Ukrainan konflikti/sota

oliko se niin että 2/35 hyökkäykseen varatuista joukoista on tulessa nyt? Tässä saattaa viellä melko kummallisia asioita tapahtua, ennen kuin ryssien mieleen tulee todellisuus ja se saattaa olla melko rajua ;)

Talvellahan oli puhetta että 9 länsikoulutettua prikaatia ja kaksi omaa. Näistä länsikoulutetuista ja varustelluista on nyt kuulemma 7/9 hyökkäämässä ja molemmat omat prikaatit. Ilmeisesti uusia on koulutuksessa. Tämän lisäksi liuta vanhoja porukoita
 
Kyllä oli illan A-studiossa sama meininki, herra kuka lie ja kastehelmi.
Jotain tällaista että ku hyökkäys ei näy onnistuvan, Ukrainan pitää tyytyä pieniin aluevoittoihin ja plaaplaa

Kohta jo kolme pvaa käyty vastaiskua. ei fiddu
Jep aika perseestä, melkoisen miinoitettua avointa aluetta kolmessa päivässä vaan 90km2
Tolla kusihelmellä ja muilla SIANtuntijoilla ois varmaan joku hyvä idea miten tää ois tehty tehokkaammin

 
Kyllä oli illan A-studiossa sama meininki, herra kuka lie ja kastehelmi.
Jotain tällaista että ku hyökkäys ei näy onnistuvan, Ukrainan pitää tyytyä pieniin aluevoittoihin ja plaaplaa

Kohta jo kolme pvaa käyty vastaiskua. ei fiddu
Juu, ja ylipäätään epäselvää onko varsinainen hööki missään kohdin rintamaa vielä päällänsä vai laitetaanko vasta Iivanaan liikettä useammassa kohdin ja iso runttaus tulee tässä lähipäivinä. Aika hyvää taktiikkaa sekin on jos Vanjaa sekä lännen mediaa myöten aidosti ehditään tottua että hyökkäys on päällä ja oikeasti ajellaankin vasta pintakaasulla. Sitten vähän välikaasua annetaan ja lykätään pitempiä halkoja pesään 😄 Niin tältä pohjalta hyväkin ja osa onnistumista että media nyt itkee itkujaan. Kyllähän Bahmutissakin sodittiin koko talvi ihan vasemmalla kädellä Ukrainan osalta. Sekä kaluston että joukkojen suhteen. Eiköhän tää vastahyökkäyksen alku ole myös osa samaa bluffia. Ja kun silloinkin pystytään kuluttamaan Vanjaa, niin kyllä sitten on kyyti kylmää kun laitetaan kaikki peliin. Ja onhan hiukan jo sellaistakin materiaalia videoiden muodossa nyt nähty, joissa selkeästi mennään eikä meinata ja jälki on otteiden mukaista.
 
M1A2 Abramsissa on tornin kaapissa 36 ammusta ja rungossa 6. En tiedä onko rungon ammuksia suojattu mitenkään tai onko edes PTM käyttää kyseistä telinettä.

Challenger2:ssa ampumatarvikkeen osia on ympäri vaunua.
M1 Abramsien rungon ammusvarasto on suojattu "painekaapilla". Sekin on kysymys, onko tuota varastoa mitään mieltä käyttää. Jokatapauksessa länkkärivehkeiden a-tarvikkeet ova yksiosaisia pl. challenger.

Challengerissa kartussit ja HESH:t on suojattu paineistetuilla vedellä täytetyillä säiliöillä. Tämä on historiallisesti toimiva, mutta varsin vanha ratkaisu, joka on periytynyt chieftainista.
 
Sama ongelma on Suomen alueellisen puolustuksen doktriinilla. Siinä on tarkoitus käyttää Suomen alueen syvyyttä hyväksi ja kuluttaa hyökkääjää sen edetessä, kunnes se on tarpeeksi heikko lyötäväksi. Ei toimi ryssän kanssa, koska ne raiskaa kaikki siviilit ja tuhoaa kaiken matkallaan. Täytyy Suomenkin keksiä uusi doktriini, joka ei perustu maa-alueen luovuttamiseen edes tilapäisesti hyökkääjälle
Johan se keksittiin, liityttiin Natoon.
 
Jep aika perseestä, melkoisen miinoitettua avointa aluetta kolmessa päivässä vaan 90km2
Tolla kusihelmellä ja muilla SIANtuntijoilla ois varmaan joku hyvä idea miten tää ois tehty tehokkaammin
Vähän tympii tämä lapsellinen vittuilu. En nyt Kastehelmeä minään sotilasauktoriteettina pidä mutta kyllä sillä realistisempi tilannekuva on kuin monella muulla ei-ammattilaisella. Ukrainalla on tullut menestystä mutta on tullut myös tappioita ja vaikeuksia. Sodan sumu on vahvaa ja tilanne voi olla parempi tai pahempi kuin mitä täälläkin nyt arvellaan. Pettymyksiä tulee varmasti vielä Ukrainallekin.

Jotenkin tuntuu että jengi vetää ääripäästä toiseen. Vuosi pari sitten iltapaskassa vielä kerrottiin miten Venäjällä on voittamattomat hyperohjukset ja läpäisemätön ilmatorjunta ja Suomi kestää max 24 tuntia. Nyt taas maanpuolustus.netistä voi lukea miten Venäjän armeija on täysin vaaraton ja kyvytön ja Ukrainalla on voittamaton superarmeija ihmeaseilla ja Putin ammutaan ja Venäjä jaetaan aamunkoitteessa.

