Ukrainan konflikti/sota

Ilmavoima on tosiaan tärkeää, mutta kysymys kuuluu, mikseivät Venäjän ilmavoimat pysäyttäneet sillä ylivoimallaan Ukrainan Harkovan ja Hersonin valtausoperaatioita? Mikseivät ne edes jyrää ylivoimallaan Ukrainaa pois Bakhmutista?
Hersonin operaatio eteni hyvin hitaasti, joten siinä Ukrainan joukot pysyivät koko ajan oman IT:n suojassa. Ja tietenkin tämä pätee myös Bakhmutin asemasotaan. Harkovan nopeassa operaatiossa sillä olisi voinut olla merkitystä ja käsittääkseni siellä ainakin helikoptereita pörräsikin.

Ja siis kun puhun Venäjän ilmaylivoimasta tarkoitan sitä, että Ukraina pystyy pitämään omien joukkojen taivaan puhtaana vain IT:n avulla, ei sillä, että siellä lentäisi omat hävittäjät päällä. Venäjällä on siis ylivoima koneissa, mutta se ei pysty sitä nykytilassa juurikaan hyödyntämään maasodassa, koska Ukrainalla on tarpeeksi vahva IT.
Kuinka hyvin Venäjän ilmavoimat toimii, jos paikalla on käynnissä taistelu Ukrainan ja Venäjän maavoimien välillä, joukot ovat kosketuksissa ja jalkaväkimiehet ammuskelevat toisiaan parinkymmenen metrin päästä?
Tuskin lainkaan, enkä tämän suhteen ilmavoimia ajatellutkaan Venäjän käyttävän. Ajattelin asiaa niin, että tällaisen suurhyökkäyksen idea on siinä, että lyödään vihollisen linjoista läpi ja siitä murtokohdasta sitten voimakas ja nopeasti etenevä joukko painaa kohti vihollisen selustassa olevia strategisia kohteita kohti. Jos vihollisen ilmavoimat voi jättää laskuista niin tämä on mahdollista toteuttaa sillä, että yhteen paikkaan kohdistetaan voimakas joukkokeskitys ja tykistön ja raketinheitinten avulla estetään vihollisen joukkojensiirrot tukkimaan murtokohtaa. Mutta tämä jättää edelleen auki sen, mitä tehdään sen suhteen, että paikalle ilmaantuu vihollisen ilmavoimia. Etenkin helikopterit pst-ohjuksin varustettuina tuntuisivat varsin ikävältä yllätykseltä (ja kai esim. amerikkalaisten AH-64 on alunperin suunniteltu juuri tähän tehtävään). Jopa korkealta satavat "vähän sinne päin" pommitkin suuressa määrin käytettynä voisivat etenkin kärkeä seuraavalle huollolle aiheuttaa vaikeuksia. Jos päällä lentelisi omia hävittäjiä pitäen taivaan vapaana vihollisen koneista, niin se tuntuisi paljon turvallisemmalta. Tietenkin oma IT seuraa kykyjensä mukaan perässä, mutta etenkin pidemmän kantaman ohjukset eivät ole niitä nopeimmin liikkuvia.
 
Yöllistä toimintaa englannin kielisellä tekstityksellä.

Night hunting for VAGNERIVTSIV near Bakhmut. How a professional sniper works at "zero"
How fighters of one of the most trained units of Ukraine work on the outskirts of Bakhmut and destroy the "Wagnerians". The work of a professional sniper pair 150 meters from the positions of the Russians. Fire support for comrades who are attacked by the enemy every day.
 
Tähän sen verran, että demokratia ei ole mikään noidanloitsu joka tuottaa automaattisesti ystävällisiä, rauhantahtoisia ja oikeudenmukaisia yhteiskuntia. Ei demokratia ole mitään muuta kuin "kansan valtaa", jossa peruskansalaisellakin on mahdollisuus vaikuttaa maan politiikan suuntaan eikä kaikki valta ole pienen tai jopa yhdenmiehen eliitin käsissä. Demokratia siten tuottaa sellaisen yhteiskunnan kuin sen kansa on. Tätä tuntuu länsimaissa olevan vaikea ymmärtää, ja sitten yritetään pakottaa demokratiaa jonnekin Afganistaniin tai Somaliaan. Tai Venäjälle. Mutta jos noista maista tulisi demokratioita, ne näyttäisivät siltä kuin niiden kansa näyttää. Ja millainen tyyppi on perusvenäläinen? Samanlainen kuin perusnorjalainen, vaikka? Puhuuko norjalaiset Lontoon ydinpommittamisesta tai Puolan valloittamisesta kun Ukraine on tuhottu ensin? Onko norjalaisten mielestä kaikki aina muiden syytä ja he itse viattomia uhreja joiden on vaan pakko vastata väkivaltaisesti ja lähteä valloittamaan paikkoja? Niin.

Jos, jos Venäjästä tulisi demokratia, se olisi hyvin sotilaallisesti aggressiivinen ja pienemmille naapureilleen vihamielinen demokratia, jossa olisi edelleen vahva presidentin tai muun ylimmän johtajan valta (kuten esim. Yhdysvalloissa on, mutta esim. Suomessa ei ole, ei täällä presidentit ja pääministerit päätöksiä sanele vaan hallitus). Käytännössä muiden näkökulmasta muutos olisi siis ikävän pieni, ja helposti voisi olla jopa muutos pahempaan suuntaan, olettaen että demokratia vähentäisi korruption syömää rahaa ja venäläiset saisivat näin suuremman osan resursseistaan oikeasti laitettua niihin aseisiin ja sotakoneisiin kuin nyt saavat...

