Ukrainan konflikti/sota

”… God willing, we will prevail, in peace and freedom from fear, and in true health ...:censored:



Minun maailmani alkaa olla valmis toivottaman tervetulleeksi tosielämän prikaati kenraali Jack D. Ripperin ja Majuri T. J. Kongin🤠.
 
Olen ihmetellyt miten noilla Kadyroviiteillä on käytössään suhteellisen kevyttä varustusta. Aika monasti kuvissa on jotain panssaroituja autoja ja maksimissaan miehistönkuljetusvaunuja. Liekkö bunkkerirotta laittanut jonkun rajoituksen Kadyroviiteille, etteivät saa raskasta aseistusta, mahdollisen kapinan varalle?
Kadyrovtsy on puolisotilaallinen joukko joka on nimellisesti osa Venäjän kansalliskaartia eli on enemmänkin sisäisen turvallisuuden joukkoja, raskain kalusto taitaa olla BMP.
 
Tammikuussa 2023 Moskovan seudulle perustettiin kaksi uutta S-400 järjestelmien tukikohtaa. Tämän mukaan toista niistä miehittäisi 210th Air Defence Regiment jonka kotipaikka on Dmitrov, Moscow region - väitetysti "kotitukikohta" olisi parhaillaan tyhjä:

#googleearth is using Airbus to provide some updates of Moscow!

New S-400 sites were established in Jan. 2023.

Seems that one was redeployed from the 210th RGT leaving their home site empty 56.063367° 37.501152°.

8x 5P85T2 plus 1x51P6

Another new site show 8x5P85S2 plus 1x51P6


 
Voiko olla heikompaa vastausta länsimailta sotarikokseen jota ei olla nähty sitten toisen maailmansodan!

Täytyy ihmetellä! 🤬
Minusta tuntuu että vastausta joudumme hieman odottamaan ja se sitten voikin olla pitkän kantaman tarvikkeita, sekä lentokoneita.

Jostain vilkaisin aamulla jutun, en löydä sitä enää, missä joku republikaanisenaattori tuumaili että johan noita parempiakin ohjuksia on Ukrainalle lahjoittaa asti.

Kyllä luulen että reaktiot tulee ajallaan ja just sellaisia putin ei toivonut.
 
Tuoreimpien satelliittikuvien perusteella voidaan sanoa että ryssän Mustanmeren laivaston painopiste sijaitsee tällä hetkellä Novorossiyskissä, tosin Sevastopolissa on aluksia kaikesta huolimatta.

BSF: NOVOROSSIYSK

Center of gravity for the BSF seems to be moving to Novorossiysk (amphibious vessels still frequent Sevastopol). 0.5M📸 from 6 June 2023. Observations⬇

1 of 2 Admiral Grigorovich
3 of 3 Pr 21631
3 of 4 PR 22160
3 of 5 KILO
1 of 1 Ivan Gren
3 of 9 Ropucha


Hän jakoi myös linkin ISW:n tämän päivän raporttiin: LINKKI

Lainaan sieltä Mustanmeren laivastoa koskevan osuuden:

The Russian Black Sea Fleet is attempting to mitigate complications with logistical support in occupied Crimea by shifting resources to mainland Russia. Ukrainian Southern Operational Command Spokesperson Natalia Humenyuk reported on June 5 that Russian forces are transferring the Black Sea Fleet’s logistics centers from Sevastopol, occupied Crimea, to Novorossiysk, Krasnodar Krai.[21] Humenyuk stated that Russian forces are moving the logistics centers because of widespread logistical and ammunition provision issues in occupied Crimea.[22] Humenyuk noted that Russian amphibious ships are continuing to maneuver in the Black Sea and enter Sevastopol, but that the overall center of gravity of the Black Sea Fleet appears to be shifting towards Novorossiysk.[23] Recent strikes on Russian concentration areas, logistics hubs, and transportation assets in southern Ukraine may be causing increased anxiety over the security of the Black Sea Fleet, and the move to Krasnodar Krai is likely in part reflective of this fact.


-

Viestin kommenteissa oli seuraava kysymys:

Are you saying BSF is retreating?

