Ukrainan konflikti/sota

Kun on seurannut viimeisimpiä rintamatapahtumia esimerkiksi Avdiivkassa, tulee mieleen itärintama toisessa maailmansodassa. Saksalaiset sotamuistelut kertovat kuinka ryssät hyökkäsivät aalto aallon perään niin kauan, että puolustajan ammukset loppuivat. Näyttää siltä, että sama taktiikka on nyt otettu käyttöön. Paitsi ammukset, tulee puolustajille muitakin ongelmia jos miehistöä ei voida vaihtaa. Voisin kuvitella, että jatkuva tappaminen on aika väsyttävää varsinkin kun tietää, että kaadetun tilalle tulee kohta uusi.

Samaa koettiin Suomessakin Talvisodassa. Sotaveteraanit eivät paljoa puhuneet mutta isoisäni oli joskus maininnut isälleni pystykorvalla joudutun ampumaan niin paljon ja tiheästi, että kiväärin piippu käyristyi kuumuudesta.
 
@teknohippi'lle

Sitä ihmettelen kun vielä vähän aikaa sitten vakuuttelit, että Yhdysvallat heittää Muskit ja muut kotiryssät vankilaan, jos Starlinkkejä alkaisi näkymään ryssän joukoilla.

Nyt näitä Starlinkkejä on kuitenkin ollut ryssällä jo useamman viikon (kuukausia?), eikä vieläkään ole tehty asialle mitään. Mistä tämä johtuu, missä mennään tämän asian suhteen? Eikö jenkkihallitus pystykään tekemään asialle mitään, vai eikö heitä kiinnosta?

Edit. Linkki unohtui

Musk lentää vankilaan heti kun kieltäytyy tekemästä yhteistyötä pentagonin kanssa oli se viesti. Ne terminaalit on edelleen vientilainsäädännön alaisia. Joten jos musk myy suoraan millekkään armeijalle niin häkki kutsuu. Asia käsiteltiin jo aiemmin.

Edelleen Starlink tietää tarkalleen missä minkäkin identifikaation pääte on. Enkä usko siihenkään että Ukraina olisi noiden inventaarion tössinyt niin etteivät tiedä mikä pääte siellä etulinjassa on ja mikä ei. Näin ollen on erittäin varmaa että jenkkiviranomaiset tietää nuo päätteet ja tälle on jokin syy miksi ne on sinne järjestetty. Sitä voi sitten jokainen arvailla mikä se syy olisi. Ja se syy ei ole että musk toimitti, vaan ihan jokin muu.

Joten jos sinulle tarjotaan etulinjaan päheen oloinen kommunikaatioväline vähän epämääräisestä osoitteesta ohi intin oman organisaation niin otatko käyttöön? Vai epäiletkö ehkä sittenkin että tähän on koira haudattuna. Ilmeisesti @Kustavi tälläiseen tarjoukseen tarttuu :camo:
 
Sopii myös pohtia, onko ryssällä ongelmia Iskander-M ohjusten uustuotannon kanssa. Niiden käyttö ei ole ollut Ukrainan ilmoitusten mukaan kovin kiivasta, tosin ehkä Ukraina ei ole kertonut jokaista käyttöä julki. GUR:n Skibitskyn 6.11.2023 kertoman mukaan ryssällä piti olla tuolloin 290 kpl Iskander-M ja Iskander-K ohjuksia ja uustuotanto olisi ollut lokakuussa 2023 noin 30 kpl Iskander-M ja 12 kpl Iskander-K. Iskander-K on siivillä varustettu risteilyohjus, mutta Iskander-M on se perinteinen ja vaikeammin torjuttava ballistinen ohjus. JOS tuo 30 kpl per kuukausi pitäisi paikkansa ja olisivat kyenneet ylläpitämään sen näihin päiviin asti, niin miksi näitä ei ole käytetty useammin ja suurempia määriä?

Minua jäi vaivaamaan se että GUR:n Skibitsky ei kertonut 6.11.2023 antamassaan haastattelussa Iskander-M ja Iskander-K ohjusten määrää per tyyppi vaan ainoastaan niiden yhteismäärän 290 kpl. Hän kuitenkin kertoi kummallekin uustuotantomäärän.

