Ukrainan konflikti/sota

Eniten kiinnostaisi millä firmoilla olisi laitteisto ja samanaikaisesti kyky jättää siviilipuolen tuotanto taka-alalle, ettei tuotteiden saatavuuteen tule ongelmia. Rahalla tietysti selviää kaikesta ja sitä toivoisi että tällaisessa varautumisen ihmemaassa olisi valmiiksi suunnitellut prosessit ammustuotantoon siviilipuolella.
En tiedä, mutta oletan sopivaa kalustoa ja ehkä jopa tilaa tilauskirjoissa olevan konepajoilla ja erilaisilla metallifirmoilla. Käsittääkseni esim ne kranaatinkuoret ei ole mitään rakettitiedettä valmistusteknisesti sorvarille.. Tietäjät tietää nämä, me muut vain arvaillaan näitä. Ja niin sen pitääkin olla.
 
Viimeksi muokattu:
Mun mielestäni on selvää se että kulisseissa jo sovittu paljon, ja juuri sellaista mikä ei tällä foorumilla ole kovin suosittua. Putler, niin "nerokas" 4D shakin pelaaja kuin onkin, ei ole kuitenkaan tehnyt näitä ns. lännen jo nähtyjä päätöksiä, ja ennen kaikkea päättämättä jättämisiä. Itse asiassa putleri teki valtavia arviointivirheitä mutta koska vastapuoli, eli "me", on lähinnä on wokeltavaa paskaa niin tässä seurassa jopa virhearvioista seuraa "voitto" :(

Suomen pitäisi nyt varautua siihen että seuraavaksi niitä nazzeja tuhotaan täällä ja siihen ettei niitä apuja ole mitenkään liioitellusti tänne tulossa. Emme kuitenkaan varaudu vaan sama nykymeno jatkuu.. :(
Kun pelko iskee, aivotoiminta loppuu, paniikki kasvaa ja yö näyttää entistä pimeämmältä.

Mutta en kyllä usko, että Venäjä olisi Suomea ensimmäisten joukossa kurmottamassa jos sattuisivat jotenkin Ukrainan retkestä selviämään. Perustelen kantaani seuraavilla seikoilla.

1) Jo Suomen ja pohjoismaisten yhteinen ilma-ase on nähtyyn venäläiseen ilma-aseeseen verrattuna kaiken ymmärryksen mukaan eri planeetalta.
2) Suomi on ehkä Iso Britannian lisäksi ainoa eurooppalainen maa, joka jo ennen vuotta 2022 oli edes jollakin tasolla varustautunut sotaan Venäjää vastaan.
3) Jos Venäjä alkaisi hätyyttelemään esim. Helsinkiä, Pietari on heti rajan takana ja haluaisin uskoa, että Suomella on vastaavaa vaikutuskykyä Pietariin.
4) Alakurtista Vienaanmerelle on 80km. Soista aluetta, jonka kautta pitäisi huoltaa koko Muurmanski jos maitse aikoo huollon suorittaa. Ei helppoa. Ottaako Venäjä riskiä, että Nato-Suomi onnistuisi tekemään pienen rintamaan oikaisun Vienanmereltä Laatokkaan. Sen jälkeen Venäjällä ei olisi enää Murmanskin satamaa ja pääsyä sieltä maailman merille. Tanskan salmet tietysti olisivat kiinni ja Bosbori. Vladivostokista voisivat vielä jotakin kuljetella.

Mutta jos Venäjä jollakin ihmeellä onnistuisi voittamaan Ukrainan, eli valloittamaan muutakin kuin 100 km kaistaleen Asovan meren rantaa, heti Ukrainan rajan jälkeen retkeily helpottuisi. Valkovenäjä tietysti ensin mutta sitten kannattaisi ottaa venäjä mieliset Unkari ja Slovakia äiti Venäjän huostaan. Siellä valtaa pitävät jo avosylin odottavat, että pääsevät osaksi Putinin hallintoa.
 
Onhan tämä "kolmijaon murentaminen" kukkinut jo pitkään, jos on vähänkin pitänyt silmiään auki. Ei ole mitenkään uutta, että oikeudessa tulkitaan kaikki mahdollinen rikollisen eduksi ja sitten lätkäistään onnettomasta rangaistusskaalasta vielä onnettomampi tuomio ja loppujen lopuksi ukko on pihalla, ennen kuin tämäkään onneton aika on täytetty loppuun. Sikäli kuin ylipäänsä joutuu muurien sisälle. Oikeus taas on koko ajan toiminut lievemmin ja lievemmin, mitä perustellaan oikeuskäytännöllä, mutta toisaalta kukaan ei ole valmis antamaan juurikaan oikeuskäytäntöä suurempia tuomioita, joten keskiarvo on pikku hiljaa laskenut.

