Ukrainan konflikti/sota

Aiemmin Saksassa otettiin käyttöön sanonta Finlandizierung kuvaamaan YYA- Suomea.
Saksa on ollut itse pitkään samassa tilassa kaasuputkiensa kanssa.

Mutta vihdoin Saksa vähitellen pääsee irti Suomettuneisuudestaan.

Edes koko EU:ta ei tarvita: Pelkästään Saksan teollisuus pystyisi lyömään sotatalouteen tähtäävän ryssän.

Kaikista riskeistä huolimatta hyvältä näyttää Ukrainan sodan jatko. Tarvittaessa ( mutta vain tarvittaessa) riittää voimavaroja ryssän lyömiseen jo pelkästään Saksalta.
Nyt kuitenkin ollaan asemasodassa ja tuhotaan ryssän sotakalustoa. Tämä on hieno asia koko Euroopan kannalta.

Ukraina tietysti toivoisi suurempaa apua jotta voisi lyödä vihollisen nopeasti. Tämä ei niin vain onnistu...toivottavasti kuitenkin saadaan f16- hävittäjiä keväällä.

Pitää Ukrainan kuitenkin olla kiitollinen tähänastisesta. Tunteeko historia mitään muuta tapausta jossa yksi maa olisi saanut näin paljon apua?
Ei taida olla vastaavaa, ja kiitos tästä kuuluu suureksi osaksi Ukrainan presidentille.
Sanoisin että Saksa on ollut jopa suomettuneempi kuin Suomi kylmän sodan aikana.

Suomessa sentään yleisesti tiedostettiin, että reaalipolitiikka on olosuhteiden pakko. Tai siitähän se sana "reaalipolitiikka" juuri tuleekin. Eikä siis niin, että me aidosti omasta halustamme olisimme halunneet sitoa Suomea mahdollisimman tiukkaan riippuvuussuhteeseen Neuvostoliiton kanssa saati innoissamme uskoneet neukkupropagandaa. Suomessa myöskin armeijaan panostettiin koko ajan ja nimenomaan Neuvostoliiton uhkaa silmällä pitäen.
 
Jos kerta veli venäläinen uhraa 500-1200 toveriaan per päivä, keskiarvona n.850 kpl kunnon venäläistä ja rapiat 650 päivää on tapelut... 850x650 = rapiat puoli miljoonaa "hyvää" venäläistä ja varmaan haavakkoja 2-3x eli yksi viiva puolitoista miljoonaa rampautunutta, hyvää venäläistä (total, 1,5-2 miljoonaa)! Hurraa!

Nyt tappelee Ukraina (603 500 km2) versus venäjä (17 098 242 km2) = 28,3 kertaista vastusta vastaan!
Suomen tilanne oli aikoinaan huonompi (ja on yhä, ei ole neliökilometrejä tullut lisää...)
jos joku haluaa vertailla pinta-aloja, niin tämä tylsä vertailu on toteutettu näillä arvoilla: https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_valtioista_pinta-alan_mukaan

Armata, onko tuo nyt synonyymi epäonnistumiselle (vai jopa pahempaa?)
Stealt Fighter, mites näitä on näkynyt, rintamalla... (=synonyymi Armata?)
Ihmeaseet (niitähän on Kremlistä lupailtu kokoajan, synonyyminä StealtFighter, Armata)
Kremli ja dokriini. Mitä tuohon lisäämään. Hienosti menee, kolman päivän sota etenee ja kaikkea sovelletaan, pistän nyt liikenevät ruplat taskuuni ja laitan nuo alempiarvoiset, arojen kasvatit hyökkäämään Ukrainan etupesäkettä vastaan, kirvein ja puukoin.

