Ukrainan konflikti/sota

No varmaan samaa kuin mitä tapahtui toisessa maailmansodassa.

Hitler teki johtopäätökset Neuvostoliiton sotakyvystä perustuen talvisotaan. Lisäksi Neuvostoliiton tappiot talvisodassa ylittävät selvästi Venäjän tappiot Ukrainassa.

Lopputuloksen johtopäätöksistä tietävät kaikki. Miehiä meni 8-numeroinen määrä, mutta voitto kairattiin silti.
"voitto" kairattiin usan antamalla avulla ja kukapa nyt saa sen avun?
 
Yuri Butusov eli Ukrainan kuuluisin sotakirjeenvaihtaja kirjoittaa facebookissa näin 5.6.22 klo 23.45 (pahoittelut konesuomennoksesta):

Viime aikoina olen usein Siverodonetskissa ja sen ympäristössä, ja minua ihmetyttää joidenkin johtajien toistuvasti epäasialliset lausunnot Luhanskin alueen operatiivisesta tilanteesta. Presidentti Zelenskyin vierailun päivänä Luhanskin alueelle VA Gaidain johtaja ilmoitti hyökkäyksestä ja 50 prosentin vapautuksesta kaupungista. Valitettavasti tämä tieto ei pidä paikkaansa.

Sodassa pitää huijata vihollista, ei kansalaisia. Tällöin Ukrainan yhteiskunnan tulee saada tietoa lähellä todellisuutta, tarvitaan todellisia voittoja, ei fiktiivisiä.

Itsepetoksen riski sodassa on, että valheelliset tekaisut ja perusteettomat optimistiset lausunnot ajavat yksiköitä, ihmisiä ja tekevät päätöksiä tavalla, joka ei myöskään sovi tilanteeseen. Lopeta nämä sanaleikit, sinun ei tarvitse tehdä tätä.

Ukrainalaiset soturit pitävät asemia vaikeassa ympäristössä, ja tämä ympäristö vaatii jos ei kaiken totuuden, niin ainakin valheiden puuttumisen. Muutenkin herättää huolta ymmärtävätkö toteuttajat mitä oikeasti tapahtuu.

Kaksi päivää sitten vastustaja lähti kaupungin laitamille, tällä hetkellä joukkomme puolustavat Severodonetskin teollisuusaluetta ja viereistä korttelia.

Toivottujen säännöllinen viesti validin sijaan aiheuttaa huolta. Todellisten voittojen saamiseksi ei pidä luoda ilmalinnoja.

Eli tästä voisi saada sellaisen kuvan, että paikallisen alueen johtaja (Hayday, Gaidai mikä olikaan) vähän vetelee ukrainan lisää näihin tiedotteisiin.. mene ja tiedä. Ilmeisesti puhutaan kuitenkin tästä päivästä (5.6), jolloin Zelensky vieraili Zaporitsiassa. Ei se ainakaan Luhanskissa ole vieraillut.

https://www.facebook.com/butusov.yuriy
 
HS:ässä kovaa juttua Saksan tunaroinnista:
https://www.hs.fi/ulkomaat/art&tbs=qdr:w2,sbd:1-2000008865670.html

"Saksa aiheutti tämän sodan. Saksalaisten asenne teki tästä sodasta mahdollisen. Joten tämä on jälleen merkittävä strateginen epäonnistuminen Saksalle"

Artikkelista:
Hän uskoo, että ainoa tapa lopettaa sota on, että venäläiset hyväksyisivät laillisten kansanäänestysten järjestämisen Donbasissa, jonka Donetskin ja Luhanskin alueet muodostavat.
”Tästä sodasta on vain yksi tie ulos: venäläisten on hyväksyttävä Donetskissa ja Luhanskissa lailliset kansanäänestykset. Ei sellaiset, jotka he [venäläiset] järjestävät ja toteuttavat itse, vaan sellaiset, joissa on mukana tuhansia tarkkailijoita.”
Luttwak uskoo, että näin Putin voisi sanoa kansalleen saavuttaneensa jotain Venäjän hyväksi, eikä Ukraina voisi kieltäytyä demokraattisesta lähestymistavasta ratkaista pitkään jatkuneen konfliktin.
”Ukraina ei voi torjua tällaista demokraattista lähestymistapaa, se ei voi kieltäytyä antamasta ihmisille mahdollisuutta valita. Se on mielestäni ainoa keino lopettaa tämä konflikti. Tämä on ollut mielipiteeni sodan ensimmäisistä päivistä lähtien. On harhakuvitelmaa, että Venäjän voi voittaa, ei voi. Se, mitä voidaan tehdä, on antaa Putinille pieni voitto.”

