Ukrainan konflikti/sota

Muutama ajatus tuosta Ukrainan vastahyökkäyksestä ja venäjän kyvystä vastata siihen. Ja kyse on sitten vaan ihan puhdasta maallikkoanalyysiä, ihan perusinsinöörin näkökulmasta. Jos lähdetään käymään venäjän eri aselajeja läpi ja niiden tilannetta.
- Ilmavoimat. Kuten monessa aikaisemmassa kirjoituksessa on todettu, niin venäjän ilmavoimat ovat olleet sodan suurin "pettymys". Koneita on ammuttu alas paljon ja silti saavutukset ovat jääneet hyvin vähäisiksi. Lisäksi Hostomelin jälkeen oli selvä, että minkään sortin maahanlasku operaatioon ei ole voimia eikä kykyä. Varmaan tullaan näkemään venäjältä jokin sortin ilmatoimintaa hyökkääviä Ukrainalaisia vastaan, mutta sen merkitys jäänee aika pieneksi.
- Panssarijoukot. Kun viime kesänä nähtiin ensimmäiset merkit T-62 vaunuista, niin se ole selkeä merkki siitä, että venäjällä alkaa olemaa ongelmia kaluston kanssa. Itse arvioisin, että Ukraina on kyennyt käytännössä lamauttamaan koko venäjän panssariaseen, sekä todistamaan länsimaisen PST kaluston ylivertaisuuden venäjän kalustoa vastaan. Toki venäjällä on vielä jokin verran kalustoa käytössä, mutta sen merkitys tämän sodan näkökulmasta alkaa olemaan mitätön.
- Tykistö. Venäjän yksi vahvuuksista on aina ollut vahva tykistö, joka toki perustuu määrään, ei laatuun. Tykistön ammuspula nousin esille jo viime kesänä, johon yhdistetään aika kuriton tulenkäyttö, sekä varsinkin Ukrainan tehostunut kyky tuhota venäläisiä tykkejä. Näiden ansiosta venäjän kyky käyttää tykistöä on laskenut merkittävästi, mutta ei ole poistunut uhkana kokonaisuudessaan.
- Jalkaväki. Venjä on menettänyt valtavan määrään sotilaita ja ehkä merkittävin vaikutus on se, että parhaimmat joukot ovat menettäneet toimintakyvyn lähes täydellisesti. Toki venäjän on saanut uusia joukkoja rintamalle, mutta uudet joukot ovat lähinnä hyvin vähäisellä koulutuksella olevia mobikkeja.

Mitä tämä sitten tarkoittaa venäjän kannalta:
- Kyky suuriin hyökkäyksiin on menetetty.
- Kyky dynaamiseen ja joustavaan puolustukseen on menetetty.
- Kyky merkittäviin vastahyökkäyksiin on menetetty ja joukot on sidottu hyvin pitkälle kiinteisiin puolustusasemiin.

Ja mitä tämä tarkoittaa?
Kaikista tärkeintä on se, että aloite on siirtynyt täysin Ukrainan käsiin. Ukraina määrää missä, milloin ja miten. Venäjä voi ainoastaa yritää reagoida.
Venäjä on nyt täysin jumissa noissa valmiiksi rakennetuissa puolustusasemissa ja kyvykkyys uusien asemien rakentamiseen tulen alla on heikko. Venäjällä ei on ole myöskään mahdollisuutta vetäytyä kovin pitkälle, koska taistelut käydään pohjois-etelä linjalla, joka taas tarkoittaa sitä, että jokainen menetetty kilometri ajaa venäjän enempi seinää vasten ja lähemmäs Asovanmerta. Ja tämä taas tarkoittaa sitä, että Ukraina saa enemmän ja enemmän kalustoa ampumaetäisyydelle rannan huoltoreittien suhteen. Joten käytännössä venäjän on pakko pitää kiinni kaikista linjoista.

Ja mitä tämä tarkoittaa Ukrainan kannalta.
Suurimmat uhat Ukrainan etenemiselle muodostavat luultavasti miinat ja jalkaväen PST-aseet. Ja kun tähän yhdistetään varisin merkittävät määrät saatuja läntisiä rynnäkkövaunuja, niin Ukraina etenee luultavasti seuraavalla tavalla.
- Ei edes pyritä alussa mihinkään panssareiden läpimurtoon, vaan edetään rauhassa miinoitteita raivaten.
- Käytetään paljon valemaaleja ja pakotetaan vihollinen paljastamaan asemansa sekä tuhlaamaan ammuksia.
- Pyritään kartoittamaan vihollisen asemat ja löytämään varsinkin kaikki PST aseet. Nämä sitten pyritään tuhoamaan rynnäkkövaunujen ja tykistön avulla. Ja muutenkin käytetään hyväksi länsimaisten aseiden parempaa kantomatkaa ja havaintokykyä.
- Tunnistetaan ja tuhotaan mahdolliset vihollisen tykistöasemat.
- Ja kun tilanne sen sallii, niin sitten hyökätään tankkien tukeman suoraan asemiin, turhia tappioita välttäen.
- Ja pyritään samalla houkuttelemaan venäjän tuomaan omat reservit Ukrainan kannalta huomattavasti edullisimpiin asemiin, josta ne on helpoin tuhota.

Toki tuollainen hyökkäys vie aikaa ja eteneminen on alkuvaiheessa hidasta. Mutta sitten kun saavutetaan se tietty murtumispiste, niin sitten se on menoa.

