Ukrainan konflikti/sota

Katselin eilen illalla pitkästä aikaa karttoja ja rintamalinjoja niin Deep State Mapista, Sentinelin satelliitista ja ihan Google mapsista.

Kävin tuota Dneprjokea läpi ja mietin, että mitä Ukraina hakee näillä vasemman rannan sillanpääasemilla, joita on pidetty jo pitkään ilman suurempaa sillanpääaseman laajennusta.

Oma ajatus on, että nyt tullaan näkemään se, jota viime kesänä tänne kirjottelin ja arvailin.

Nimittäin Ukraina tulee menemään joesta yli niin että heilahtaa kun talvi saapuu Ukrainaan.

Laitellaan taas parit kuvat mapseista alle:

Ekassa kuvassa on paikka joka on omasta mielestäni ainoa järkevä kohta ylittää joki. Joki on tässä kohtaa 300 metriä leveä ja vasen ranta on hiekkaa, joten voi olettaa että pakkasilla tämä tulee jäätymään hyvinkin niin, että se tulee kantamaan panssarivaunut jolloin tästä päästään yli niin että heilahtaa.
Katso liite: 88589


Toisessa kuvassa nähdään DSM:sta ryssän linnoitukset vasemmalla rannalla ja koko paikka kauepaa jolloin voidaan hahmottaa asia paremmin.

Katso liite: 88590

Kolmannessa kuvassa näkyy se ajatus jota tässä mietin ja joka voisi olla Ukrainalle ihan täysin mahdollista saavuttaa, kunhan kalusto saadaan ponttoonisilloilla yli joesta. Tuo leikkaus läpi eteläisen rintaman katkaisisi huoltoa isosti myös Melitopolin suuntaan. Leikkauksen pituus on 150 kilometriä ja matkalla ei ainakaan DSM:n mukaan ole suuriakaan linnoituksia. Toki tämä ei onnistu tuosta noin vain, tarvitaan kova ilmatorjunta ja ne F16 hävittäjät vähintään jotta tälläinen onnistuisi. Mutta sitten taas, mitä kauemmin ryssän annetaan linnoittaa, sitä vaikeammaksi hyökkäys tulee muodostumaan, joten jos Ukraina haluaisi pelata riskillä niin tänä talvena ennen puttepossun teatterivaaleja olisi mahtava paikka iskeä tähän ja aiheuttaa sekaannusta ryssälässä.
Katso liite: 88591

EDIT!

Aloin googlettamaan enemmänkin tätä samaa paikkaa ja tästähän on tehty perkele blogipostauskin. Kannattaa käydä vilkaisemassa. Ukraina on harjoitellutkin juuri suunnilleen tuossa kohtaa sillan rakentamista yli Dneprjoen. Ukrainalaiset onnistuivat rakentamaan yli 500 metrin sillan kahdessa tunnissa. Onko ryssä yhtä tyhmä kuin viimeksi kun Ukraina vapautti isoja alueita itä-ukrainassa, selvät merkit olivat ilmassa mutta hommaa ei otettu tosissaan. Nyt sama juttu toistetaan. Jopa niin, että kaikki huutavat yhteen ääneen sitä että Ukrainalta puuttuu kaikki kalusto ja miehistö - lännen apu on juuri lopussa ja Ukrainan rintamat kaatumassa. Ans kattoo, itse veikkaan yllätyksiä ennen puten teatteria.

Linkki:


EDIT/2

Vielä lisään linkin josta selviää Krementšukin tekojärven vedenkorkeus. Tämä on iso tekojärvi. Oma ajatukseni tässä on, että patoaltaan luukut voidaan lyödä kovalla pakkasella kiinni, jotta joen pinta laskisi entisestään ja maa jäätyisi kunnolla, helpottaisi entisestään joukkojen ylimenoa. Nyt pinta on 78 metrissä, joka on tammikuussa normaali ja yleisestikin vuoden jaksolta aina alhaisin kuukausi. Jos pinta laskee entisestään ja mennään tuon alle, uskon että allasta juoksutetaan tyhjäksi jolloin on mahdollisuus lyödä patoluukut kokonaan kiinni pidemmäksi aikaa. Aika näyttää onko tässä ajatusta.