Tuossa Luttwak esittää kansanäänestystä nukketasavaltojen alueelle ratkaisuna sodan lopettamiseksi. En ole samaa mieltä, koska:
- tuollaisesta kansanäänestyksestä pitäisi Ukrainan saada päättää vapaaehtoisesti, ei aseilla uhattuna
- Luttwakin mielestä äänestyksen vapaus olisi sillä hoidettu, että paikalla olisi tuhansia äänestystarkkailijoita. Tilanne ei kuitenkaan ole sellainen, jossa esim. kampanjointi olisi mahdollista vapaasti, vaan aseistettu hyökkääjä on koko ajan läsnä. Lisäksi pitäisi luottaa Venäjän sanaan siitä, että 1) äänestäjiä ei painosteta tai uhkailla 2) myös siinä tapauksessa, että tulos ei miellytä Venäjää, se suostuisi poistumaan paikalta, jos tulos olisi osaksi Ukrainaa jääminen. Tuon kakkoskohdan suhteen tilanne olisi Venäjälle nk. freerollaus, eli jos voitto tulee, saa palkinnon, mutta jos häviö tulee, ei ole pakko maksaa. Vrt. vedonlyönti epäluotettavien kavereiden kanssa
- noita nukketasavaltoja tai Krimiä ei voida pitää demokratioina, joissa ihmisten mielipiteitä ei olisi väkisin painostettu ja disinformaatiolla muokattu Venäjälle sopiviksi vuodesta 2014 lähtien
- Itä- ja ilmeisesti myös Etelä-Ukrainaan on siirretty paljon venäläisiä kaivostöihin ja muihin manuaalisiin hommiin neuvostoaikoina. Ei voi olla niin, että maahanmuuttajat tai heidän jälkeläisensäkään voivat halutessaan äänestää siitä, saavatko kaapata osan maasta. Tämän yleistyessä vastaavaa voisi tapahtua vaikkapa itäisessä Eestissä, Ranskassa, monissa Itä-Euroopan maissa, Ruotsissa jne.
- väkeä on myös paennut Venäjän masinoimien separatistien valtaamilta alueilta muualle Ukrainaan sekä ulkomaille vuodesta 2014, ja nyt lisää invaasion jälkeen, ja hypoteettisessa äänestyksessä jäisi ilmeisesti näiden ihmisten kannat huomiotta
- Venäjältä on siirtynyt ja siirretty väkeä Krimille ja muille kaapatuille alueille näinä vuosina 2014 lähtien, ja myös tämän talven invaasion jälkeen

Joskus vähän ennen invaasiota joku mielipidetiedustelu näytti Donbasin ja Donetskin alueilla enemmistön (ihmisistä, jotka eivät olleet alueelta poistuneet 2014 jälkeen - lähes kolmannes oli jo lähtenyt ennen invaasiota) kannattavan Venäjään liittymistä joko autonomisena osana tai ilman autonomiaa, tai itsenäisyyttä. Mutta paitsi että tilanne on Venäjän toiminnan takia - mukaan lukien "omien" alueiden pommitukset ja väestön pakkovärväykset ja -siirrot Venäjälle - muuttunut luultavasti venäläisvastaisemmaksi, kantoja ei kuitenkaan mitenkään saada luotettavasti selville ennen alueiden vapautusta. Tuossa kyselyssä myös valloittajan uhan takia luultavasti osa Venäjään tai sen invaasioon kielteisesti suhtautuvista joko jätti vastaamatta tai vastasi valloittajaa miellyttävästi sen pelossa, että haastattelija oli todellisuudessa miehittäjän edustaja, tai että puhelua kuunneltiin.
 
