Ukrainan konflikti/sota

Severodonetskin tilanteesta pitkähkö päivitys. Viimeinenkin silta tuhottu ilmeisesti tänään, mutta vesi on niin alhaalla että jalkasin pääsee joen yli tietyin paikoin. Toivottavasti raskas kalusto evakuoitiin ajoissa. Oletan että puolustajat vetäytyy seuraavan vuorokauden aikana, ellei noilla ole jotain toimivaa huoltotapaa käytössä.


 
Severodonetskin tilanteesta pitkähkö päivitys. Viimeinenkin silta tuhottu ilmeisesti tänään, mutta vesi on niin alhaalla että jalkasin pääsee joen yli tietyin paikoin. Toivottavasti raskas kalusto evakuoitiin ajoissa. Oletan että puolustajat vetäytyy seuraavan vuorokauden aikana, ellei noilla ole jotain toimivaa huoltotapaa käytössä.


Tästä kyllä alkaa huomaamaan, että ryssän kokoonpano on muuttunut varusmiehistä ja muista vässyköistä, joita ei olisi alkuunkaan tuonne pitänyt lähettää. Ei enää tulla bemarit jonossa kaduille väijytykseen, johon koko joukkue lahdataan, vaan osataan jo vähän sotia. Vaikka ihmeellisestä sooloilusta ja ryssimistä edelleenkin tulee paljon mediakuvaa. Hyökkääjänä rakennetun alueen valtaaminen on kyllä yhtä helvettiä vaikka sitä saisikin tykeillä murjottua etukäteen. Eli alkaa tuolla väkisinkin olemaan enemmän sitä sakkia, jotka on joskus Syyriassa, Georgiassa, Afrikassa ja toisessa Tsetsenian rähinässä sitä harjoitelleet, jos pääsevät noin syvälle etenemään kaupunkiin joka on esim. Suomen mittakaavassa jo suuri.

Joka tapauksessa voisi kuitenkin olettaa, että ryssän yritykset vallata näitä isompia kaupunkeja tulee melko kalliiksi ja kuluttaa heiltä hyvin päitä pois.
 
Severodonetskin tilanteesta pitkähkö päivitys. Viimeinenkin silta tuhottu ilmeisesti tänään, mutta vesi on niin alhaalla että jalkasin pääsee joen yli tietyin paikoin. Toivottavasti raskas kalusto evakuoitiin ajoissa. Oletan että puolustajat vetäytyy seuraavan vuorokauden aikana, ellei noilla ole jotain toimivaa huoltotapaa käytössä.


Täälä ollaan varsin herkkiä vetäytymään jos silta saa vähänkin vauriota. Twitterin kuvien perusteella yksi lohko on alhaalla elementtirakenteisessa sillassa ja vesi joessa on muutenkin alhaalla. Eiköhän ukrainalaiset ole tähän tilanteeseen valmistautuneet. Tuskin heille sillan vaurioituminen on tullut yllätyksenä. Raskaan kaluston ylittäminen ehkä onnistuu kahlaamalla ja siltapanssarivaunun sillalla ainakin pääsee yli tuosta kohdasta.

Mielestäni sillan vaurioituminen ei anna syytä vetäytymiseen. Sitä enemmän mitä vetäydytään, sitä enemmä takaisin vallattavaa on.
 
Kiväärin luodeille ilmoitetaan BC - ballistinen kerroin. Joka luodilla se on eri. Saman kaliperin luodeilla on isoja eroja BC:ssä mikä näkyy lentoradassa pidemmällä matkalla. Perus juttuja jotka otetaan huomioon kun lasketaan lentoratoja. Vaikuttaa tietysti myös tuulen sietoon. Yleensä painavampi säilyttää nopeuden paremmin, mutta muodolla on myös iso vaikutus.

Sitä en tiedä mistä nuihin tankin kuuliin BC:t saa :rolleyes:
Ja jotta homma ei olisi liian helppoa tuonkaan jälkeen niin ballistinen kerroin (BC) on riippuvainen lentävän projektiilin nopeudesta :)
 
Tämä suhde hyökkäävän ja puolustavan joukon välisistä tappioista ei sotahistorian perusteella pidä paikkaansa. Kyseessä on yleinen ns. totuus, joka vaihtelee yksilöllisesti taisteluiden välillä.