Demokratia ei automaattisesti tuota positiivisia tuloksia. Joissain tilanteissa demokratia on pahempi kuin diktatuuri. Paskalla kansalla hyvä diktaattori saattaa olla sekä kansan että naapurien kannalta paras tilanne, joskin tuollainen harvoin kauaa kestää, sillä on vaikeaa löytää monta hyvää tyyppiä johtoon peräkkäin joilla on silti riittävästi lujuutta ja voimaa pitää se pahempi porukka kurissa.

Itse toivon, turhaan, että länsimaissa vihdoin luovuttaisiin toivosta Venäjän demokratisoitumisen, ystävälliseksi ja "normaaliksi" muuttumisen suhteen. Venäjä on täynnä venäläisiä, joten se tulee käyttäytymään venäläiseen tyyliin niin kauan kuin ne venäläiset ovat siellä ja pysyvät venäläisinä. Tai jos ajattelemme asiaa toisinpäin, entä jos Sauli rupeaisi Suomessa venäläistyyliseksi diktaattoriksi joka pistää toisinajattelijoita putkaan. Saisiko se Suomen reserviläiset mobilisoitua hyökkäyssotaan Viroa tai Ruotsia vastaan, koska siellähän on perinteisesti aina sorrettu suomalaisia? Ei saisi, koska suomalaiset eivät ole sellaista väkeä, toisin kuin eräät. Parhaassa tapauksessa Venäjä hajoaa ja heikentyy siitä niin paljon, ettei enää uhkaa vakavasti kuin kaikkein pienimpiä naapureitaan. Sitä odotellessa voitaisi keskittyä sotaan varautumiseen, ja jättää haihattelut tulevaisuudessa odottavasta rauhanomaisesta "länsimaisesta" Venäjästä joka "kuuluu Eurooppaan" (ei kuulu). Enkä tarkoita tällä vain panostuksia sotavoimaan, vaan yhteiskunnan haavoittuvuuksien perkaamista yleisesti: Venäjän konsulaatit pihalle vakoilijoineen, tiet ja rautatiet rajoilta tuhottavaksi (jättäkää vaikka yksi mahdollisimman ruuhkainen ylityspaikka jos pakko on), Ahvenanmaan demilitarisointi purettavaksi heti, kaikki Suomi-Venäjä kaksoiskansalaisuudet pois, ja mikä tärkeintä, loppu sille sinisilmäisyydelle että venäläiset saavat vapaasti pyöriä droneja lennettelemässä ydinvoimaloiden ja tuulivoimaloiden vieressä ja ostella tontteja mistä vaan. Venäläisten ei pitäisi saada ostaa mitään tontteja tai kiinteistöjä Suomesta muutenkaan, aika viisastua vähitellen.

Vähän veikkaan, että jos ja kun sota alkaa rauhoittua, Ukraina näyttää kunnolla esimerkkiä siinä miten venäläisten aiheuttamaa uhkaa neutraloidaan tulevaa varten, ja Puola ja Baltian maat varmaankin komppaavat tosissaan. Ukrainassa ei todellakaan voida luottaa, että kun Venäjä nyt lyödään, niin sen jälkeen sen kanssa voidaan olla hyvissä väleissä. Päinvastoin, johan Ukrainan johtoportaasta on kuulunut odotuksia, että Venäjä pyrkii viimeistään 3-6 vuoden sisällä uusimaan hyökkäyksensä, jos nyt epäonnistuu. Jospa tällä kertaa opittaisiin jotain näiltä jätkiltä, eikä höpöteltäisi Halosen tyyliin ylimielisiä postsovjeettisista traumoista.

Tuli vain tarve avautua näistä jutuista, kun tuota "Venäjästä tulee demokraattinen ja hyvä" toiveajattelua kuulee edelleen, vaikka venäläiset tekevät mitä tekevät ja julistavat kuolemaa ja tuhoa kaikille.
Keskustelu on täysin akateemista ja jokseenkin ohi aiheen, mutta jos Venäjästä tulisi aito demokratia, paino sanalla "aito", siis samanlainen vahva demokratia kuin länsimaatkin ovat, niin tottakai kaikki muuttuisi, myös kansan mielipiteet, koska maassa olisi täysi sananvapaus ja kaikesta keskusteltaisiin avoimesti.

Konservatiivinen maa se olisi varmasti sen jälkeenkin pitkän aikaa, mutta paljon terveemmällä tavalla konservatiivinen kuin nyt.

Venäjästä ei kylläkään ole tulossa mitään aitoa demokratiaa eikä sellaista kannata odottaa, se on ihan totta.
 
Lavrov kertoi YK:n turvallisuusneuvostossa olevansa hyvin huolissaan länsimaiden keskittymisestä Ukrainan tapahtumiin ja jättämällä huomioimatta lähi-idän tapahtumia. Lavrovin mukaan länsi ei välitä muiden kansojen kulttuurista ja perinteistä sekä pitää kansainvälistä oikeutta pilkkanaan.