Tässä on nähdäkseni tämän kolmijakodilemman juuriongelma. Yksinkertaisesti asian voi kuvailla niin, että on rima, jota ei saa ylittää, mutta sen saa alittaa ja riman korkeus muuttuu aina keskiarvon mukaan. Näin rima ei voi koskaan nousta, mutta se vääjämättä laskee. Sama myös näyttäisi koskevan erinäisiä tulkintoja.

Sitten mitä tulee kolmijakoon, niin vasta eräs oikeuden residentti oli huolissaan vallan kolmijaon loukkaamisesta. Toki tämä on Hesarin kautta luettua, niin se ei välttämättä ihan täysin vastaa residentin näkemystä, vaan antamaan väärä mielikuva. Varsinainen ongelma nähdäkseni oli, että poliitikko vaati apulaiskanslerin eroa, mikä ei ole suotavaa, mutta perusteltu arvostelu kylläkin on ihan normaali osa demokratiaa, oikeusvaltiota ja tulee olla mahdollista. Toisaalta ihmettelen vähän, mikä tässä voisi olla kolmijaon loukkausta, sillä nähdäkseni asiassa ei ole hypitty hiekkalaatikosta toiselle. Hallitus käyttää oikeuttaan, apulaisoikeuskansleri käyttää oikeuttaan ja hallituksella on laista tuleva oikeutus käyttää oikeuttaan ohi apulaisoikeuskanslerin näkemyksen. Varsinkin, kun pohjalla on kansleria korkeamman perustuslakivaliokunnan näkemys aivan lähimenneisyydestä ja vieläpä samasta asiayhteydestä. Enemmänhän se oikeusvaltion päälle menisi, jos yksittäinen virkamies voisi tulkinnoillaan puuttua demokraattisesti valitun hallituksen toimintaan, jolla on perustuslakivaliokunnan näkemyksen tuki.
No liikennerikkomuksista aiheutuvia rangaistuksia on ainakin säädelty ja säädetty tiheästi ajanmukaisiksi eli ne ainakin ovat kunnossa!
 
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kutsui perjantaina ajatusta siitä, että Venäjä ryhtyisi ensi vuoden aikana rauhanneuvotteluihin Ukrainan ehdoilla ”epärealistiseksi”.

Peskov vastasi uutistoimisto Reutersin mukaan tänään mediatietoihin, joiden mukaan Yhdysvallat haluaisi tällaisen skenaarion toteutuvan.

– Täysin epärealistista, vastasi Peskov.

IL

Jaahas, siellä siis neuvotteluja pukkaa…
 
Bulgarian parlamentti äänesti uudelleen tänään sadan panssariajoneuvon lähettämisestä Ukrainaan presidentin käytettyä veto-oikeutta 4.12. Parlamentti hyväksyi esityksen.
 
Ylen juttu bbc:n artikkelista Hersonin vasemmalta rannalta Krynkyn suunnalta. Ei ole ihan niin ruusuinen kuva mitä ehkä joistakin twiiteistä saa ymmärtää.
https://yle.fi/a/74-20064006

Selvää on ollut, että olosuhteet ovat todella karut pienehköllä alueella liitopommeja ja FPV-droneja väistellessä.
Sillanpään rakennusta vaikeampaa tehtävää saa harva.
Viittaus korruptioon on tässä synkin yksityiskohta.
Kuitenkin artikkelista välittyy ehkä turhankin ylisynkkä yksilökokemus, sotaa kaikkein huonoimmillaan.
 
Bulgarian parlamentti äänesti myös ilmatorjuntajärjestelmien lähettämisestä Ukrainaan. Tämäkin äänestystulos puolesta.

"Bulgaria's National Assembly on Friday voted, 147-55, to pass a draft resolution on the provision by Bulgaria to Ukraine of portable anti-aircraft missile systems and surface-to-air missiles of various types which are either defective, no longer needed, or above establishment. The armament in question is in the possession of the Bulgarian Armed Forces and are to be used to strengthen Ukraine's air defence."