Johon MT Anderson vastasi näin:

repositioning maybe? the 2nd tweet after the images has a link to ISW which quotes the Southern command of UKR saying as much. Logistics command now run out of Novo. We see more and more of the KALIBR shooters spending more time in Novo.

it's more of an observation at this point but something to keep an eye on


-

JOS otetaan tuo ISW:n raportissa lainattu ukrainalainen arvio todesta niin ryssällä olisi vaikeuksia järjestää Krimin huoltoa ainakin laivaston näkökulmasta. Kenties koetaan että Krim on muuttumassa vaarallisemmaksi joten laivastoa (sekä johtokeskuksia) siirretään kauemmas itään varsinaisen Venäjän rannikolle, Novorossiyskiin.

MT Andersonin mukaan Kalibr-ohjuksia laukovat alukset ovat pitäneet Novorossiyskin satamaa tukikohtanaan jo pidemmän aikaa. Miksi näin? Minun arvaus: johtuu tietysti logistiikasta eli risteilyohjusten toimittaminen Novorossiyskiin on helpompaa kuin niiden toimittaminen Krimille. Aluksiin pitää nostaa uudet ohjukset laukaisujen jälkeen, joten on loogista että alukset palaavat satamaan jossa lataaminen on helpompaa.

Novorossiyskin sijainti kartalla, kuten nähdään, kaupunkiin tulee junarata jota pitkin Kalibr-risteilyohjukset arvatenkin tuodaan: LÄHDE

1686156474502.png
 
Tottakai se vaikeuttaa. Nyt täytyy eritellä terminologia joen ylittäminen ja ylimenohyökkäys.

Ensimmäisen voi tehdä vaikka 100 km leveästä joesta veneellä tai helikopterilla.

Jälkimmäinen alkaa tiedustelulla. Sen jälkeen tulee eristäminen ja maihinnousurannan haltuunotto sekä puolustajan lamauttaminen. Sitten tulee osasto joka ottaa haltuun sillanpääaseman. Tämä tarvitsee jo raskastakalustoa. Pääosat saapuu seuraavaksi joka tekee läpimurron syvyyteen. Lopuksi varmistetaan huolto.

Jos raskasta kalustoa et voi tuoda siltaa pitkin yli kuten tulvittamisen jälkeen kävi on kyseessä maihinnousuhyökkäys joka vaatii eri kalustoa alueen eristämiseen ja joukkojen kuljettamiseen yli. Lisäksi huolto on aivan eriasia järjestää iskevälle kärjelle lautaoilla, kuin tilapäis siltaa pitkin. Aika vahvasti veikkaan ettei Ukrainalla ole kykyä maihinnousuhyökkäykseen.

Vedån sanani takaisin nerokkuudesta. Ryssän liike oli paniikinomainen. Seuraus on nyt se että pelikenttä on jossain muualla.

Otan toki ilolla vastaan yllätyksen johon Ukraina aina kun vähiten odottaa kykenee ja sillanpää ilmestyy niepron yli kun ryssä vetänyt omat joukot alueelta pois.
Sen verran iso ja virtaava lätäkkö toi joki oli ennen tulviakin, ettei sen yli ihan noin vain rakennella siltoja. Huono paikka hyökkäykselle. Taitaa mennä suunnitelman mukaan, eli padon uhka on nyt hoideltu ja kun tulee tuon alueen vuoro, niin se on ehtinyt jo kuivahtaa tarpeeksi, eikä ole vaaraa padosta. Ryssät puolestaan tuhosi ensimmäisen puolustuslinjanssa siellä, joten siellä ei enää ole huolella valmisteltuja puolustusasemia. Käytännössä siitä tulee taas "hallittu vetäytyminen", kun sen alueen vuoro tulee.
 
Nova Kakhovkan padon tuhoamisesta on ollut paljon viestejä viime päivät, ja toki syystä, onhan se suurin tapahtuma hetkeen. Oli puhetta että Krimin kanava tulee kuivumaan kun veden pinta laskee, mutta ei sovi unohtaa että se ei ole ainoa kastelukanava joka jakoi patoaltaasta vettä pääasiassa viljelysmaille. Eteläisen Ukrainan alueella näitä on paljon.