Ukraine Battle Map niminen twitter-tili on julkaissut oman laskelmansa jäljellä olevien ohjusten määristä eri aikoina, joten lainasin siitä kokeilun vuoksi Iskander-M ja Iskander-K ohjusten määrät. Arvio on julkaistu 18.12.2023 eli noin 1,5 kuukautta Skibitskyn haastattelun jälkeen. Yleisesti ottaen Ukraine Battle Map arvion määrät eivät ole täysin samat kuin Skibitskyn kertomat, mutta minkäs teet. Näin saadaan ainakin yksi arvio Iskander-M ja Iskander-K ohjusten määrille, mikä on uusi tieto ja mikä ei ole laskettavissa Skibitskyn kertomien numeroiden perusteella.

Tässä vanha laskelmani, johon on lisätty muutama rivi (MUOKKAUS: aikaisemmassa kuvassa oli virhe, korjasin sen joten kuvan päiväys on 24.2.2024 eikä alkuperäinen 21.2.2024 - ei vaikuta itse asiaan juurikaan):

1708783594148.png

Ukrainan ilmoitusten perusteella ryssä ei olisi käyttänyt yhtään Iskander-K ohjusta 18.12.2023 jälkeen vaan kaikki olisivat olleet Iskander-M eli ballistisia ohjuksia.

Täten, kuten nähdään, uhkaavan kuuloinen "melkein 400 kpl Iskander-ohjuksia" muuttuukin muotoon "hieman reilut 200 kpl ballistisia ohjuksia". Nämä ovat juuri ne vaikeammin torjuttavat, kun taas Iskander-K on yhtä helppo torjua kuin Kalibr- tai Kh-101 risteilyohjukset. Kenties Iskander-K ohjuksia ei ole juurikaan käytetty tästä syystä: maalavetteja ei ole niin suurta määrää käytössä joten kun niitä käytetään, on parempi laukaista se vaikeammin torjuttava ohjus?

Jätin tähän näkösälle Iskander (K and M) rivin, joka kertoo Skibitskyn arvion. Näin voi vertailla Ukraine Battle Map numeroiden summan kanssa, koska nämä eivät tosiaan täsmää 100%. Total-rivien summat puolestaan ovat pelkästään Skibitskyn arvioon perustuvan laskelman numeroita.
 
Viimeksi muokattu:
Mielenkiintoinen tarkastelu ryssän tykistön uustuotannosta:

This is a quick and by no means exhaustive review of what Russia might be producing in terms of new artillery systems.

Focus so far has mostly been on shells, which I believe might be the wrong thing to look at if you're attempting to find potential artillery-related shortages.

There are 4 factories that produce (or have recently produced) new artillery units and related artillery-specific components:

- Uraltransmash: 2S19 Msta-S, 2S35 Koalitsiya, 2S40 Floks, 2S3 Akatsiya (modernization)
- Motovilikha Plants: 2S34 Khosta, 2S31 Vena
- Titan-Barrikady: mainly cannons (2A64 for 2S19; 2A44 for 2S7(M) Malka/Pion)
- Chelyabinsk Tractor Plant (ChTP): engines for 2S19, 2S3, 2S35

A failed 2014 export contract to Iraq (supposedly for 36 or 54 2A65 Msta-B systems) allegedly caused serious financial damage to Uraltransmash (UTM).

Motovilikha Plants declared bankruptcy in 2018.

Nevertheless, UTM remains the most important factory.

The only artillery system that appears to be in serial new production is the 2S19 (M1 and M2).

In 2014, UTM delivered 36 M1 and 24 M2 to the Ministry of Defense of Russia. In 2015, 18 and 36 respectively.

In 2016, it signed a contract for delivery of 42 M2 until 2019.

In 2019, UTM delivered 114 units of M1 and M2, but allegedly most of these were modernized existing units.

A few weeks ago, Shoigu visited UTM, and did not have particularly nice things to say, although it was reported that production had increased "6 times compared to 2022."

UTM has also delivered small amounts of 2S35 Koalitsiya-SV. I managed to find announcements for 2 in 2013, 10 in 2014, and 10 in 2020. Military Balance says the army has 8.

In Oct 2023, an announcement was made of the delivery of "a batch" of 2S40 Floks.

Reportedly, RU has been fielding 200 to 300 "new" howitzers per month since last year.

However, UA estimates from Oct 2023 are that RU is able to produce only 30 to 50 artillery barrels per year. Thus, most of these "new" howitzers are reactivated ones from storage.

