Ukrainan konflikti/sota

Mariupolin piirityksen kestäneet sankarit eivät kaikki poistuneet elävinä. Igor Dashko räjäytti tärkeän radiomaston, joka ei saanut jäädä ryssän käsiin. Hän oli viimeisenä sitä puolustamassa, ja räjäytti itsensä maston mukana lähetettyään vielä aalloille "Slava Ukraini!". Eikä laittanut rivisotilasta asialle, tämä kaveri oli 44- vuotias rajavartioston everstiluutnantti.

 
Näitä ryssän kuolleiden ja haavoittuneiden suhteita on jo melkoisesti pyöritelty ketjussa muutama kuukausi sitten, ja yleinen käsitys on, että se on alhaisempi kuin länsimailla on ollut viime aikojen sodissa (jopa lähelle 10:1 , olikohan 6-9x tms.) jonkun suomalaisen muistaakseni sotilas- tai sotatiede/historiataustaisen kommentoijan mukaan. Tämä jälkimmäinen jostain artikkelista pari kk sitten, mutten löytänyt artikkelia kun etsin pari päivää sitten - linkatkaa jos jollain on tallessa. Arviot ovat liikkuneet ryssällä 2-5x välimaastossa, kun Venäjän lääkintähuolto on tiettävästi ollut Ukrainassa heikkoa, ja samoin asenne.

Kun Venäjällä alkuvaiheessa oli Ukrainan rajoilla eri arvioiden mukaan +-200k (jopa yli 200k olivat jotkut arviot) joukkoja, ja niistä osa kuoli, haavoittui, vangittiin, antautui tai liittyi käpykaartiin jne., niin kuitenkin myös uusia joukkoja tuotiin ja tuodaan, joten vaikka alkuperäisistä olisi esim. vaikkapa vain 80k jäljellä (osa palautettu paikkailun jälkeen), niin uusiakin on värvätty ja joukkoja voi hyvin olla tällä hetkellä kohtalaisesti yli 100k. Määriä tärkeämpää on tietysti ne osaavat ukot, eikä pelkästään jalkaväen, vaan varsinkin raskaan kaluston kuten panssarimiehistön ja tykkimiesten (jälkimmäisten kulutus on hitaampaa, kun ovat yleensä kaukana linjoista).

Tämän näkökannan laitoin joskus aikaisemminkin:
Venäjän (ja Ukrainan) tappioita ei todelliauudessa tiedä yhtään kukaan, ei edes Venäjän päällystö, mutta vielä vähemmän Ukrainan, saati me täällä. Ja kun Venäjä kyseessä, niitä ei saada koskaan tietääkään.


En ymmärrä mistä hihasta Ukrainakin noita örkkien tappioita listoihin tuhertavat; dronet pudottelevat pommeja, mutta ei ne näe kuka kuoli ja kuka ei...tykistö laulaa, mutta ei hajuakaan kuinka hyvin osui ja ketä sattui juuri silloin olemaan kohdalla...Javelin iskee tankkiin, mutta oliko tankissa 0(hylätty), 1 (runkulla omassa rauhassa) vai 4 örkkiä...

Eli jos joku tietää millä järjestelmällä kaikilta rintamilta örkkien tappiot kerätään, niin kertokaa, kiitos.
 
Niin, siis kysymys oli, että mikä oli lähde tuolle 1:4 tai 1:5:lle. Ei tarvitse huutaa.
Kyllähän tuo nyt vähän vänkäämistä sinulta on, jos raaskisit ketjua lukea taaksepäin, mikäli et ole pitempään seurannut. Täällä on alusta asti noita todellisia tappioita seurattu sekä arvuuteltu ja perustelut arvioinneille ollut esillä. Normaali suhdeluku mitä käytetään sodankäynnin tappioiden arvioinnissa tilastojen pohjalta. Ryssän todellisia haavoja ei tulla koskaan saamaan varmaan selville, kun ei niitä taida Tsetsenian rähinöistäkään tarkalleen olla vielä tänä päivänäkään, niin tyydytään arviointiin. Reilusti enemmän se kuitenkin on kuin ehdottomasi 30k+ virallista kuollutta (toki siinäkin kannattaa lähdekritiikkiä olla vähän, lähellekkään todellisia lukuja kuolleista ei varmaan vielä ihan hetkeen olla saamassa ennen kuin Ukrainan puolelle kuolleet ryssän sotarikolliset on pinottu ja laskettu, kunha rauha saapuu maahan). Ryssät kuitenkin jossain määrin moderneja örkkejä, niin haavojen hoito on ehkä onnistuneempaa, joten suhdeluku on korkeampi kuin tyypillinen yksi kuollut per kolmea haavaa.

