Pidin tätä tuolloin keväällä virheenä ja pidän sitä edelleenkin virheenä, joskin on huomioitava, että silloinen pm. Jatsenjuk ja silloinen presidentti Oleksandr Turtšynov ehdottivat itäukrainalaisille venäjän kielen aseman uudelleen arviointia sen ohella he olivat valmiit muihin myönnytyksiin mutta ne ehdotukset ja myönnytykset eivät kelvanneet silloiselle separatistijohdolle tai heidän venäläisille neuvonantajilleen. (Tosin silloisista separatistikomentajista/johtajista huomattavan moni oli tullut alueelle Venäjältä ja oli maan kansalaisia).
Laitetaan nyt linkki tähänkin:
http://yle.fi/uutiset/ukrainan_johto_tarjoaa_venajankielisille_myonnytyksia/7197794
Huomattuaan tekemänsä virheen Ukrainan väliaikaishallitus pyrki kyllä korjaamaan ne ja tekemään olennaisia myönnytyksiä ja tulemaan vastaan - tämä kädenojennus (tai ojennukset - niitä oli useita) eivät kuitenkaan kelvanneet kertaakaan separatisteille vaan jokaiseen ehdotukseen tuli käytännössä lopulta kielteinen vastaus - jos ei muuta niin epämääräisen hiljaisuuden jälkeen vastattiin "ei".
Toisaalta jokaisen olisi hyvä muistaa se, että venäjän asema ei Ukrainassa ollut ollut koskaan verrattavissa vaikkapa ruotsin asemaan Suomessa. Ilman Viktor Janukovitshin voimakasta työtä ja lupauksia sekä niiden lunastamista venäjänkielen asema tuskin olisi saanut sitä asemaa mikä sille lopulta muotoutui hänen valtakaudellaan.
"
Vuonna 2006 Alueiden puolue lupasi venäjälle virallisen kielen aseman sloganilla "Kaksi kieltä yhdelle kansalle!" ja muuttaa Ukrainan liittovaltioksi, jossa alueet saisivat laajemman itsemääräämisoikeuden. Nämä kuitenkin vaatisivat perustuslain muutoksia." (lainaus: wikipedia ja artikkeli Alueiden puolue).
Mutta yhtäkaikki, ei voi kiistää sitä etteikö kielikysymyksellä olisi ollut merkitystä siihen, että separatismin aalto sai vettä myllyynsä. Uusi hallinto teki tuolloin (kokemattomuuttaan ja kenties liiassa innostuksen vallassa) harkitemattoman päätöksen - sen tunnustan.
vlad.