Ukrainan konflikti/sota

Tiedustelutietoja julkisista lähteistä:

FLightradarin mukaan Romanian tai Puolan ilmatilassa ei lennä tällä hetkellä yhtään tiedustelukonetta, mikä on omasta mielestäni erittäin huono juttu (oletus että niillä olisi transponderit päällä kuten aiemmin on ollu). TIlannekuva varmaan auttaisi. Ei ole FOrte(Glogalhawk Mustallemerellä eikä Sentryä tai RC -tiedustelukonetta Puola/Romania -suunnassa.

Ja UVB-76 kanavalta kuulee vähän muuta musaa kuin meidän paikallisten kanavien valtavirtaa ;)
 
Muutamia huomioita EU:sta, Suomen asemasta ja Ukrainan avustamisesta.

Suomi ei toistaiseksi keikuta venettä ja toimittaa Ukrainaan vain suojausvarusteita. Lisäksi Suomi on mukana aktiivisesti EU:n "rauhanrahastossa". Suomi tuki voimakkaasti sen perustamista ja käyttötarkoituksen määrittämistä aseavun antamiseksi.

Aseavun tarve on Ukrainassa välitön, mutta annettavan avun täytyy olla myös käyttökelpoista heti ilman koulutusta.

EU:n rahaston kautta tehtävät ostot hyödyntävät Suomea, sillä voimme olla neutraali Venäjän suuntaan ja samalla selkeästi EU:n puolella Venäjän toimia vastaan. Lisäksi toimitukset tehdään pääosin Puolan varikoilta ja lähetettävä tst-materia on UA:n reserveille tuttua neuvostotavaraa. MIG29 koneet tulevat myös Puolasta ainakin alkuvaiheessa. Samalla kun EU uskaltaa nousta maailmanpolitiikkaan uskottavaksi toimijaksi auttamalla Ukrainaa vahvistaa se omaa ulkorajaansa. Puola saa varastojen myynnistä rahaa, mikä vaihtuu moderniin kalustoon. EU luo täten Venäjän ja Valko-Venäjän rajalle selkeää vastavoimaa.

Nyt on luotu mekanismi EU:n aseavusta hyökkäyksen torjumiseksi. Tällä on oikeasti merkitystä Suomen kykyyn saada kriisitilanteessa kriittistä materiaaliapua.

Ps. vilkaisemalla Puolan kalustoluetteloa huomaa nopeasti miksi Suomi on tässä aktiivisesti mukana. Lisäksi puolaan on saapumassa 250 kpl M1A2 vaunuja joiden aikataulua "saatetaan" nopeuttaa.
 
Ukrainan armeijan johdon viesti hyökkäyksen tultua oli: Ensi-isku otetaan vastaan, sen jälkeen toteutetaan puolustussuunnitelmaa. Olen aika varma, että toimivaa kalustoa ei jätetty tulen alle. Siitä olisi ollut kuvatodisteitakin. Minuakin kiinnostaa milloin se lähtee peliin mukaan ja miten.. Pieniä osia on toki nähty ja jotain menetyksiäkin.

Jos tämä oli ihan SE UA:n master plan, niin todella kova all in -satsaus. Houkutellaan ryssän voitonvarma tunarikärki tapettavaksi. On kyllä täytynyt olla kova luottamus siihen, että EU, NATO ja jenkit reagoi todella nopeasti. Siis jos oli harkittu veto.
 
Tiedustelutietoja julkisista lähteistä:

FLightradarin mukaan Romanian tai Puolan ilmatilassa ei lennä tällä hetkellä yhtään tiedustelukonetta, mikä on omasta mielestäni erittäin huono juttu (oletus että niillä olisi transponderit päällä kuten aiemmin on ollu). TIlannekuva varmaan auttaisi. Ei ole FOrte(Glogalhawk Mustallemerellä eikä Sentryä tai RC -tiedustelukonetta Puola/Romania -suunnassa.