Viimeksi muokattu:
Stirlingin linna muuten myös mielenkiintoinen käydä, tosin kumma kyllä roomalaiset ohittivat eivätkä perustaneet omaa linnoitusta paikalle aikanaan.

Ja joo kyllähän Ukrainan mailla on ahkerasti harjoitettu sitä hyvää Eurooppalaista perinnettä - sotimista - jo tuhannen vuoden ajan!
Ja kyllähän tämä sotimisen perinne kantaa aikoihin ammoisiin. Ei ihmisestä olisi kehittynyt sitä mitä se nyt on ilman metsästystä ja sotimista.
 
- väkeä on myös paennut Venäjän masinoimien separatistien valtaamilta alueilta muualle Ukrainaan sekä ulkomaille vuodesta 2014, ja nyt lisää invaasion jälkeen, ja hypoteettisessa äänestyksessä jäisi ilmeisesti näiden ihmisten kannat huomiotta
Tämä Venäjän suorittama etninen puhdistus on jo omiaan poistamaan miltään äänestykseltä legitimiteetin, kun alueelta on ukrainalaiset ja ukrainalaismieliset putsattu pois johonkin Ryzzälandian tyrmään. Vähintään tuossa pitäisi saada koko väestönlaskennan kirjat ajalta ennen sotaa käsiin, ja vaatia jokaisen ukrainalaisen palautuksen kotimaahansa. Eihän se voi mennä niin, että ensiksi alueelta, jota havitellaan, etnisesti putsataan se osa väestöstä, joka ei halua Ryzzälandian örkkikansan kanssa saman lipun alle, ja sen jälkeen pidetään joku kenguruäänestys alueella.
 
Venäläiskenraali on kuollut Itä-Ukrainan taisteluissa, kertoo Venäjän valtionmedian toimittaja Aleksander Sladkov Telegramin välityksellä sunnuntaina.

Sladkov raportoi, että kenraalimajuri Roman Kutuzov on kaatunut, mutta yksityiskohtia ajankohdasta tai paikasta ei ole julkaistu. Venäjän puolustusministeriö ei ole kommentoinut asiaa. Asiasta uutisoi Reuters.


ae6327211d.jpg
 
-
Hyvä kirjoitus Severodonetskin "valtauksesta".
-
Russia threw all its troops into a frontal attack, first on Severodonetsk.

This attack was quite successful. A few days ago, it was announced that 70-80% of Severodonetsk was captured, that the Ukrainian army was retreating, that it was evacuating across the Seversky Donets River to Lysychansk.

The day before yesterday, messages began to appear that everything seems to be not so bad. And yesterday it became clear that the Ukrainian army had prepared an ambush there.

The Ukrainian troops prepared for the siege of Severodonetsk for a very long time and roughly understood in which directions the attackers would go, they prepared – maybe they laid mines, maybe they set up ambushes.

The attackers were launched into the city, then this trap was closed and there they were all killed, beaten up.
...
Now the Russians are retreating from Severodonetsk in a panic. The Kadyrovites suffer heavy losses, because they were let in for the first time…
It was so important for Putin to capture Severodonetsk that he even let the Kadyrovites, whom he usually does not risk, who usually shoot only video, let them fight. They suffered very heavy losses there.
 
Viimeksi muokattu:
Tuossakin alkaa jo olla aika vittumaista ryssälle, kun upseereja kuolee sieltä sun täältä, ja komentoketjussa jäljellä olevat upseerit joko alhaalla tai ylhäällä saa kuolleidenkin hommat niskoilleen, mikä kuormittaa näitä upseereja lisää. Tuohon päälle jo se kuinka paljon normaalisti ryssäupseerit (puutteellisen aliupseeriportaan vuoksi) joutuu mikromanageroimaan yksikköjään, niin sitten kun joutuu vielä kuolleen alaisen / ylempiarvoisen hommat ja mikromanageroinnit hoitamaan lisäksi, niin alkaa jo kunnolla hidastumaan ja hyytymään ryssän meno komentoportaan ylikuormittuessa.
 