Nerous:
Vankiloissa jokainen vangittu kysyy resurseja! (jopa venäjällä)
Miksipä ei laitettaisi näitä tuomittuja rintamalle?
aaah, lupaus, että tietyn (erittäin pitkä aika) kuluttua pääsee vapauteen. Kyllä muuten vankiloiden yli 20v -tuomioiden vankiosaston sotaanlähtö luukulla on tungosta...
...joku saattaa joa ajatella, että antakaapa ase ja suunta, piiloudun jonnekin ja häivyn (noh, tuskimpa siellä vangin pääkopassa ole tuollaista ajateltu, tappelemaanhan sitä ollaan tultu...)
Nyt, "firman" talous osasto kiittää, sama safka menee, vähän aikaa, mutta sitten helpottaa... em. Piiitkävangittu "asiakas" pääsi hengestään, ja luovutti nyt paikkansa tuoreemmille tyypeille, jotka voidaan rekrytoida rintamalle... ja taas tulee säästöä... sama safka, mut elossa olo päivät tod.näk rajalliset... Jeeee! (talous-osasto kannattaa)
Win - Win (tilanne putin kannalta)

nämä em. tyypit kuluttavat Ukrainan rivejä. valitettavasti. Länsi meuhkaa asioita joita pidetään loppujenlopuksi itsestään selvyytenä!
( ammuksia, per kaliiberi, pitää olla runsaasti... nyt vasta lännessä mietitään, miten saatas luvatut määrät toimitettua... ja huomataan, että ei ei kertakaikkiaan saada tehtyä noita luvattuja... ampukaa vähemmän, ensi vuonna sitten lisää... ei kerpele (anteeksi kirosanat...) Nyt valmistus ylös, panokset Ukrainaan ja samalla, kun riittää, omat varastot täyteen, eli ts. muutamien miljoonien tilaukset tuotantoon, maksusitoumuksilla... niin alkaa tuotantoakin kiinnostaa!
Raha vain jyllää täällä lännessä. Jos joku tilaa miljoonan jotain ja muutama muu lisää tilaa... alkaa tuotantoa todellakin tulla, lisää... (oletan)

Viime päivät, Gerasimov.
Miten se nyt olikaan, jos vastustaja tekee virhettä... älä keskeytä...(tämä löytynee jostain, parempana ja älykkäämpänä versiona, annetaan sen olla siellä. nyt kaikki muut Hys)

Yritin alussa ajatelia lihavoinnilla korostaa, meni sekavaksi, poistin kaikki, silti on sekavaa... mutta niin on arvostelun kohdekin... ja oikeastaan hyvä niin!
 
Kadyrovilla olisi 3k sotilasta liikaa, ei kun kuoleman leirille Ukrainaan...

Ei Norjassa Nammo:n tehdas saa virtaa, kun 3k tiktokkaajaa vie kaiken energian. Suunnitelma se tuokin.
 
Pitää Ukrainan kuitenkin olla kiitollinen tähänastisesta. Tunteeko historia mitään muuta tapausta jossa yksi maa olisi saanut näin paljon apua?
Ei taida olla vastaavaa, ja kiitos tästä kuuluu suureksi osaksi Ukrainan presidentille.


PS. No okei. On yksi tapaus historiasta. Neuvostoliitto sai 'lend and lease'-apua toisessa maailmansodassa. Tämä on historiaa jonka nykyvenäjä haluaa unohtaa ja on varmaan jo pyyhitty pois venäjän historian kirjoista.

No, joo. Tukilupausten puheet ovat toistaiseksi olleet suurempia kuin teot.
Tähänastisen Ukraina-tuen perusteella ei luulisi Ukrainan käyvän sotaa paitsi oman itsenäisyytensä ja olemassaolonsa myös "koko Euroopan" ja "meidän kaikkien" puolesta
niin kuin tukilupauksia puheissaan toistavat länsimaiden johtajat maalailevat.

Vain kourallinen maita on tähän mennessä käyttänyt tai päättänyt käyttää Ukrainan tukemiseen yli prosentin tai edes yli puoli prosenttia tukijamaan vuotuisen bruttokansantuotteen arvosta.
Puola ja Baltian maat ovat EU:n suhteellisesti suurimpia ja päättäväisimpiä Ukrainan tukijamaita, mutta Saksa tai edes Suomi eivät ole pahinpia kitsastelijoita.
Suurin osa läntisimmistä EU-maista ja eritoten suurimpiin kuuluvat Ranska, Italia ja Espanja ovat selvästi Suomeakin kitsaampia tuen panttaajia.
Ukrainan tukeminen on kaikissa EU-maissa jäänyt toissijaiseksi siihen verrattuna, kuinka paljon julkisia varoja on käytetty parin viime vuoden mittaan esim. energialaskujen huojentamiseen.

