Ukrainan konflikti/sota

Niin, onhan suomalaisetkin upseerit olleet kouluttamassa ukrainalaisia ja ovat edelleen. Ukrainalaisia on koulutettu ainakin briteissä Saksassa ja Puolassa ja Yhdysvalloissa. Kyseessä lienevät lähinnä pikakoulutukset, mutta uskoisin että aina laadukkaampia kuin ryssän mobikkien "koulutukset". Jenkit muuten kouluttivat ukrainalaisia jo reippaasti ennen sodan alkamista, kyseessä lienee ollut lähinnä ajatus sissisodasta Venäjää vastaan. Kokonaisuutta ajatellen "korkea-arvoisen upseerin" lausunto on ainakin joiltain osin outo. Jos Ukraina ei osaa edes koukata, miten esimerkiksi Harkovan vastahyökkäys onnistui? Sitä johti Ukrainan maavoimien komentaja kenraalieversti Syrskyi, jota esim. Martti J. Kari on pitänyt hyvin taitavana strategis-operatiivisena johtajana ja jotkut kirjoitukset pitävät häntä jopa taktisena nerona. Se on tietysti eri asia johtaa porukkaa jolla ei ole kunnollista aseistusta. Ja aseistustahan Ukraina anelee joka ikinen päivä.
En ole vielä lukenut keskustelua tämän viestin jälkeen, joten lisää tietoa osaamisesta tullee sieltä.

Minusta "korkea-arvoisen upseerin" lausunto ei ole mitenkään outo. Joukkojen koulutuksen taso lienee samankaltainen kuin Suomessa, eli nollasta osaavaan. Tasoero lienee jopa vielä suurempi, kun verrataan etulinjassa olleita ja reservistä koulutettuja. Sitä en usko, etteikö ukrainalaiset opi sodan aikana, aivan varmasti oppivat. Kuitenkin kun pohjalla on edelleen sitä Neuvostoliiton perintöä, uskallan väittää että suomalaisella koulutuksella saadaan aikaan paremmin koulutettuja joukkoja. Muutaman viikon pikakoulutus antaa toki yksittäisen taistelijan osaamisen. Suomessa "sotakomppania" koulutetaan kahdesta saapumiserästä vuodessa. Vaikka ukrainalaiset ovat jo olleet taistelussa, saadaanko siltikään toimivaa joukkoa koulutettua muutamassa viikossa?

Mitä tulee koukkaamisen osaamiseen, nostan esimerkin jo susi1-ajoilta. Isoja nuolia piirrettiin ja suunnitelma pataljoonan kokoonpanosta tuli helposti. Ukrainassa ylempi upseeristo on varmasti osaavaa, jo nyt se on nähty. Tähän liittyen jo susi1-ajoilta, ryhmä-joukkue -tasalta paitsi keskustelu oli vaisumpaa, myös jäi turhan usein pikkuseikkoihin. Haen tällä esimerkillä sitä, että "korkea-arvoisen upseerin" lausunto liittyy tähän miten joukko toimii kokonaisuudessaan. Videoita yksittäisen vaunun rynnäköistä on ollut täälläkin esillä. Toivottavasti nyt kun länsikalusto tulee taisteluun, joukon koulutus on sillä tasolla että se toimii isompana kokonaisuutena. Jos näin on, saadaan lukea hyviä uutisia kesän aikana.
 
Arvailua mitä reittiä isku Tuapseen Rosneftin säiliöitä vastaan olisi voinut tapahtua:


-

Aikaisemmin oli satelliittikuvia, joiden perusteella Valko-Venäjälle sijoitettu A-50 ei olisi kärsinyt pahoja vaurioita.

JR2 kirjoittaa että vauriot olisivat pahempia, korjaukseen menisi ainakin vuosi:


-

Serbiakin osallistuu Venäjän kaatajaisiin - joko tietoisesti tai tietämättään tai "tietämättään":

 
Vielä siitä toimittaja Mika Mäkelän vyörytyksestä sen verran, että erikoisen röyhkeästi samaan uutiseen lyötiin seuraavat Kremliä ärsyttävät asiat, sekä "totuudet" kuinka asiat oikeasti on.

-Media Ukrainan eikä Venäjän puolella, tämä väärin ja puolueellista!

-Suomen hallinnolla väärä tilannekuva Ukrainasta!

-Ukraina surkea joka ei opi, toisin kuin tasokas fiksuVenäjä!

-Venäjää pidetään virheellisesti valehtelijana, puhuu oikeasti usein totta!

-Länsi uskoo virheellisesti Ukrainan voittoon!

-Länsi tukee virheellisesti Ukrainaa, tämä väärin!

-Krimin valtaus johtaa ydinsotaan, nöyrtykää suuren mahtavan edessä!

-Jenkkien antama koulutus surkeaa!

-Ukrainalaiset typeriä ja huonoja ja laiskoja sekä hankalia!


Mitähän vielä jäi mainitsematta.
 
Skynex vaikuttaisi ihan pätevältä järjestelmältä droneja vastaan.

Germany to transfer two Skynex air defense systems to Ukraine – media​


The German government plans to transfer two Skynex short-range air defense systems to Ukraine, The Wall Street Journal reports, citing Armin Papperger, CEO of the German defense concern Rheinmetall.

According to him, the cost of the Skynex systems ordered by the government from Rheinmetall is EUR 200 million.

He also noted that these systems were intended to protect Berlin.

According to the developers, the Skynex system fires 35 mm ammunition and is designed to combat cruise missiles and drones.

 
Tänään työmaalla uteliaisuuttani vilkaisin vuoteen 2000 ulottuvaa kadettiupseerien matrikkelia. En kyllä tätä Grägg / Gregg -hahmoa sieltä löytänyt. Vai mahtaneeko olla sitten opistoupseeritaustainen. Vaiko upseeri lainkaan.

Sinun olisi pitänyt lukea Alibia. Eihän mikään tahi kukaan ole väittänyt Gregg/gräkkiä muuksi kuin rikolliseksi, joka on käynyt armeijan, omien sanojensa mukaan lintsausmentaliteetilla.

Mutta ei estä nostamasta häntä lähteeksi YLE:n päivän ykkösuutiseen :)
 
Vuoden takaa muistuu mieleen tämän sodan ehkä tragikoomisin tapaus.
Ensin tuli uutinen, että "tsetseeni metsästäjien" osasto on lähetetty Ukrainaan.
Oli kuvia missä he rukoilivat ilmeisesti valkovenäläisessä metsässä ja kuva missä johtohahmo Magomed Tushayev poseeraa Porsche Cayennen vieressä, jonka ikkunassa luki iskulause "Kiovaan".
Muistan kuinka itselläkin kylmä hiki valui ohimolla. Tästä ei seuraa mitään hyvää ukrainalaisille.
Annas olla. Kahden päivän päästä tuli tieto, että koko porukka on tuhottu jossain Hostomelin nurkilla ja Tushayev palanut karrelle siinä samalla.
En voinut kuin nauraa ja todeta, että nehän olikin täysiä pellejä. Eivät lunastaneet hypeä.

Eniten iltaisin kuitenkin mietin, että mitä tapahtui sille t-72, jossa liehui Neuvostoliiton lippu?
 
Back
Top