Ukrainan konflikti/sota

Kadyrovin mukaan sodan alussa tarvittiin raskasta kalustoa mutta tilanne on muuttunut olosuhteiden ja uusien taktiikoiden ansiosta. Vaihoehtoinen selitys voisi olla raskaan kaluston menetykset.

Kadyrov announced a change in the tactics of warfare by the Russian army as part of a special operation​

Ramzan Kadyrov, the head of Chechnya, said on his Telegram channel that the Russian army has changed its tactics of fighting as part of a special military operation on the territory of Ukraine. He noted that if at the beginning of the operation heavy military equipment was required, now the situation has changed due to a change in tactics and battle conditions. The head of the republic added that at the moment the situation on the front line is stable.

Kadyrov also said that the Vostok-Akhmat battalion was successfully destroying Western armored vehicles, including tanks, during defensive operations in the Orekhovo direction.

Russia's special military operation in Ukraine began on February 24, 2022 in response to requests from the Donbass republics for help. President Vladimir Putin explained this in his address to the people.
https://www.mk.ru/politics/2023/08/...iki-vedeniya-boya-v-ramkakh-specoperacii.html
 
Tässä tuo @Merten sheriffi mainitsema juttu


Tammipuiden alle on kerääntynyt joukko ukrainalaisia sotilaita. Paikalla oli aiemmin lasten leikkipuisto, nyt heinä puskee polven korkuisena keinujen ja liukumäen välistä. Vanerilevystä on tehty fläppitaulun tapainen, jolle yksi sotilaista piirtää. Hän on Oleksandr, siviiliammatiltaan terapeutti. Viime vuodesta lähtien hän on palvellut Ukrainan armeijassa moraaliseen ja psykologisen tuen keskuksessa.
Hänen piirroksensa on käyrä, joka kuvaa pelon eri asteita.
Oleksandr selittää muille sotilaille, että on tärkeää tunnistaa, milloin pelko ylittää sen pisteen, ettei ihminen kykene enää toimimaan. Silloin tulee vaaralliseksi sekä itselle että taistelutovereille.
Taras, 39, kuuntelee. Rintamapsykologit pitävät oppituntia pelon- ja stressinhallinnasta Donbasissa taisteleville sotilaille.

Taras, 39, kuuntelee. Rintamapsykologit pitävät oppituntia pelon- ja stressinhallinnasta Donbasissa taisteleville sotilaille.
Olemme Donetskin alueella Itä-Ukrainassa. Meneillään on koulutus, jonka tavoitteena on parantaa sotilaiden kykyä selvitä henkisesti vaikeista tilanteista ja kertoa oikeuksista, joita Ukrainan armeijan jäsenillä on.
Tämä on tärkeää. Isolla osalla sotilaista ei ollut mitään kokemusta armeijasta ennen viime vuoden helmikuuta, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.
Etulinjaan on noin 15 kilometriä. Tykkien pauke kuuluu taustalla, mutta se ei tunnu hetkauttavan ketään. He ovat tottuneet paljon pahempaan.
Yliluutnantti Ihor Mykytiuk, siviiliammatiltaan vakuutusmyyjä, kertoo, että pelottavinta on tykistötuli. Joukkojen etäisyydellä ei ole niinkään väliä vaan sillä, millä venäläiset päättävät ampua.
Yliluutnantti Ihor Mykytiuk kertoo, että pelottavinta on vihollisen tykistötuli. Tieto auttaa hallitsemaan pelkoa, ja siksi koulutus on tärkeää.