Tuossakin alkaa jo olla aika vittumaista ryssälle, kun upseereja kuolee sieltä sun täältä, ja komentoketjussa jäljellä olevat upseerit joko alhaalla tai ylhäällä saa kuolleidenkin hommat niskoilleen, mikä kuormittaa näitä upseereja lisää. Tuohon päälle jo se kuinka paljon normaalisti ryssäupseerit (puutteellisen aliupseeriportaan vuoksi) joutuu mikromanageroimaan yksikköjään, niin sitten kun joutuu vielä kuolleen alaisen / ylempiarvoisen hommat ja mikromanageroinnit hoitamaan lisäksi, niin alkaa jo kunnolla hidastumaan ja hyytymään ryssän meno komentoportaan ylikuormittuessa.


Upseereita sodassa aina kuolee. Venäjällä asia on aina ollut itsestään selvä juttu. Eivät piittaa.
Mutta ei tappiot lisää muiden hommia, kun eivät tee nytkään mitään ylimääräistä.
Korkeintaan varastavat enemmän, kun sota tarjoaa tilaisuuksia vaikkapa polttoaineen tai ensiaputarvikkeiden myymiseen ja rahan käärimiseen itselle.
 

Upseereita sodassa aina kuolee. Venäjällä asia on aina ollut itsestään selvä juttu. Eivät piittaa.
Mutta ei tappiot lisää muiden hommia, kun eivät tee nytkään mitään ylimääräistä.
Korkeintaan varastavat enemmän, kun sota tarjoaa tilaisuuksia vaikkapa polttoaineen tai ensiaputarvikkeiden myymiseen ja rahan käärimiseen itselle.
Se on ilmeisesti länsimainen juttu, että sotilaat koulutetaan myös suoriutumaan ylempiarvoistensa tehtävistä siltä varalta, että se ylempiarvoinen kuolee taisteluissa. Kuulin yhdeltä USA:n asevoimissa palvelleelta henkilöltä, että heillä esim. kapteenin odotetaan osaavan improvisoida tarvittaessa everstiluutnantin hommat, jos paskasti kävisi ja ylhäältä sekä everstiluutnantti että majuri saisi kuulan kalloonsa.
 
Joskus vähän ennen invaasiota joku mielipidetiedustelu näytti Donbasin ja Donetskin alueilla enemmistön (ihmisistä, jotka eivät olleet alueelta poistuneet 2014 jälkeen - lähes kolmannes oli jo lähtenyt ennen invaasiota) kannattavan Venäjään liittymistä joko autonomisena osana tai ilman autonomiaa, tai itsenäisyyttä. Mutta paitsi että tilanne on Venäjän toiminnan takia - mukaan lukien "omien" alueiden pommitukset ja väestön pakkovärväykset ja -siirrot Venäjälle - muuttunut luultavasti venäläisvastaisemmaksi, kantoja ei kuitenkaan mitenkään saada luotettavasti selville ennen alueiden vapautusta. Tuossa kyselyssä myös valloittajan uhan takia luultavasti osa Venäjään tai sen invaasioon kielteisesti suhtautuvista joko jätti vastaamatta tai vastasi valloittajaa miellyttävästi sen pelossa, että haastattelija oli todellisuudessa miehittäjän edustaja, tai että puhelua kuunneltiin.

Ah, tämähän se olikin, viimeisin vastaavista jonka luin ja jonka olisin liittänyt mukaan, mutten edellistä kirjoitellessani löytänyt:

Ja paljon on ollut vastaavaa tukevaa muutakin, kuten:
 
Artikkelista:


