Ukrainan konflikti/sota

Epäillään että kyse olisi jostain museosta tai monumentista otetusta vaunusta, koska siinä on BMP:n telaketjut. Epäilys myös että ei ole liikkunut omin voimin vaan tuotu lavetilla tuolle paikalle, kenties valemaaliksi:


Näyttää jotenkin oudolta. Se on hyvin PzIV näköinen, mutta toisaalta runko näyttää yksityiskohdiltaan erilaiselta. Ainoastaan torni putkea lukuunottamatta ei aivan heti hälyttänyt kelloja.
 
JR2 kirjoittaa kuulemistaan alustavista huhuista: mahdollisesti kaksi kopteria tuhottu, oletan että useita vaurioitunut. Lisäksi sanotaan että jotain ilmatorjuntakalustoa olisi mennyt samalla. Kenties merkittävintä (ainakin lyhyellä aikavälillä) on tuo osuma ammusvarastoon, oletan että mm. pst-ohjuksia varastoitu siinä.

Kopterien käytöstä ei ole kirjoitettu hetkeen, ei ainakaan samalla innolla kuin mitä kesän kuukausina, mutta oletan että niiden käyttö on jatkunut - ehkä vähäisempänä mutta kuitenkin.


 
Näyttää jotenkin oudolta. Se on hyvin PzIV näköinen, mutta toisaalta runko näyttää yksityiskohdiltaan erilaiselta. Ainoastaan torni putkea lukuunottamatta ei aivan heti hälyttänyt kelloja.

Voihan se olla replika, jos ei ole saatu mistään aitoa. Selittäisi sen, miksi käytetty BMP:n telaketjuja.
 
Fighterbomber Telegram-kanavan kirjoitukseen kommentti: Dmitri arvelee että kyseessä voisi olla Berdyanskin eilinen isku (tapahtui myöhään illalla). Berdyanskin seudulla on ollut hyvin kauan suuri helikopterien tukikohta mm. Ka-52, Mi-8 jne. Koptereita oli yritetty suojata maavalleilla, mikä vaikeuttaisi tietynlaisia tihutöitä.

Sitä on pohdittu, miksei kenttää ole tuhottu kun se on niin selvästi aktiivikäytössä. Ukraina on iskenyt Berdyanskin seudulle toisinaan, tosin kohteet vaihdelleet. Nytköhän tosiaan saivat sellaiset aseet joilla saadaan enemmän tuhoa aikaan? Pitää toki muistaa: ryssän lentokentille ei ole tuhottu kovin suuria määriä koneita per isku, joten ei voi olla varma, monestako kopterista nyt puhutaan. "Sodan pahin isku" väitetysti, joten toivotaan parasta.


-

Tässä videokuvaa iskusta:

Footage reported to be showing non-stop explosions at Berdyansk Airport last night following Ukrainian ATACMS strike.

Tässä voi nyt olla rypäle-ATACMS tai vaihtoehtoisesti GLSDB-pommien ekaa dokumentoitua käyttöä. Luin aiemmin, että syitä miksi Ukraina ei ole iskenyt tuonne Berdyanskin lentokentälle ovat että se on HIMARSien-rakettien kantaman ulkopuolella, se on suojattu vahvasti ilmatorjunnalla ja nuo kopterit ovat sen verran erillään toisistaan, että niihin tarvitsisi käyttää yksi Storm Shadow per kopteri, mikä ei ole kustannustehokasta Ukrainalle ottaen huomioon niiden rajallinen määrä sekä se että niille löytyy parempiakin kohteita.
 
Kyllä, puhuttiin tuhannesta kontista. Äkkiähän tuon laskelman pyöräyttää ns. sinnepäin.

Painava tavara viedään 20 jalan konteissa, kevyt tavara 40 jalan konteissa. Jos mennään yleisten normien mukaisesti niin 20 jalan konttiin voi laittaa 21 600 kg eli 21,6 tonnia tavaraa: LÄHDE

While the TEU is not itself a measure of mass, some conclusions can be drawn about the maximum mass that a TEU can represent. The maximum gross mass for a 20-foot (6.1 m) dry cargo container is 24,000 kilograms (53,000 lb).[7] Subtracting the tare mass of the container itself, the maximum amount of cargo per TEU is reduced to approximately 21,600 kilograms (47,600 lb).[7]

@-TripleX- arvioi viestissään 152 mm kranaattien (+ muun romppeen) painon näin:

Se mainittu 1000 t konteissa olisi noin 20000 152 mm kranaattia kartusseineen ja laatikoineen.

Eli jos tuhat tonnia vastaisi noin 20 000 kranaattia romppeineen, niin silloin 21 600 tonnia vastaisi:

21,6 x 20 000 = 432 000 kranaattia tai ehkä oikeampaa puhua laukauksista.

Muistaakseni uutisen julkaisun aikaan joku toinen arvioi että voisi vastata 600 000 laukausta. Riippuu tietysti siitä, mitä käytetään laukauksen painona jne.