https://fi.advisor.travel/poi/Krementsukin-tekojarvi-2673

Joku syyhän tuolle itärannalla hääräämiselle on oltava, sellainen jonka Ukrainan sodanjohto näkee tuottavan lisäarvoa sodan kulun kannalta. Se saattaa hyvinkin olla niin yksinkertainen, että pitämällä pieniä joukkoja alueella vihollisen tuli on tehottomampaa ja tappiot siedettävällä tasolla, mutta uhka sillanpään laajenemisesta pakottaa venäjän vastaamaan tuomalla alueelle panssareita ja tykistöä. Näitä sitten napsitaan hyvällä hyötysuhteella pois pelistä.

Näinhän tässä on käynytkin. Ukraina ei ole menettänyt arvokasta kalustoa itärannalla (koska niitä ei ole sinne tuotu), mutta venäjä sen sijaan on menettänyt kymmeniä panssareita ja tykistöä, huoltoajoneuvoja. Sillanpäätä on helppo tukea "suojista" eli joen toiselta puolelta droneilla. Sen sijaan mitään räjähtävän maihinnousun valmistelua ei pessimisti tässä toistaiseksi näe, sellaisen onnistuminen vaatisi merkittävän virhearvion venäjän puolelta eli mitään joukkoja jotka yritykseen pystyisi vastaamaan ei lainkaan olisi alueella esim. reservissä.
 
Yhden videon kohdalla luki että kyseessä olisi ollut termobaarisia ampuva TOS-1.
TOS-1 kävi itselläkin mielessä tuon paineaallon vuoksi, mutta ammuttaessahan TOSin termobariset leviää ensin pienellä väläyksellä ja sitten jumalaton paineaalto. Plarasin videotolkulla räjäytettyjä TOSeja mutta mikään tuhoutuminen ei oikein näyttänyt tuolta - niissä näyttäisi aina palavan rakettien ajoaineita jotka myös lentelee soihtumaisesti ympäriinsä.

Enemmän näyttää mun silmään massaräjähdykseltä jossa kaikki lähtee kerralla. Kun pienellä dronekranaatilla lähtee tuollainen tussaus, on osuttu johonkin herkkään eli todennäköisesti iso läjä räjähdysainetta.

Tämä vaan omaa järkeilyä :)
 
Onhan tämä "kolmijaon murentaminen" kukkinut jo pitkään, jos on vähänkin pitänyt silmiään auki. Ei ole mitenkään uutta, että oikeudessa tulkitaan kaikki mahdollinen rikollisen eduksi ja sitten lätkäistään onnettomasta rangaistusskaalasta vielä onnettomampi tuomio ja loppujen lopuksi ukko on pihalla, ennen kuin tämäkään onneton aika on täytetty loppuun. Sikäli kuin ylipäänsä joutuu muurien sisälle. Oikeus taas on koko ajan toiminut lievemmin ja lievemmin, mitä perustellaan oikeuskäytännöllä, mutta toisaalta kukaan ei ole valmis antamaan juurikaan oikeuskäytäntöä suurempia tuomioita, joten keskiarvo on pikku hiljaa laskenut.

Tässä on nähdäkseni tämän kolmijakodilemman juuriongelma. Yksinkertaisesti asian voi kuvailla niin, että on rima, jota ei saa ylittää, mutta sen saa alittaa ja riman korkeus muuttuu aina keskiarvon mukaan. Näin rima ei voi koskaan nousta, mutta se vääjämättä laskee. Sama myös näyttäisi koskevan erinäisiä tulkintoja.