This is consistent with what I've been able to find based on delivery announcements.

Most work appears to be repairs and modernization of existing systems. In particular, I found multiple announcements for deliveries of modernized 2S3M.

A large fire erupted in ChTP in November 2023.

There is no assessment I could find of the damage to the facilities, but some production of engines for 2S19, 2S3, and 2S35 might have been disrupted.

I apologize for any inaccuracies or omissions. I am not a specialist in this topic, just a mere observer.

Any corrections, additions, or suggestions are more than welcome.

Sources:



-

Sikäli kun tässä tarkastelussa on totuuspohjaa, niin näyttää hyvin samalta kuin monen muunkin sotakoneen osalta: eletään varastojen varassa, uustuotannon muodostaessa hyvin pienen osan "tuotantokapasiteetista". Vanhan kaluston peruskorjaus tai modernisointi tai jopa suoraan varastotukikohdista toimittaminen minimaalisen huollon kautta muodostaa valtaosan. Kun tämä resurssi loppuu, homma menee hyvin vaikeaksi.

Toki on sopivaa olettaa että jossain vaiheessa ennen "punarajaa" ryssä aloittaisi neuvottelut tykistökaluston ostamisesta, loogisimmat vaihtoehdot ovat tietysti ne samat perinteiset eli Pohjois-Korea, Iran ja Syyria.
 
Viimeksi muokattu:
Kuten ollut puhetta, hurjat tappiot ryssän ilmavoimilla, JOS Ukrainan väittämä pitää paikkansa. Väitetysti tänäänkin oli lähellä mennä toinen Su-35S, mutta ohjus ei osunut tai se kone ehti väistämään.

Chipping away at the Russian terror machine..

Yet another Russian Su-34 aircraft was downed this morning at 7:30am.

We thank our allies for all the support!


Katso liite: 93326


-

Tämä kuva pistää miettimään: Su-35S on pääasiassa ilmaherruushävittäjä ja Su-34 / Su-34M on pääasiassa pommikone / ohjuslavetti. Toki molemmat kykenevät kantamaan suuren määrän erilaisia asejärjestelmiä ja väitetysti Ukrainassa olisi käytetty myös Su-35S hävittäjiä liitopommien pudottamiseen.

Ehkä näin, mutta tuntuisi loogisemmalta että Su-34 / Su-34M koneet olisivat niitä pommijuhtia ja Su-35S kone olisi suojaamassa niitä eli varustettu ilmatorjuntaohjuksilla ja HARM-kaltaisilla tutkaan hakeutuvilla. Toki on käytettävissä olevista koneista riippuvaista, voidaanko asettaa näille eri työtehtävät pommituslentojen ajalle vai onko kaikki kynnelle kykenevät parasta / pakko varustaa liitopommeilla jos halutaan maksimaalinen vaikutus kohteessa.

En ole pitänyt kirjaa, millä suunnilla nämä pudotukset ovat tapahtuneet eli onko valtaosa Avdiivkan seudulta vai laajemmin koko rintamalta, eri sektoreilta. Kertoo joka tapauksessa siitä että ryssä on käyttänyt ilmavoimiaan uhkarohkeammin ja kärsinyt siitä TAI vaihtoehtoisesti Ukraina on tuonut kyvykkäämpää ilmatorjuntakalustoa lähemmäs etulinjaa ja onnistunut yllättämään nämä pommijuhdat.

Ryssä on käyttänyt suuret määrät ohjautuvia liitopommeja vuoden 2023 keväästä alkaen, joten sinänsä tämä toimintatapa ei ole muuttunut. Liitopommi pakottaa lentämään muutaman kymmenen kilometrin etäisyydelle kohteesta. Toki yksi muutos voisi olla käytön määrä eli jos lennetään enemmän ja pudotetaan suurempi määrä pommeja, silloin vastapuolella on enemmän tilaisuuksia ampua koneita alas. Silti seitsemän hävittäjää viiden päivän aikana on hyvin suuri menetys.

Minkälaiseen tarkkuuteen noilla ryssän liitopommi järjestelmillä päästään?
Asia kiinnostaa siltä kantilta että kyetäänkö noilla tuhoamaan kantalinnoitettuja asemia, tst-hekojen tai maataistelukoneiden on tultava huomattavasti lähemmäs ja jos kohde on todella vahvasti suojattu niin ohjuksissa ja raketeissa ei varmaan riitä teho jos on luokkaa 1m teräsbetonia vastassa.
 