Jos on laskettu että laukaukset vietäisiin 40 jalan konteissa, niin siinä voi viedä suuremman massan mutta samalla tulee kuljettaneeksi suuremman määrän ilmaa eli juna on selvästi pidempi tai yhteen laivaan mahtuu vähemmän näitä kontteja:

Similarly, the maximum gross mass for a 40-foot (12.2 m) dry cargo container (including the 9-foot-6-inch (2.90 m) High cube container) is 30,480 kilograms (67,200 lb).[7] After correcting for tare weight, this gives a cargo capacity of 26,500 kilograms (58,400 lb).[7]

Sama laskelma mutta 40 jalan kontteja käyttäen:

26,5 x 20 000 = 530 000 kranaattia tai ehkä oikeampaa puhua laukauksista.
Kyllä noissa konteissa on nykyään nettokantavuus sen 28t niin pitkissä, kun lyhyissäkin. Wiki on sikäli hiukan vanhaa tietoa.
 
Kyllä se jotain viilunkia menee sinne pelaamaan kun oikein itse uskaltautu lähteen. Kaveri ei oo paljon näyttäytynyt niin mistä yhtäkkiä moinen vierailu vieraaseen valtioon.
Kävi jo Kirgistanissa viime torstaina. Että ei nyt ihan eka valtiovierailu helmikuun 24. 22 jälkeen.
 
Lisää ulinaa ryssien TG-kanavilta ukejen lentokenttäiskuista, kovasti ihmetellään miks ei valmistauduttu kun ilmotettiin että ukeille lähetetään ATACMSeja (sillä oletuksella että nuo iskut ylipäänsä edes niillä tehtiin). Ryssiä tuntuu kovasti rypäleammukset harmittavan, Avdiivkan suunnastakin kuulu kauheeta porua että jalkaväkee laitettu pinoon ns aivanvitusti "kaseteilla".

 
Aivan kuten tekin viime vuosisadalla, mekin tänä päivänä nousemme diktatuuria vastaan. Diktatuuria, joka on kasannut aseistusta jo vuosikymmenien ajan mielessään vain yksi tarkoitus, joka on maidenne, elämäntapanne ja periaatteidenne tuhoaminen. Kyllä vain, kaikki ne aseet, joita Neuvostoliitto oli valmistautunut käyttämään teidän maitanne vastaan, tuhoavat nyt meidän kaupunkejamme ja tulevaisuuttamme. Kaikki, joka piti kaatua Lontoossa, Prahassa tai Helsingissä, kaatuu nyt Zaporižžjassa, Orihivissä ja Kiovassa. Koko neuvostoaikainen arsenaali on käytössä meitä vastaan. Miljoonien lauma on tullut luoksemme ja näkee meissä sinut – ja siksi se polttaa niin raivoissaan kaikkea, mikä liittyy Ukrainaan ja eurooppalaiseen demokratiaan.

 
Jatkoa vielä tälle jutulle:

Tämä Fighterbomber telegram-kanava on aika lähellä ryssien ilmavoimia ja yleensä postaa näistä heille aiheutuneista tappioista yllättävän todenmukaisesti, joten siinä mielessä kuulostaa erittäin hyvältä Ukrainan kannalta jos ovat saaneet aiheutettua vahinkoja ryssien ilmavoimille. Tästä paistaa silmään myös tuo ATACMS-maininta, jos totta niin tämä olisi mahdollisesti ensimmäinen kerta kun Ukraina käyttää niitä.
Rypäleistäporua, juu. On se kumma kun ryssä löytää ongelman aina jostain muualta ja sitten sitä samaa ulinaa kuluu kauttalinjan. Rypäleistä on nyt tehty se syntipukki ryssän tappioon ja yritetään osoitella Washingtonin suuntaan. Ei nuo rypäleet ole kuin yksi osa sitä tappiota, todellinen syy on logistiikan pettäminen, aseiden ja kaluston rappio ja kyvyttömyys syöttää etulinjaa. Mitäs läksivät muuta maailmaa vastaan tappelemaan.
 
Kyllä tässä tehdään Ukrainalle mahdollisuus käydä pitkääkin sotaa ja vaikka sota joskus loppuukin niin nopeasti aseistaa itsensä sellaiselle tasolle, että ryssät saa unohtaa kaikenlaiset revanssihaaveet. Kuten olen todennut niin Ukrainasta tulee kaakkoiseen Eurooppaan Puola steroideilla koska niillä on tuoreempia asioita hampaankolossa ryssille ja selkeästi enemmän luonnonvaroja sekä optimaalinen maaperä & ilmasto, vain se moderni teollisuus puuttuu mutta tässähän sitä on muodostumassa.


Eikä vain nuo tehtaat vaan myös infrastruktuuria uudistetaan kovalla kädellä.


Nykyisen sukupolven pitää uhrautua, jotta tämä seuraava sukupolvi saa elää vapaana omassa maassaan niinkuin parhaaksi näkevät, laulaa omalla kielellään ja pitää kansallispukujaan aivan kuten tykkäävät ja sitä ei ryssiltä kysytä. Rauha ja vapaus ovat uhrausten arvoisia, meidän jos kenenkään se pitää muistaa.