Sitten mitä tulee kolmijakoon, niin vasta eräs oikeuden residentti oli huolissaan vallan kolmijaon loukkaamisesta. Toki tämä on Hesarin kautta luettua, niin se ei välttämättä ihan täysin vastaa residentin näkemystä, vaan antamaan väärä mielikuva. Varsinainen ongelma nähdäkseni oli, että poliitikko vaati apulaiskanslerin eroa, mikä ei ole suotavaa, mutta perusteltu arvostelu kylläkin on ihan normaali osa demokratiaa, oikeusvaltiota ja tulee olla mahdollista. Toisaalta ihmettelen vähän, mikä tässä voisi olla kolmijaon loukkausta, sillä nähdäkseni asiassa ei ole hypitty hiekkalaatikosta toiselle. Hallitus käyttää oikeuttaan, apulaisoikeuskansleri käyttää oikeuttaan ja hallituksella on laista tuleva oikeutus käyttää oikeuttaan ohi apulaisoikeuskanslerin näkemyksen. Varsinkin, kun pohjalla on kansleria korkeamman perustuslakivaliokunnan näkemys aivan lähimenneisyydestä ja vieläpä samasta asiayhteydestä. Enemmänhän se oikeusvaltion päälle menisi, jos yksittäinen virkamies voisi tulkinnoillaan puuttua demokraattisesti valitun hallituksen toimintaan, jolla on perustuslakivaliokunnan näkemyksen tuki.
Hianostihan tämä menee, vaikkei kuulukkaan aiheeseen.
 
TOS-1 kävi itselläkin mielessä tuon paineaallon vuoksi, mutta ammuttaessahan TOSin termobariset leviää ensin pienellä väläyksellä ja sitten jumalaton paineaalto. Plarasin videotolkulla räjäytettyjä TOSeja mutta mikään tuhoutuminen ei oikein näyttänyt tuolta - niissä näyttäisi aina palavan rakettien ajoaineita jotka myös lentelee soihtumaisesti ympäriinsä.

Enemmän näyttää mun silmään massaräjähdykseltä jossa kaikki lähtee kerralla. Kun pienellä dronekranaatilla lähtee tuollainen tussaus, on osuttu johonkin herkkään eli todennäköisesti iso läjä räjähdysainetta.

Tämä vaan omaa järkeilyä :)
Panssarimiinojen keräyspiste, veikkaan.
 
Sota on nostanut Bradleyt ja M777:t uudelleen valmistukseen jenkeissä.

Jaa-a, olisi ollut paikka meilläkin tykkituotannon uudellenkäynnistykselle, jos sille olisi ollut poliittista tahtoa. Markkinaehtoisesti ja PV edellä käynnisteltäessä hintalappuun tulisi vain melkoinen "kysyntälisä", vaan jos tahtotila tulisi suoraan hallitukselta, niin asia voisi ollakin eri.

Näinkin, mutta kyllä Suomalainen on hyväuskoinen hölmö, joka kuvittelee sopimuksia tehdessään, että muutkin kunnioittaa niitä ja sitten sitoo itsensä niihin, että ryssä pääsee käyttämään hyväksi. Suoraansanottuna Suomi tehnyt ja sitonut itsensä idioottimaisiin sopimuksiin.
Olis jo aika oppia pelin henki ja todella miettiä, mikä on Suomen etu, eikä nuolla muun maailman anusta.
Karjalaiset ja inkeriläiset ovat kyllä perinteisesti tämän venäläisten epäluotettavuuden hyvin tunteneet, kuten mm. aiemmin tänne jo laitetuissa vanhoissa sanonnoissa hyvin osattiin:
Vienankarjalassa taas sanottiin, että: "Ryssään voi luottaa vasta sitten, kun sen risti on lahonnut." Sanonta viittaa vanhaan ortodoksien tapaan jättää hautamuistomerkit hoitamatta.
Kannas ja pohjois-Inkeri: Vellaista piä veikkonais, veistä piä hihassais. (Vellainen on tässä venäläinen paikallismurteella.)
Valitettavasti YYA-ajan liturgian pureskelematta niellyt väestönosa on jäänyt näistä viisauksista paitsi, tai ei ole ainakaan sisäistänyt näitä (viittaan Demlaan y.m. "perustuslakitalebaaneihin").

En tiedä, mutta oletan sopivaa kalustoa ja ehkä jopa tilaa tilauskirjoissa olevan konepajoilla ja erilaisilla metallifirmoilla. Käsittääkseni esim ne kranaatinkuoret ei ole mitään rakettitiedettä valmistusteknisesti sorvarille.. Tietäjät tietää nämä, me muut vain arvaillaan näitä. Ja niin sen pitääkin olla.
Noh, jos halutaan kaikki vaatimukset täyttäviä kuoria, niin kuumaprässäyslaitteistoja tuskin ihan hirveän monella firmalla on. Toki kylmätaontaakin amerikkalaiset tutkivat, ja periaatteessa jonkinlaista saadaan koneistamallakin/sorvilla umpiharkosta pyöräyttämällä - Ukraina, jolla ei ole toimintakuntosia kuumaprässäyslinjoja, joutuu valmistamaan kranaatteja itselleen jyrsimällä - jota ratkaisua on Ukrainassa isosti kritisoitu, mutta joka jonkin verran on helpottanut ampumatarviketilannetta.