Yliluutnantti Ihor Mykytiuk kertoo, että pelottavinta on vihollisen tykistötuli. Tieto auttaa hallitsemaan pelkoa, ja siksi koulutus on tärkeää.
Venäjän hyökkäyssotaa on kuvattu äärimmäisen kuluttavaksi. Se on sitä myös sotilaiden mielenterveyden kannalta.
Rintamalinjaa on lähes 1 000 kilometriä. Vihollinen iskee näkymättömistä tykistötulellaan. Kunnollista suojaa ei ole, ja varusteet ovat kevyet. Sodalle ei näy loppua.
Sotilaiden psyykkisiä häiriöitä tutkinut historioitsija Ville Kivimäki sanoo myöhemmin Suomessa, että Ukrainan sota muistuttaa maailmansotien rintamataisteluja tuhoavuudessaan ja vaikutuksissaan ihmismieleen.
Kivimäen mukaan sotilaan psyykkinen vammautuminen on väistömätön osa sodankäyntiä. Jokaisen mieli voi murtua.
Donetskissa Mykytiuk kertoo, mikä oli hänelle pelottavimman hetki. Se tapahtui palvelusuran alussa. Venäjä tulitti, ja matkaa oli 500 metriä ilman suojaa. Hänellä ei ollut mitään tietoa, mitä taivaalta satoi ympärille.
Mykytiukin mukaan on helpompaa, kun tietää enemmän. Hän on vuodessa edennyt yliluutnantiksi ja joukkueensa johtajaksi. Siinä tehtävässä pelottaa eri asiat kuin sotilaana.
”Mitä jos teen päätöksen, minkä seurauksena kukaan joukkueeni jäsenistä ei palaa takaisin.”
Mykytiuk kertoo ymmärtäneensä vuosi sitten liittyessään armeijaan, että se voi tarkoittaa kuolemaa.
”Tämä on hinta, jonka joudumme tästä sodasta maksamaan.”
Musta huumori auttaa, vaikka se voi välillä tuntua rankemmalta kuin Venäjän tulitus, Mykytiuk sanoo.
Hän intoutuu kertomaan muutama päivä sitten tapahtuneesta. Yksi joukkueen sotilaista unohti kypäränsä korsun ulkopuolelle, ja kypärään osui Venäjän raketti. Sotilas totesi, miten onnekas hän olikaan, että oli jättänyt kypäränsä ulos.
Yliluutnantti Ihor Mykytiukin taistelijanimi on Kissa.

Yliluutnantti Ihor Mykytiukin taistelijanimi on Kissa.
Koulutus tammien alla jatkuu. Oleksandr kehottaa sotilaita palaamaan ajatuksissaan hetkeen, jolloin kaikki tuntui hyvältä.
Yksi sotilas sanoo, että joskus sellainen hetki voi löytyä keskellä taisteluita. Hän kertoo tilanteesta, jolloin piileskeli hylätyn kodin puutarhassa. Miten kauniilta kaikki näytti.
Kesken koulutuksen toinen sotilas romahtaa keinujen alle. Hän pitelee käsillään päätään.
Kapteeni Andri Karatševskyi istuu sotilaan viereen.
Karatševskyi kertoo sotilaan saaneen paniikkikohtauksen. Hän on samasta syystä ollut sairaalassa pariin otteeseen. Sotilas kertoi Karatševskyille, ettei hän ole ottanut lääkkeitään.
Karatševskyin mukaan rintamalla paniikkikohtaukset ovat tyypillisiä.
Kapteeni Andri Karatševskyi (oik.) juttelee paniikkikohtauksen saaneen sotilaan kanssa.

Kapteeni Andri Karatševskyi (oik.) juttelee paniikkikohtauksen saaneen sotilaan kanssa.
Andri Karatševskyi johtaa Ukrainan armeijan aluepuolustusjoukkojen moraalisen ja psykologisen tuen keskusta. Yksikön tehtävänä on sekä kouluttaa sotilaita että tarjota psykologista ensiapua rintamalla.
Siviilissä Karatševskyi työskentelee kiovalaisen yliopiston professorina.
”Kun sota joskus loppuu, silloin vasta saamme tietää, minkälaisen jäljen se on jättänyt ihmisten mieliin”, Karatševskyi sanoo.
Nyt sotilaat keskittyvät sotimiseen. Myöhemmin heillä on mahdollisuus käsitellä muita asioita, hän jatkaa.
Roman, 46, pitelee vatsaansa terapeutin neuvomalla tavalla.

Roman, 46, pitelee vatsaansa terapeutin neuvomalla tavalla.
Mitään tilastoja ei ole, kuinka moni ukrainalainen sotilas kärsii mielenterveydellisistä ongelmista tai kuinka moni on tehnyt itsemurhan.
Karatševskyi arvioi, että noin viidesosalla sotilaista voi sodan jälkeen puhjeta traumaperäinen stressihäiriö, ja heistä kolmasosa tulee tarvitsemaan ammattilaisten apua.
”Emme tarvitse meitä auttavilta mailta vain sotilaallista ja teknologista apua, vaan myös apua siihen, miten selvitä mielenterveydellisten vammojen kanssa”, Karatševskyi sanoo.
Ongelma on niin uusi ja iso, ettei siihen vastaamiseen löydy tarpeeksi koulutettuja ammattilaisia Ukrainasta.
Karatševskyin mukaan tällä hetkellä ukrainalaisia sotilaita suojelee omanarvontunto.
”Puolustamme maatamme. Se on iso tehtävä. Ymmärrys siitä auttaa sotilaita selviytymään tässä sodassa.”


Toinen sotilaiden mielen hoitamiseen tarkoitettu keskus sijaitsee metsän keskellä, kaukana rintamalinjoista. Hoitolaitoksen nimi on Lisova Poljana, metsäaukio. Täällä ei kuulu tykkien kumu. Kesäkuun aurinko on lempeä. Käki kukkuu etäällä.