"This is especially true for advanced democracies such as the United States. Consider that the typical ratio of those wounded to those killed in conflict has historically hovered around the 3:1 mark. With recent medical advances, however, the U.S. wounded-to-killed ratio today ranges anywhere from 10:1 to 17:1." LÄHDE

Tuon pohjalta ryssien haavoja voi olla vaikka 300k jos ne örkit osaavat kiristyssiteitä käyttää ja lääkintämiehet sekä kenttäsairaalat osaavat toimia suhteellisen nykyaikaisten normien mukaisesti. Tuskin kuitenkaan lähellekkään jenkkien modernia tasoa, kun ukkojen varustelu on paikoitellen heikohkoa ja huoltokin takkuilee toisinaan. Joten 100-150k haavaa on varmaan ihan riittävän hyvä arvio tuolla päälle 30k kuolleella, kun otetaan huomioon, että Ukrainalla on kuitenkin tuhovoimaisia aseita käytössä mm. mekanisoitua jalkaväkeä vastaan.

Ja alkuperäiseen postauksessasi väität suuren osan ryssän tappioista olevan LNR/DNR tykinruokaa, eikä ryssän omia sotilaita (pohjautuen tuohon yhteen YouTube videoon?). Kuitenkin jännästi antautuneita ja kuolleita on paljon sotilaspassien ja muiden paperien ja heidän itse ilmoittamien tietojen mukaan pitkin venäjän ryssän köyhimpiä alueita? Lisäksi tuhottu tuhansittain modernimpaa ja vähemmän modernimpaa bemaria ja taistelupanssarivaunuja, joita tuskin kauheasti on separesteille annettu. Kaiken tämän tuhotun kaluston mukana kuitenkin kuolee todennäköisesti vähintään muutama ryssä keskimäärin. Liitteenä vielä tässäkin ketjussa taannoin olleesta ryssänmaan kartasta, jossa arviot kuolleista ryssistä per capita ja mistä päin ovat pääasiassa: Linkki Redditissä hostattuun kuvaan

Kaiken tämän lisäksi ryssältä kaatuu useampi iso-herra viikossa, niin en oikein jaksa uskoa, että hengailevat kauheasti tuon separistijengin kanssa, joka oli muutenkin sodan alkuvaiheina jätetty melkolailla oman onnensa nojaan, eivätkä saavuttaneet suurta menestystä rintamalla, samalla kun ryssä eteni etelässä ja pohjoisessa. Täten eivät myöskään varmasti kovin verisesti taistelleet Ukrainalaisia vastaan, kun eivät paskalla kalustolla (juuri niillä mosineilla) siihen pystyneet.
 
Viimeksi muokattu:
Muokkaus: WarMonitor myös muistuttaa, että vaikka ryssällä on Iziumin suunnalla tiedustelutietojen mukaan noin 30 BTG:tä, ne eivät suinkaan ole täysivahvuisia, vaan pahimmat yhä kentällä olevat ovat menettäneet yli 50% vahvuudestaan.
Ukrainassa on helppo päätellä, että isoimmat tappiot ovat tulleet tankkien miehistölle ja jalkaväkimiehille. Tykistö ei näyttäisi kärsineen megalomaanisia tappioita tuhotun kaluston määrästä päätellen. Jos BTGn miehistä noin neljännes on jalkaväkeä, niin siellä on aika hintsusti jäljellä etulinjan juoksuhautaukkoa. Vaikka miten olisivat sitä puolta täydentäneet.
 
Niin, siis kysymys oli, että mikä oli lähde tuolle 1:4 tai 1:5:lle. Ei tarvitse huutaa.
Täällä ei ole lukuja haavoittuneista ryssistä...mutta n. 33.000 on ilmoitettu kaatuneiksi.
- kokemus osoittaa että sodassa haavoittuneiden määrä on varsin tyypillisesti noin 3-4 kertainen menehtyneisiin nähden.
- toisekseen nykyisenkaltainen tykistötaistelu erilaisinen kranaatteineneen ja räjähteineen on omiaan kasvattamaan keskimääräistä osuutta, sirpale- ja painehaavoittumisia jne.