Lavrov: The West is rudely speculating on the topic of Ukraine, distracting from the problems of the Middle East​

United Nations, 25 April. /TASS/. The US and the EU are grossly speculating on the topic of Ukraine, diverting the attention of developing countries from the problems of the Middle East with the help of blackmail and threats. This was stated on Tuesday by Russian Foreign Minister Sergei Lavrov at a meeting of the UN Security Council on the situation in the Middle East, including the Palestinian issue.
"Americans and Europeans are grossly speculating on the Ukrainian issue, trying to blackmail and threaten to draw developing countries to their side and thereby divert their attention from the problems of the Middle East and other regions of the Global South: they say, we will defeat Russia, and everything will work itself out," - the minister said.

"Thus, crises, in the settlement of which developing countries have long been interested, become a victim of double standards and colonial instincts of the West, which is obsessed with selfish interests to dictate its demands to the whole world, ignoring the culture, traditions of other peoples and, in general, mocking international law," - added Lavrov.
https://tass.ru/politika/17606879
 
Lavrov kertoi YK:n turvallisuusneuvostossa olevansa hyvin huolissaan länsimaiden keskittymisestä Ukrainan tapahtumiin ja jättämällä huomioimatta lähi-idän tapahtumia. Lavrovin mukaan länsi ei välitä muiden kansojen kulttuurista ja perinteistä sekä pitää kansainvälistä oikeutta pilkkanaan.

https://tass.ru/politika/17606879
On todella väsynyttä Lavrovin tasoiselta huijarilta.
 
Ehkä jossain päin Ukrainaa kevät on jo pitkällä, mutta toisaalla on melko mutaista ja pehmeää (olettaen tietysti että on tuore video):


-

Tällainen juoru liikkunut venäläisessä internetissä:

Source: Russian. Unverified.

Russia reportedly received from Iran a batch of new kamikaze drones Arash-2 (range 2 000 km, warhead up to 200 kg).
Photo illustrative.


HUOM: viestiä kommentoinut Marek Meissner kirjoittaa näin:

Not likely to happen. Iran has only ca. 100 Arash-2. Indeed, Russia has wanted to buy since April, 2022

JOS siis näiden myymisestä ei ole tehty mitään sopimusta, tämä "huhu" voi olla pelkkää toiveajattelua. Paras silti painaa mieleen, että ryssä on haaveillut näiden ostamisesta jo jonkin aikaa.

 
Tämä muistuttaisi Jukka Jalosen jääkiekontappamista, eli Meidän Peliä, jossa jäädään oman maalin taakse tarkkailemaan tilannetta. Ja sitten ollaankin ongelmissa, jos kaveri alkaakin karvata hulluna ja aloite siirtyy pois.

Muutama mutta:
- Aloite on saatava Venäjältä pois, Venäjän ei saa antaa ryhtyä huokaisemaan ja varustamaan joukkoja rauhassa. Venäläiset pitää saada pois kuopistaan ja vetäytymään.
- Länsimaiden tuki ei ole automaattista, jos ei Ukraina saa "jotain aikaiseksi", vaan sota uhkaa pitkittyä, alkaa Ranskan ja Saksan lehmänkauppa ennen pitkää -> sotilaallinen, taloudellinen ja poliittinen tuki Ukrainalle alkaa murentua ja puheet Venäjän huomioonottamisesta voimistua.
- Jenkkilän presidentinvaaleihin on tasan 1,5 vuotta aikaa. Niissä voi käydä mitä vaan, eikä Ukraina voi automaattisesti laskea siihen, että seuraava POTUS haluaa jatkaa tukea
- Riittääkö länsimailla ammukset? Ukrainan oma tuotanto ei riitä mihinkään..

Minä en usko enää laajaan monen rintaman "suurhyökkäykseen", vaan Ukrainan voimakkaaseen painopistehyökkäykseen etelässä, missä Venäjällä on kaikista paskamaisimmat huolto-olosuhteet ja Ukrainalla taas logistiikka puolellaan, mitä nyt toi yks Dnepr..
Minä olen samoilla linjoilla. Täällä puhutaan, kuinka idässä hyökkääminen olisi huollollisesti hyvä jne... Olis varmaankin, mutta hyökkäyksessä on tarkoituksena saada mahdollisimman hyvä tulos, joka nyt sattuu olemaan etelässä... Itse epäilen että tuosta Tokmakin ja Mariupolin välistä tullaan koittamaan... Siitä kun saadaan rata poikki, ni äimät on hyvin hatussa.... Suuria kaupunkeja tulee vältää, koska asutuskeskus taistelut on hyvin kuluttavia...
Pannaan nyt viellä PS. että saadaan sekotettua lukijat ;)... Tietysti samalla pitää siellä idän lihamyllyssä pitää painetta, ettei musikoita voida sieltäkään irrottaa... Sitte on jo vähän viitteitä, että sillanpäätä on luotu "ison ojan" ryssien puolelle, siitä on hyvä jatkaa... Sitte vähän painostusta sinne kapeeseen niemeen mistä tää "oja" laskee mereen, ni ei musikkaa sieltäkään voi irrottaa.... Mitä kattelin, kuinka paljon ryssillä on joukkoja per rintamakilometri, ni tää vois toimia kyllä ;)
 
Viimeksi muokattu:
Tässä väitetysti video neljän JDAM-pommin osumista (näiden käytöstä on esitetty videoita aikaisemminkin, mutta ainakin osa on myöhemmin paljastunut muiden kranaattien / pommien / rakettien iskuiksi):

Four JDAMs (GBU-62) striking Russian ammunition storages in Bakhmut. The last missile can be seen quite clearly coming down.