Esim 2 maailmansodan hyökkäys, operaatio citadel jossa saksa hyökkäsi neuvostoliiton valmisteltuja asemia vastaan.

Saksa hyökkäävänä menetti 54k miestä
NL puolustavana menetti 177k miestä

Ei tuo ole edes "yleinen totuus" tappioista. Se 1:3 on "nyrkkisääntö" mitä pitäisi hyökkääjällä olla voimaa puolustajaan nähden (ei tappiosuhde), että syntyisi hyökkäyksessä menestystä. Mutta siinäkin niin kuin sanoit sotahistoria tuntee paljon poikkeavia esimerkkejä...
 
Aika sankat savut sieltä Berdyanskista nousee, mitä siellä sitten tapahtuukaan.

The occupying "authorities" of Berdyansk confirmed the state of emergency at the substation, but they traditionally write about "cotton". Oh yeah, and about the "short circuit"

”Substation”. Taitaapi olla pari sähkömuuntajaa tulessa. Palavat yleensä iloisella liekillä, koska sisältävät suuret määrät öljyä. Mikä nuo on sytyttänyt, onkin sitten toinen asia.
 
  • Tykkää
Reactions: e7i
Millä perusteella Venäjän sotilaiden toiminta Ukrainassa tulisi lailliseksi sillä, että Putin olisi lähettänyt Ukrainalle virallisen sodanjulistuksen ennen sotatoimien alkua?
Jos taas sillä sodanjulistuksella ei ole touhun laillisuuden suhteen merkitystä, niin sen puuttumiseen on aika turha vedota.

YK:n peruskirja kieltää eksplisiittisesti kaikki hyökkäykset toisiin maihin pl. silloin, jos YK:n tn on sen valtuuttanut. Sodanjulistuksilla tai niiden puuttumisilla ei ole asian kannalta mitään merkitystä.
Devil is in the details. On tärkeää puhua asioista niiden oikeilla nimillä, tai muuten historia kirjoitetaan taas uusiksi liian helposti. Kuten pikku rajakahina Suomessa 1939. Jonka Suomi vielä kaiken lisäksi aloitti. Siksi on tärkeää olla puhumatta yhtään naapurin narratiivin mukaisin termein. Mikään ei oikeuta ryssän laajentumissotaa Ukrainaan, ei mikään. Moskova tarttui taas miekkaan, ja olisi aika survoa se takaisin niiden omasta kurkusta, once and for all. Venäjä on lyötävä, lopullisesti.
 
Tuossa videossa vastataaan siihen ainakin itseäni askarruttaneeseen kysymykseen, että miten voi olla samaan aikaan totta se, että venäläisten tappiot on jotain 30k ukkoa kuolleina ja varmaan vähintään sama haavoittuneina, ja se, että Venäjä, joka lähti liikkeelle 190k:lla ukolla edelleen painaa päälle.
Osa ryssän tappioista voidaan laittaa tuon Donbassin alueelta värvätyn "reservin" osalle..

Kokonaisuudessaan ryssä on menettänyt riveistään reilut 30 tuhatta miestä kaatuneina ja vähintäänkin kolminkertaisen määrän haavoittuneita jne. Yhteensä ryssän henkilötappiot nousevat jo luokkaan 150 tuhatta.
- tämä näkyy konkreettisesti myös rintamilla...
- pari kuukautta kestänyt ryssän suurhyökkäys on käytännössä pysähtynyt.
- eikä tämä johdu siitä että ryssä olisi saavuttanut tavoitteitaan. Miehet, motivaatio, kalusto ja aseetkin alkavat käydä kohden loppuaan.
- "päälle painaminen" on osalla rintamaa (Harkova, Herson, Zaporizza jne.) jo hyvää vauhtia kääntymässä toiseen suuntaan.

Miesten ohella myös ryssän kaluston ja aseistuken menetykset ovat nousseet suorastaan käsittämättömän suuriksi.
- näistä luvuista voi johtaa/ymmärtää ettei tappiot ole kohdistuneet pelkästään Donbassista pakkovärvättyyn "tykinruokaan".

Ryssän murhaajilla alkaa olla jo suuri hätä. Eikä pelkästään tappiollisen sotimisen vuoksi..