Tottakai tämä on karkeaa arviota mutta kun laskee yhteen reilut 30 tuhatta kaatunutta ja 3-4 kertaisen määrän haavoittuneina rivistä poistuneita, saadaan suuruusluokkaa noin 150.000 miehen kokonaistappiot.
- saattaa hyvinkin olla että ryssän todellinen henkilötappioiden määrä asettuu 120.000 - 180.000 välille.

Lisäksi voi referoida kalustotappioita jotka myös ovat jonkinlaisessa suhteessa kokonaisuuteen.
- ne osoittaa sen ettei kysymys ole mistään kylätappelusta..vaan todellisesta suursodasta..

Eikä tuossa vielä kaikki...
- ryssä on suunnitelmallisesti toteuttanut Ukrainassa kymmenien tuhansien siiviilien kansanmurhan.
- näiden lisäksi on tuhansiin, jopa kymmeniin tuhansiin nouseva määrä lasten (ja aikuistenkin) pakkosiirtoja Venäjälle.

Miljoonia ukrainalaisia, pääosin naisia ja lapsia, on joutunut pakenemaan ryssän aloittamaa hyökkäyssotaa ulkomaille..

Mielestäni ei ole pienintäkään syytä vähätellä ryssämurhaajien tekemisiä.. Putin ja hänen murhaajalaumansa ei ansaitse minkäänlaista hyväksyntää. Historia tulee muistamaan heidät Hitlerin, Stalinin, PolPot'in ja muiden vastaavien kaltaisina hirviöinä. Ihmisiä he eivät ole.
- länsimaiden, Suomi mukaanlukien, ei pidä enää koskaan tehdä minkäänlaista yhteistyötä Venäjän kanssa.
- parasta olisi jos voisimme laittaa ryssän rajan totaalisesti ja lopullisesti kiinni...tai ainakin suljettua siihen asti että ryssän yhteiskunnan meininkin muuttuu täydellisesti.

Minun kaikki sympatiani ovat ukrainalaisten puolella.
 
Et sunkaan ymmärtänyt tahallasi väärin? Koko hyökkäys Ukrainaan on minusta sotarikos. Täten jokainen hyökkääjä on sotarikollinen, jo ennen kuin he alkavat sotia oikein ryssän tyyliin, kidutusten, raiskausten, joukkoraiskausten ja siviilien murhien muodossa.
Taitaapi olla, että hyökkäys Ukrainaan on laiton, öh jus ad bellum. Mutta, sodan säännöt pätevät silloinkin -niihin jotka ovat siihen sitoutuneet. En ole nähnyt Ukrainan tässä taipuneen, tuskin meidän huutokuorossa paranee sitä tehdä.
 
Venäjän (ja Ukrainan) tappioita ei todelliauudessa tiedä yhtään kukaan, ei edes Venäjän päällystö, mutta vielä vähemmän Ukrainan, saati me täällä. Ja kun Venäjä kyseessä, niitä ei saada koskaan tietääkään.


En ymmärrä mistä hihasta Ukrainakin noita örkkien tappioita listoihin tuhertavat; dronet pudottelevat pommeja, mutta ei ne näe kuka kuoli ja kuka ei...tykistö laulaa, mutta ei hajuakaan kuinka hyvin osui ja ketä sattui juuri silloin olemaan kohdalla...Javelin iskee tankkiin, mutta oliko tankissa 0(hylätty), 1 (runkulla omassa rauhassa) vai 4 örkkiä...

Eli jos joku tietää millä järjestelmällä kaikilta rintamilta örkkien tappiot kerätään, niin kertokaa, kiitos.
Pohjana on ruumisluku, joka on jäänyt ukrainalaisten puolelle taistelujen tuloksena. Ukraina on haudannut tuhansia liian pitkälle mädänneitä ryssiä, mutta jo pari kuukautta sitten (huhtikuun puoliväli on arvaus ulkomuistista) Ukrainan kylmiöissä oli yli 7000 venäläissotilaan ruumiit, joita Venäjä ei suostunut vastaanottamaan. Eivät kuulemma voineet olla heidän, kun heillä oli kaatunut vain miuutamia satoja miehiä.