This inexpensive upgrade kit for unguided bombs is worth every penny.



-

Yhden venäläisen valitusta, puhelu nauhoitettu helmikuussa 2023 Vuhledarin lihamyllyn aikoihin:

An intercepted call reveals the morale of the Russian troops during the February Vuhledar kamikaze column burning. In this call, the Russian soldier tells his wife that "so many of our boys were burned inside the tanks". Reacting to her question about equipment delivery, he says it's all being stolen, and the Donbas people (separatists) are similar to a criminal bandit gang in their dealings.

He also mentions the 70th regiment which was one of the first to enter Ukraine in Feb-Mar last year, the "elite" unit which took enormous casualties and was abandoned by contract soldiers. The regiment is now under the risk of having it banner withdrawn.


 
Keskustelu on täysin akateemista ja jokseenkin ohi aiheen, mutta jos Venäjästä tulisi aito demokratia, paino sanalla "aito", siis samanlainen vahva demokratia kuin länsimaatkin ovat, niin tottakai kaikki muuttuisi, myös kansan mielipiteet, koska maassa olisi täysi sananvapaus ja kaikesta keskusteltaisiin avoimesti.

Konservatiivinen maa se olisi varmasti sen jälkeenkin pitkän aikaa, mutta paljon terveemmällä tavalla konservatiivinen kuin nyt.

Venäjästä ei kylläkään ole tulossa mitään aitoa demokratiaa eikä sellaista kannata odottaa, se on ihan totta.

Tämä on juuri sitä sokeaa uskoa demokratiaan mistä puhuin. Eihän täysi sananvapaus ja avoin keskustelu tarkoita että ihmisten mielipiteet automaattisesti muuttuvat täysin erilaisiksi. Riitelyä ja syyttelyä kaikkiin suuntiin se toki lisäisi, ja avointa "toisinajattelua", todellisten mielipiteiden tuomista esiin jos ne aiemmin kätkettiin rangaistuksen pelossa. Mutta mitään suurta, varsinkaan enemmistön mielipiteiden radikaalia muutosta ei ole mitään perusteltua syytä odottaa. Kun sudet saavat demokratiassa täyden sananvapauden, eivät ne muuta mielipidettään siitä syödäänkö lampaat vai ei. Suomessa on varsin täysi sananvapaus, mutta siltikään persut ja vasemmistoliitto eivät päädy yksimielisyyteen siitä että maahanmuutto Afrikasta on väistämätöntä ja ihanaa ja kaikilla on "jakamaton ihmisarvo" jonka voi toteuttaa vain pääsy Suomen rajoista yli. Mites se nyt näin, vaikka demokratia ja sananvapaus jne.

Tämä on varmasti länsimaiden suurimpia heikkouksia, tämä suhteeton usko demokratiaan ja siihen että kun ihmisille vaan antaa vapauden puhua ja tehdä ilman diktaattoria pakottamassa, niin kaikki kansat vähintäänkin enemmistöltään tekevät hyviä asioita yksimielisyydessä. Eivät tee. Niin kauan kuin tätä virhettä ei tajuta, elätellään jatkossakin toiveita että "Putinin jälkeen" saadaan Venäjästä hieno naapuri kaikille, ja sitten voidaan taas alkaa myydä hienointa länsiteknologiaa Venäjälle tietysti rauhanomaisiin tarkoituksiin (kuten ranskalaisten lämppärioptiikat tai maihinnoususotalaivat), ja ostaa halpaa maakaasua niin ettei tarvitse itse pahaa ydinvoimaa käytellä. Näin se menee, ja sitten taas 10-20 vuoden päästä ihmetellään miksi Venäjä yhtäkkiä sekosi hyökkäilemään naapureihin ja uhkailemaan ydinaseilla, vika lienee johtajissa jotka eivät salli hienolle kansalle demokratiaa. Ja jos Venäjä kaatuu Ukrainan sodassa liian syvälle ettei ehditä parissa vuosikymmenessä toistaa vanhoja virheitä, niin onneksi Kiinan kanssa ainakin ehditään, nytkin ollaan jo hyvässä vauhdissa.

Eräs ukrainalainen herrasmies jonka kanssa näistä asioista puhuin, sanoi hieman katkeraan sävyyn ukrainalaisten kuolevan jotta länsimaalaiset voivat jatkaa sinisilmäisyyttään ja lapsenuskoisuuttaan. Hänen mielestään jo Krimin ja Georgian invaasioihin olisi pitänyt rajusti puuttua ja ymmärtää mitä Venäjä tavoittelee. Sanoin hänelle, että samasta syystä on kuoltu monessa muussakin paikassa, myös länsimaissa, monet kerrat ennenkin. Tästäkin syystä toivon erityisen kovaa Ukrainan voittoa ja millä vähällä pystyn heitä auttamaan niin yritän, vaikka sitten oman perheen elintasosta tinkimällä. Ei ostella uutta elektroniikkaa ja tarpeettomia kamoja muutenkaan täällä tämän sodan aikana, ne rahat voivat löytää paremmankin tarkoituksen. Länsimaat ovat osasyyllisiä tähän sotaan. Eivät tosin sillä tavalla kuin venäläiset väittävät, eli loukkaamalla Venäjän pyhiä oikeuksia tehdä mitä huvittaa naapureilleen, vaan sillä tavalla, että eivät ole aiemmin jo puuttuneet venäläisten touhuihin ja luopuneet typeristä toivoistaan Venäjän muuttumisen suhteen.

