Ukrainan konflikti/sota

Luulin tätä Leopard 1 juttua vitsiksi. En edes tiennyt, että noita on enää. Muistan kun lapsena noita ihailin pienoismallikuvastoissa ja velipoika sanoi, että ovat jo vanhentuneita vaunuja (-90 luvulla). Onko noissa edes modernia vastaavaa tykin vakautusjärjestelmää?
Nyt kun olen nähnyt ukrainalaisten saalistavan t-72 vaunuja panssari-autoilla, niin siihen verrattuna nuo on turvallinen valinta. Muutoinkin luulen, että tuolle vaunumäärälle löytyy sitä moderneinta ampumatarviketta, jos sitä vaan jossain vielä on. Bundeswehr ei sitä ainakaan tarvitse.
Löytyisikö israelista mitään näihin käyvää?

Kuulemma sama ammunnanhallintajärjestelmä kuin Leopard 2A4, tähtäimetkin taisi olisi Leopard 2A4 vaunua vastaavat (tosin modattu versio). Saksan vaunut on siis viimeisin version eli Leopard 1A5 eli 80-luvulla päivitettyjä.

Kuulemma myös Brasiliassa on varastossa hyvää ampumatarviketta ja Israelista saisi ihan uustuotantoa (?).

Näin siis muut kirjoittaneet aikaisemmin tähän ketjuun.
 
Viimeksi muokattu:
NEXTA Profile picture


NEXTA

The main points of #Putin's statements:

📍#Ukraine, #Belarus and #Russia are a triune nation. What is happening in Ukraine is a tragedy, but Russia had no choice;

📍Negotiations with Ukraine began mostly thanks to #Lukashenko;

📍The Blitzkrieg by the West didn't happen;

1/3
Image

📍In the current circumstances it is necessary to strengthen the integration of #Russia and #Belarus;

📍 #Kyiv does not comply with the agreements reached at the talks in #Istanbul;

📍The operation in #Ukraine will continue until the goals are fully achieved;
2/3

📍The #Ukrainian #Bucha is as fake as it was with chemical weapons in #Syria;

📍Those who impose sanctions better come to their senses.
3/3



---------------------------



Anders Åslund Profile picture


Anders Åslund


Russia is preparing for a major assault in the Donbass. This battle is likely to be decisive for the war.
Ukraine is likely to win for many reasons.

1. Ukraine has better & motivated troops. The Russian troops have been forced into Ukraine & are severely demoralized.

2. Ukraine is likely to have more troops now when the Russians, while the attacker needs more troops.

3. Ukraine is receiving plenty of good Western arms, while Russia makes do with admittedly vast amounts but obsolete & poorly maintained Soviet equipment.

4. The Russians seem to have no strategy but just struggling to get "at least one victory" as Bulat Okudzhava put it. @McFaul perceptively writes that Russia has now arrived at Plan D.

5. Ukraine defends its land, while the Russians attack abroad just because Putin wants it.

-
 
No kyllä tasan tarkkaan jos joku Ukrainassa atomiaseen ensimmäisenä laukaisee, niin se on Venäjä. Henk. koht. uskon Putinin menevän loppuun asti välittämättä sen enempää omista kuin Ukrainan tappioista. Esim. sellainen lopputulema, että Ukraina ajaisi Venäjän joukot vuoden 1991 rajoille ja Putin tyytyisi siihen, ei tunnu realismilta.
Nyt vähän tarkkuutta, katsoitko mihin asiaan vastasin? Eräs kirjoittaja pohti, että herääkö aamulla "välähdyksiin" ja ei taida olla Ukrainassa se paikka missä henkilö herää...
 
Ukraina voi iskeä ohjuksillaan ryssän kaupunkeihin, esim. Rostoviin jne.
Miksi iskeä kaupunkiin? Summittainen siviilien tuhoaminen on sotarikos ja puikoille löytyy taktisia/strategisia kohteita. Muuttamalla örkit kukkapenkeiksi helpottaa sodan lopettamista, siviileihin iskeminen voi herättää puna-armeijassa sotaintoa.
Jää painopistealue satelliittien varaan..
Jenkit on julkisesti sanoneet, että jakavat kaupallista materiaalia Ukrainaan. Mä luulen, että raja menee maalitietojen jakamisessa.
 