EU-maiden energiatukiin on kulunut tai varattu yhteensä lähemmäs 600 miljardia euroa, mutta Ukrainan tukemiseen on liiennyt yhteensä alle 60 miljardia. EU on tukenut tai päättänyt tukea Ukrainaa noin 50 miljardin euron arvoisilla tukiaisilla, jotka ovat valtaosin tukiluottoja eivätkä avustuksia. Summa kalpenee EU:n aiempien omien kriisitoimien rinnalla. Viime vuosikymmenen eurokriisin erilaisiin pelastuspaketteihin EU käytti tai varasi yhteensä noin 400 miljardia euroa. Koronakriisiä EU on taltuttanut 800 miljardin euron elvytysrahastolla.

Joko EU:n ja EU-maiden päättäjät eivät oikeasti piittaakaan Ukrainan kohtalosta ja Venäjän hyökkäyssodan lopputulemasta – tai sitten Ukraina-tukia on kasvatettava rutkasti runsaammiksi kuin tähän mennessä on saatu aikaan.




Btw. WW2 Lend-Lease:
Tarvikkeita lähetettiin yhteensä 50,1 miljardilla dollarilla (vastaa 719 miljardia dollaria vuonna 2021, kun inflaatio otetaan huomioon) eli 17 % Yhdysvaltojen kaikista sotamenoista.
Yhteensä 31,4 miljardia dollaria meni Yhdistyneelle kuningaskunnalle, 11,3 miljardia dollaria Neuvostoliitolle, 3,2 miljardia dollaria Ranskalle, 1,6 miljardia dollaria Kiinalle ja loput 2,6 miljardia muille liittolaisille.

Esim. M4 Sherman, joita NL sai yli 2 000 kpl. 1. Kaartin Mekanisoidun AK:n Shermannit saapuivat ensimmäisinä Wieniin. 1. Mekanisoidun AK:n M4A2 Sherman -panssarivaunuilla oli tärkeä rooli Berliinin piirittämisessä luoteissektorilla. Shermannit osallistuivat myös Prahan vapauttamiseen 9. Kaartin mekanisoidun AK:n kalustona.


Emcha-76mm-13.jpgEmcha-76mm-14.jpgEmcha-76mm-15.jpgEmcha-76mm-21.jpg
 
Mielenkiintoisia sattumia samanaikaisesti. Kadyrovilta on meinattu rahoitusta vähentää, tai ainakin sitä on alettu ehdollistamaan.
Kun tieto tästä tuli, tuli myös hetimiten sen jälkeen tieto että Kadyrov aikoo lähettää Ukrainaan 3000 sotilasta ("sotilasta").

Varmaan tsetseenit alkavat joskus ymmärtää että heitä tapatetaan sen vuoksi että Kadyrovin määrärahat pysyvät ennallaan.

Venäjästä käännetty. Laatu, on mitä on:

"Valtiovarainministeriö haluaa riistää Kaukasuksen liittovaltion budjetin tuet.

Venäjän hallitus aikoo antaa suoraan vastuun budjettialijäämästä joillekin kuvernööreille, Kommersant selvitti.

Puhumme neljän subjektin - Tšetšenian, Ingušian, Dagestanin ja Tuvan - johtajista sekä neljästä "uudesta" - Donetskin ja Luganskin kansantasavallasta, Hersonin ja Zaporozhyen alueista. He joutuvat ottamaan velvollisuuksia pienentääkseen alueellisten tulojen ja menojen välistä kuilua, ja näiden velvoitteiden laiminlyönnistä liittovaltion keskus uhkaa jättää alueet ilman tukia.

Nyt tukien jakautuminen "talousarvioturvan tasoittamiseksi" näyttää tältä:

▪️Tšetšenia: 2023 - 37 miljardia ruplaa, 2024 - 42 miljardia ruplaa, 2025 - 45 miljardia ruplaa (mutta tämä on kaukana täydellisestä summasta, kuten Kadyrov itse sanoi vuonna 2022, yhteensä keskus käyttää 300 miljardia ruplaa tasavallan ylläpitämiseen - ottaen huomioon sosiaalirahaston ja pakollisen sairausvakuutusrahaston maksut sekä infrastruktuurihankkeiden menot).
▪️Dagestan: 2023 - 68,5 miljardia ruplaa, 2024 - 78 miljardia ruplaa, 2025 - 83 miljardia ruplaa (ei myöskään sosiaalirahastojen maksuja).
▪️Ingushetia: 2023 - 14,8 miljardia ruplaa, 2024 - 16,7 miljardia ruplaa, 2025 - 17,7 miljardia ruplaa.
▪️Tuva: 2023 - 15,7 miljardia ruplaa, 2024 - 17,6 miljardia ruplaa, 2025 - 18,8 miljardia ruplaa.