 
Selvää on ollut, että olosuhteet ovat todella karut pienehköllä alueella liitopommeja ja FPV-droneja väistellessä.
Sillanpään rakennusta vaikeampaa tehtävää saa harva.
Viittaus korruptioon on tässä synkin yksityiskohta.
Kuitenkin artikkelista välittyy ehkä turhankin ylisynkkä yksilökokemus, sotaa kaikkein huonoimmillaan.

Artikkelissa mainitusta asioista mua aina vaan nyppii tämä valitus miesten vähyydestä! Mikä hitto siinä oikein mättää!

Kohta 2v kulunut siitä kun rysyt aloitti tämän täysimittaisen hyökkäyksensä. Tässä ajassa olisi pitänyt pystyä kouluttamaan sellainen määrä miehiä (+naisia) ettei jää ainakaan siitä kiinni. Tässä kysymys kuitenkin heidän itsenäisyydestään ja meidän kaikkien turvallisuudesta!

Edit. Tämä ei siis suinkaan ole ensimmäinen kerta kun tästä on puhuttu ja itse ja moni muukin on asiaa täällä kommentoinut ja ihmetellyt. En voisi kuvitella tilannetta Suomessa jossa näin pieni osuus väestöstä olisi aseissa jos meitä kohtaisi sama.
 
Viimeksi muokattu:
"Häkkänen ei toistaiseksi kerro, kuinka paljon ammustuotantoa aiotaan Suomessa lisätä."

"– Kyse on merkittävästä lisästä, jolla tulee olemaan myös Ukrainalle tuntuva vaikutus. Suomi kykenee olemaan selvästi kokoaan suurempi ammustuotannossa."

Ukrainalle tuntuvan vaikutuksen luulisi tarkoittavan enemmän kuin vain joitakin kymmeniä tuhansia murkuloita vuodessa. Aiotaanko nyt ottaa siviiliteollisuutta apuun, on vaikea nähdä miten muuten kapasiteettia voisi kasvattaa nopeasti?

Kummaa että tästä asiasta pitää yhä puhua.

Tykistökranaattien tarve on ollut ilmiselvää sodan alusta ja Suomi olisi voinut tehdä päätöksen olla ylisuuri toimija samantien. Tässä tilanteessa ei ole pelkoa, että jäisi istumaan kranaattien päälle musta pekka kädessä.

Epäilemättä kranaattien tilausmääriä puolustusvoimien toimesta on kasvatettu totuttuun tasoon nähden huomattavasti heti sodan alettua mutta ei välttämättä niin paljon että yritykset olisivat rakentaneet uutta kapasiteettia tehdaskiinteistöjen ja vastaavien raskaampien investointien muodossa. Olemassa olevan infran mahdollistamaa maximia on ehkä lähestytty.

Nämä eivät kuitenkaan ole valtion budjetissa kovin isoja asioita. Varmaan hirttäydytty jälleen kerran EU:n varaan, eli odotettu yhteistä linjausta, joka on tullut aivan liian myöhään ja osoittautunut pettymykseksi. Itse piti maksaa ja hoitaa jos haluaa Ukrainaa tukea.
 
Pointti taitaa olla, että jos Ukrainaa nyt ei tueta aseilla, seuraavaksi tuetaan NATO-maata joukoilla.

Muutenkin tuo eskalaationvälttelypolitiikka on perseestä. Jos Ukrainaa olisi autettu alusta asti kunnolla, ei sota olisi laajentunut Gazaan ja kohta Guyanaan. En ihmettelisi jos seuraavaksi tulilinjalla olisi Taiwan. Toki ydinsodan riskiä on siirretty ajassa eteenpäin, mutta viimeistään NATO-maan tai Taiwanin kohdalla joudutaan pistämään kova kovaa vastaan ja ydinsodan riski nousee vähintään samalle tasolle kuin Ukrainassa olisi ollut.


Jake Broe pitää syynä Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa. Maahanmuuttopolitiikka on kussut viimeiset 40 vuotta. Republikaanit haluavat käyttää maahanmuuttoa vaaliaseena eivätkä halua ottaa riskiä, että Biden nyt hoitaisikin maahanmuuttopolitiikan kuntoon.

Maahanmuutto on Jenkkilälle monimutkainen kysymys. Toisaalta rajan yli tulee rikollisia ja halpatyövoimaa, joka vaikuttaa työehtoihin. Toisaalta maahanmuutto pitää väestön kasvu-uralla ja halpatyövoima pitää talouden pyörät pyörimässä. Jos laiton maahanmuutto haluttaisiin oikeasti lopettaa, pitäisi ottaa käyttöön ehdoton vankilatuomio kaikille, jotka työllistävät laittoman maahantulijan.
Tuskin otetaan tuollaista linjaa. Tuo veisi vähintään pääosan kongressiedustajista vankilaan.
 