Täällä yhden sotilaan kuntoutusjakso kestää kolme viikkoa, jonka jälkeen suurin osa palaa takaisin rintamille.

Kaikkien terveys ei kuitenkaan siinä ajassa kohene.

31-vuotias Oleksandr Fasolja kävelee jo tottuneesti proteeseillaan hoitolaitoksen pihamaalla. Toisessa kädessä oleva kyynärsauva auttaa. Fasolja kertoo astuneensa vihollisen miinan vuonna 2018. Räjähdyksen seurauksena hän menetti kummatkin jalkansa.

Fasoljan sotilasura alkoi jo vuonna 2014 toimipaikkanaan Venäjän anastaman Krimin niemimaan ja Ukrainan mantereen välinen rajaseutu.

Sieltä Fasolja siirtyi myöhemmin Itä-Ukrainaan Donbassin rintamalle, jossa hän sekä miinoitti että raivasi miinoja.

Haavoittumisen takia Fasolja eläköityi armeijasta alle 30-vuotiaana.

”Helmikuun 24. päivä viime vuonna katsoin kotipihaltani, kun Venäjä aloitti ilmaiskut Mustaltamereltä kohti Ukrainaa”, Fasolja kertoo.

Koti sijaitsee lyhyen matkan päässä Odessan rantakaupungista.

Venäjän täysimittainen hyökkäyssota Ukrainaan oli alkanut.

Fasolja päätti ilmoittautua aluepuolustusjoukkoihin ja sai tehtäväkseen tarkastaa autoja tarkastuspisteellä.

Viime vuoden lopussa Fasolja näki tarkastuspisteellä, kun Venäjä hyökkäsi lähelle häneen kotiaan. Hän menetti kontrollin.

Oleksandr Fasoljan sota on ohi. Hänen diagnoosinsa on traumaperäinen stressihäiriö. Hoitolaitos on hänelle juuri nyt paras paikka maailmassa.

Oleksandr Fasoljan sota on ohi. Hänen diagnoosinsa on traumaperäinen stressihäiriö. Hoitolaitos on hänelle juuri nyt paras paikka maailmassa.
Fasoljan mielestä hoitolaitos on tällä hetkellä paras paikka maailmassa, ja parasta täällä on biljardin pelaaminen.

Fasolja asettaa uudet jalkansa taitavasti ja kurottautuu lyömään biljardipalloa.

Pelikaverina Fasoljalla on Dima.

36-vuotias Dima työskenteli siviilissä metallitehtaassa Dnipron kaupungissa.

Hänestä tuntuu, että hän on saanut jo tarpeeksi lepoa. Hän haluaa palata rintamalle veljiensä luokse.

”Olen parempi kivääri kädessä kuin biljardikeppi”, hän sanoo.

Dima kertoo, että hän tuli hoitolaitokseen suoran etulinjasta Itä-Ukrainasta. Ennen tänne tuloaan hänen joukkueensa lähetettiin paikkaan, josta ei palannut kuin neljä sotilasta täysin terveinä. Loput haavoittuivat, kuolivat tai katosivat.


Oleksandr Fasolja pelaa biljardia Lisova Poljana -hoitolaitoksen aulassa.

Diman diagnoosi on lievä aivotärähdys. Hoitolaitoksen johtava lääkäri Ksenia Voznitsyna sanoo, että se on tämän sodan epidemia. Joka toinen sotilas kärsii räjähdystä seuraavan paineaallon aiheuttamasta aivotärähdyksestä.

Voznitsyna kutsuu oireita kameleonteiksi: ne vaihtelevat potilaan mukaan. Toiset kokevat päänsärkyä tai pahoinvointia. Joidenkin kognitiiviset taidot heikkenevät. Kovat äänet tai kirkkaat valot voivat häiritä.

Voznitsyna kertoo, että sotilaille on myös tyypillistä tietty tunne: syyllisyys. Syyllisyys siitä, että juuri minä selvisin. Syyllisyys siitä, ettei ole siellä missä taistelutoveritkin ovat.

Lisova Poljanassa hoitomuodot vaihtelevat terapiasta joogaan ja akupunktioon.

Tavoitteena on tarjota sotilaille turvallinen paikka ja auttaa heitä pääsemään eteenpäin ikävistä muistoista, joihin heidän mielensä on tarrautunut.

Voznitsyna esittelee meille huoneen, jossa käytetään virtuaalitodellisuutta hoitomuotona. Sotilas saa päähänsä virtuaalilasit. Videolla näkyy meduusoita, joista sotilaan pitää valita yksi, jota hän katseellaan seuraa.

Harjoitteella pyritään siihen, että sotilas keskittyy meneillään olevan hetken kokemiseen, havainnointiin ja hyväksymiseen.

