eivät tapa tai haavoita vihollista eivätkä tuhoa heidän sotakoneitaan tai kykyä käydä sotaa, joten en käyttäisi liikaa aikaa näiden tuumailuun.
Lisäksi todettava että kirjoittaja sanoo kuulleensa että tällainen huhu leviäisi Pietarissa. Liekö jotain Tsetsenian sotien veteraanien höpötystä vain?