Ehkä hädästä kertoo sekin että Ukrainaan on lähdössä Saksan, Ranskan ja Italian johtajat painostamaan Ukrainaa vähintäänkin välirauhaan...jopa alueluovutusten hinnalla.
- lienee enemmän kuin todennäköistä että tällaista vierailua on koordinoitu myös ryssän johdon kanssa.

Mahdollisesti Ukrainan johto asetetaan ikävään välikäteen. Tarjotaan lupauksia EU:n vahvasta tuesta Ukrainalle, jopa jäsenyysohjelmaa jne. Mutta, samalla se asetetaan ehdolliseksi Ukrainan kannalta, suostumiselle epäedulliseen rauhaan.
- jos Ukraina ei suostuisi taipumaan ryssälle edulliseen pakkorauhaan, kyseiset maat (Saksa, Ranska, Italia jne.) ryhtyvät jarruttamaan Ukrainan asetoimituksia sekä kaikkea muutakin avustuksia sekä tukea niin EU:ssa kuin NATO:ssakin.
- samat maat pyrkivät mahdollisesti jopa heikentämään ja löysentäämään ryssään kohdistuvia pakotteita jne.

Tässä voi olla taustalla jakolintaa sekä tietynlaista petturuutta niin Ukrainan, USA, Brittien, Puolan sekä monien muiden (itä-eurooppalaisten) EU:n jäsenvaltioiden suuntaan.
- pahimmassa tapauksessa vaakakuppiin saatetaan asetella jopa Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyyshakemukset.

Mutta, jäädään seuraamaan minkälaisia käännöksiä on tulossa?
 
Ja jotta homma ei olisi liian helppoa tuonkaan jälkeen niin ballistinen kerroin (BC) on riippuvainen lentävän projektiilin nopeudesta :)

Menee aiheen vierestä, mutta kotimainen Lapua on tarjonnut jo reilun kymmenen vuoden ajan ilmaiseksi QuickTarget Unlimited (QTU) Lapua Edition -ohjelmaa jossa on heidän luotien data. Siinä on muistaakseni heidän tutkamittauksilla määritetyt ilmanvastuskertoimet yms. lentoradan laskentaa varten. Voi simuloida sivutuulen vaikutusta yms. myös. En ole varma saako sitä modernille käyttöjärjestelmälle ilmaiseksi vai onko muuttunut maksulliseksi.

Minulla on toisella koneella tuon lisäksi QuickLoad niminen ohjelma (maksullinen) jota harrastajat käyttävät sisäballistiikan laskentaan eli omien jälleenlatausten simulointiin. Vuosia sitten kaveri sai ylipuhuttua kun harrastaa jälleenlataamista ja suositteli tuota. Hankin ohjelman ja leikin sillä hetken aikaa, insinöörille kivaa puuhastelua sadepäivien ratoksi mutta jälleenlataaminen oli liian kallis harrastus minulle.

Oletan että nykypäivänä löytyy nettisivuja ainakin lentoratojen laskentaan, nykyään kun kaikki tällaiset tuntuu olevan selainpohjaisia.

UKRAINASTA: voin muistaa väärin mutta jossain mielestäni sanottiin aikaisemmin että Ukrainan ilmoittama tappioluku ei sisältäisi kansantasavaltojen miehiä eikä muita seikkailijoita. Olisi siis Venäjän asevoimien sopimussotilaat ja asevelvolliset ainoastaan siinä luvussa. Minulla ei ole antaa tuolle muistelulle lähdettä, joten paras ottaa se suolan kanssa.

Helppo silti uskoa että Venäjän armeija on kärsinyt merkittävät tappiot: etelän suunnalla Donbassissa hyökkäsi alunperin merkittävä määrä seppoja mutta kaikkialla muualla se oli heidän armeija. Vasta myöhemmin, sodan suunnan käännyttyä ja Venäjän vetäydyttyä Kiovasta ja pohjois-Ukrainasta, on näille "sivustoille" viety isommassa määrin Donetskin ja Luhanskin seudun "värvättyjä". Ne ovat kärsineet hurjista tappioista myös.
 