Ja UVB-76 kanavalta kuulee vähän muuta musaa kuin meidän paikallisten kanavien valtavirtaa ;)

Puolassa on Sentry. Puolassa ja Romaniassa yht. 3 tankkeria. Eikä ne kaikki pidä majakkaa päällä.

sentry1.PNG
 
Hyvä huomio on se, että EU on täynnä opportunisteja. Ukraina oltiin uhraamassa, kunnes alkoi näyttää siltä että Ukrainan sotaonni onkin myötä ja ennen kaikkea kansalaismielipide oli täysin sen puolella.
Mutta tuollainen ailahteleva porukka on vaarallinen, koskaan ei tiedä miten seuraavassa konfliktissa käy.
Tässä oli myös paljon sitä, että Venäjälle annettiin mahdollisuus tehdä oikein. Niin kauan kuin Venäjä pelasi likaista proxybulvaanipeliään, sillä oli ässät käsissä. Kieltää vaan kaiken ja turvallisuusneuvosto ei tuomitse. Täydellä invaasiolla se menetti ihan kaiken, ja siksi muuttui myös EU:n ja lännen peli aivan täysin. EU yritti pitää sopimusjärjestelmästä kiinni, vaikka kaikki näki vastapelurin huijaavan. Mutta ei haluttu kaataa pöytää, koska pöydän kaataminen näyttää vastapelurin ilman suojaa ja silloin sitä tulee se nurkassa oleva rotta, jolla on ydinaseet viime turvanaan.
 
Kyllä ne osaavat siellä lakitekstiä muotoilla paremmin kuin reportterit ja postaajat.

Harkitsin tämän postaamista, mutta postaan nyt kuitenkin tähän. Kaksi kritiikin kohtaa. Pidän EU:n osallistumista tähän aseapuhommaan virheenä. Kyse on liittovaltiomiesten tempusta. EU alkoi näyttää naurettavalta, kun se ensin kaikista puheista poiketen osoittautui epäyhtenäiseksi, mutta sitten ryssän sotaonnen käännyttyä ilmeisesti Puola onnistui puhumaan erilaiset jänistäjät ja lattenlitkijät voittajan kelkkaan. Saahan tällaisia temppuja tehdä enkä sinänsä tässä yhteydessä vastusta sitä liittovaltiomenoakaan, mutta haluan mainita, että EU ei ollut vaikeuksien kohdalla yhtenäinen, vaan päinvastoin. Kun tuuli sitten kääntyi, jokainen muka olikin kipparin takana. Olennaista on verrata puheita pe-aamulla ja pe-illan jälkeen.

Isompi virhe on se, että tässä nyt innossa laajennetaan ja vakavoitetaan tätä asiaa liikaa. Kun oikein kylmästi lasketaan, Ukrainassa ei edelleenkään ole Länsi-Euroopan maiden eikä Suomen elintärkeitä etuja. Ei olisi ollut sellaisenaan kauhea katastrofi, jos Ukr olisi vaikka 2013+ pysynyt Putinin näpeissä ja alistamana. Nyt ollaan rinta liian kaarella menossa vaikka sotaan ydin-vitun-ase-Venäjää vastaan. Se ei vaan voi olla enää viisauden rajoissa. Ymmärrän hyvin miten sympaattisia ukrainalaiset ovat ja olen henkilönä sitä mieltä että sodan uhallakin heitä pitää aseellisesti auttaa. Mutta hallitsen vain omia varojani ja jotain taloyhtiön hallitus-tasoista organisaatiota. Autokin on pajalla. Palkattu henkilöstöni, eli hallitus ja presidentti -- heiltä odotan ja vaadin kylmää järkeä. Sale Niinistö on ehkä aika pelokas ja on aika niljaista säästellä omia aseita kun toiset kylmenevät meidänkin vapautta puolustaessaan. Mutta järkeni sanoo, että "better them than us" ja että ydinsodan väärti tuo alue ja kansa eivät yksinkertaisesti minun näkökulmastani ole. Ehkä päättäjillä on kylmä järki käytössään. Mutta EU-hommissa ei ennen ainakaan ole ollut. Mennään imagot ja toiveet edellä ja se, valitettavasti, ei ole oikea tapa ratkoa maanosan kansojen elinmahdollisuuksien kysymyksiä. Sodan laajeneminen ei lähtökohtaisesti voi olla hyvä juttu, ja sitä näillä riskiä aseapuhommilla nyt otetaan.

