Ukrainan konflikti/sota

Koe: kysytään Lvivissa venäjäksi missä on Venäläinen katu, siellä on sellainen. Kuka ei välitä puhutaan venäjä tai muuta kieltä, se siitä Putlerin harhoista "venäjä ei saa puhua, venäläisiä sorsitaan". Ukrainassa aina puhuttu sekä ukraina ja venäjä!
 
KI:n "traileri" Dniprosta, miten valmistautunut Donbassin taisteluun. Sattumoisin juuri tänään julkaistu.
Pidempää juttua ilmeisesti tulossa myöhemmin.
Lyhyesti: oli 2014 keskeinen logistiikka tukikohta. Tunnelma jännittynyt mutta luottavainen.

 
”Suurhyökkäyksestä”: Jos mennään sen mukaan mitä tässä Ukraina on koko ajan tehnyt, niin hyvä tulee.

- Ukrainan ulospäin antama (dis)informaatio omasta kyvykkyydestään ja toisaalta tiukasta opsec kertoo hyvinkin toimivasta, kokonaisvaltaisesta strategiasta. Tätä on tehty jo vuoden alusta saakka.
- En olisi yllättynyt jos länsimailta tuleva tiedustelutieto olisi niin tarkkaa, että tiedetään suurin piirtein kun joku alokas laittaa BMP:nsä tyhjäkäynnille jossain Donetskin sivukujalla. Eli tiedetään varmasti vihollisen vahvuudet tuon 300km rintamalinjan eri kohdille ja siitä analysoitu hyökkäyssuunnat ja näin johdettu puolustuksen taktiikat.
- Ukraina antaa mieluusti kuvan hyökkäyksen yllättävyydestä ja pienestä paniikista, koska tietää että ryssät joutuu nojaamaan vahvasti OSINTiin omassa tiedustelussaan.

En ole huolissani.
 
Sodan alusta asti täällä seuranneena vihdoin rekisteröidyin. Pari juttua ihmetyttää. Olen huomannut, että Bayraktar videoita on tästä sodasta tosi vähän vs Armenia Azerbaijan sodasta, josta ilmestyi päivittäin useita videoita. Onko mitään ajatusta, miksi näin? Onko ryssien ilmatorjunta tässä niin paljon tehokkaampaa, että näitä ei enää lennätetä, ohjukset loppu vai Turkki mahdollisesti kieltänyt näillä mässäilyn?

Toinen juttu ihmetyttää näissä palaneissa vaunuissa ERA laatikoiden kunto. Eikös niiden sisällä pitänyt olla räjähdysainetta, että nekö ei sitten tulesta räjähdä? Luulisi, että ainakin sisältö palaa, mutta eikö kuori sula lämmöstä? Vai onko nämä kusetusta ja tyhjiä tai hiekkaa täynnä?
Terve.

Ei ERAt kovin helposti räjähdä (detonoi) ja niiden r-aine palaa nopeasti tai hitaasti siitä riippuen mitä r-aine on. ERA-panssareissa on oltava semmoista r-ainetta, että se ei detonoi luotien, pssy-luotien (panssarisytytys), valojuovaluotien, sirpaleiden tms. pienien heitteiden (v=...1500 m/s) iskusta, mutta detonoi ontelopanoksen suihkun iskusta (v~5000 .... 10 000) m/s, joten ei ne ihan heti detonoi. Nuoliammusta vastaa pitänee olla paksumpi suojalevy ERA:n päällä, jos halutaan, että ERA detonoi myös nuoliammukselle (v=1200...1600 m/s) herkemmän r-aineen myötä. Nuoliammus on suurikokoinen noihin em. heitteisiin nähden ja paksu etu-/suojalevy estää nuo heitteiden osumat r-aineeseen, joten herkemmin detonoiva r-aine on heitteiden iskuilta suojassa.

Jos on hieman sulkeumaa (paine pääsee nousemaan r-ainetilassa), niin r-aine voi deflagroida (humahtaa) eli palaa kiivaasti, ja silloin voi hieman ERA-boksit hajota mekaanisesti.

Lämpöä ei synny niin paljoa, että teräs sulaisi (siis laatikko). Paloliekki ei ole hitsauspillin kaltainen liekkisuihku ellei ole joku pikku rako, josta liekki suihkuaa paikallisesti, joten ei teräs ei sula "globaalisti".

Arvelen, että venäläiset (ja muutkin) ovat ERA-panssaria suunnitellessaan nämä asiat huomioineet ja testanneet aikanaan.
Yksi uhka on kauan varastoitu ERA, jonka r-aineesta ovat stabilaattorit ja muut kemialliset ihmesoseet haihtuneet, jolloin r-aine on muuttunut herkemmäksi. Se voi olla mahdollinen "uhkakuva" tarpeettomille ja ei-toivotuille ERA räjähdyksille.

R-ainekemistit osannevat tarkentaa...., jos lukevat näitä sivuja ja kaipaat lisää infoa.

Jälkilisäys, kun linkki löytyi:
Kiinalaisilla näyttäisi olevan C4 räjähteenä ERA-laatikoissa. On sitä ehkä hieman muokattu tarkoitukseen sopivaksi, mutta perusaine on ihan yleinen räjähde.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top