Varmasti mukavat paineet ukrainalaisilla, varsinkin sotajohdossa, päällä nyt kun mielessä pyörii kysymys: Jos tämä hyökkäys ei onnistu isosti, loppuuko meidän tuki lännestä sitten siihen?
 
Tämä on juuri sitä sokeaa uskoa demokratiaan mistä puhuin. Eihän täysi sananvapaus ja avoin keskustelu tarkoita että ihmisten mielipiteet automaattisesti muuttuvat täysin erilaisiksi. Riitelyä ja syyttelyä kaikkiin suuntiin se toki lisäisi, ja avointa "toisinajattelua", todellisten mielipiteiden tuomista esiin jos ne aiemmin kätkettiin rangaistuksen pelossa. Mutta mitään suurta, varsinkaan enemmistön mielipiteiden radikaalia muutosta ei ole mitään perusteltua syytä odottaa. Kun sudet saavat demokratiassa täyden sananvapauden, eivät ne muuta mielipidettään siitä syödäänkö lampaat vai ei. Suomessa on varsin täysi sananvapaus, mutta siltikään persut ja vasemmistoliitto eivät päädy yksimielisyyteen siitä että maahanmuutto Afrikasta on väistämätöntä ja ihanaa ja kaikilla on "jakamaton ihmisarvo" jonka voi toteuttaa vain pääsy Suomen rajoista yli. Mites se nyt näin, vaikka demokratia ja sananvapaus jne.

Tämä on varmasti länsimaiden suurimpia heikkouksia, tämä suhteeton usko demokratiaan ja siihen että kun ihmisille vaan antaa vapauden puhua ja tehdä ilman diktaattoria pakottamassa, niin kaikki kansat vähintäänkin enemmistöltään tekevät hyviä asioita yksimielisyydessä. Eivät tee. Niin kauan kuin tätä virhettä ei tajuta, elätellään jatkossakin toiveita että "Putinin jälkeen" saadaan Venäjästä hieno naapuri kaikille, ja sitten voidaan taas alkaa myydä hienointa länsiteknologiaa Venäjälle tietysti rauhanomaisiin tarkoituksiin (kuten ranskalaisten lämppärioptiikat tai maihinnoususotalaivat), ja ostaa halpaa maakaasua niin ettei tarvitse itse pahaa ydinvoimaa käytellä. Näin se menee, ja sitten taas 10-20 vuoden päästä ihmetellään miksi Venäjä yhtäkkiä sekosi hyökkäilemään naapureihin ja uhkailemaan ydinaseilla, vika lienee johtajissa jotka eivät salli hienolle kansalle demokratiaa. Ja jos Venäjä kaatuu Ukrainan sodassa liian syvälle ettei ehditä parissa vuosikymmenessä toistaa vanhoja virheitä, niin onneksi Kiinan kanssa ainakin ehditään, nytkin ollaan jo hyvässä vauhdissa.

Eräs ukrainalainen herrasmies jonka kanssa näistä asioista puhuin, sanoi hieman katkeraan sävyyn ukrainalaisten kuolevan jotta länsimaalaiset voivat jatkaa sinisilmäisyyttään ja lapsenuskoisuuttaan. Hänen mielestään jo Krimin ja Georgian invaasioihin olisi pitänyt rajusti puuttua ja ymmärtää mitä Venäjä tavoittelee. Sanoin hänelle, että samasta syystä on kuoltu monessa muussakin paikassa, myös länsimaissa, monet kerrat ennenkin. Tästäkin syystä toivon erityisen kovaa Ukrainan voittoa ja millä vähällä pystyn heitä auttamaan niin yritän, vaikka sitten oman perheen elintasosta tinkimällä. Ei ostella uutta elektroniikkaa ja tarpeettomia kamoja muutenkaan täällä tämän sodan aikana, ne rahat voivat löytää paremmankin tarkoituksen. Länsimaat ovat osasyyllisiä tähän sotaan. Eivät tosin sillä tavalla kuin venäläiset väittävät, eli loukkaamalla Venäjän pyhiä oikeuksia tehdä mitä huvittaa naapureilleen, vaan sillä tavalla, että eivät ole aiemmin jo puuttuneet venäläisten touhuihin ja luopuneet typeristä toivoistaan Venäjän muuttumisen suhteen.

Varmasti mukavat paineet ukrainalaisilla, varsinkin sotajohdossa, päällä nyt kun mielessä pyörii kysymys: Jos tämä hyökkäys ei onnistu isosti, loppuuko meidän tuki lännestä sitten siihen?

Tota lännen aseavun loppumista voi spekuloida, mutta jos hiukan jaksaa zoomata ulos, eikä vain katsoa pelkästään tätä yhtä hyökkäystä, niin kyllä se on lännelle tullut selväksi, että tätä sotaa ei voida hävitä. Tässä on nyt kyse paljosta muustakin kuin vain Ukrainasta.

Ukrainaa tullaan tukemaan vaikka tämä hyökkäys epäonnistuisi. Nyt on saatu Ukrainalle sellainen kalusto joka on nopea ottaa käyttöön. Toki niitä ATACMSeja olisi voinut lähettää kyllä, mutta tulevaisuudessa tullaan näkemään entistä enemmän leoja ja Abramseja nyt kun koulutuksia saadaan käytyä isommalle lössille.
 