Tuon ajankohdan jälkeen sekä haudatut että kylmiöihin sullotut ovat tietenkin lisineet, loppu perustuu sitten arvioihin, jonka metodeista minulla ei valitettavasti ole hyvää kuvaa. Olettaisin että yksiköt raportoivat tietyllä tasolla havaintojaan, joista osa on varmoja näköhavaintoja ja osa arvioita, ja konkreettisten haltuun jääneiden kalmojen kanssa näistä muodostuu se kokonaisarvio.
 
WarMonitor tarkentaa hieman tilannetta Iziumin länsipuolella, ja on samalla salaperäisen positiivinen. Ehkä parinkymmenen kilsan päässä Iziumista on AFU tulossa, tykeillä yltää jo itse Iziumiin.

Tämä on mielenkiintoinen jopa huikea kehitys. Jo pari-kolme päivää sitten "huhuilijat" vihjailivat tähän, eli ryssän länsipuoli Izyumiin pahasti auki. Yhdellä näistä uusista löydöistä oli myös karttaa Izyumin suuntaan.

Mainituista kylistä on pahaiset 10 km Izymiin. Mikä mahtaa olla ryssän suunnitelma?

Nämä metsäalueet on ollut ryssälle myrkkyä koko sodan ajan.
 
Täällä ei ole lukuja haavoittuneista ryssistä...mutta n. 33.000 on ilmoitettu kaatuneiksi.
- kokemus osoittaa että sodassa haavoittuneiden määrä on varsin tyypillisesti noin 3-4 kertainen menehtyneisiin nähden.
- toisekseen nykyisenkaltainen tykistötaistelu erilaisinen kranaatteineneen ja räjähteineen on omiaan kasvattamaan keskimääräistä osuutta, sirpale- ja painehaavoittumisia jne.
Ukrainan ilmoittamat ryssien miestappiot seuraavat edelleen aika tarkasti 10x tuhottujen APC:den määrää.
Voiko näin olen olettaa merkittävän osan henkilötappiosta tulevan noiden tuhoamisesta ?
Voi hyvinkin olla että suurin osa sisällä olleista kuolee samantien kun osuma tulee ohjuksesta tai kranaatista.

Lisäksi rintama on osittain väljä käsite ja videoissa on nähty yksittäisten ja pienten ryhmien tuhoja.
Onko siellä kukaan edes evakuoimassa vakavasti loukkaantuneita ja onko niille tilaa ryöstösaalista kuljettavissa paluukuljetuksissa ?
Paljonko ryssillä on kenttäsairaaloita alueella ja heti rajan takana ?

Voisiko ollakin niin että tässä sodassa osuman saaneiden mutta vuorokauden jälkeen henkiin jääneiden osuus onkin pienempi kuin normaalisti ?
Entä suurin tappioiden aiheuttaja sodissa, eli taudit ?
Onko mitään tietoja taudeista ja niiden aiheuttamista tappioista taistelualueella ?
 
En nyt löytänyt kyseistä tweettiä tai haastattelua viikon tai parin takaa, mutta joku Donbasin (tark. Donbas Donets coal basin -aluetta, käytännössä Donetskin ja Luhanskin oblasteja/alueita/"läänejä", ja esim. Mariupol kuuluu näihin) alueella taisteleva ukrainalainen sanoi, että hänen tai heidän tärkein tehtävänsä on laskea vihollisen ruumiit. Luultavasti läppä, mutta saattoi viitata siihen, että heiltä on pyydetty mahdollisimman tarkkoja lukuja tuhotuista örkeistä.

 
Pohjana on ruumisluku, joka on jäänyt ukrainalaisten puolelle taistelujen tuloksena. Ukraina on haudannut tuhansia liian pitkälle mädänneitä ryssiä, mutta jo pari kuukautta sitten (huhtikuun puoliväli on arvaus ulkomuistista) Ukrainan kylmiöissä oli yli 7000 venäläissotilaan ruumiit, joita Venäjä ei suostunut vastaanottamaan. Eivät kuulemma voineet olla heidän, kun heillä oli kaatunut vain miuutamia satoja miehiä.

Tuon ajankohdan jälkeen sekä haudatut että kylmiöihin sullotut ovat tietenkin lisineet, loppu perustuu sitten arvioihin, jonka metodeista minulla ei valitettavasti ole hyvää kuvaa. Olettaisin että yksiköt raportoivat tietyllä tasolla havaintojaan, joista osa on varmoja näköhavaintoja ja osa arvioita, ja konkreettisten haltuun jääneiden kalmojen kanssa näistä muodostuu se kokonaisarvio.