Bahmutissa taistellut Oleksandr Sokruta kertoo terapian jälkeen, että hänen olonsa ei ole enää yhtä ahdistunut.


Oleksandr Sokruta katselee meduusoja virtuaalitodellisuusterapiassa.

Virtuaalitodellisuuden käyttäminen terapiamuotona on yleistynyt. Keskittymisharjoitusten lisäksi potilas voidaan esimerkiksi viedä tilanteeseen, josta hän on traumatisoitunut.

Sotilaiden kohdalla tämä hoitomuoto voi olla merkittävä.

He voivat turvallisesti palata hetkeen, johon liittyy ahdistavia ja pelottavia tunteita. Virtuaalitodellisuuden avulla sotilas voi käsitellä tilanneetta uudelleen ja mahdollisesti päästä eteenpäin siihen liittyvien epämiellyttävien tunteiden kanssa.

Voznitsyna kertoo, että aiemmin hoitolaitoksen tehtäväna oli integroida sotilaita takaisin yhteiskuntaan. Nyt heidän tehtävänään on palauttaa sotilaat takaisin palvelukseen.

He ovat täällä vain kuntoutuksessa. Lähes kaikki palaavat takaisin sotimaan, vaikka moni ei haluaisi, Voznitsyna sanoo.

”Heidän työnsä on todella vaikeaa. Tämä on erittäin julma sota, jossa ei noudateta mitään sääntöjä.”

Fasolja ei ole enää palaamassa palvelukseen. Hänen diagnoosinsa on traumaperäinen stressihäiriö.

Mikä sodassa on rankinta? Fasolja vastaa kysymyksiin lyhyesti.

”Pahin hetki minulle on se, kun en pelkää. Kun tunnen oloni rentoutuneeksi.”

Hän jatkaa.

”Niille, jotka päättävät liittyä armeijaan, annan neuvon: älkää tottuko ihmisiin ympärillänne.”

Fasolja sanoo menettäneensä sodassa lähes kaikki ystävänsä.


Oleksandr Fasolja (vas.) antaa potilastoverinsa kanssa poneille juotavaa Lisova Poljana -hoitolaitoksen takapihalla.

Tutkija Ville Kivimäki sanoo, että ukrainalaisille pitäisi pystyä tarjoamaan tukea, jotta ihmisillä säilyisi usko hyvään tulevaisuuteen.

”Jos tulevaisuuden horisontti kutistuu, menneisyyden merkitys kasvaa.”

Rintamalinjoilla taistelleet ovat kantaneet sodassa raskaimman taakan, Kivimäki sanoo. Muut ovat eläneet heidän uhraustensa varjossa. ”Se voi pidemmän päälle synnyttää katkeruutta ja vaikeuttaa paluuta siviilielämään.”

Jotta näin ei kävisi, muiden maiden on jatkettavan avun antoa senkin jälkeen, kun sota joskus loppuu.
 
Jos katsoo tilannetta kokonaisuutena niin ei tarvitse salaliittoja tai muuta etsiä. Ennen sotaa Ukrainan armeija oli aika huonossa hapessa, kunnollisia yksiköitä oli liian vähän. Vastustaja on taasen päättänyt että alueet otetaan massalla ja voimalla, massan kaato tuonne jatkuu edelleen.

Lähtökohdat huomioiden tilanteen kääntö epätoivoisesta puolustustaistelusta nykyiseen hitaaseen etenemiseen on melkoinen loikka. Armeijan kasaaminen ja koulutus vie yksikertaisesti aikaa ja samalla aktiivinen sota syö myös niitä koulutettuja yksiköitä. Nyt on jo nähty että ryssä ei anna periksi, se puskee päälle kaikella mikä irti lähtee. Länsimaat ovat oman sotimiskykynsä ajaneet alas ja tuolta irtoaa vain kohtuullisesti asetta. Kehittyneemmät järjestelmät kuten hävittäjät ovat sillä tasolla että koulutus vie vuosiakausia. Jotta AFU saa länsihävittäjät siihen tilaan että niiden vaikutus auttaa, pitää olla huolto, taistelunjohto ja pilotit kunnossa. Lisäksi vaaditaan koulutus ja harjoittelu yhteistyöhön muiden yksiköiden kanssa. Uuden koneen käyttöönottoon on yleensä käytetty 3-5 vuotta, näin se on mennyt Suomessakin jos katsoo F-18 projektia.

Ainoa nopea tapa hoitaa tilanne olisi laittaa länsimaiset sotajoukot tuonne mutta tuo ei tule tapahtumaan. Armeijan koulutus on hidasta ja tämä on se AFU:n ongelma nyt. Onneksi ryssällä on sama ongelma pahempana, osaavat meni jo hautaan ja nyt työnnetään musikkaan etulinjaan massana.
 
