Pitääkö paikkansa tieto, että jo ennen Krimin valtausta amerikkalaiset olivat rahoittamassa siellä olevan suuren oppilaitoksen ja sairaalan perusparannuksia? Tästähän seuraa edelleen että kun Ukraina olisi liittynyt EU:hun ja pikaisesti Natoon, niin hupsistakeikkaa, siellä Krimillä olisi Naton käsiin tipahtanut kaksi merkittävää tip top kunnossa olevaa rakennusta hallinnollisten porukoiden käyttöön. Olen antanut kertoa itselleni, että Krimille olisi ollut suunnitteilla Naton tiedustelukeskus juurikin noihin rakennuksiin. Pitääkö tämä paikkansa?
Tällainen ei varmaankaan miellyttänyt Venäjän laivastoasemasta vastaavia, koska yllä kuvatussa tilanteessa äkkilähtö olisi tullut venäläisille.
Hyvin paljon mahdollista, mutta on huomioitava, että jos projekti on ollut käynnissä, se on alkanut Janukovitshin valtakauden aikana, joten siihen liittyy huomattavia ennustamattomia tekijöitä ts. rahoittaja tai rakennuttaja ei ole millään voinut olla varma siitä, että rakennuksista on joskus hyötyä a) CIA:lle b) NATO:lle. On vain voinut olla olettamus siitä, että "me" voimme hyötyä rakennuksista - tai sitten emme voi.
Edellisestä voidaan sitten johtaa ajatus ns. vallankumoukseen. Ei ole ollut olemassa mitään takeita siitä, että sellainen onnistuu tai edes toteutuu - on ollut viitteitä siitä, että Ukraina on luisumassa kaaottiseen tilaan ja valtaa keskitetään liikaa yksiin käsiin - toimenpide joka suhteellisen usein johtaa jollain aikavälillä siihen, että kansa tai joku muu taho saa tilanteesta tarpeekseen. Harvoin semi-diktatuurit tai diktatuurit ovat olleet ikuisia.
Lisäksi on myös huomioitava se, että Janukovitshin valtakaudella kirjoitettiin uusi vuokrasopimus Venäjän kanssa laivastotukikohdista, joten vaikka maassa olisi valta vaihtunut ja jos Venäjä ei olisi puuttunut operaatioon sotilaallisesti, olisi ollut olemassa oleva ongelma - NATO:n artikloissa on (muistaakseni) selkeä maininta siitä, että jäsenmaaksi ei voida ottaa sellaista valtiota jonka alueella on kolmannen osapuolen sotavoimia pysyväisluonteisesti ja Krimillä Venäjällä olisi ollut joukkoja pysyväisluonteisesti ainakin sen 25 vuoden ajan (sopimus uudistettiin muistaakseni v. 2012 Ukrainan ja Venäjän välillä). Joten tilanne olisi ollut äärimmäisen mielenkiintoinen ja epäilemättä tuottanut ongelmia - olisiko NATO edes halunnut jäsenekseen Ukrainaa jonka alueella on pysyviä venäläisjoukkoja?
Edellisestä johtuen, on hyvin epävarmaa, että Ukraina olisi päässyt NATO jäseneksi sormia napsauttamalla - kyseessä olisi ollut vuosien työ ja sinä aikana mahdolliset rakennukset olisivat kuluneet ja olleet poissa (operatiivisesta) käytöstä, niitä olisi käytetty kenties tavanomaiseen tarkotukseen eli oppilaitoksena ja sairaalana. Sama pätee EU:n jäsenyyteen - ei Ukrainaa oltaisi otettu riemuiten vastaan vaan kyse olisi ollut hyvinkin vuosikymmenen projektista tai vieläkin pidemmästä projektista.
Ja edelleen on huomioitava, että Ukrainassa on ollut sekalaisia rakennusprojekteja meneillään joissa on ollut mukana kv. toimijoita eli todellisuudessa kyseessä on ollut (mitä suurimmalla todennäköisyydellä) aivan normaali (viaton) projekti paikallisen koulujärjestelmän ja sairaanhoitojärjestelmän kohentamiseksi. Ja niissä sitä kohentamista todellakin riittää.
vlad.