Viimeksi muokattu:
On tärkeää puhua asioista niiden oikeilla nimillä, tai muuten historia kirjoitetaan taas uusiksi liian helposti.
Siis millä nimellä tästä pitäisi siis puhua? Nyt käytät sanaa "sota", kun itse sain käsityksen, että koska sotaa ei oltu virallisesti julistettu, niin se ei olisi sellainen.

Sinä toit keskusteluun sodanjulistuksen. Sain sen käsityksen, että sillä olisi asian laillisuuteen jotain vaikutusta. Minun kantani oli se, että sillä ei ole vaikutusta.
 
Teen tästä postauksesta tämmöisen karttalinkkikokoelman:

Kaikkien tähän mennessä tuntema kartta.

UKR asukastiheys ennen sotaa

MapHub - Aktiviteetit kartalla twiittien perusteella

Emil Kastehelmen ylläpitämä kartta:

Google Earthissa ylläpidetty venäläisten yksiköiden liikekartta (HUOM! Vielä viime kuussa oli venäläisten yksikköjen sijoitukset ukrainassa - nyk. kaikki ukrainaa koskeva pyyhitty pois syystä tai toisesta ):

Sotaa edeltävien viikkojen ajalta sotilastukikohtien sijainnit:

edit. Lisään tähän vielä muutamat työkalut joilla itse voi tarkkailla ukrainaa.

Sentinel satelliitti:

NASA FIRMS - tulipalot maailmalla:

Ventusky - tuulikartta. Välillä tullut tuota seurailtua kun ollut tulipalojen leviämiseen liittyvää selvittelyä, tutkinut mahdollista ydinreaktorilaskeumaa (mm. kun Chernobylissä sodan alussa lukemat ampaisivat, typpisäiliöräjähdyksiä yms)

Vapaasti transponderit päällä lentelevät koneet. (Lähinnä länsikoneet. Mainio ominaisuus että siviililennot saa kytkettyä pois päältä ("U"))

Flightradar24 - Joskus venäjä lennättää sotilaskoneita tuolla transpit päällä, jos on niin näkyy haun kautta kirjoittamalla "RSD". Ongelma tuolla on että siviililentoja ei saa kytkettyä päältä pois.:

Ja vielä viimeinen, joskin tämä ei ole kartta, mutta mielenkiintoinen työkalu. Täällä voi vakoilla venäläisten käyttämiä julkisia kanavia. Aficionadot merkkaavat usein tuonne nua venäjän käyttämät bandwithit.

edit2. Lisätään OSINT Bellingcatin ohjeet tähän vielä:
 
Viimeksi muokattu:
Ehkä hädästä kertoo sekin että Ukrainaan on lähdössä Saksan, Ranskan ja Italian johtajat painostamaan Ukrainaa vähintäänkin välirauhaan...jopa alueluovutusten hinnalla.
- lienee enemmän kuin todennäköistä että tällaista vierailua on koordinoitu myös ryssän johdon kanssa.

Mahdollisesti Ukrainan johto asetetaan ikävään välikäteen. Tarjotaan lupauksia EU:n vahvasta tuesta Ukrainalle, jopa jäsenyysohjelmaa jne. Mutta, samalla se asetetaan ehdolliseksi Ukrainan kannalta, suostumiselle epäedulliseen rauhaan.
- jos Ukraina ei suostuisi taipumaan ryssälle edulliseen pakkorauhaan, kyseiset maat (Saksa, Ranska, Italia jne.) ryhtyvät jarruttamaan Ukrainan asetoimituksia sekä kaikkea muutakin avustuksia sekä tukea niin EU:ssa kuin NATO:ssakin.
- samat maat pyrkivät mahdollisesti jopa heikentämään ja löysentäämään ryssään kohdistuvia pakotteita jne.