 
Viimeksi muokattu:
Näyttää jotenkin oudolta. Se on hyvin PzIV näköinen, mutta toisaalta runko näyttää yksityiskohdiltaan erilaiselta. Ainoastaan torni putkea lukuunottamatta ei aivan heti hälyttänyt kelloja.
Kyllä se runkokin lopulta näyttää ihan ok:lta, kun katsoo tarkkaan yksityiskohtia. Pyörät ja niiden tuenta on PzIV:sta ja kaikenmoisia nippeleitä ihan oikeissa paikoissa. Takakansikin on oikeanlainen sivuistaan. Luukut, niiden saranat, niitinpaikat jne jne ihan oikein. Se vaan hämää, kun lokasuojat ovat lentäneet mettään. Keula näyttää ylipitkältä mutta veikkaan, että lokasuojien kanssa ja etummaisen vetopyörän kanssa se näyttäisi ihan normaalilta. Putkikin voi olla alkuperäinen, siitä puuttuu vaan se "mantlet:iin" pultattava juttu missä se paksunnos, sekä keulilta suujarru.

Bongasin nopealla googlailulla tämmösen Ukrainalaisen sivun, jossa myös toinen vaunu, josta uupuu se ammus/varusloota tornista mutta sitä ei ole ollut alunperinkään kaikissa. Lienee noitakin siis Ukrainassa ihan riittämiin, oli meilläkin aikoinaan. Säkylässäkin makaili mettässä tosi hyväkuntoinen raato vielä silloin, kun intin kävin. Parolan vaunu on hyvin saman oloinen kuin tuo romu Ukrainassa.

Twiitin mukaan kyseessä olisi Pz. IV N, mutta vaunua tehtiin vain versioon J saakka. Kyseinen vaunu on on joko G-,H- tai J-malli.
Kyrillisissä kirjaimissa H = N. Eli olisko käännösvirhe jossain kohtaa? Tai kirjoittaja ei vaan tunne aihetta.
 
Viimeksi muokattu:
Ryssillä on vähän vaikeuksia pitää riittävästi miehitystä linjoilla ja se ei ainakaan auta, että puolen vuoden sopimuksen solmineita vankeja alkaisi lähteä pois rintamalta sopimuksen päättyessä, joten niitä jatketaan vuodella vangin halusta riippumatta, joskus allekirjoitusta varten pitää hakea motivaatiota, mutta kyllä se sieltä löytyy.

Varmasti todella iskukykyisiä joukkoja nämä linjaan pakotetut.

 
Viimeksi muokattu:
Raportti Berdyanskin sotilaslentokentän tuhoista:

Special operations forces:

"According to the latest data,

✔️nine helicopters of various modifications were destroyed in Berdyansk and Luhansk,
✔️special equipment that was at the airfields,
✔️an air defense launcher,
✔️an ammunition depot,
✔️airfield runways were damaged"

13:25



-

Tässä linkki koko raporttiin:

https://t.me/ukr_sof/787

Operation "DRAGONFLY". Successful operation of the SSO of Ukraine to attack the airfields in Berdyansk and Luhansk

Special operations forces received information about the enemy's use of the airfields in the temporarily occupied Berdyansk and Luhansk, as well as the presence of a significant amount of aviation and special equipment and ammunition.

The specified information has been verified and confirmed. The coordinates and the necessary data have been transferred to the units of the Defense Forces. As a result of the fire strike on the night of October 16-17, the occupiers suffered significant losses.

According to the latest data, the following were destroyed in Berdyansk and Luhansk:

✔️nine helicopters of various modifications
✔️special equipment that was located at airfields
✔️anti-aircraft launcher
✔️ammunition warehouse
✔️runways of airfields were damaged.

The ammunition warehouse in Berdyansk detonated until 4 in the morning. The detonation in Luhansk lasted until 11 am.

Losses in the enemy's manpower amount to dozens of dead and wounded. Bodies are still being pulled from the rubble.

t.me/ukr_sof/787

116.0Kviews

Oct 17 at 13:20


-

Artur Micek kirjoittaa että ilmatorjuntajärjestelmä voisi olla Pantsir-S1 (ei tietoa, mistä hän on saanut tämän tiedon vai onko vain arvaus):

According to yet unconfirmed information, during the night Ukrainian attack on the Berdyansk airport, various ammunition depots, a Pantsir-S1 anti-aircraft system and about 10 helicopters of various types were hit. Regarding the losses in Lugansk, nothing is known yet.

 
Viimeksi muokattu:
Kyllä noissa konteissa on nykyään nettokantavuus sen 28t niin pitkissä, kun lyhyissäkin. Wiki on sikäli hiukan vanhaa tietoa.

Kiitos täsmennyksestä. Tuota kerrointa käyttäen voidaan laskea:

28 x 20 000 = 560 000

Tämä on lähempänä sitä "noin 600 000 laukausta" jota muistan jonkun tuumailleen uutisen julkaisun jälkeen.
 
Back
Top