Mutta en kyllä usko, että Venäjä olisi Suomea ensimmäisten joukossa kurmottamassa jos sattuisivat jotenkin Ukrainan retkestä selviämään. Perustelen kantaani seuraavilla seikoilla.

1) Jo Suomen ja pohjoismaisten yhteinen ilma-ase on nähtyyn venäläiseen ilma-aseeseen verrattuna kaiken ymmärryksen mukaan eri planeetalta.
2) Suomi on ehkä Iso Britannian lisäksi ainoa eurooppalainen maa, joka jo ennen vuotta 2022 oli edes jollakin tasolla varustautunut sotaan Venäjää vastaan.
3) Jos Venäjä alkaisi hätyyttelemään esim. Helsinkiä, Pietari on heti rajan takana ja haluaisin uskoa, että Suomella on vastaavaa vaikutuskykyä Pietariin.
4) Alakurtista Vienaanmerelle on 80km. Soista aluetta, jonka kautta pitäisi huoltaa koko Muurmanski jos maitse aikoo huollon suorittaa. Ei helppoa. Ottaako Venäjä riskiä, että Nato-Suomi onnistuisi tekemään pienen rintamaan oikaisun Vienanmereltä Laatokkaan. Sen jälkeen Venäjällä ei olisi enää Murmanskin satamaa ja pääsyä sieltä maailman merille. Tanskan salmet tietysti olisivat kiinni ja Bosbori. Vladivostokista voisivat vielä jotakin kuljetella.

Mutta jos Venäjä jollakin ihmeellä onnistuisi voittamaan Ukrainan, eli valloittamaan muutakin kuin 100 km kaistaleen Asovan meren rantaa, heti Ukrainan rajan jälkeen retkeily helpottuisi. Valkovenäjä tietysti ensin mutta sitten kannattaisi ottaa venäjä mieliset Unkari ja Slovakia äiti Venäjän huostaan. Siellä valtaa pitävät jo avosylin odottavat, että pääsevät osaksi Putinin hallintoa.
Okei. Entä
- millainen kyky suomella on ballististen- ja risteilyohjuksien torjuntaan? Mitä jos tulee kerralla 100 dronea Helsinkiin?
- onko lainsäädäntö kohdillaan vieraan maan alueelle vaikuttamiseen? Mitä sanovat kansainväliset sopimukset ja ihmisoikeudet?
- onko ampumatarviketta vai onko laarit tyhjät ohjuksista ensimmäisen salvon jälkeen?
- millaisen härdellin aiheuttaa ulkomaalaisperäinen väestö kun olot menevät vaikeammaksi ja paikalliset miehet lähetetään etulinjaan?
 
Selvää on ollut, että olosuhteet ovat todella karut pienehköllä alueella liitopommeja ja FPV-droneja väistellessä.
Sillanpään rakennusta vaikeampaa tehtävää saa harva.
Viittaus korruptioon on tässä synkin yksityiskohta.
Kuitenkin artikkelista välittyy ehkä turhankin ylisynkkä yksilökokemus, sotaa kaikkein huonoimmillaan.
Tuossa jutussa Krynkyn sillanpäästä oli saatu haastatteluun joku venäläinenkin, totesi että alueelle joutuminen on itsemurhatehtävä. Tasaväkistä siis on.

Muistan monessa yhteydessä ukrainalaisten kommentoineen, että ei kannata laittaa kovin paljon porukkaa sinne etulinjaan, tappiot vain kasvaa ilman vastaavaa hyötyä. Vastapuolihan toimii tunnetusti täysin toisin, tunnetuin seurauksin. Eihän tuo yhtälö voi yksittäisen sotilaan näkemänä muulta tuntua kuin että pelataan räikeällä alivoimalla.
 