Ukrainan maaperä on rehevää mutta tarvitsee myös paljon kasteluvettä jotta siitä saadaan suurin hyöty irti. Muistutuksena: alue oli selvästi kuivempi ennen kuin padot ja kanavat rakennettiin 1950-1980 -lukujen aikana.

Tällä tulee olemaan suora yhteys paitsi tuleviin satoihin niin myös mahdollisesti alueen laajemaa ekosysteemiin. Näin siis olettaen että uutta patoa ei pystytä rakentamaan lähivuosina (sodan jatkumisen, rahan puuttumisen tai patoprojektin pitkän keston takia). Toisaalta kanavat ovat ja pysyvät, vaikka ne tulevatkin kuivumaan joten kaikkea ei tarvitse rakentaa uudestaan, ainoastaan se pato.

You know how California is naturally quite dry and its agricultural miracle is dependent on moving LOTS of water for irrigation? That’s what this region of Ukraine used to be like before the dams and canals were built in the 1950s-1980s. This crucial region could soon revert.


-

MUOKKAUS: tässä vielä twitter-ketju jossa kirjoitettu tarkemmin patoaaltaalta lähtevistä kanavista joita käytetään viljelymaan kasteluun (yksi näistä on tietysti se Krimille menevä, josta Krim saa valtaosan kasteluvedestään, mutta myös osan käyttövedestä ja juomavedestä):

 
Viimeksi muokattu:

Putin kommentoi ensi kertaa patotuhoa: ”Barbaarinen toimi”​



Putinin liittolainen: Naton otettava vastuu patotuhosta​

klo 16:49: Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patruševin mukaan USA:n, Britannian ja Naton jäsenmaiden on ”kannettava vastuu” Kah’ovkan padon tuhoutumisesta. Asiasta kertoo Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass Reutersin mukaan.

Patruševin mukaan nämä maat ”koordinoivat Ukrainan toimintaa” ja ovat siten antaneet ”suostumuksen pommitukselle”.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov väitti tiistaina Ukrainan tuhonneen padon ohjatakseen huomion pois Ukrainan ”huonosti sujuvasta” vastahyökkäyksestä. Ukrainan mukaan Venäjä tuhosi padon.
Voi jesus, vatnikit varmaan uskovat tuonkin älyttömyyden mutta muut, siis vaikkapa Turkin tai Kiinan johto? Jos itse olisin ördökaani tai xii niin pitäisin loukkauksena jos joku zenäläinen höpöttelisi tuollaista täyttä paskaa ja veisi näin kallista aikaani.

Räjäytyksen ajankohta myös hämmästyttää. Eikö olisi ollut järkevämpää lojauttaa pato vasta kun ukrainalaiset ovat päässet joesta yli, tai edes sen jälkeen kun mobikit on viety ylemmäs? Tai ei oikeistaan enää, kaiken nähdyn jälkeen hämmästytä.. :facepalm:
 
Taktinen ja strateginen virhe tuo padon räjäyttäminen venäläisiltä oli. Ukrainahan sanoi jo viime vuonna että se pato on panostettu. Eihän ne sen takia voineet ajatellakaan hyökkäystä Dnipron yli. Ne olisi mosauttanut sen padon heti kun hyökkäys olisi alkanut. Joku paniikihan noille ryssille tuli, kun nyt räjäyttivät. Ne pelkää selkeästi Ukrainan vastahyökkäystä paskat housuissaan.

Nyt pöytä on toisaalta tuon osalta puhdas. Ja hyökkäys tuoltakin suunnalta voi olla jossain vaiheessa oikeasti mahdollinen.

Padon tuhoaminen toki aiheuttaa kauhistuttavia ongelmia ympäristön ja maatalouden kannalta Ukrainalle. Lisäksi vielä se hiton ydinvoimala.

Tästä syystä lännen vastaus täytyy kyllä olla raju nyt tähän asiaan. Toi tilanne lähtee muuten käsistä ja ne perseilee sen ydinvoimalankin ja se sitten saastuttaisi vesistöjen kautta Mustanmeren ja Välimertakin.

Saa nähdä mitä tapahtuu ja mikä on USA:n raportti räjäyttäjästä ja johtopäätös mitä asialle tehdään.
 