Ehkä tässä puhutaan varsinaisesta hyökkäyskärjestä. Tuo 40 000 on juuri luokkaa 12-15 prikaatia.

Theinerin ketjussa sanoo näin

"In total Ukraine could equip around 18+ combat brigades for the coming offensive."
"Besides combat brigades, Ukraine is also readying nine National Guard Offensive Guard brigades to clear out russian army remnants in liberated territories."

Jos näin olisi niin puhuttaisiin jo luokasta 80 000 ukkoa, jos olisi tuollaisia 3000 miehen prikaateja siis.
Kuulostaa jo selvästi paremmalta.


"Uutissivusto Meduzan mukaan Ukrainan sisäministeriön hyökkäyskaartissa olisi kaikkiaan yhdeksän prikaatia tai prikaatitason joukkoa ja kaikkiaan vastahyökkäykseen osallistuisi 22 prikaatia. Sotilaiden kokonaismäärä voisi siten nousta yli Ukrainska Pravdan arvion.

UKRAINALAISLÄHTEIDEN mukaan suurella osalla sisäministeriön kokoamista ”hyökkäyskaartin” joukoista on aiempaa taistelukokemusta. Mukana on ainakin yksiköitä, joiden taistelijat ovat osallistuneet muun muassa Mariupolin, Severodonetskin, Lysytšanskin ja Bahmutin tuhoisiin taisteluihin.

Ukraina siirsi vuonna 2014 Itä-Ukrainan sotaan muodostettuja vapaaehtoispataljoonia myöhemmin sisäministeriön alaisuuteen. Joukoissa on siten sotilaita, joilla voi olla pitkäkin taistelukokemus.
Ukrainska Pravdan haastattelema, hyökkäyskaartiin kuuluva pataljoonankomentaja Konstjantin Vahramejev sanoo, että hänen joukoistaan 80 prosenttia on kokenutta väkeä vakinaisesta palveluksesta ja vain 20 prosenttia tulee värväyskampanjan kautta.

Ukrainan turvallisuusneuvoston pääsihteeri Oleksi Danilov sanoi Ukrainska Pravdalle aiemmin, että ”koko maailmassa korkeintaan viisi ihmistä tietää”, milloin ja missä Ukrainan vastahyökkäys alkaa."

Venäjän hyökkäys | Ukrainska Pravda: Vastahyökkäys siirtyy, mutta joukkoja on aiemmin luultua enemmän: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009541428.html?share=9cd982270f154e62aad409f242a4aea0
 
Hersonin operaatio eteni hyvin hitaasti, joten siinä Ukrainan joukot pysyivät koko ajan oman IT:n suojassa. Ja tietenkin tämä pätee myös Bakhmutin asemasotaan. Harkovan nopeassa operaatiossa sillä olisi voinut olla merkitystä ja käsittääkseni siellä ainakin helikoptereita pörräsikin.

Ja siis kun puhun Venäjän ilmaylivoimasta tarkoitan sitä, että Ukraina pystyy pitämään omien joukkojen taivaan puhtaana vain IT:n avulla, ei sillä, että siellä lentäisi omat hävittäjät päällä. Venäjällä on siis ylivoima koneissa, mutta se ei pysty sitä nykytilassa juurikaan hyödyntämään maasodassa, koska Ukrainalla on tarpeeksi vahva IT.

Tuskin lainkaan, enkä tämän suhteen ilmavoimia ajatellutkaan Venäjän käyttävän. Ajattelin asiaa niin, että tällaisen suurhyökkäyksen idea on siinä, että lyödään vihollisen linjoista läpi ja siitä murtokohdasta sitten voimakas ja nopeasti etenevä joukko painaa kohti vihollisen selustassa olevia strategisia kohteita kohti. Jos vihollisen ilmavoimat voi jättää laskuista niin tämä on mahdollista toteuttaa sillä, että yhteen paikkaan kohdistetaan voimakas joukkokeskitys ja tykistön ja raketinheitinten avulla estetään vihollisen joukkojensiirrot tukkimaan murtokohtaa. Mutta tämä jättää edelleen auki sen, mitä tehdään sen suhteen, että paikalle ilmaantuu vihollisen ilmavoimia. Etenkin helikopterit pst-ohjuksin varustettuina tuntuisivat varsin ikävältä yllätykseltä (ja kai esim. amerikkalaisten AH-64 on alunperin suunniteltu juuri tähän tehtävään). Jopa korkealta satavat "vähän sinne päin" pommitkin suuressa määrin käytettynä voisivat etenkin kärkeä seuraavalle huollolle aiheuttaa vaikeuksia. Jos päällä lentelisi omia hävittäjiä pitäen taivaan vapaana vihollisen koneista, niin se tuntuisi paljon turvallisemmalta. Tietenkin oma IT seuraa kykyjensä mukaan perässä, mutta etenkin pidemmän kantaman ohjukset eivät ole niitä nopeimmin liikkuvia.

