Venäjän Wagner-palkkasotilasryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin on jälleen kritisoinut Venäjän presidentti Vladimir Putinia, katsoo amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).
Prigozhinin latoi kritiikkinsä niin sanottujen ohjeiden muodossa, jotka oli suunnattu "nimettömälle viranomaiselle", jonka ISW katsoo käytännössä olleen presidentti Putin.
– Jos aloitat sodan, pyydän, että sinulla on luonnetta, tahtoa ja teräksiset pallit. Vain siten voit saavuttaa jotain, Prigozhin totesi ISW:n mukaan toimittajan kysymykseen.
Wagner-ryhmän johtaja lisäsi, että jos tämä kyseinen viranomainen hankkii aitoja saavutuksia, ei tämän hyvältä näyttääkseen tarvitse valehdella rakentaneensa uusia rakennuksia, metroasemia ja siltoja.
ISW:n mukaan nämä kommentit oli todennäköisesti tarkoitettu Putinille, joka Venäjän valtiomediassa toistuvasti kuvataan päämiehenä, joka on mukana pienissä infrastruktuuriprojekteissa ja tavallisten venäläisten elämässä.
Aikaisemmin Putinilla oli useita tunteja kestänyt vuosittainen "suora linja" -tv-ohjelma, jossa hän teatterimaisesti vastasi kansalaisten kysymyksiin, joiden aidompi osoite olisi todennäköisesti ollut paikallisviranomainen.
Prigozhin antoi kommenttinsa toimittajan kysymykseen, joka koski Venäjän valtiomedian väitettyä kieltoa puhua tai kirjoittaa Wagner-ryhmästä. Prigozhinin mukaan venäläiset byrokraatit hyötyvät väitetystä päätöksestä yhdestä kolmeen kuukautta. Sen jälkeen venäläiset kyllästyvät ja alkavat vihata byrokraatteja, Prigozhin sanoi uskovansa.
Ilman sotaa näin kovaa sensuuria ei olisi Venäjällä nähty, Prigozhin väittää. Todellisuudessa Venäjän media on laajalti ollut valtion näpeissä enemmän tai vähemmän koko Putinin valtakauden. Venäjän johtoa kritisoineita toimittajia on jopa murhattu.
ISW spekuloi Prigozhinin ehkä hyökänneen Putinia vastaan, koska hän ei saanut tälle mahdollisesti luvattua palkintoa Bahmutin valloittamisesta.
Onko Prigozhin uhka Kremlille vai toisin päin? Haastattelussa Aleksanteri-instituutin johtaja.
Prigozhin: Venäjällä voi tulla vallankumous
Vajaa viikko takaperin Prigozhin väitti haastattelussa, että hänen poliittista näkemystään hallitsee rakkaus isänmaahan ja Putinin palvelemiseen.
Prigozhin mielestä ei ole kestävä tilanne, että tavallisten venäläisten lapset palaavat edelleen kotiin sinkkiarkuissa samaan aikaan, kun Kremlin eliitin lapset paistattelevat päivää ulkomailla. Tämä voi Wagner-johtajan mukaan johtaa siihen, että Venäjä kohtaa vuoden 1917 kaltaisia levottomuuksia.
Venäjällä tapahtui vuonna 1917 kaksi vallankumousta, joiden myötä sekä Venäjän keisari Nikolai II että väliaikainen hallitus joutuivat luopumaan vallasta. Vuosina 1918–1920 Venäjällä käytiin sisällissota, jossa Vladimir Leninin johtamat bolsevikit taistelivat venäläisiä ja ulkomaisia armeijoita vastaan. Sisällisota päättyi bolsevikkien voittoon.
Prigozhin on moittinut "Bunkkeri-isoisää" ennenkin
Prigozhin tulkittiin kritisoineen Putinia edellisen kerran 9. toukokuuta, jolloin hän puhui "onnellisesta isoisästä", joka "pitää itseään hyvänä". Ajatushautomo ISW:n mukaan Wagner-pomo todennäköisesti viittasi presidentti Putiniin, josta Venäjällä käytetään ivallisesti ilmaisua "bunkkeri-isoisä".
Puheessaan Prigozhin kysyi retorisesti, mitä Venäjän ja tulevien sukupolvien tulee tehdä, jos "isoisä" osoittautuu "täydeksi paskiaiseksi".
Prigozhin myös totesi, että nimettömäksi jätettyjen henkilöiden tulisi lopettaa Punaisella torilla esiintyminen.
Ottaen huomioon, että Prigozhinin puhe julkaistiin samana päivänä kun Putin ja muun muassa puolustusministeri Sergei Shoigu esiintyivät voitonpäivän paraatissa Punaisella torilla, on helppo arvata, että Wagner-johtaja viittasi juuri Kremlin johtoon.
Prigozhin myöhemmin kiisti viitanneensa puheillaan Putiniin.
Venäjän puolelle hyökännyt sabotaasiryhmä jätti terveiset "bunkkerivaarille".
Sotahistorioitsija: "Teatteria"
Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Mikko Räkköläinen sanoi aiemmin
toukokuussa MTV Uutisille, ettei täysin ymmärrä Wagner-johtajan tarkoitusperiä.
– En tällä hetkellä ymmärrä, mitä lisäarvoa Prigozhin sai tällä (Putinin) tölväisyllä verrattuna siihen, että hän jatkaisi vain (Venäjän puolustusministeri) Shoigun ja (armeijan esikunnan päällikön Valeri) Gerasimovin haukkumista, hän toteaa.
– En tiedä luottaako Prigozhin siihen, että hänen videoidensa yleisö on kuitenkin niin pieni.
Sotahistorioitsija Lasse Laaksonen taas
katsoo, että Kremlin ja Wagner-pomo Prigozhinin välinen, kuukausia kestänyt julkinen sananvääntö on "tietynlaista teatteria".
– Minun tulkintani on, että (Prigozhinin ja Kremlin riitely) on tietynlaista teatteria. Varmasti se on hämmentämistä, jota Venäjä ja Putin harjoittavat. En usko, että Prigozhin tekee sitä yksin, Laaksonen sanoo.
Laaksosen mukaan Kreml pyrkii näin hämmentämään lännelle annettavaa kuvaa siitä, mikä on todellinen tilanne Venäjällä.