Muiden määriteltyjen alueiden avustuksia ei edes oteta huomioon tukien jakautumisen tulosten virallisessa tilastossa. Mutta tässä on vertailu: Tulan alue, jossa asuu 1,5 miljoonaa ihmistä, ei saa lainkaan tukia, kuten useimmat muut Keski-Venäjän alueet."
 
Vähemmän yllättäen venäläiset syyttää Budanovin vaimon myrkyttämisestä länttä
"
From a Z-channel with 600,000 subscribers: “Apparently, the handlers from MI6 sent Budanov some kind of signal that was very clear to him. And there is a feeling that he didn’t like it.”

The same channel claims the poisonings of Navalny and the Skripals are also MI6’s handiwork.

The Kremlin’s mouthpiece Sergei Markov decided to go in another direction and blame Ukraine for Mrs. Budanov’s poisoning:

“Kyiv may be preparing mass poisoning in Europe. Perhaps the “poisoning of Budanov’s wife” is the first step towards a huge provocation. Kyiv fears that it will not be given the money and weapons it wants. Therefore, Kyiv desperately needs some terrible atrocities from Russia. “Poisoning of Budanov’s wife” is meant as an arrow pointing to Russia.

Kyiv already has positive experiences. Kyiv successfully killed people in Bucha and blamed Russia for it. Kyiv almost successfully carried out the mass poisoning of pilots in Armavir. Who will Kyiv poison now in order to blame Russia?

I am sure that Zelensky will be afraid of poisoning the Europeans - the Europeans may not forgive him for this.
They will poison someone whom they do not feel sorry for, for whom there is no one to really stand up - that is, Russian oppositionists abroad. And they will blame Russia for that.”

Another theory from one of the Z-channels gets even better: “Budanov is testing poisons on his wife.”

Russian propagandist Yulia Vityazeva’s post implied that the poisoning didn't really take place.

Several other Russian channels are just celebrating the fact that Budanov’s wife almost died. "
 
Kaksi asiaa ne jaksaa ihmetyttää tässä alkutalvesta
  1. FPV-dronen tuoma nopea ja täydellinen teknologiamuutos taistelukentällä. Eli eräänlainen "disruptive innovation" jonka myötä nykypanssarit sekä PST-aseet käyvät vanhanaikaisiksi. Ihan älyttömän nopea tahtia tulee nämä dronet ja ainakin videotasolla Javelinit ja muut on jo marginaalissa.
  2. Ryssän romukuormat. Mitä hittoa ne raahaa BTR:n katolla Avdiivkan kuukentälle/lihämyllyyn keskelle hyökkäystä? Sattui vielä olemaan yksi tellu juuri siinä mihin drone sukelsi. Lentääkö siinä vielä miljoona ruplaa räjähdyksen jälkeen taivaalle?
 
Kieltämättä olen miettinyt hieman samaa, seuraavista syistä:

- harvalukuiset hävittäjät eivät välttämättä ole paras ratkaisu jokaiseen tehtävään koska niiden lentotunteja tulisi vahtia haukkana, jotta on jatkossakin lentokuntoista kalustoa kriittisiä tehtäviä varten

- potkurikoneella on tietysti paljon alhaisempi lentonopeus, matalampi max lentokorkeus, pienempi hyötykuorma yms. mikä rajoittaisi tiettyjen aseiden käyttöä, mutta toiset asejärjestelmät eivät näistä välitä

- ERITYISESTI olen miettinyt, saisiko näistä toimivan apuvälineen Shahed-136/131 jahtiin

En ole sellainen neropatti että olisin ainoa, joka on tätä pohtinut tai kirjoittanut tässä ketjussa. Useimmiten näiden puheiden yhteydessä on väläytelty Super Tucanoa, linkki koneen wikipedia-sivulle: LINKKI

Ryssä on yli vuoden ajan laukonut Shahed-136/131 droneja Ukrainan kimppuun ja vaikka laukaisupaikat ovat pysyneet pitkälti samoina, olen viime aikoina lukenut väitteitä että dronejen käyttämät lentoreitit olisivat enemmän maastonmuotoja hyödyntävämpiä ja siten vaikeasti torjuttavampia.