Eniten kiinnostaisi millä firmoilla olisi laitteisto ja samanaikaisesti kyky jättää siviilipuolen tuotanto taka-alalle, ettei tuotteiden saatavuuteen tule ongelmia. Rahalla tietysti selviää kaikesta ja sitä toivoisi että tällaisessa varautumisen ihmemaassa olisi valmiiksi suunnitellut prosessit ammustuotantoon siviilipuolella.
Ei sitä siviilipuolen tuotantoa tarvitse jättää tekemättä, sitä kun ei välttämättä ole tarjollakaan:
https://teknologiateollisuus.fi/fi/...at-teknologiateollisuuden-uusien-tilausten-ja

"kone- ja metallituoteteollisuudessa uusien tilausten arvo oli heinä–syyskuussa pysäyttävät 39 prosenttia pienempi kuin edellisellä neljänneksellä"

Eli sitä kapasiteettia alkaa vapautua juuri nyt koska aikaisemmat toimitukset ovat valmistumassa. Niin kauan kun asetoimitukset menee EU:n piikkiin se on erittäin kannattavaa metalliteollisuudelle. Muinaista ajattelijaa mukaillen "me hyödytään tästä". Suomi lienee noin ainoa maailman maa jolla valmiit suunnitelmat tähän konversioon ja nyt on selkeästi tarvetta tuolle useammankin syyn takia. Vahva epäilys voisi olla että se läpsyttelijätulva oli reaktio tähän valmistautumiseen.
 
Mainio ketju Galeevilta (keskeneräinen, päivittyvä) ryssän tuotantokyvystä. Kaikki (tai ainakin tässä esitellyt jutut) tehdään länsimaisilla high-precision vehkeillä ja todennäköisesti osia yms. saadaan edelleen (siitä oli aikaisemmin juttua). Tässä vain ketjun pari ekaa twiittiä. Ja joo, tässä ei nyt oteta kantaa siihen osaako ryssä pudottaa minidronet vai ei.
 
Bulgarian parlamentti äänesti myös ilmatorjuntajärjestelmien lähettämisestä Ukrainaan. Tämäkin äänestystulos puolesta.

"Bulgaria's National Assembly on Friday voted, 147-55, to pass a draft resolution on the provision by Bulgaria to Ukraine of portable anti-aircraft missile systems and surface-to-air missiles of various types which are either defective, no longer needed, or above establishment. The armament in question is in the possession of the Bulgarian Armed Forces and are to be used to strengthen Ukraine's air defence."

Bulgaria ollut itselle positiivinen yllättäjä.
Jotenkin pitänyt sitä ihan ryssän satelliittina, siellä mm kyrilliset aakkoset käytössä, taitaa olla ainoana EU:ssa.
Itse assosioinut sen samaan kastiin Belaruksen kanssa, mutta näköjään ihan väärin.
 
– Oikeus on Suomessa kieltäytynyt luovuttamasta venäläisen nationalistitaistelijaa Jan Petrovskia Ukrainaan ja päättänyt vapauttaa hänet, raportoi suomalainen media perjantaina. Onko tämä vitsi? Aslin kysyi seuraajiltaan X:ssä.


Petrovski kidutti brutaalisti ukrainalaissotilaita. Hän leikkasi irti vangin korvat ja teloitti kidutetut sotavangit päähän ammutuilla laukauksilla. Ja hän kuvasi kaikki rikoksensa videolle. Hänen kiduttamiensa ja tappamiensa ihmisten sukulaiset ansaitsevat oikeutta. He ansaitsevat nähdä tämän hirviön ukrainalaisessa vankilassa tuomittuna lainmukaisesti, kirjoitti ukrainalainen tutkija Mariia Kramarenko.
 

🔥 Su-57 fighter jet caught fire at Novosibirsk Tolmachevo airport in Russia

We are waiting for details.

GA2TFmGWAAA1SnX
 
Suomi lienee noin ainoa maailman maa jolla valmiit suunnitelmat tähän konversioon ja nyt on selkeästi tarvetta tuolle useammankin syyn takia. Vahva epäilys voisi olla että se läpsyttelijätulva oli reaktio tähän valmistautumiseen.
Niin paljon ku mä haluaisinkin nähdä että ryssää ammutaan meidän tuottamilla tuotteilla..ja niin paljon ku haluisin nähdä että me tienataan tällä (ei samalla tavalla kuten jyrki boi kertoi)..niin mä sanon että ei se mene niin, me ootellaan että saksa ja ranska tekee diilit ja sit me voidaan ehkä toimittaa, mutta vaan niksmannille.. me saadaan euro ja niksman 30 tekemättä yhtään mitään.

Jos mä saisin päättää, painettais pää märkänä tavaraa ja otettais unionilta rahat niistä ( ne mitkä meille kuuluu ja korot päälle). Jos meillä kerran on mahdollisuus ni ruvetaan tekemään, tapetaan ryssiä, puolustetaan eurooppaa ja tehdään vähä kyhnyä!
 
Back
Top