Voi jesus, vatnikit varmaan uskovat tuonkin älyttömyyden mutta muut, siis vaikkapa Turkin tai Kiinan johto? Jos itse olisin ördökaani tai xii niin pitäisin loukkauksena jos joku zenäläinen höpöttelisi tuollaista täyttä paskaa ja veisi näin kallista aikaani.

Räjäytyksen ajankohta myös hämmästyttää. Eikö olisi ollut järkevämpää lojauttaa pato vasta kun ukrainalaiset ovat päässet joesta yli, tai edes sen jälkeen kun mobikit on viety ylemmäs? Tai ei oikeistaan enää, kaiken nähdyn jälkeen hämmästytä.. :facepalm:
Juurihan tässä on ollut huhuja että putin ei ota vastaan huonoja uutisia eikä muutenkaan ole oikein perillä mitä oikeasti tapahtuu, jos näin on, niin voisiko olla mahdollista että tuolla kremlissä oikeasti luullaan näin jos eivät ole käskyä antaneet sieltä? Joku/jotkut ryssät päättäneet räjäyttää padon ja ilmoittavat sitten eteenpäin että Ukraina se oli, ja kreml on niin solmussa oman oman propagandansa kanssa että nyt putinkaan ei tiedä mitä tapahtuu, mutta uskoo toki vain näitä "hyvien" viestien tuojia, eli lännen syytä?
 
Sen verran iso ja virtaava lätäkkö toi joki oli ennen tulviakin, ettei sen yli ihan noin vain rakennella siltoja. Huono paikka hyökkäykselle. Taitaa mennä suunnitelman mukaan, eli padon uhka on nyt hoideltu ja kun tulee tuon alueen vuoro, niin se on ehtinyt jo kuivahtaa tarpeeksi, eikä ole vaaraa padosta. Ryssät puolestaan tuhosi ensimmäisen puolustuslinjanssa siellä, joten siellä ei enää ole huolella valmisteltuja puolustusasemia. Käytännössä siitä tulee taas "hallittu vetäytyminen", kun sen alueen vuoro tulee.
Saa nähdä miten kapeaksi joki muuttuu kun tulva aikanaan laskee. Talvella vanha joenpohja voi, riippuen tietysti pohja-aineksesta ja säistä, jäätyä todella kovaksi. Siitä sit kelpaa ajellaan ja ylittää se jäljelle jäänyt uoma heittämällä.
 
Michael Kofmanin ajatuksia Nova Kakhovkan padon räjäytyksestä:

A few thoughts on the dam’s destruction and its implications for Ukraine’s offensive. In brief, I doubt it will have a significant impact on UA mil operations. The Khakovka dam is at least 100 miles from where much of the activity might take place at its closest point.

A Ukrainian cross-river operation in southern Kherson, below the dam, was always a risky and therefore low-probability prospect. There is no evidence that such an operation was under way, or would have necessarily been a part of the UA offensive plans.

Destroying the dam does not substantially shorten Russian lines, or make defense much easier, although it does make a UA cross-river operation exceedingly difficult in that area. But, the flood will likely also destroy the initial line of Russian entrenchments along the river.

If the Ukrainian plan is to break through RF lines in Zaporizhia and advance to the ground lines of communication from Crimea, or sever the 'land bridge' (and I won't speculate as to what it might be), the resultant flooding is unlikely to impede such an operation.

This is an ecological and humanitarian catastrophe, with long term economic implications for the region, for which Russia is responsible, but I’m skeptical that Ukraine’s military prospects in the short term will be negatively affected in a meaningful way.


 
Kisuja pelastetaan tulvan alta. Videot eläinten kärsimyksistä laittavat roskan silmään. Ihmisten tekosiin syyttömiä luontokappaleita, kykenemättömiä ymmärtämään pahuutta ympärillään.


EDIT: koirakin saatu turvaan

Koirahöperönä tuo koira triggeröi miussa paljon enemmän empatiaa ja iloa että se selvisi ja mutakuoppaan ammutut venäläiset jotain hiljaista tyytyväisyyttä. Olen ehkä vähän huono ihminen.
 
Back
Top