Tähän liittyen eikös tuo Switchblade 300 ole ainakin paperilla ihan helvetillinen vehje? Jos ajatellaan että sota menisi asemasodaksi niin eikö tuolla Switchbladella saa napsittua kirurgisen tarkasti ryssiä sotilaan kerrallaan vaikka poteroistaan kaivautuneinakin? Luulisi ettei siinä kauaa sotilaan pää kestä kun joka päivä kuolee muutama asetoveri tällaisten ns. mahdottomien torjua - superaseiden uhrina.

Vai olenko ymmärtänyt Switchbladen tehon ja käyttömahdollisuudet ihan väärin ja kyseessä ei ole ihan noin tehokas superase?
Alkuperäinen käyttötarkoitus oli "repussa kulkeva lähi-ilmatuki". Asejärjestelmänä sen verran uusi että varmaan vielä hakee parhaita käyttötapojaan. Ehkä vähän turhan hinnakas tapa tuhota asemasodan poteroita yksi kerrallaan verrattuna perinteiseen tyhmempään murkulaan tykistöstä/heittimistä. Lentävä kertakäyttösissi löytänee parempia kohteita sieltä asemien takaa.
 
Tappioissa lienee 19t aika lähellä oikeaa. Tuo haavaiset on suhteessa 1:3. Muualla on näkynyt suhdetta 1:2 ja perusteluna, että kuljetukset taakse mättää. Länsiarmeijalle moiset suhdeluvut olis kamalia.
Voi hyvin laskea 20.000 kaatunutta ryssää tähän mennessä... ja siihen kolminkertainen (3x) määrä haavoittuneita.. Sen lisäksi erilaista muuta taistelukyvytöntä, karkureita, sopimuksensa lopettaneita jne.

Kokonaisuudessaan likimain 100.000 poissa ryssän hyökkäyksen alkuperäisestä vahvuudesta.
- ja kalustosta suhteessa vielä enemmänkin...kaipa se jossain tuntuu..
- ja tuskinpa ne jäljellä olevatkaan lienee kaikkein innokkaimpia lähtemään uudelleen.
- monet ovat päässeetä jo näkemään sotimista ihan omiksi tarpeikseen.
- varsinkin kun varmasti välittyy tietoa ukrainalaisten saamista uusimmista asevahvistuksista jne.

Mutta ne tulee ketkä tulee..ehkä juhannukseen mennessä on vielä toiset 100.000 pitkällään.
- "eikä siellä miehet lopu, ja jos loppuu niin ne pistää ämmätkin...", mutta aseista varusteista saattaa olla tiukempaa.
 
Luulin tätä Leopard 1 juttua vitsiksi. En edes tiennyt, että noita on enää. Muistan kun lapsena noita ihailin pienoismallikuvastoissa ja velipoika sanoi, että ovat jo vanhentuneita vaunuja (-90 luvulla). Onko noissa edes modernia vastaavaa tykin vakautusjärjestelmää?
Nyt kun olen nähnyt ukrainalaisten saalistavan t-72 vaunuja panssari-autoilla, niin siihen verrattuna nuo on turvallinen valinta. Muutoinkin luulen, että tuolle vaunumäärälle löytyy sitä moderneinta ampumatarviketta, jos sitä vaan jossain vielä on. Bundeswehr ei sitä ainakaan tarvitse.
Löytyisikö israelista mitään näihin käyvää?

Leopard 1:n viimesin versio A5 on ollut pitkälle 2000-luvulle aktiivipalveluksessa ihan länsimaissakin ja sen jenkkivastine M60 on päivitettynä käytössä useammassakin maassa vieläkin. Molemmissa edellämainituissa on tehty huomattavia päivityksiä mm. ammunnanhallintaan. Ja kyllä, vakautusjärjestelmä löytyy. 90-luvulla nuo olivat ihan peruskauraa länsimaisissa armeijoissa, vaikka jäivätkin Leopard 2:n (tai Abramsin) suorituskyvystä.