Tuossa Luttwak esittää kansanäänestystä nukketasavaltojen alueelle ratkaisuna sodan lopettamiseksi. En ole samaa mieltä, koska:
- tuollaisesta kansanäänestyksestä pitäisi Ukrainan saada päättää vapaaehtoisesti, ei aseilla uhattuna
- Luttwakin mielestä äänestyksen vapaus olisi sillä hoidettu, että paikalla olisi tuhansia äänestystarkkailijoita. Tilanne ei kuitenkaan ole sellainen, jossa esim. kampanjointi olisi mahdollista vapaasti, vaan aseistettu hyökkääjä on koko ajan läsnä. Lisäksi pitäisi luottaa Venäjän sanaan siitä, että 1) äänestäjiä ei painosteta tai uhkailla 2) myös siinä tapauksessa, että tulos ei miellytä Venäjää, se suostuisi poistumaan paikalta, jos tulos olisi osaksi Ukrainaa jääminen. Tuon kakkoskohdan suhteen tilanne olisi Venäjälle nk. freerollaus, eli jos voitto tulee, saa palkinnon, mutta jos häviö tulee, ei ole pakko maksaa. Vrt. vedonlyönti epäluotettavien kavereiden kanssa
- noita nukketasavaltoja tai Krimiä ei voida pitää demokratioina, joissa ihmisten mielipiteitä ei olisi väkisin painostettu ja disinformaatiolla muokattu Venäjälle sopiviksi vuodesta 2014 lähtien
- Itä- ja ilmeisesti myös Etelä-Ukrainaan on siirretty paljon venäläisiä kaivostöihin ja muihin manuaalisiin hommiin neuvostoaikoina. Ei voi olla niin, että maahanmuuttajat tai heidän jälkeläisensäkään voivat halutessaan äänestää siitä, saavatko kaapata osan maasta. Tämän yleistyessä vastaavaa voisi tapahtua vaikkapa itäisessä Eestissä, Ranskassa, monissa Itä-Euroopan maissa, Ruotsissa jne.
- väkeä on myös paennut Venäjän masinoimien separatistien valtaamilta alueilta muualle Ukrainaan sekä ulkomaille vuodesta 2014, ja nyt lisää invaasion jälkeen, ja hypoteettisessa äänestyksessä jäisi ilmeisesti näiden ihmisten kannat huomiotta
- Venäjältä on siirtynyt ja siirretty väkeä Krimille ja muille kaapatuille alueille näinä vuosina 2014 lähtien, ja myös tämän talven invaasion jälkeen

Joskus vähän ennen invaasiota joku mielipidetiedustelu näytti Donbasin ja Donetskin alueilla enemmistön (ihmisistä, jotka eivät olleet alueelta poistuneet 2014 jälkeen - lähes kolmannes oli jo lähtenyt ennen invaasiota) kannattavan Venäjään liittymistä joko autonomisena osana tai ilman autonomiaa, tai itsenäisyyttä. Mutta paitsi että tilanne on Venäjän toiminnan takia - mukaan lukien "omien" alueiden pommitukset ja väestön pakkovärväykset ja -siirrot Venäjälle - muuttunut luultavasti venäläisvastaisemmaksi, kantoja ei kuitenkaan mitenkään saada luotettavasti selville ennen alueiden vapautusta. Tuossa kyselyssä myös valloittajan uhan takia luultavasti osa Venäjään tai sen invaasioon kielteisesti suhtautuvista joko jätti vastaamatta tai vastasi valloittajaa miellyttävästi sen pelossa, että haastattelija oli todellisuudessa miehittäjän edustaja, tai että puhelua kuunneltiin.
Se on yhdentekevää mitä ihmiset haluavat. Vaalitulos järjestetään sellaiseksi kuin Venäjä haluaa. 🦉
 
HS:ässä kovaa juttua Saksan tunaroinnista:
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008865670.html

"Saksa aiheutti tämän sodan. Saksalaisten asenne teki tästä sodasta mahdollisen. Joten tämä on jälleen merkittävä strateginen epäonnistuminen Saksalle"
Aika jännästi sanottu asiantuntijalta. Itse olin siinä uskossa, ja olen edelleen, että ryssien asenne on syypää tähän sotaan.
Noin niin kuin ihan primäärisyynä; toki sakemannien lepsuilu auttoi, mutta jos ryssillä ei olisi ollut niin kova sotakiima,
niin eihän tätä koko sotaa olisi, ihan riippumatta Euroopan asenteesta halpaan kaasuun.
Tietty jos ajatellaan että ryssillä ei ole sellaista oikeustoimikelpoisuutta, että heiltä voisi olettaa samaa kuin terveiltä ihmisiltä,
niin ok, sitten vastuu menee vähän enemmän niille terveille ihmisille.
Siinä tapauksessa koko persläpi pitäisi eristää sellaiseksi 140 miljoonan ihmisen vankimielisairaalaksi,
etteivät pääse tekemään tuhojaan. Mikä ei ehkä ois huono ajatus 🤔
 
Back
Top