Ukrainan konflikti/sota

KyivPostin juttu Raufossin ammustehtaalta, en henkilökohtaisesti yhtään tykkää tästä lähteestä, mutta ihan asiallinen kirjoitus.

Ammusten tuotanto on nousussa aika jyrkällä kulmalla. Ryssien tiimalasissa hiekka hupenee.

 
Yksi huomio näistä dronetähystys ja kaukovaikuttamisesta, eli paikannuksesta. Erinäisissä videoissa kerrotaan järjestään että "GPS eo toimi" ja lennetään/paikannetaan kartan/paikkatuntemuksen voimin. Tämä on sikäli merkittävä tieto että täkäläisessäkin tulenjohtokoulutuksessa on edelleen ne vanhat metodit voimissaan ja ne opetetaan ensin. Eipä tässä(kään) olla oltu ihan hakoteillä vaikka sateliittipaikannuksella sen paikan saisi heiti, suunnan elektronisesta kompassista ja etäisyyden laserilla. Tosipaikassa se voi kuitenkin olla se eyeball MK1 jokin viestintäreitti millä se tuli ohjataan oikeaan kohtaan. Ainakin Ukrainassa tuo tuntuu menevän juuri noin, eli kuvasta katsotaan maastomerkit ja sitten kartasta ne koordinaatit. Ihan sama oliko tähystysdronen reitistä, viholliskohteen sijainnista tai FPV-dronen ohjaamisesta kyse. Joten paikallistuntemus, hyvät ilmakuvat eri vuodenajoilta ja niihin printatut tarkistetut koordinaatistot on edelleen kovaa valuuttaa. Mihinkään valmiiseen ei voi luottaa, varsinkin jos se toimii radion välityksellä. Huippuradioita ei todellakaan riitä kaikille joten lapamato ja ihan langallinen viestintä on edelleen sitä todellisuutta mihin joudutaan turvautumaan sen kartanlukutaidon ohella.
 
Ryssän voenkor Romanov postaa tähän näin:

Since December 2023, the Ukrainian Armed Forces have been using the AD Counter FPV mobile electronic warfare system.

Complex characteristics:

- interference range: 850-940 MHz;
- effective range of application: 300 m;
- switching time: 0.5 s;
- continuous operation time with an additional battery: up to 2 hours;
- weight: 5 kg.

The complex is located both at the settlement and installed on armored vehicles and watercraft.

The complex itself is declared as a Ukrainian development, but at the same time it consists entirely of Chinese components (obviously they are cutting the budget).

Vaikea sanoa tähän yhtään mitään, onko speksit tiedossa oikeasti vai mitä.
Jos ne on nuo, niin jammeroi FPV dronen analogista videolinkkiä, joka perinteisesti on ollut yleisesti tuolla alueella. Muitakin taajuuksia analogilähettimillä on käytössä, ja digitaaliset on yleensä sitten 2.4 Ghz taajuudella
 
..ja voihan joukossa olla etnisesti venäläisiä ja seppojakin, joita ei nappaa sotiminen sen enempää venäläisiä vastaan kuin puolesta?

Kai he ovat Migrin mukaan turvapaikan tarpeessa, kun kerran täällä ovat..:unsure:
Ei tämä mikään hämmästelyn aihe ole jos miettii millainen valtio ja hallinto Ukrainalla on ollut. Luottamuspula omaa hallintoa kohtaan on täysin ymmärrettävää.
Toisaalta pitää myös miettiä minkä verran väestöä ja rahaa tarvitaan pitämään yhteiskunta pyörimässä ja mistä se raha saadaan.
 
Hieman kehnolaatuinen video, mutta ryssän hyökkäys vaihtuu 180 asteen käännökseen ja etenemiseen uudestaan, ryhmäkoko harvenee etäisyyden funktiona...