Tässä Gerashenkolta mielestäni realistinen kirjoitus mitä Ukrainan lopullinen voitto ja rauha vaatii. Vuoden 1991 rajatkaa ei niitä takaa.
Tämä, tarkoittaa siis sitä että Ukrainalle itselleen on luotava ajan kanssa sellainen iskukyky, että ryssät on lopulta polvillaan. Täällä on välillä hiukan erikoista keskustelua, että pitäisi kiireesti tehdä jotain, mistä se kiire oikein tulee jos ukrainalaisilla itsellään on mielessään paljon pidempi ja hitaasti kasvava iskukyvyn nosto, jonka seurauksena kykenevät lopulta työntämään ryssät ulos ja pitämään loitolla vaikka sitten iskien itsekin rajan taakse. Kaiken lähtökohta on, että he pystyvät suvereenisti hoitamaan itse alueensa puolustuksen niin maalla, merellä kuin ilmassa.

Sellainen keskustelu, jossa haetaan asemia nykyisille rintamalinjoille, lännen sekaantumista omin joukkoineen tai älytöntä kiirettä toimittaa jotakin pelaa lähinnä ryssien pussiin. Siellähän kelpaisi nyt jäädytys ja toisaalta haetaan jo valmiiksi tekosyytä epäonnistumiselle siitä, että NATO sekaantui, mitä ei ole tapahtunut. On liian nöyryyttävää hävitä itse aloitettu hyökkäyssota paljon pienempää vastustajaa vastaan. Samoin haetaan askelmerkkejä, jotta USA:n presidentiksi saataisiin joku muu kuin Biden, millä tahansa verukkeella.

Ainakin USA:n apu tulee olemaan hiljalleen nousujohteinen yksistään siitä syystä, että Ukrainan saavuttaessa voiton 2024 vuoden lopulla se on parasta mahdollista mainosta Bidenin vaalikampanjalle. Eli Joe saa vastineen avoimesta ja reippaasta tuestaan hyvin itselleen sopivaan aikaan ja hyvät uutiset ovat otsikoissa juuri silloin kun pitääkin. Suurvaltojen politiikka on sellaista ja turha sinne muutenkaan on kalustoa työntää enempää kuin koulutuksesta ehtii valmistua osaavia käyttäjiä. Tänne heitellään, että 2000 panssarivaunua ja satoja lentokoneita pitäisi laittaa heti. Ei mitään järkeä jos niitä ei käytä koulutettu miehistö ja ole tukiorganisaatio riittävällä tasolla pitämässä ne liikkeellä.


Aivan selkeä kaava on ollut näköpiirissä jo pidempään mihin avustuksissa tähdätään:

Ensin oli PST:n ja kevyen ilmatorjunnan vahvistaminen
Sen jälkeen tykistön vaikutuskyvyn monissa askeleissa tapahtunut lisääminen sekä jalkaväen kevysaseistuksen määrän ja laadun nostaminen.
Rinnalla on kulkenut jatkuvasti kasvava ammustuotannon nousu edellä mainittuihin.
Tuon jälkeen alkoi merkittävä sekä monipuolinen ilmatorjuntajärjestelmien avulla tapahtuva ilmapuolustuksen kehittäminen joka jatkuu ainakin 2024 alkuun saakka vielä suorituskykyä kokoajan kasvattaen
Keväästä lähtien maavoimien raskasta aseistusta on alettu kasvattamaan länsimaisella kalustolla ja tämä ottaa varmasti vielä puolisen vuotta tai enemmänkin ennenkuin on kunnolla valmista, toki osaa voi käyttää ja on käytettykin koska sitä vartenhan ne siellä on, kun Puola saa riittävästi Abramseja ja K2:ia riviin niin varmasti sieltä tulee ne viimeiset Twardytkin Ukrainalle.
Samassa yhteydessä on luotu ja edelleen vahvistetaan huoltokeskuksia Ukrainan naapurimaissa ja nyttemmin Ukrainan omien rajojen sisäpuolella, tähän on edellytyksenä ollut se IT-kyvyn nostaminen.
Edessäpäin on vielä Ukrainan oman ase - ja ammustuotannon massamaisen kapasiteetin varmistaminen, lännen ammus- ja ohjustuotannon huipputason saavuttaminen sekä länsimaisten monitoimihävittäjien käyttöönotto Ukrainan taivaalla. Sillä välin kun nuo ovat tulossa niin Ukrainan kannattaa jatkaa ryssien voiman kuluttamista kaikilla sektoreilla ja uusien prikaatien muodostamista sekä kouluttamista yhteistyössä niiden länsimaiden kanssa, jotka siihen ovat jo sitoutuneet. Kaikki tuo tapahtuu samalla kun Putlerin valtakunnan savijalat rapistuvat vähän joka puolella.