Sen verran aikalaiskommenttia tosin täytyy ysärin osalta heittää, että tuolloin julkaistiin ahkerasti tietokonepelejä, missä esiintyi todella paljon tuolloin tuliteriä tai vielä suunnittelupöydällä olevia vehkeitä (Esim F22). Saattoi hiukan vääristää nuorten toivojen käsitystä sotateknologiasta.
 
Nyt saattaa tulla lunta tupaan, mutta sanon kuitenkin: Sodan hyviin puoliin kuuluu se saatanallinen ählyjen ja neekereitten ymmärtämisen loppuminen... nyt meille tulee oikeita pakolaisia, ei niitä "olen 17 ja voin todistaa sen"... Tai sitte mä en oo tältä sodalta vaan kerenny lukemaan niitä juttuja... Jossain maassa miehet jää puolustamaan maata ja kaatuu sen puolesta... Toisaalla taasen jätetään naiset ja lapset, tullaan tänne sanomaan kuin puuro on paskaa.....
Ei se mihinkään ole loppunut, vaan jatkuu ihan niinkuin aina ennenkin.
Ukrainalaiset tulee nyt näiden lisäksi, ei niiden sijaan.
 
Kummatko loppuvat ensin kesken? Lännen hightech pst aseet vai aron poikien rauta Siperian takaisine miehistöineen? Tämä tässä eniten mietityttää. Se kumpi loppuu nopeammin häviää tämän matsin.
Jos väkiluku on 145 miljoonaa, niin ei sieltä miehistö ihan heti lopu. Panssarit ovat toki vähentyneet mutta tykistöä riittää. Onhan niillä mahdollisuuksia jatkaa tätä järjetöntä sotaa vielä hyvän aikaa. Meno alkaa muistuttamaan neuvostoliittoa yhä enemmän. Kyllä kait lännessäkin on laareja kaiveltavaksi?
 
Miksi iskeä kaupunkiin? Summittainen siviilien tuhoaminen on sotarikos ja puikoille löytyy taktisia/strategisia kohteita. Muuttamalla örkit kukkapenkeiksi helpottaa sodan lopettamista, siviileihin iskeminen voi herättää puna-armeijassa sotaintoa.
Kyllä sieltä Venäjän puolelta löytyy sotilaskohteita ihan samalla tavalla kuin ryssän ohjuksille Ukrainassa...
- kysymys onkin vain siitä että ryssä näkee (se kotiporukkakin) ettei sodassa ole kysymys siitä että pelkästään ryssä on ylivertainen ja voi/saa ampua ohjuksia.
- alunperin ryssä kuvitteli että jo pelkkä uhkailu riittää samaan ukrainalaiset perääntymään...ja sota käydään, jos käydään, niin kokonaan Ukrainan puolella...eikä kukaan loukkaa itseään, jollei sitten satu kompastumaan jalkakäytävän reunaan.

Joskus kuitenkin käy niin että sodan jatkaminen menee paremmin "harkintaan", kun huomataan ja ymmärretään että siinä voi "yllätys, yllätys" käydä kipeästi itsellekin.
- näinhän tämä on jossain määrin jo realisoitunut ryssänkin puolella.
 
Eihän pakotteilla pitänyt olla Putinin mukaan vaikutusta...

Russia is receiving munitions and military hardware sourced from Iraq for its war effort in Ukraine with the help of Iranian weapons smuggling networks, according to members of Iranian-backed Iraqi militias and regional intelligence services with knowledge of the process.

RPGs and anti-tank missiles, as well as Brazilian-designed rocket launcher systems, have been dispatched to Russia from Iraq as Moscow’s campaign has faltered in the last month, the Guardian has learned.


An Iranian-made Bavar 373 missile system, similar to the Russian S-300, has also been donated to Moscow by the authorities in Tehran, who also returned an S-300, according to a source who helped organise the transport.

Using the weapons-trafficking underworld would signal a dramatic shift in Russian strategy, as Moscow is forced to lean on Iran, its military ally in Syria, following new sanctions triggered by the invasion of Ukraine.
 
Back
Top