Ukrainalla on käytössä niitä "mobiileja torjuntaryhmiä" mutta ne liikkuvat pääasiassa kumipyörillä ja siten pitää olla dronejen senhetkisellä lentoreitillä, jotta torjunnan yrittäminen on mahdollista (eri asia sitten, kuinka hyvin torjunta onnistuu).

Ukraina on kyennyt torjumaan 66-75% laukaistuista droneista, välillä jopa suurempia määriä, mutta kaikkea ei voida koskaan torjua.

Näiden kanssa ollaan toki reilusti myöhässä (JOS tässä olisi edes mitään tolkkua) koska pakkaskausi on ihan pian alkamassa ja ryssän odotetaan iskevän rajummin sen aikana. En oleta että Super Tucanon kaltainen potkurikone lentäisi risteilyohjuksia kiinni mutta Shahed-136/131 dronet ovat selvästi hitaampia. En muista nähneeni, mikä niiden todennettu lentonopeus on, erilaisia myyntiesitteiden väitöksiä olen nähnyt.

Putkurikoneen etu olisi tietysti ilmeinen: Ukraina on suuren pinta-alan maa ja ilmatorjuntaohjuksia ja tykkejä ei riitä joka paikkaan. Toisaalta hävittäjien käyttäminen tähän kuluttaa niiden lentotunteja ja on siten arvokkaan resurssin tuhlaamista. Potkurikoneella operointi ei tietysti ole ilmaista sekään mutta selvästi halvempaa kuitenkin. Super Tucanot ovat tuotannossa joten lisää saa jos on tarve (en tunne tuotantokapasiteettia, joten paha sanoa siitä mitään). Wikipedia-sivun mukaan näihin olisi integroitu AIM-9L Siderwinder, MAA-1A Piranha sekä Python 3 ja 4 ilmasta ilmaan ohjukset joten ei oltaisi pelkkien konekiväärien / konetykkien ja tyhmien rakettien varassa.

En muista kuulleeni tällaisesta ideasta mitään virallista, joten oletan että joku on asiaa miettinyt ja todennut huonoksi / hyödyttömäksi ideaksi. Kieltämättä tässä on monta yksityiskohtaa joita en ole miettinyt ja jotka voivat olla se kriittinen kompastuskivi.

MUOKKAUS: lisätään tämän verran, JOS potkurikoneet osoittautuisivat toimivaksi ratkaisuksi (ainakin tiettyjä uhkia vastaan) niin se voisi vapauttaa tiettyjä ilmatorjuntajärjestelmiä pois suurempien kaupunkien suojasta ja ne voisi viedä lähemmäksi etulinjaa. En oleta että potkurikoneet lentäisivät etulinjan lähellä tai torjuisivat kaikki Shahed-136/131 dronet vaan ne tukisivat nykyistä systeemiä osana kokonaisuutta. Kenties niillä operoitaisiin selvästi etulinjan takana ja ne ohjattaisiin ensimmäisestä torjuntalinjasta läpi päässeiden dronejen (ja mahdollisesti risteilyohjusten) kimppuun. Tiettyjä ohjuksia (ballistiset ja muuten vain nopeat ohjukset) vastaan nämä eivät toisi mitään lisää / uutta.
Super Tucano olisi kieltämättä komea lisä ilmavoimien arsenaaliin. Sen operointi sopii lähinnä matalan uhkatason alueille eli vihollisen ilmatorjunnan tai hävittäjätorjunnan toiminta-alueilla sillä ei voi operoida.

Olisi varmasti hyvä ampumaan alas Iranin droneja, mutta kukapa olisi arvannut vielä 2 vuotta sitten, että Venäjä aloittaa mopedi-droneilla terroripommittamaan siviiliasutuskeskuksia. Ehkä Super Tucano on kuitenkin liian kallis tähän tehtävään, jos sen voi hoitaa vaikkapa Marksman-tyyppisellä ammusilmatorjunnalla maasta käsin.
 
Back
Top