Reippaastihan sieltä tultiin aluksi.
Aika nopeasti tuli kylläkin kaikille asiaa takalinjoille ( "puhelu" tms varmaan)... :love:

Mitähän tuollainen vajaa joukkueellinen surkeasti varustettuja ja kuumehorkkaisia juoppovatnikkeja oikein luulevat tuolla hortoilulla saavuttavansa..?
 
Viimeksi muokattu:
Eivätkä ainoastaan naiset ja lapset: työtehtäviini liittyen olen tavannut useita Ukrainasta ulkomaille paenneita ja Suomeen päätyneitä nuoria miehiä. On melkein pitänyt kieleen purra estääkseni kysymyksen; mitä v***a sinä täällä toisella puolella Eurooppaa teet, kun maasi on sodassa?
Näitten asekuntoisten ulkomaille paenneiden ukrainalaisten nuorten miesten määristä voi vaan esittää arvailuja. Vaikka hemmot olisivat Itä-Ukrainasta vannoutuneita pasifisteja tai vaikka mitä, niin eikö tälläkään Oleksanterilla todellakaan olisi mitään tekemistä Ukrainan länsiosissa maansa hyväksi?!
Eikä ilmeisesti ole kovinkaan tavaton tilanne.

Olen itse ollut noin vuoden nyt työympäristössä, missä on toistakymmentä ukrainalaista ja viitisen venäläistä sotaikäistä miestä. Hyvin tulevat keskenään toimeen, mikä tuntuu vierestä vähän erikoiselta. Toki kielimuurin takia ei ole paljon taustoja pystynyt kyselemään.
 

Vladivostokissa 100 000 ilman sähköä tänään aamulla/päivällä tapahtuneen muuntoaseman kärvähdyksen vuoksi.

Tuolta Vladivostokista on Moskovaan reilu viiden päivän matka autolla. Puhelimella ei saanut Google mapsin zoomattua niin kauas, että olisi koko reitti mahtunut yhdelle ruudulle. On nuo etäisyydet käsittämättömän pitkiä tuolla.
 

Liitteet

  • Screenshot_20240123-235005.png
    Screenshot_20240123-235005.png
    384.7 KB · Luettu: 51
Viimeksi muokattu:
Eivätkä ainoastaan naiset ja lapset: työtehtäviini liittyen olen tavannut useita Ukrainasta ulkomaille paenneita ja Suomeen päätyneitä nuoria miehiä. On melkein pitänyt kieleen purra estääkseni kysymyksen; mitä v***a sinä täällä toisella puolella Eurooppaa teet, kun maasi on sodassa?
Näitten asekuntoisten ulkomaille paenneiden ukrainalaisten nuorten miesten määristä voi vaan esittää arvailuja. Vaikka hemmot olisivat Itä-Ukrainasta vannoutuneita pasifisteja tai vaikka mitä, niin eikö tälläkään Oleksanterilla todellakaan olisi mitään tekemistä Ukrainan länsiosissa maansa hyväksi?!

Epäilemättä asia on näin. Itse en ole tavannut, mutta mutkan kautta kuullut Suomessa työssä olevasta asekuntoisesta, joka toki ollut jo 2014 asti sodassa, rotaation tullessa halusi kauas pois.

Kuitenkaan tuo tuskin on yksin Ukrainan ongelma, johan täälläkin on uutisoitu reservistä eroamisista, vaikkei tilanne ole ns päällä kuin ilta- paskojen otsikoissa. En epäilisi hetkeäkään, millaiset massat olisivat helsinki- Vantaalla ja ruotsinlaivojen terminaaleissa jos tilanne perkelöytyisi. Eikä tosiaankaan vain naisia ja lapsia.

Ua liikekannallepano tai oikeammin sen puute sen sijaan ihmetyttää kyllä, etenkin tuo ikäraja.
Olin myöhässä vastaamassa tuohon @Heinrich viestiin, mutta @Jersu kerkesi ensin. Omat kokemukset on se, että he jotka ovat tulleet tänne, niin on pitkälti vaimoja lasten kanssa. Sitten on perhe joka asuu pienessä kaksiossa, kaksi aikuista, neljä lasta. Nuoret miehet, jotka ovat täällä ovat joko olleet ennen sotaa täällä, tai sitten kuulet puheesta läpi tietyn z-propagandan toimineen.