Tämän takia odotankin, ettei Ukraina pyri tekemään mitään jenkkityylistä syvää thunder runia Moskovaan/Sevastopoliin/Beijingiin asti, vaan pikemminkin lohkoo varovasti pienempiä, helpommin käsiteltäviä alueita viholliselta, varmistaa ne, ja sitten lähtee lohkomaan seuraavaa aluetta, koko ajan niin että oma IT ei jää hetkessä 100 kilometriä jälkeen hyökkäyskärjestä ja omia hävittäjiäkin saattaa vihollinen joutua kohtaamaan. Ukraina ja Venäjä ovat resursseiltaan niin erilaisia maita verrattuna johonkin USAan, etteivät ne voi tehokkaasti taistella samaan tapaan, vaikka länsimaissa välillä sellaista niiltä odotetaan. Jos katsomme millaisia konemääriä esim. USA liittolaisineen käytti hyökätessään Irakiin tai Afganistaniin, millaisia ilmavoimia tarvittiin tuollaisen syvän vihollisen selustan strategisiin kohteisiin suunnatun maahyökkäyksen tukemiseksi, niin puhutaan 2000+ kiinteäsiipisestä koneesta ja päällä satoja helikoptereita. Ei tuollaista voimaa ole olemassa eikä voi olla, Ukrainan kokoisella maalla. Joten siellä edetään varovaisemmin, hyväksyen kaikki sen haittapuolet, tai sitten vedetään kovalla riskillä, joka olisi vähän epäviisasta kansan kohtalon ollessa kyseessä.
 
Tota lännen aseavun loppumista voi spekuloida, mutta jos hiukan jaksaa zoomata ulos, eikä vain katsoa pelkästään tätä yhtä hyökkäystä, niin kyllä se on lännelle tullut selväksi, että tätä sotaa ei voida hävitä. Tässä on nyt kyse paljosta muustakin kuin vain Ukrainasta.

Ukrainaa tullaan tukemaan vaikka tämä hyökkäys epäonnistuisi. Nyt on saatu Ukrainalle sellainen kalusto joka on nopea ottaa käyttöön. Toki niitä ATACMSeja olisi voinut lähettää kyllä, mutta tulevaisuudessa tullaan näkemään entistä enemmän leoja ja Abramseja nyt kun koulutuksia saadaan käytyä isommalle lössille.
Onkohan Atacmssit säästetty Taiwanille kun niillä on kantama 300km ja Taiwanista on kiinaan 200km. Mietinpä vain
 
Tämä on juuri sitä sokeaa uskoa demokratiaan mistä puhuin. Eihän täysi sananvapaus ja avoin keskustelu tarkoita että ihmisten mielipiteet automaattisesti muuttuvat täysin erilaisiksi. Riitelyä ja syyttelyä kaikkiin suuntiin se toki lisäisi, ja avointa "toisinajattelua", todellisten mielipiteiden tuomista esiin jos ne aiemmin kätkettiin rangaistuksen pelossa. Mutta mitään suurta, varsinkaan enemmistön mielipiteiden radikaalia muutosta ei ole mitään perusteltua syytä odottaa. Kun sudet saavat demokratiassa täyden sananvapauden, eivät ne muuta mielipidettään siitä syödäänkö lampaat vai ei. Suomessa on varsin täysi sananvapaus, mutta siltikään persut ja vasemmistoliitto eivät päädy yksimielisyyteen siitä että maahanmuutto Afrikasta on väistämätöntä ja ihanaa ja kaikilla on "jakamaton ihmisarvo" jonka voi toteuttaa vain pääsy Suomen rajoista yli. Mites se nyt näin, vaikka demokratia ja sananvapaus jne.

Tämä on varmasti länsimaiden suurimpia heikkouksia, tämä suhteeton usko demokratiaan ja siihen että kun ihmisille vaan antaa vapauden puhua ja tehdä ilman diktaattoria pakottamassa, niin kaikki kansat vähintäänkin enemmistöltään tekevät hyviä asioita yksimielisyydessä. Eivät tee. Niin kauan kuin tätä virhettä ei tajuta, elätellään jatkossakin toiveita että "Putinin jälkeen" saadaan Venäjästä hieno naapuri kaikille, ja sitten voidaan taas alkaa myydä hienointa länsiteknologiaa Venäjälle tietysti rauhanomaisiin tarkoituksiin (kuten ranskalaisten lämppärioptiikat tai maihinnoususotalaivat), ja ostaa halpaa maakaasua niin ettei tarvitse itse pahaa ydinvoimaa käytellä. Näin se menee, ja sitten taas 10-20 vuoden päästä ihmetellään miksi Venäjä yhtäkkiä sekosi hyökkäilemään naapureihin ja uhkailemaan ydinaseilla, vika lienee johtajissa jotka eivät salli hienolle kansalle demokratiaa. Ja jos Venäjä kaatuu Ukrainan sodassa liian syvälle ettei ehditä parissa vuosikymmenessä toistaa vanhoja virheitä, niin onneksi Kiinan kanssa ainakin ehditään, nytkin ollaan jo hyvässä vauhdissa.