Kummaa että tästä asiasta pitää yhä puhua.

Tykistökranaattien tarve on ollut ilmiselvää sodan alusta ja Suomi olisi voinut tehdä päätöksen olla ylisuuri toimija samantien. Tässä tilanteessa ei ole pelkoa, että jäisi istumaan kranaattien päälle musta pekka kädessä.

Epäilemättä kranaattien tilausmääriä puolustusvoimien toimesta on kasvatettu totuttuun tasoon nähden huomattavasti heti sodan alettua mutta ei välttämättä niin paljon että yritykset olisivat rakentaneet uutta kapasiteettia tehdaskiinteistöjen ja vastaavien raskaampien investointien muodossa. Olemassa olevan infran mahdollistamaa maximia on ehkä lähestytty.

Nämä eivät kuitenkaan ole valtion budjetissa kovin isoja asioita. Varmaan hirttäydytty jälleen kerran EU:n varaan, eli odotettu yhteistä linjausta, joka on tullut aivan liian myöhään ja osoittautunut pettymykseksi. Itse piti maksaa ja hoitaa jos haluaa Ukrainaa tukea.
Toisaalta tässä tullaan taas poliittiseen tahtoon, ja toisaalta siihen, että valtio voi toimia joko suoraan (käytännössä siis perustaa täysin valtio-omisteisia ja jopa virkamiesorganisaatiossa toimivia linjoja) tai yritystensä kautta. Kuitenkin, nyt kun Patria tai Vammaskosken tehdas eivät ole 100% valtio-omisteisia, vaan Patriasta puolet omistaa Norja, ja Vammaskosken tehdasta pyörittävästä Nammosta vielä puolet uudelleen Norja, niin rauhan aikana ei ole nopeaa tietä junailla asiaa valtionyhtiön kautta, koska yhtiö ei vastaa yksin valtiolle toiminnastaan, vaikka valtiolla onkin määräysvalta Patriassa; osakeyhtiölaki ei salli kuitenkaan määräysvaltaa pitävän osakkaan toimimista muiden osakkaiden haitaksi, ja siis siksi toiminnan pitää olla periaatteessa markkinaehtoista. Jos olisi vanhan maailman tapaan koko linjasto puolustushallinnon alaisuudessa tai täysin valtion omistama valtionyhtiö, niin hallituksen mahtikäskyllä saataisiin sieltä ampumatarviketta ulos omakustannushintaan aivan sen verran kuin siihen ollaan valmiita rahaa laittamaan ja kuinka nopeasti lisäkapasiteettia vain pystyttäisiin hankkimaan.
 

"ISW: Venäjä vaikuttaa panneen kaiken tarmonsa aluevaltauksiin huolimatta vaikeasta säästä​

Venäjän joukot vaikuttavat päättäneet panostaa hyökkäysoperaatioihin useissa osissa rintamaa huolimatta syystalven haastavista sääolosuhteista, jotta Venäjä pääsisi hyvään asemaan maaliskuun presidentinvaaleihinsa mennessä, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) lauantain päivittäiskatsauksessaan.

Itä-Ukrainassa sotimista hankaloittavat lumi sekä paikoin jäinen ja paikoin mutainen maa. Etelä-Ukrainassa olosuhteet ovat mutaiset ja tuuliset.

ISW:n mukaan Venäjä hyökkää lähes koko rintamalinjalla mutta erityisen voimakkaasti Itä-Ukrainassa Harkovan ja Luhanskin alueiden rajalla, Bahmutin lähellä Donetskin alueella sekä Avdijivkan suuntaan Donetskin alueella. Myös Etelä-Ukrainassa Zaporizzjan alueen länsiosassa Venäjä tekee jatkuvia hyökkäyksiä.