Tänä vuonna kulutetaan ja haetaan asemia puskemalla useista kohdista hiljalleen eteenpäin, tavoitteena hyvät lähtökuopat 2024 vuoden kesähyökkäykseen, mutta mahdollisuus on edelleen että ryssien korttitalo romahtaa kun sotilaiden moraali laskee riittävästi ja kalustoa ei vain heikosti toimivasta logistiikasta johtuen kyetä pitämään taistelukelpoisena.
 
Ja sotateollisuus tykkää tästä sodan pitkittämisestä.. minkälainen sananvalta niillä on asetoimituksien suhteen?
Jos tosiaan oikein kyynisesti ajatellaan, niin luultavasti lännessä on huomattu ettei rauhan ajan resursseilla sodita pitkää sotaa. Samaan aikaan puolustusvälinetuotanto on pitkälti yksityisessä omistuksessa, joten ihan pelkällä mahtikäskyllä tuotannon skaalaus ei toimi. Mutta jos on luvassa pidempiaikaista kysyntää niin investointeja tehdään - mutta niihin menee aikansa (jos nyt ajatellaan että Nammo-Lapuallakin menee pari vuotta että saavat edes nallituotannon siihen pisteeseen että siitä riittää kaupan hyllylle). Samaan aikaan taustalla kummittelee Kiina, jota vastaan USA ainakin jollain tasolla varautuu, jolloin sille lisäkapasiteetille voi olla ihan aitoa tarvetta myös tämän sodan jälkeen. Joten siinä voi olla taustalla myös pyrkimys nostaa oma sotatarviketuotanto tasolle, mikä mahdollistaa suursodan tulevaisuudessa.

Tätähän ei kuitenkaan ihan hirveän hanakasti sanota ääneen, koska Kiinan sotkeentuminen sotaan Venäjän puolella sotkisi aika paljon asioita. Sen takia Venäjän sodankäyntikyvyn tuhoaminen Ukrainassa pikkuhiljaa vuodattamalla (vähän kuin death by thousand cuts) voi olla strategisesti perusteltu lähestymistapa, koska lännen kyky taistella samanaikaisesti Kiinaa ja Venäjää vastaan voi olla aika heikko. Ainakin jos tuotantokapasiteettia ei ole tarpeeksi. Plus toki se, että Venäjän taisteluvoiman tuhoaminen siten, ettei se enää kykene kokoamaan samanlaista sotilaallista voimaa (kalustoa ja ennen muuta ukkoa tuhoamalla) saattaa toimia myös Kiinalle jonkinlaisena pidäkkeenä.
 
Vaikea uskoa tuollaista. Enempi kallistun sen puolelle että jonkin aikaa annetaan Ukrainan yrittää vallata alueitaan takaisin, jonka jälkeen aletaan hieromaan rauhaa. Sitten Ukraina natoon tai turvatakuut ja Euroopassa aletaan puolustusta parantaan ja toivotaan että tämä riittäisi siihen että ryssä pysyy omalla puolellaan tulevina vuosina. Tämä olisi ainakin lyhyellä aikavälillä varmaan turvallisin vaihtoehto Euroopalle ja Amerikalle. Vähän veikkaan että se painaa päättäjillä ehkä eniten.
Tuo on tavoiteltu ja toivottu tapahtumien kulku ja lopputulos varmasti. Ja ehkä todennäköisinkin. Sitä vaan tarkoitin, että helposti tulee mieliala että Jenkit ja muu länsi ei ikinä missään olosuhteissa puutu tuohon sotaan nykyistä radikaalimmin. Mutta kyllä kykyä löytyy, sekä puuttumiseen että myös siihen liittyvään päätöksentekoon jos se vaan nähdään erityisen tärkeäksi ja välttämättömäksi sen hetkisessä valossa tarkastellen. Varmasti tiedustelun puolelta tuleva data ja asiantuntijoiden arvioinnit määrää tiukan paikan tullen enempi kuin poliitikkojen ja päättäjien henkilökohtaiset mielipiteet ja hyvä niin, suuntaan sun toiseen.
 

Maksaa varmasti, mutta onko kuitenkaan sitä kykyä tehdä korvaavaa tilalle ja missähän aikataulussa🤔
Uusien projekti 23900-alusten rakentaminen on jo aloitettu. Kahden ensimmäisen kölit laskettiin 20.7.2020 ja nimet ovat Ivan Rogov sekä Mitrofan Moskalenko. Ne ovat LHD-tyyppisiä ja saaneet vaikutteita Mistral-luokasta, jonka hankinnalle venäjälle kävi Krimin valtauksen jälkeen kehnosti. Valmiita niiden kuvitellaan olevan vuosikymmenen lopulla, noin 2028-2029.