Ja pahoittelut vähän sekavasta tekstistä sekä kirjoitusvirheistä. Tämä on tällaista helteisen päivän ajatusvirtaa.
 
Täysin johdonmukaista toimintaa. Kun katsoo historiaa niin kaikki Kiovassa käyneet jotka kuuluu jotenkin ryssän pelotteen alle ovat myös saaneet ohjusta niskaan. Ne maat jotka ovat ryhdistäytyneet saavat taasen vierailla ihan rauhassa. Täysin 100% käytännön mukainen eli ryssä uskoo vain voimaa.

Etelä-Afrikka ja Egypti kumpikin ovat jossain määrin riippuvaisia ryssäsätä joten sinne Kiovaan ei olisi saanut mennä ollenkaan. Matkustamisesta tulee sitten rangaistus kun ei tottele vova-zaaria.
 
Tämä BBC:n artikkeli ehkä on ollut täällä, mutta nämä kuvaajat on hyvät:

Venäjän tappiot suhteutettuna eri ryhmiin​


Sodan ensimmäiseltä kolmelta kuulta:

1686907420302.png

Viimesimmät kolme kuuta:

1686907470698.png


Noista voi ainoastaan päätellä suhteen, eli upseereja menee vähemmän suhteessa kaikkiin, mutta lukumäärällisesti edelleen aika paljon kun tuo 792 -> 148 on laskua aika paljon mutta ei hirveästi.

Harmittavasti BBC:llä ei taida olla kuvaajaa näistä eri ryhmistä, olisi kiva nähdä kuvaajana, nyt on vain tavallaan kaksi otosta.
 
Päivän huumoripläjäys.

"More than 10,000 servicemen received payments for capturing AFU equipment
Ministry of Defense: more than 10 thousand military received payments for the destruction and seizure of equipment of the Armed Forces of Ukraine

MOSCOW, June 16 - RIA Novosti. Since the beginning of the special military operation in Ukraine, more than ten thousand Russian servicemen have received payments for the destruction or capture of enemy military equipment, the Defense Ministry said.
Last year, 7,064 Russian fighters received payments for destroying 11,586 units of Ukrainian and Western military equipment. And for the five months of this year - 3193 military personnel for 4415 units.

"Payments are made on the basis of orders from commanders of military units and are transferred to the personal financial accounts of military personnel. At the same time, there are no restrictions on receiving payments by military personnel from the number of enemy equipment they have already destroyed," the military department stressed.

So, this year the distinguished fighters were paid:

* 300 thousand rubles for each of the downed 45 Ukrainian helicopters and 71 aircraft;
* 300 thousand each - for the destruction of 15 launchers of the Tochka-U tactical complex and HIMARS multiple launch rocket systems;
* 100 thousand - for each of the many hundreds of armored vehicles;
* 50 thousand each - for 1501 combat armored vehicles, 203 self-propelled artillery installations and 85 MLRS installations;
* 50 thousand each - for the successful interception of 941 missiles fired by the Tochka-U, Alder (Olkha), Smerch, Uragan and HIMARS systems, as well as 1211 drones.

Military sailors, whose competent and prompt actions destroyed six naval drones that attacked Russian ships and civilian infrastructure in Crimea, received 200,000 rubles each, the Defense Ministry added.
Now in the Zaporozhye and South-Donetsk directions, payments are being made to fighters who destroyed German Leopard tanks and armored vehicles manufactured by the United States and other NATO countries."
 
KrKK ampuu ryssien häröpalloon ja muutama tykin/heittimen kuti viimeistelee työn.

Linkki


Hersoninissa vasemmalla rannalla jotain palaa isosti.


Ihan tunnustelu joukkojen paineella ryssien linjat joustavat niin, että nuo kiinteät puolustuslinjat lähenevät ja alueella olevat joukot tiivistyvät paremmaksi maaliksi tykistölle. Etenemää sekä Robotynessä että Urozhainessa.

 
Viimeksi muokattu:
Viimeksi muokattu:
Osumia ottanut Pasi. Miina ja ainakin 2 muuta osumaa ylemmäs runkoon? Miehet ehjiä ja vaunu pian korjattu.


Katso liite: 79431
Katso liite: 79432
Katso liite: 79433
editoitu kuollut linkki pois ja kuvat


Tässä tainnut tulla luoti vaunun aukinaisesta takaluukusta sisäkattoon ja pirstoutunut seinään. Oiskohan kk:n? Tuo näyttää isolta, mutta jälki on todellisuudessa aika pieni.

(Rungon) Vauriot viittavat mielestäni onteloon.

Rokkomaisia suihkeita osumakohdan ympärillä, sisäkuvassa kuparia seinällä niin paljon, ettei mistään luodista voi tuollaista määrää tulla, edes itkosta. Molemmat ammuttu yläviistosta? Rakennetulla alueella oltu?

Osumat ovat aika viistosta tulleet, mutta jos tosiaan ontelo niin sairaan hyvin on ohut Pasi miehistöään suojellut, 2. kuvassa ei ole läpäisyä.

MUOK: Tarkemmalla katselulla saattaa olla, että tuossa on vain 1 osuma. Osuma katossa, jossa jonkinasteinen läpäisy ja ulkopuolelta on kuvattuna saman osuman vauriot ajoneuvon viistoon yläkulmaan ulkopuolella. 3. kuva on nimittäin hieman perspektiiviltään vino kun on kuvattu niin läheltä. Ampujan luukun reuna näkyy viimeisessä kuvassa sekä keskimmäisessä.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top