Tässä voi olla taustalla jakolintaa sekä tietynlaista petturuutta niin Ukrainan, USA, Brittien, Puolan sekä monien muiden (itä-eurooppalaisten) EU:n jäsenvaltioiden suuntaan.
- pahimmassa tapauksessa vaakakuppiin saatetaan asetella jopa Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyyshakemukset.
En jaksa uskoa, että Ukrainaa lähdetään painostamaan rauhaan EU:n puolelta noin isolla momentumilla, varsinkaan alueluovutusten kera. Ukraina on EU:lle EU on Ukrainalle pitkään ollut tavoite, mutta en usko, että heitä, tai kovin montaa muutakaan EU-maata kiinnostaa enää olla osa systeemiä, jossa muutama suurin maa sanelee omien etujensa mukaisesti rauhan ehdot muille. Paljon on pienempiä liittoutumia väläytelty Ukrainan kanssa, joissa kaikissa olisi Puola mukana. Puolan tuki Ukrainalle on myös aivan eri tasolla Saksan ja Ranskan rinnalla, joten todennäköistä olisi, että Puolakin lähtisi nopeasti EU:sta pois, mikäli Saksa ja Ranska alkaa painostamaan Ukrainaa rauhaan noin raskain ottein.
 
Viimeksi muokattu:
Yhteensä ryssän henkilötappiot nousevat jo luokkaan 150 tuhatta.
Onko tälle jotain lähdettä? Itse käytin sitä 30k lukua, joka perustui Ukrainan virallisiin tiedonantoihin.

Miesten ohella myös ryssän kaluston ja aseistuken menetykset ovat nousseet suorastaan käsittämättömän suuriksi.
- näistä luvuista voi johtaa/ymmärtää ettei tappiot ole kohdistuneet pelkästään Donbassista pakkovärvättyyn "tykinruokaan".

En tiedä katsoitko sitä linkittämääni videota. Kalustotappiot johtuvat sen mukaan pitkälti siitä, että panssarijoukoilla ei ole ollut tarpeeksi jalkaväkeä tukenaan. Mutta nämä eivät tapata paljoa ukkoja. Jos jokaisessa tankissa on 3 ukkoa ja tuhotaan 1000 tankkia, niin tässä kuolee "vain" 3000 ukkoa olettaen, ettei niistä kukaan pääse pelastautumaan. Eli kyllä pääosa niistä 30k tapetusta on tultava jalkaväestä.

Kukaan ei ole väittänyt, että miehistötappiot olisivat kohdistuneet pelkästään Donbassin tykinruokaan. Minun pointtini oli vain se, että jos tämä poppoo on merkittävässä osassa sitä 30k tappiolukua, niin se selittää osaltaan sen, miten Venäjä ylipäänsä voi edes jatkaa koko touhua. Jos 30k tappiot olisivat kohdistuneet kokonaan 190k hyökänneeseen Venäjän armeijan joukkoon ja siihen vielä haavoittuneet päälle, niin itse en näe, miten joukko voisi enää sotia mitenkään. Ne Venäjän armeijan osat, jotka ovat kärsineet kovia tappiota, kuten esim. VDV, on käytännössä lyöty kokonaan pois pelistä.
 
Nyt on kyllä melko touhua, onko nuo jotku virtuaalilasit vai mitkä? En ole koskaan kokeillut tuollaisia, onko nuo yleisiä kopterien lennättäjilä? Olen nähnyt Ukrainasta kuvia missä koperin kameran kuva tulee normaalille pienelle litteälle näytölle vaan en aikaisemmin tällaista.

Nuo on DJI:n omat FPV lasit. Hieman mukavemmat päässä kuin nuo tyypilliset FPV-lasit mitä näkee racing drone -piloteilla, kun ovat tuommoiset VR-lasityyppiset kunnon hihnoilla ja paremmalla resoluutiolla. Helpottaa varmasti tuommoisella aurinkoisella kesäsäällä, kun auringonpaisteessa näytöistä ei välttämättä saa aina kunnolla selvää, jos ei varjossa saa lennellä.
 
Nyt on kyllä melko touhua, onko nuo jotku virtuaalilasit vai mitkä? En ole koskaan kokeillut tuollaisia, onko nuo yleisiä kopterien lennättäjilä? Olen nähnyt Ukrainasta kuvia missä koperin kameran kuva tulee normaalille pienelle litteälle näytölle vaan en aikaisemmin tällaista.


Siinähän se lukee mitkä ne on. "FPV goggles" joilla ei tosiaan ole mitään tekemistä virtuaalilasien kans. On huomattavasti mukavampi lennättää nopsaa kulkevia laitteita varsinkii ku yrittää tihustaa satojen metrien päähä miten päin se härveli liikkuu siel taivaalla.

edit: Ylhäällä oltiin nopeampia.
 
Back
Top