Aina puhutaan että Suomi on jakautunut, niin samoin se toimii pari tuhatta kilometriä etelämpänä.

Tottakai aina on niitä, jotka ei halua lähteä rintamalle, ja heistä on ollut juttua esim. ylen uutisissa.

Kertoo minun mielestä demokratiasta, että jos sanot, että en halua, niin sinulle katsotaan sellainen tehtävä, mikä sulle sopii.
Ei meilläkään voida pakolla ottaa tyyppejä, joka vain ilmoittaa "menossa inariin susia nussimaan".
 
"Sotilasliitto Nato allekirjoitti tiistaina 1,1 miljardin euron arvoiset sopimukset tykinammusten hankinnasta. Suurostoksella on määrä saada 220 000 kappaletta 155 millimetrin tykistöammuksia. Nato teki nyt sopimukset ranskalaisen Nexterin ja saksalaisen Junghans Microtecin kanssa. Tavoitteena on, että ainakin osa tilatuista ammuksista voidaan lähettää Ukrainaan."
Lähde


Laukaukselle tulee hintaa 5.000 eur / kpl + mahdollisesti sytytin ja ajopanos. Arvokasta, mutta isolla volyymillä selvästi alle markkinahintojen.
Junghans Microtec GmbH tekee sytyttimiä ja muuta elektroniikkaa / tarkkuusosia ampumatarvikkeisiin, joten ehkä sytyttimet kuuluvat jo tilauksen hintaan.

Nexter tekee tai markkinoi omalla tuotemerkillään mekaanisia ja sähköisiä monitoimi-iskusytytinmalleja, joissa on erikoisherkkä tai viiveinen iskutoiminto, sekä omia herätesytytinmallejaan.
Nexter on siirtänyt/luovuttanut/myynyt markkinoimansa Spacido- lentoradan pituuskorjaavan sytyttimen Junghans-Defencen tuotteeksi (Status "qualified" Nexter Arrowrech 2022-23 tuoteluettelon mukaan). Junghansin Ranskan toimipiste on erikoistunut herätesytyttimien elektronisten osien ja osakokonaisuuksien suunnitteluun ja valmistusteknologiaan. Voinee olettaa, että Junghans toimittaa ainakin osia Nexter:n nimissä myytäviin sytyttimiin. Ohessa linkit Junghans:n sivuille:

Juuri Nexterhän se on, joka juuri ilmoitti kolminkertaistaneensa ammusten tuotannon parjattuun 3000 kpl kuukaudessa.

Tuolla tuotantomäärällä yli 6 vuotta hierovat noita murkuloita kasaan ja "tavoitteena on lähettää ainakin osa Ukrainaan". Ukrainan ammuskäyttö on joku 6.000 kuulaa päivässä pitäen sisällään toki kaikki kaliiperit ja varmasti myös mlrs sekä krh.

Ajatusleikkinä Ukrainan ammuskäytöllä koko 220.000 kranaatin loti kestäisi reilun kuukauden, että ihan nyt vaan mietin kauanko Nato tuolla määrällä sotisi?

Tulee väistämättä mieleen ettei vaan 👇

Tykistöketjun viestissä #18,192 ja sen ympärillä on aiemmin ollut esillä arvio Euroopan 155 mm ampumatarviketuotantokyvystä ja yritysjakaumasta, lyhyen ajan valmistuskapasiteetin lisäämismahdollisuuksista sekä arvioidusta maksimituotantokyvystä pidemmällä aikajanalla (potentiel peak capacity). Ohessa kertauksena ko. viestin liitekuva:

155mm_production_Europa.gif
Kuvan mukaan Nexter tuottaisi (tai sillä on kyky tuottaa) ~50 000 ammusta/v (~4 200/kk) ja se aikoo nostaa tuotannon ~150 000 ammukseen/v (~12 500 kpl/kk). Samat luvut on syksyn 2023 uutisessa ennustettu myös Nammolle.