Kuvitellaan, koska näitä rakentava Zaliv-telakka sijaitsee Kertsissä, Krimillä, Ukrainassa. 🤣
 
Kyyninen ja sairas paska kun olen, niin minulla on sellainen teoria että taustapirut (USA, Britannia, ehkä myös Ranska) ovat laskeneet sen että millä nopeudella Ukrainalle voi antaa kalustoa, ilman että Ryssä alkaa perääntymään.

Tässä nyt halutaan saada Venäjä oikeasti tuhottua, mutta se ei onnistu jos niiden annetaan perääntyä hengissä nuolemaan haavojaan. Ukrainalle tiputellaan kalustoa siihen tahtiin että saavat ryssää tapettua, mutta ei kuitenkaan niin tehokkaasti, että Venäjä panikoisi ja löisi pillit pussiin.
Mielestäni tuo on hypoteesina ainakin hieman uskottava. Toki pitkittynyt tappelu ei ukrainalaisten kannalta mukavaa ole, mutta aivan yhtä epämukavaa olisi venäjän uusi yritys mahdollisen pikatyrmäyksen jälkeen.

Mikäli länsi olisi pikatyrmäyksen ja voimannäytön tarjoillut, olisi helppo kuvitella tapahtumaketju, jossa välejä aletaan lämmitellä, pakotteita puretaan ja kauppaa käydään pian normaalisti. Poliitikot huolehtisivat tämän asian munaamisesta takuuvarmasti.

Sehän tarkoittaisi sitä, että Venäjällä olisi fyrkkaa ja hengitysaikaa pistää sotateollisuutensa kuntoon. Nyt se tehdä sitä samalla, kun se tapattaa sotaikäisiänsä ja kärsii pakotteista. Se on vaikeampaa se.
 
Ryssätelegrameissa huhua että uket olis tehnyt jonkunlaisen "maihinnousun" Kozachi Laherin lähellä Oleshkin koillispuolella Dneprin varrella, tästä ei nyt oikein pysty vielä sanomaan että onko kyseessä perus ryssän panikointi ja minkä kokosesta porukasta on kyse. Mielenkiintonen paikka sinänsä koska Dneprin ja Konka-joen välissä on melko iso maa-alue Milkyi Lyman-järven ympärillä, joten ainakin omaan korvaan kuulostais todenmukasemmalta että uket olis ottaneet siivua noiden jokien välissä, eikä niinkään että olisivat hyökkäämässä suoraan Kozachi Laheriin. Odotellaan lisätietoja, ryssälähteet on ryssälähteitä.


 
Viimeksi muokattu:
On taas keskusteltu vastahyökkäyksen nopeudesta mutta mikäs kiire Ukrainalla nyt oikeastaan on?

Kyllä Venäjä on se jolta loppuu aika ja resurssit ensimmäisenä vaikka Putin on pönkittänyt valtansa niin hyvin että se ei tunnu horjuvan missään tilanteessa. Länsimaat tukevat Ukrainaa vielä vuosia sillä jopa Saksassa ja Ranskassa on vihdoinkin ymmärretty että Putinin myötäileminen ja nuoleskelu hyödyttää vain Putinia. Länsimaissa ymmärretään jo ihan hyvin että Venäjä ei saa saavuttaa tällä sodalla edes pieniä voittoja sillä muuten mennään taas umpikujasta uuteen umpikujaan.

Kun Venäjä sai rauhassa linnoittautua niin eteneminen on hidasta mutta hiljaa hyvä tulee...hätäilemällä ja hosumalla syntyy vain kusipäisiä lapsia :ROFLMAO:

Se rauhansuunnitelma jonka Ukraina on esittänyt ei tule missään olosuhteissa toteutumaan kaikilta osin, mutta siinä on vahva ja hyvä runko neuvotteluille joita joskus kaukana tulevaisuudessa käydään Putinilla tai ilman Putinia.
 
Viimeksi muokattu:
Vielä sen verran palaan aiempaan tappiotilastospekulaatioon kun eilen tuli internetin syövereissä vastaan kuva ihmispaalista ryssänmaalta. Kyseessä siis oli tuoreista kalmoista puristettu paali, samaan tapaan kuin roska-auto kerää ja puristaa roskat kasaan. Äkkiseltään siinä oli reilu kymmenen kalmoa tiivissä 2x2m suorakulmiossa.

Eli ei varmaan tulla ikinä näkemään tai kuulemaan minkäänlaisia virallisia lukuja kaatuneiden määristä, nuokin menee takuulla MIA -sarakkeeseen jos mihinkään.
 