Eräs ukrainalainen herrasmies jonka kanssa näistä asioista puhuin, sanoi hieman katkeraan sävyyn ukrainalaisten kuolevan jotta länsimaalaiset voivat jatkaa sinisilmäisyyttään ja lapsenuskoisuuttaan. Hänen mielestään jo Krimin ja Georgian invaasioihin olisi pitänyt rajusti puuttua ja ymmärtää mitä Venäjä tavoittelee. Sanoin hänelle, että samasta syystä on kuoltu monessa muussakin paikassa, myös länsimaissa, monet kerrat ennenkin. Tästäkin syystä toivon erityisen kovaa Ukrainan voittoa ja millä vähällä pystyn heitä auttamaan niin yritän, vaikka sitten oman perheen elintasosta tinkimällä. Ei ostella uutta elektroniikkaa ja tarpeettomia kamoja muutenkaan täällä tämän sodan aikana, ne rahat voivat löytää paremmankin tarkoituksen. Länsimaat ovat osasyyllisiä tähän sotaan. Eivät tosin sillä tavalla kuin venäläiset väittävät, eli loukkaamalla Venäjän pyhiä oikeuksia tehdä mitä huvittaa naapureilleen, vaan sillä tavalla, että eivät ole aiemmin jo puuttuneet venäläisten touhuihin ja luopuneet typeristä toivoistaan Venäjän muuttumisen suhteen.

Varmasti mukavat paineet ukrainalaisilla, varsinkin sotajohdossa, päällä nyt kun mielessä pyörii kysymys: Jos tämä hyökkäys ei onnistu isosti, loppuuko meidän tuki lännestä sitten siihen?
Kaikki maailman menestyneimmät maat on vahvoja demokratioita ja demokratia korreloi liberaalisuuden kanssa, ainakin perustavalla perustasolla.

Ei se ole oikein mahdollista, että Venäjä voisi olla sekä vahva demokratia että samaan aikaan imperialistinen öykkäri.

Mutta kuten todettua, Venäjästä ei ole tulossa mitään vahvaa demokratiaa, joten sikäli ihan turhaa näitä pohtia.
 
Tota lännen aseavun loppumista voi spekuloida, mutta jos hiukan jaksaa zoomata ulos, eikä vain katsoa pelkästään tätä yhtä hyökkäystä, niin kyllä se on lännelle tullut selväksi, että tätä sotaa ei voida hävitä. Tässä on nyt kyse paljosta muustakin kuin vain Ukrainasta.

Ukrainaa tullaan tukemaan vaikka tämä hyökkäys epäonnistuisi. Nyt on saatu Ukrainalle sellainen kalusto joka on nopea ottaa käyttöön. Toki niitä ATACMSeja olisi voinut lähettää kyllä, mutta tulevaisuudessa tullaan näkemään entistä enemmän leoja ja Abramseja nyt kun koulutuksia saadaan käytyä isommalle lössille.

Kysehän on koko ajan, jo viimeistään Georgiasta lähtien, mutta todellisuudessa Neuvostoliiton sortumisesta alkaen, ollut paljon yksittäistä Venäjän naapuria isommista asioista, eli siitä, kuinka paljon imperialismia Venäjälle sallitaan ja miten se rohkaisee muita roistovaltioita ja kiihdyttää esim. ydinasevarustelun kautta globaalia epävakautta. Ja kuitenkin länsi on toiminut niin kuin on toiminut. Minä ainakaan en ole vakuuttunut, että lännelle on selvää yhtään mikään. Toivon todella että on, mutta vakuuttunut en ole. Eihän täällä ole selvää edes se, monta sukupuolta on olemassa. Joillekin yksittäisille ihmisille, myös päättäjien joukossa, asia on toki varmasti selvä, mutta onko heitä riittävästi ja riittävän korkealla? En tiedä. Toivottavasti on. Varmaa on, että myöskään Ukraina ei sitä tiedä, eikä voi luottaa siihen että länsimaiden apu on pysyvä asia. Voisi sanoa että suhtautumiseni tähän ja muuhunkin elämässä on vähän sellainen pessimisti ei pety -tyyppinen.

Mielenkiintoinen rinnastus tuo Sevastopol (Ukrainalainen kaupunki) ja Beijing (suomeksi Peking, Kiinan pääkaupunki)?

Oon jostain kuullut, että Beijing olisi nykyään sopivampi sana kuin Peking, joka mun nuoruudessa oli normaali. Joten tuli mentyä sillä.

Kaikki maailman menestyneimmät maat on vahvoja demokratioita ja demokratia korreloi liberaalisuuden kanssa, ainakin perustavalla perustasolla.

Ei se ole oikein mahdollista, että Venäjä voisi olla sekä vahva demokratia että samaan aikaan imperialistinen öykkäri.

Mutta kuten todettua, Venäjästä ei ole tulossa mitään vahvaa demokratiaa, joten sikäli ihan turhaa näitä pohtia.

Menestyneimmät maat eivät ole menestyneimpiä maita demokratian takia. Kyseessä ei ole syy-seuraus-suhde jossa demokratia johtaa menestykseen. Huomaathan, että melkein kaikki nuo samat menestyneet maat olivat aiemmin monarkioita, ja jo silloin ylivoimaisesti menestyneimpiä maita maailmassa, jotkut niistä jopa menestyneempiä kuin nyt ovat demokratioina (esim. Ranska, Englanti, Saksa). Nämä maat menestyvät niiden kansanluonteen, kansalaisten arvomaailman ja ominaisuuksien takia, ja samoista seuraa myös noiden maiden suuntautuminen demokratiaa kohti. Demokratia itsessään ei siis ole menestyksen syy, eikä liberaaliuden syy. Demokratia jossain toisaalla, kuten Venäjällä, voi aivan hyvin tuottaa imperialistisen öykkäridemokratian. Kaikki riippuu kansasta, ei hallintojärjestelmästä.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top