ISW arvioi, että Venäjä on yrittänyt päästä etulyöntiasemaan rintaman eri osissa erityisellä tarmolla marraskuun puolivälistä lähtien. Yleisellä tasolla voi tiivistää, että Venäjä on tällä haavaa niskan päällä Itä-Ukrainassa ja Ukraina Etelä-Ukrainassa.

Ukraina puolestaan on ISW:n mukaan pyrkinyt säästämään voimiaan ja tukevoittamaan asemiaan vallitsevien hankalien sääolojen aikana."
 

"ISW: Venäjä vaikuttaa panneen kaiken tarmonsa aluevaltauksiin huolimatta vaikeasta säästä​

Venäjän joukot vaikuttavat päättäneet panostaa hyökkäysoperaatioihin useissa osissa rintamaa huolimatta syystalven haastavista sääolosuhteista, jotta Venäjä pääsisi hyvään asemaan maaliskuun presidentinvaaleihinsa mennessä, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) lauantain päivittäiskatsauksessaan.

Itä-Ukrainassa sotimista hankaloittavat lumi sekä paikoin jäinen ja paikoin mutainen maa. Etelä-Ukrainassa olosuhteet ovat mutaiset ja tuuliset.

ISW:n mukaan Venäjä hyökkää lähes koko rintamalinjalla mutta erityisen voimakkaasti Itä-Ukrainassa Harkovan ja Luhanskin alueiden rajalla, Bahmutin lähellä Donetskin alueella sekä Avdijivkan suuntaan Donetskin alueella. Myös Etelä-Ukrainassa Zaporizzjan alueen länsiosassa Venäjä tekee jatkuvia hyökkäyksiä.

ISW arvioi, että Venäjä on yrittänyt päästä etulyöntiasemaan rintaman eri osissa erityisellä tarmolla marraskuun puolivälistä lähtien. Yleisellä tasolla voi tiivistää, että Venäjä on tällä haavaa niskan päällä Itä-Ukrainassa ja Ukraina Etelä-Ukrainassa.

Ukraina puolestaan on ISW:n mukaan pyrkinyt säästämään voimiaan ja tukevoittamaan asemiaan vallitsevien hankalien sääolojen aikana."
Tuo niskanpäällä tai etulyöntiasemassa on kyllä vähintään outo ilmaisu. Rintama ei liiku ja zenäjän kalustoa menee sadoittain viikossa.. jos niskanpäällä tarkoittaa hyökkäämistä, niin kyllä, mutta onhan tuo aivan älytöntä sotamateriaalin ja örkkien uhraamista.

Enkä epäile, etteikö kuolisi Ukrainalaisiakin, mutta itsekin uhosivat tuhonneensa _viikossa_ 8 panssaria, tuosta propaganda pois, niin kaksi? Eli kalustoa Ukraina ei tuolla hassaa, kalustotappiot tulee oletettavasti muualta kuin noista, missä zyzzä painaa lihamuuria eteenpäin. Nuo dronet lienee oikeasti käänteentekeviä vehkeitä, kantama reilusti enemmän kuin javelinissa ja hinta murto-osan. Harmi vaan kun on niin simppeleitä laitteita, osaa örkkikin kopioida..
 
Päivän luvut:
408810072_701800022133079_2102186347900933986_n.jpg
 
Iso-Britannian tykistön laukausten tuotannosta:

BAE systems in the UK will be capable of producing more than 1.5 million large caliber artillery shells annually in the near future. This is a significant increase vs my estimates a few months ago as I have now been able to find the pre war production levels.

1702196050695.png

Pre war BAE was making 16,000 large caliber shells per month. And like I reported in July BAE publicly released their plan to 8x large caliber artillery shell production. Which would put them at around 128,000 a month or 1.5 million per year.

1702196028981.png

This is possible because the Washington plant is very new and extremely modern. Having just opened in 2012-2013 when most U.S plants have parts that date back to WW2. BAE Washington had 14 ultra modern machines with separate control rooms and extremely automated processes.

And Is likely among the most efficient 155mm production facility’s on the planet. It can be almost certain that the plant has continually been improved and added on to with a rapid surge in demand and plans to 8x production.

I also have it on good authority after speaking to some people familiar with forging that a similar amount of 155mm and 105mm can be made in the same time frame by the same processes. So like in other plants around the world it would likely be easy to switch completely to 155mm.