Tuossakin oli että eka toimitus on vuoden 2025 lopussa.

Noo, kyllä Ukrainalla on aikaa odotella vuoden verran ilman paukkujakin.
Eiköhän Nexter toimita vanhojen uutisten perusteella vähintään 3 000 ammusta (vai laukausta) / kk Ukrainaan aiempien tilauksien mukaan 2024 tammikuusta alkaen.
Uusi tilaus tuo jatkuvuutta ja mahdollistaa investoinnit tuotannon edelleen kasvattamiselle, eo. kuvan mukaan n. 3-kertaistamiselle.

Uutislainaus 50 ~40 vuoden takaa: "Between 1983 and 1986, a French company, Luchaire, sold 450,000 artillery shells to Iran despite a French embargo on such sales. That fact was confirmed in February, 1986." Ohessa linkki:
https://www.csmonitor.com/1987/1110/ogate.html

, joten kyllä ranskalaisilla on ollut ~100 000...150 000 ammuksen /v tuotantokyky jo 50 v ~40 v sitten. Tosin Luchaire:n taru loppui, mutta jatkui nykyisen Nexter:n ja sen edeltäjien myötä. Muistona Luchaire:sta ranskalaisten ammuksien tyyppimerkintänä on säilynyt LUxxx

EDIT: Uutislainauksen vuosiluku 50 korjattu 40 :ksi kymmenjärjestelmän mukaisesti, sorry, oli näemmä liian vaikea vähennyslasku.
 
Viimeksi muokattu:
Hattu, päästä :salut:

Pelkästään se, että Ukraina pysäytti ryssän, on historiaan jäävä temppu. Historiaa muuttava temppu on se, että he näyttivät sille puolelle voitavan myös iskeä ihan vapaasti. Uskomattomat jutut tulee yksittäisen ihmisen teoista. Totta tai ei, parempi kertoa eteenpäin kuinka tämä kaveri ryhmineen meni 600 km jalkapatikalla tuhoamaan 3x Tu-22


Edit. Maksilta vielä pari lisäkuvaa

 
Viimeksi muokattu:
Satelliittikuvat 10 päivän välein Avdiivkan eteläosasta. Tuolla suunnalla näyttäisi ryssällä riittävän kranaatteja.
Katso liite: 92161Katso liite: 92162
Tykistö, KRH, erilaiset fronet, PST ohjukset ja tarkka-ampujat tekee tuolla moninpaikoin sen ei-kenenkään maan todella leveäksi kaistaksi. Käytännössä ne kauempana olevat linnoitetut asemat ei liiku eikä tule liikkumaan mihinkään. Se on sitten semantiikkaa kenellä mikäkin läntti tuosta välitilasta on miehitettynä, ne miehet poistuu tai kuolee sieltä aina. Näennäisesti ryssä saa tuonne enemmän väkeä mutta samalla ne tappiot ovat täysin kestämättömällä tasolla.

Tämä sota ei ratkea selkeään voittoon muuten kuin saamalla raaka ilmaherruus. Se linnoitettu etulinja murtuu kun estetään huolto ja siihen tarvitaan riittävästi tulivoimaa taivaalle.
 
Päivän luvut:
417532885_727439089569172_3994973268522799131_n.jpg
 
Reippaastihan sieltä tultiin aluksi.
Aika nopeasti tuli kylläkin kaikille asiaa takalinjoille ( "puhelu" tms varmaan)... :love:

Mitähän tuollainen vajaa joukkueellinen surkeasti varustettuja ja kuumehorkkaisia juoppovatnikkeja oikein luulevat tuolla hortoilulla saavuttavansa..?

Kyllähän he aika paljon poistivat tulivoimaa Ukrainan arsenaalista. Samaan tapaan jatkoa, kiitos!
 
Back
Top