Pyydän ettei ylläolevan takia ristiinnaulita. Putinistiksi nimittelyn kestän.

EU:lla todellakin on tärkeitä strategisia etuja Ukrainassa, jotka ovat tässä vaiheessa vielä käyttöönottamatta jääneet Ukrainan öljy- ja kaasuvarannot. Näitä varantoja olivat eurooppalaiset yritykset kartoittamassa ennen Ukrainan alueellisia kiistoja ja muistaakseni Krimin merialueella olevat varannot ovat löytyneet vasta 2000-luvulla. Nämä ovat oikeastaan yksi merkittävä syy myös Venäjän Krimin anneksointiin sekä Luhanskin ja Donetskin mielikuvitusvaltioiden tukemiseen, nykyisestä eskalaatiosta puhumattakaan.

Ukrainan varannot uhkaavat nykyisen kaltaisen Venäjän valtion tulevaisuutta ja geoekonomista asemaa. Ajattele mikä rooli Venäjälle ja sen kleptokraattiselle hallinnolle jää, jos Eurooppa saakin kaiken tai suurimman osan tarvitsemastaan öljystä ja kaasusta mahdollisen EU-Ukrainan jälkeen markkina-alueensa sisältä? Kiinan vasalli ja alusmaa korkeintaan.

Itse näen asian niin, että koska nykyinen hallinto ei ikinä kehittänyt talouttaan juuri millään tavoin ja jatkoivat varastamistaan vuosikausia, heidän oli käytännössä pakko toimia nyt ennen Ukrainan liittymistä EU:hun tai Natoon. Toinen polku olisi voinut olla yhteiskunnan kehittyminen kohti demokratiaa, riippumatonta mediaa ja riippumatonta oikeuslaitosta, joka olisi voinut myöhemmin alkaa tutkimaan vääriä asioita, joka olisi johtanut vankeustuomioihin ja omaisuuksien menettämiseen, eli vanhan valtaklikin tuhoon. Kuka hullu nyt itseään haluaa rangaista ja köyhdyttää? On siis ihan loogista toimintaa sinäänsä nykyisen hallinon pyrkimykset Ukrainan valtion tuhoamiseen, koska se ihan oikeasti uhkaa juuri heitä henkilökohtaisesti pitkässä juoksussa.
 
Hyvä huomio on se, että EU on täynnä opportunisteja. Ukraina oltiin uhraamassa, kunnes alkoi näyttää siltä että Ukrainan sotaonni onkin myötä ja ennen kaikkea kansalaismielipide oli täysin sen puolella.
Mutta tuollainen ailahteleva porukka on vaarallinen, koskaan ei tiedä miten seuraavassa konfliktissa käy.

Korjaisin sen verran että jokaisen maan korkein johto on täynnä opportunisteja, tämä ei ole pelkästään EU:n tilanne. Sellaisia ne poliitikot ovat.

Olet oikeassa ettei koskaan tiedä miten seuraavassa konfliktissa reagoidaan. Sanoisin että lyhyesti taaksepäin katsoen tämä reaktio on ollut poikkeus, ei sääntö, mutta on myös merkkejä että tämä voi olla ensiaskel kohti jotain parempaa. Saksa on jo tehnyt merkittäviä muutoksia omaan puolustusbudjettiin. Jos ei mitään muuta pysyvää tapahdu, niin minun kirjoissa tuo on voitto.
 