On taas keskusteltu vastahyökkäyksen nopeudesta mutta mikäs kiire Ukrainalla nyt oikeastaan on?

Kyllä Venäjä on se jolta loppuu aika ja resurssit ensimmäisenä vaikka Putin on pönkittänyt valtansa niin hyvin että se ei tunnu horjuvan missään tilanteessa. Länsimaat tukevat Ukrainaa vielä vuosia sillä jopa Saksassa ja Ranskassa on vihdoinkin ymmärretty että Putinin myötäileminen ja nuoleskelu hyödyttää vain Putinia. Länsimaissa ymmärretään jo ihan hyvin että Venäjä ei saa saavuttaa tällä sodalla edes pieniä voittoja sillä muuten mennään taas umpikujasta uuteen umpikujaan.

Kun Venäjä sai rauhassa linnoittautua niin eteneminen on hidasta mutta hiljaa hyvä tulee...hätäilemällä ja hosumalla syntyy vain kusipäisiä lapsia :ROFLMAO:

Se rauhansuunnitelma jonka Ukraina on esittänyt ei tule missään olosuhteissa toteutumaan kaikilta osin, mutta siinä on vahva ja hyvä runko neuvotteluille joita joskus kaukana tulevaisuudessa käydään Putinilla tai ilman Putinia.
Sota syö valtavasti ihmishenkiä, jälleenrakennus ja investoinnit ovat jäissä, energiainfra jälleen tulevana talvena koetuksella, kurjuutta ja kärsimystä. Tuskin Ukrainan kansakaan mielellään loputtomiin tätä venyttää.

Muokataan vielä sen verran,että jonkinlainen kiire tälle vastahyökkäykselle oli, koska siihen lähdettiin puolivalmiina. Varmasti pitkälti poliittinen
 
Viimeksi muokattu:
Sota syö valtavasti ihmishenkiä, jälleenrakennus ja investoinnit ovat jäissä, energiainfra jälleen tulevana talvena koetuksella, kurjuutta ja kärsimystä. Tuskin Ukrainan kansakaan mielellään loputtomiin tätä venyttää.
Valitettavasti todennäköinen republikaani pressan voitto pakottaa osapuolet rauhaan. Rauha tulee olemaan epäreilu Ukrainalle. Toivottavasti olen väärässä.
 
Valitettavasti todennäköinen republikaani pressan voitto pakottaa osapuolet rauhaan. Rauha tulee olemaan epäreilu Ukrainalle. Toivottavasti olen väärässä.
Tässä länsi tietenkin toivoi, että nyt vastahyökkäys olisi romauttanut ryssän rintaman, jolloin neuvotteluasemien hakeminen Ukrainan kannalta positiivisesti olisi ollut helpompaa. Nyt joudutaan katsoa pidempään, koska toistaiseksi Ukrainalla ei ole tarjota Putinille syytä lopettaa sotaa.
 
Tässä länsi tietenkin toivoi, että nyt vastahyökkäys olisi romauttanut ryssän rintaman, jolloin neuvotteluasemien hakeminen Ukrainan kannalta positiivisesti olisi ollut helpompaa. Nyt joudutaan katsoa pidempään, koska toistaiseksi Ukrainalla ei ole tarjota Putinille syytä lopettaa sotaa.
Putinin elämä on kiinni sodasta, joten aika hyvä syy pitäisi olla.
 
On taas keskusteltu vastahyökkäyksen nopeudesta mutta mikäs kiire Ukrainalla nyt oikeastaan on?
Molemmilla puolilla on varmasti väsymistä tässä vaiheessa, mutta jos ennen rospuuttoa Ukraina ei saa läpimurtoa ja katkastua tietä Krimille niin huudot konfliktin jäädyttämisestä kasvaa. Moni on laittanut sen mittatikuksi vastahyökkäyksen onnistumisesta. Jos siihen lisätään vielä pari kuvaa palavista Abramsseista niin voi Bidenin hommat mennä hankalaksi.

Tietystikkään Ukraina ei siihen kaadu vaikka länsi-eurooppa ja USA alkaisi ajamaan neuvottelupöytään, mutta jos aletaan kuulemaan sanoja aselevosta niin heikolla tolalla ollaan. Kuukausi sitten USA:ssa oli joku "vuoto", en nyt äkkiseltään tiedä mihin siinä viitattiin mutta eräässä podcastissa tuli vastaan, joka tulkittiin niin että jos kahdessa kuukaudessa Ukraina ei saa aikaan mitään niin nevuottelut pitää aloittaa.

Kyllä olisi aikamoisen perseestä jos Putin kampeaisi tästä epätyydyttävän tasapelin.
 
Back
Top