Ryssän kalusto on onneksi aika paskaa, mutta kun se luoti tai sirpale osuu kohdalleen niin ei ole väliä miten vanha ja paska tankki tai tykki sen ampui. Lahjoittakaa Ukrainalle rahaa älkääkä aliarvioiko vihollista. Kyllä siellä vielä kyinen pelto on kynnettävänä.

Ilmeisesti osa täällä haluaa lukea hengennostatusta ja osa analyysiä ja kun nämä ovat ristiriidassa tulee tappelu. Kummallekin on paikkansa, mutta kun me ollaan kaukana rintamalta niin minua ainakin kiinnostaa analyysi ja enemmän tai vähemmän valistuneet arviot tilanteesta enemmän kuin propaganda. Olen kyllä sitä mieltä että osalla asiantuntijoina esiintyvistä saattaa olla turhan pessimistinen kuva Ukrainan vastahyökkäyksen sujumisesta, tai sitten minulla on liian positiivinen. Aika näyttää.
 
Viimeksi muokattu:
...

Ilmeisesti osa täällä haluaa lukea hengennostatusta ja osa analyysiä ja kun nämä ovat ristiriidassa tulee tappelu. Kummallekin on paikkansa, mutta kun me ollaan kaukana rintamalta niin minua ainakin kiinnostaa analyysi enemmän kuin propaganda. Olen kyllä sitä mieltä että osalla asiantuntijoina esiintyvistä saattaa olla turhan pessimistinen kuva Ukrainan vastahyökkäyksen sujumisesta, tai sitten minulla on liian positiivinen. Aina näyttää.
Sitä se on kun ei faktoja ole oikein tiskissä. Et sä kummempaa analyysiä voi lukea vaikka parista tuhotusta tankista, tai ei sillä ison kuvan kanssa mitään väliä ole. Jos suoraan tulkitsee mitä kirjoitat, niin kannattaa seurata tapahtumia vähän viiveellä ja lukea lehdistä artikkeleita sekä vain varmistettuja tapahtumia.
Keskeneräiset ja sodan sumun pahasti hämärtämät jutut on sitten aikalailla spekulaatiota vaikka olisi kuinka joku "kova analyytikko" niitä selvittämässä.. Analyytikko voi olla sitten vähän turhankin innoissaan Ukrainan pärjäämisestä, tai pessimistisempi, mutta yhtä kaikki "analyysit" perustuu aika heikkoon aineistoon.
 
Ukrainan viimeisten päivien menestys (toki vasta alku) asettaa ryssän viimeisen neljän kuukauden "etenemisen" uuteen perspektiiviin:

Velyka Novosilka Front (June 12)

Ukrainian Forces have made major advancements South of Velyka Novosilka by liberating over 50km2 of territory as well as 4 settlements

In the past week, Ukrainian Forces liberated more territory than Russian forces did in the past 4 months


1686598359649.png


-

Olihan se melkoista seurata talven ajan, miten Suuren ja Mahtavan armeija ryömi etanan vauhdilla Bakhmutin seudulla ja kaupungissa itsessään. Toki jos hitaus tuli puheeksi, usein joku muisti kommentoida että "hidasta juu, mutta ETENEEPÄ silti".

Mielenkiintoista nähdä, mitä lähiviikot tuovat tullessaan. Minun on edelleen vaikea uskoa että nähtäisiin Kharkovan seudun kaltaisia läpimurtoja vaan ennemminkin Khersonin alueen kaltaista hitaampaa mutta varmaa ryssän asemien valtaamista. Siitäkään ei ole täyttä varmuutta, miltä Khersonin alueen taistelut lopulta näyttivät. Yksi teoria oli että Ukraina hyökkäsi voimalla ja merkittävillä kalustomäärillä mutta sitkeä vastarinta ja erityisesti runsas miinoittaminen hidastivat etenemistä. Väitetysti tappioita tuli kaatuneita ja haavoittuneina runsaasti. Toinen teoria taas oli että eteneminen oli hidasta juuri siitä syystä, että Ukraina pyrki välttämättä tappioita ja ennemminkin nuijimaan ryssät asemiinsa sekä katkaisemaan näiden huollon. Täten kyseessä ei ollut pikajuoksu kohti maalia vaan maratooni, päätavoite ryssän ajaminen pois Ukrainasta. Ehkä sitten joskus kuullaan, miten tapahtumat oikeasti etenivät - oletan että siellä nähtiin molempia ääripäitä eli liian rohkeita yrityksiä ja toisaalla hyvinkin harkittua ja varovaista.

Ei ehkä ansaitse tyylipisteitä tai voita sotaa viikossa, mutta jos lopulta (ennemmin tai myöhemmin) ryssä on ajettu vanhojen rajojen oikealle puolen, onko sillä merkitystä? Moni on toki sitä mieltä että sota ei lopu siihen vaan tulee jatkumaan vuosia / kymmeniä vuosia / satoja vuosia, koska ryssä ei anna periksi koskaan / häviä sotia koskaan / antaudu koskaan.

Lienee toistaiseksi viisainta välttää liian pitkälle menevien analyysien tekemistä, tietoa saadaan tosi vähän ja vahvempi hyökkäys ei ole kestänyt vielä edes viikkoa.
 
Back
Top