Tämä on kaikki tietysti hyvin epämääräistä kun ei meillä sivustaseuraajilla ole tiedossa kaikki keinot mitä käyttävät, mutta muistan jossain vaiheessa spekuloidun että voi osaltaan perustua Venäjän joukkojen radioliikenteen seurantaan. Muistamme miten paljon Venäjä on turvautunut täysin salaamattoman radioliikenteen käyttöön. Tuon lisäksi käyttäneet ihan tavallisia matkapuhelimia. Olen varma että Ukrainalla on tiedonantajia Venäjän asevoimien eri tasoilla, tiedustelupalveluissa varmasti myös. Sieltä saataneen ainakin osa näistä vuodetuista jutuista.

Yksiköt myös raportoivat tappionsa ylöspäin. Oliko se 1. Kaartin armeija jonka tappiolista vuodettiin ehkä kuukausi sitten? Se taisi olla sodan ensimmäisen kuukauden ajalta, panssarivaunujen menetykset olivat hurjia.

Tämäkään ei todista mitään mutta yleinen trendi ilmoitetuissa tappioissa seuraa sodan intensiteetin muutoksia:

https://www.reddit.com/r/ukraine/comments/uifd5d/ukraine_estimate_of_russian_apc_loss_rate/

Olen nähnyt vastaavia kuvaajia panssarivaunuille, henkilöstölle yms. En siis tarkoita kokonaismäärän kasvua vaan päiväkohtaisia tappioita, kuten tässä kuvaajassa.

Pitkin sotaa ulkopuoliset seuraajat ovat välillä antaneet arvioitaan, tässä brittien MoD kuukausi sitten: arvioivat että Venäjä on voinut menettää kolmasosan Ukrainaan hyökänneistä joukoista. LÄHDE

Eivät anna tarkempia yksityiskohtia arviolleen joten helppo sivuuttaa: anglikaani arvaa tai valehtelee. Lainaan tuosta kuukauden vanhasta arviosta pätkän:

However the MoD said despite small-scale initial advances, they had failed to make any substantial territorial gains over the past month while suffering “consistently high levels of attrition”. It said the offensive was being further hampered by the loss of “critical enablers” such as bridging equipment and intelligence, surveillance and reconnaissance drones. “Russia has now likely suffered losses of one-third of the ground combat force it committed in February,” it said. “Russian forces are increasingly constrained by degraded enabling capabilities, continued low morale and reduced combat effectiveness. “Many of these capabilities cannot be quickly replaced or reconstituted and are likely to continue to hinder Russian operations in Ukraine.

“Under the current conditions, Russia is unlikely to dramatically accelerate its rate of advance over the next 30 days.”

Nyt kuukauden viisaampina voidaan todeta että aika hyvin piti arvio paikkansa: heidän menestys on jäänyt paikalliseksi. Pitää muistaa että ovat keskittäneet merkittävän osan joukoistaan Donbassiin ja silti eteneminen on ollut hidasta.

MUOKKAUS: löytyihän se kun hetken aikaa haki:

 
Viimeksi muokattu:
UA:n tiedotteesta kello 18:00. Vaihteeksi näyttää vähän paremmalta näin tiedotteen valossa.
Vastaa sitä mitä v_stus huhuili tänään: tilanne parantunut Donbassin perukoilla, tykistö työskentelee 24/7.


[Harkovan suunta]
russian enemy unsuccessfully stormed in the direction of settlements Starytsa - Rubizhne.
...
In the Slovyansk direction, Ukrainian soldiers successfully repulsed russian enemy assault operations in the directions Dovhenke - Mazanivka and Dovhenke - Dolyna.
...
In the Siverodonetsk direction, russian enemy continued to use barrel and jet artillery. It is trying to overcome the resistance of our troops and establish full control over the city of Siverodonetsk, the fighting continues.
...
In the Bakhmut direction, russian occupiers carried out assault operations to cover the village of Vrubivka, but were unsuccessful.
...
In an attempt to resume the assault in the direction of Orikhove - Zolote, russian enemy received a decisive rebuff from Ukrainian defenders and withdrew.
...
In the South Buh area, russian invaders are trying to hold their former positions and fire on units of the Defense Forces.

...
 
Back
Top