viimeinen mohikaani
Majuri
Ukrainalla on kaikenlaista lentävää dronea mutta ilmeisesti suora vastine Shahed-136:lle tai sen pikkuveljelle Shahed-131:lle puuttuu? Vastineella tarkoitan siis GPS/INS-ohjattua, edullista ja massamaisesti tuotettua UAV:tä, joka kuitenkin kantaa niin isoa paukkua, että siihen on vähän pakko "tuhlata" kertaluokkaa kalliimpi IT-ohjus. Eli vaikka ryssä onnistuisikin ampumaan kaikki alas S-300:lla, niin kulutussodassa vaihtosuhde olisi silti "normal katastrof".
Tehokas hävittäjätorjunta voi tietysti kääntää vaihtosuhteen päälaelleen. Mutta yön pimeydessä hitaasti ja matalalla lentävä, pieni ja vaikeasti havaittava maali lienee hävittäjällekin vaikea torjuttuva. Rajan lähellä lentävä hävittäjä voi tulla itsekin alasammutuksi vastapuolen IT-järjestelmien toimesta. Ammusilmatorjunta voi olla paikallisesti kustannustehokasta mutta järjestelmien torjuntatilavuus on varsin pieni. Rintamalinjan pituuden ollessa noin 2500 km, tällaisia järjestelmiä ja niiden käyttäjiä tarvitaan ihan käsittämätön määrä.
Vielä 90-luvulla GPS-signaaliin lisättiin virhettä (SA, Selective Availability), jonka suuruusluokka oli 100 metriä. Tahallisen häirinnän yhtenä tavoitteena oli epäilemättä estää GPS-ohjattujen "jokamiesluokan ristelyohjuksien" rakentaminen. Nykyään vastaava ei enää onnistu, koska vastaanottimet osaavat hyödyntää ristiin eri satelliittinavigointijärjestelmien (GPS, Glonass, Galileo, BeiDou) signaaleja.
Toisaalta, jos voimakkailla häirintälähettimillä saadaan matkustajalentokoneiden GPS-systeemit sekoamaan satojen kilometrien päästä, niin luulisi saman onnistuvan myös halpoja droneja vastaan? Tietysti laaja-alaisella häirinnällä sotketaan samalla myös omat satelliittipaikannukseen perustuvat siviili- ja sotilasjärjestelmät, joten häirintää ei ehkä haluta käyttää vaikka tekniikka olisikin olemassa? Toisaalta häirintä voi olla ajallisesti hyvin rajoitettua, mikä vähentää haittaa omille järjestelmille. Eli häirintää käytettäisiin vain silloin, kun drone-hyökkäys on käynnissä. Tämä tietysti edellyttää, että siitä saadaan jonkinlainen ennakkovaroitus.
Ukrainan ei ehkä kannata vastata symmetrisesti Shahed-136:lla tehtyihin hyökkäyksiin juuri niiden epätarkkuuden vuoksi: "jokamiesluokan ristelyohjukset" näyttävät soveltuvan parhaiten kaupunkialueiden terroripommituksiin. Osumatarkkuutta pitäisi pystyä parantamaan ilman, että dronen hinta nousee kohtuuttomasti. Ehkä ongelmaa voisi kiertää käyttämällä sekaisin tarkempaa ja siksi kalliimpaa sekä vieläkin halvempaa dronea vaikka sitten kokonaan ilman taistelukärkeä? Jos ryssä "tuhlaa" kalliita IT-ohjuksiaan, niin ammutaan enemmän halpoja droneja. Jos se yrittää säästellä parhaita IT-kykyjään, niin sitten ammutaan parempia droneja sellaisiin maaleihin, joilla on sotilaallistakin merkitystä. Vähän samaa ideaa kuin JASSM ja MALD -kombossa mutta selvästi edullisemmassa hintaluokassa, missä määrällä on laatunsa.