En ristiinnaulitse ja Putinistiksi tuomitsemisen jätän muille, mutta sulta puuttuu tässä (nähdäkseni) yksi erittäin oleellinen asia:

Ymmärrys siitä, että ei tämä meininki siihen lopu, että asian annetaan vain olla.
Meininki ei lopu silläkään, että lähetetään muutama kessi ja bonuksena provosoidaan naapurin hullua. Sieltä Naton suojista Euroopan keskeltä on hyvä lähetellä rautaa. Täältä puuttuu monelta kyllä strateginen ajattelu aivan täysin, vaikka ymmärrän kyllä kuinka ihmisillä on nyt tunteet ja raivo pinnassa.
 
sotamateriaalilla on kohta kova kysyntä (jopa pula tai ainakin pitkät toimitusajat)
aloittaakohan suomessa PV/firmat jonkun uuden tuotelinjan valmistuksen?
Seuraava hallitus selvittää virkamiestyönä voidaako tilata ulkomailta #huoltovarmuus #vitunspedet
 
Sata ihmisten taloushuolto (ruoka, vesi, sekalainen) on nimissään 10 kg / henkilö -> 1 tonni / vrt. Silloin vettä käytetään vain juomisen ja ruoka on taistelumuonaa. Kaikki peseytymiset, vaateidenvaihdot ja muut voi unohtaa.

Ajoneuvojen kulutus vaihtelee kaluston mukaan. Esimerkkinä BTR80 vetää noin 0,5 per kilsa. Maastossa ja etenkin taistelussa paljon enemmän. Päälle tulee voiteluaineet, hydrauliikkanesteet ja muut litkut. Komppania vetää siis pelkällä tyhjäkäynnillä ainakin pari kuutiota päivässä. Tankit vetää 300 litraa, joten kaikkien täyttäminen vaatisi kolme kuutiota.

Ampumatarvikkeiden kulutus on täysin kiinni kulutuksesta. Komppanian hallussa olevat kiväärikaliberisten ampumatarvikkeet painavat hyvin karkeasti 10 kg / ukko ja raskaampien aseiden ampumatarvikkeet suunilleen saman verran. Ajoneuvoaseiden täytöt ovat kiinni pannun tyypistä, mutta BTR80:m osalta reilut 250 kg / kone. Kaikkien aseiden yksi täyttö painaisi siis noin 5 tonnia.

Päälle tulee lääkintämateriaali, virtalähteet ja kaikki muu.

Täydellisellä yksinkertaistuksella voidaan sanoa, että komppania tarvitsee mitään tekemättä ja vaunuja ainoastaan tyhjäkäynnillä seisottaen vähintään kolmen tonnin täydennykset päivässä. Taisteluissa ja pitkissä siirtymissä tarve voi vaikka kymmenkertaistua.

Tässä oli siis ainoastaan karkea täydennystarve. Lääkintähuolto ja kunnossapito vaatisi luonnollisesti omat tarpeensa.
Kiitos! Pataljoonan kolme komppaniaa + muut osat vievät siis tolkuttoman määrän, vaikka edetessä ei jouduttaisi edes sen kummempiin kahakoihin. Huollon letka saa ajella ees taas aivan mielipuolista rallia, kuluttaa polttoainetta ja kai sitäkin pitää suojata. Raporteissa on Venäläisten menetyksinä vilahdellut 60 säiliöautoa, mikä ei taida vielä olla isossa kuvassa kovinkaan paljoa, mutta jos ajatellaan, että yksi tankkiauto on ehkä sellaiset 10-30 m3 on siinä menetetty jo ehkä jopa 60 komppanian kokonaisen päivän polttoaineet (vahva oletus, että paksut vaunut vievät vielä roisisti enemmän).
 
Osaakohan toimittaja tunnistaa taistelupsv:t oikein? Jos osaa, niin Armata olisi testissä.

Panssarivaunuja köröttää ohi kymmeniä. Ne erittävät ympärilleen vahvaa dieselin katkua ja rullaavat asfalttia pilalle. Pimentyvässä illassa ne ajavat sammutetuin lyhdyin. Osa niistä on Venäjän uusimpia Armata-panssarivaunuja.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008645703.html
Joku vanhempi mies siinä kiroili videolla, kotinsa edessä asemakadulla tuhottu tuo kolonna,millä lie.
 
Back
Top