I would like to thank @tochnyi for creating the graphic where I found the 16,000 per month figure. They have been great on some other projects as well and do a really deep dive into issues. I’m not sure I would have found this info if they didn’t do such good OSINT.



-

Varovaisen positiivinen ketju, tosin tässäkin on ehtona: in the near future

Pitääkö tämän twitter-ketjun päättelyketju paikkansa? Vaikea sanoa.

Mitä tarkoittaa in the near future? Vaikea sanoa.
 
Viimeksi muokattu:
Uutta videota etulinjoilta. Edit: Tämä onkin kooste aikaisemmilta videoilta.

Hmm. Tämä porukka ei kyllä vaikuttanut koulutetuilta sotilailta? Kovin koordinoimatonta häröpalloilua jossain linjojen kupeessa toisessa tai kolmannessa portaassa. Vaiko ns. sotaturismia, jota sitten tallennetaan innolla jaettavaksi :unsure:. Voin olla väärässäkin. Niin, ja saattaa tuollakin toiminnalla jotain arvoa olla. Mene ja tiedä, mutta erityisen osaavalta toiminnalta ei vaikuttanut. Ihan kiinnostavaa katsottavaa oli kyllä. Kertoo olosuhteista ja toimintamalleista.
 
Iso-Britannian tykistön laukausten tuotannosta:

BAE systems in the UK will be capable of producing more than 1.5 million large caliber artillery shells annually in the near future. This is a significant increase vs my estimates a few months ago as I have now been able to find the pre war production levels.

Katso liite: 88623

Pre war BAE was making 16,000 large caliber shells per month. And like I reported in July BAE publicly released their plan to 8x large caliber artillery shell production. Which would put them at around 128,000 a month or 1.5 million per year.

Katso liite: 88622

This is possible because the Washington plant is very new and extremely modern. Having just opened in 2012-2013 when most U.S plants have parts that date back to WW2. BAE Washington had 14 ultra modern machines with separate control rooms and extremely automated processes.

And Is likely among the most efficient 155mm production facility’s on the planet. It can be almost certain that the plant has continually been improved and added on to with a rapid surge in demand and plans to 8x production.

I also have it on good authority after speaking to some people familiar with forging that a similar amount of 155mm and 105mm can be made in the same time frame by the same processes. So like in other plants around the world it would likely be easy to switch completely to 155mm.

I would like to thank @tochnyi for creating the graphic where I found the 16,000 per month figure. They have been great on some other projects as well and do a really deep dive into issues. I’m not sure I would have found this info if they didn’t do such good OSINT.



-

Varovaisen positiivinen ketju, tosin tässäkin on ehtona: in the near future
Pitääkö tämän twitter-ketjun päättelyketju paikkansa? Vaikea sanoa.

Mitä tarkoittaa in the near future? Vaikea sanoa.
Erittäin positiivinen asia tuo UK:n tuotannon nousu koska se ei ole edes mitenkään jumimassa EU:n byrokratiaan.

Toinen mielenkiintoinen asia on kuinka nopeasti se Tanskan valtion ostama entinen Nexpalin ammustehdas voi palautua tuotantoon, viimeksi se on tuottanut 2020, joten ei siitä niin kauaa ole.
 
Korkea-arvoista venäläistä helikopteripilottia ammuttiin tämän seistessä bussipysäkillä Voronezhissa eli varsinaisen Venäjän alueen kaupungissa.

Kuoli sairaalassa saamiinsa vammoihin.

A high-ranking Russian helicopter pilot with the call sign "Bes" was murdered in Voronezh on Friday after someone fired 7 bullets at him while he was standing at a bus stop.

This information was revealed by the Russian "Fighterbomber" channel, and although officials attempted to cover the story up, Fighterbomber confirmed this morning that Bes had died in hospital from his wounds.

This pilot not only took part in the bombing of Ukrainian cities, he was also passing his experience to student pilots.


https://t.me/fighter_bomber/14989

I'd like to clarify that officials and some other sources vehemently denied this actually happened. But the Fighterbomber guy appears to be fully confident in this and even posts updates about the pilot.

1702202698374.png

 
Viimeksi muokattu:
Back
Top