Minkälaiseen tarkkuuteen noilla ryssän liitopommi järjestelmillä päästään?
Asia kiinnostaa siltä kantilta että kyetäänkö noilla tuhoamaan kantalinnoitettuja asemia, tst-hekojen tai maataistelukoneiden on tultava huomattavasti lähemmäs ja jos kohde on todella vahvasti suojattu niin ohjuksissa ja raketeissa ei varmaan riitä teho jos on luokkaa 1m teräsbetonia vastassa.

En ole perehtynyt asiaan tarkemmin mutta videoista voisi kenties arvailla mikä oli kohteena ja miten lähelle osuttiin, jos siis on ottanut näiden käytöstä videoita talteen. Muistan muutaman viikon takaa yhden videon jolla taisi olla 5 kpl ryssän liitopommin osumaa samalle seudulle. Vaikea toki arvioida mikä oli kohteena ja oliko sama kohde joka pommilla, mutta en siinä osuttu yhden metrin sisälle mistään selvästä kohteesta.

Minulle on tullut vaikutelma näiden käytöstä että ennenkaikkea haetaan sitä liito-ominaisuutta eli lisää etäisyyttä hävittäjän ja kohteen välille, verrattuna perinteisen rautapommin pudottamiseen. Ohjautuvuus on sitten se toissijainen ominaisuus eli kunhan lentää "sinnepäin". Epätarkkuutta kompensoidaan määrällä, tuoreimman tiedon mukaan olisivat testanneet (ilmeisesti onnistuneesti) 6 kpl pudottamista yhdestä Su-34 hävittäjästä.

Mutta tämä on vain minun tuumailua oman muisteluni perusteella, en ole tutkinut asiaa tarkemmin. Materiaalia on varmasti löydettävissä, onhan näitä käytetty keväästä 2023 alkaen eli muutaman kuukauden kuluttua tulee yksi vuosi täyteen.
 
Tällainen väite että ryssä siirtäisi osan joukoista pois Avdiivkan alueelta, kenties jotta pystyisi hyökkäämään vahvemmin jollain toisella sektorilla:

Deputy Commander of the 3rd Separate Assault brigade Maksym Zhorin reports that Russian forces are being transferred away from Avdiivka to other parts of the front. He expects difficult months ahead, especially in the south and the Kharkiv direction.

1708534446644.png

 
Musk lentää vankilaan heti kun kieltäytyy tekemästä yhteistyötä pentagonin kanssa oli se viesti. Ne terminaalit on edelleen vientilainsäädännön alaisia. Joten jos musk myy suoraan millekkään armeijalle niin häkki kutsuu. Asia käsiteltiin jo aiemmin.

Edelleen Starlink tietää tarkalleen missä minkäkin identifikaation pääte on. Enkä usko siihenkään että Ukraina olisi noiden inventaarion tössinyt niin etteivät tiedä mikä pääte siellä etulinjassa on ja mikä ei. Näin ollen on erittäin varmaa että jenkkiviranomaiset tietää nuo päätteet ja tälle on jokin syy miksi ne on sinne järjestetty. Sitä voi sitten jokainen arvailla mikä se syy olisi. Ja se syy ei ole että musk toimitti, vaan ihan jokin muu.

Joten jos sinulle tarjotaan etulinjaan päheen oloinen kommunikaatioväline vähän epämääräisestä osoitteesta ohi intin oman organisaation niin otatko käyttöön? Vai epäiletkö ehkä sittenkin että tähän on koira haudattuna. Ilmeisesti @Kustavi tälläiseen tarjoukseen tarttuu :camo:
Kiitos vastauksesta.

Ja kiitos tarjouksesta, mutta jätän Starlinkit niistä paremmin tietäville.

Mielenkiinnolla odottelen sitä syytä miksi ryssältä näitä vehkeitä löytyy ja annetaan niitä käyttää.

-

Täällä joku kommentoikin hyvin että voivat olla myös "toimimattomia" ainoastaan provosoidakseen vastapuolta, voi hyvin olla myös näin. Ei niistä tiedä, että ovatko toimivatko ne vai ei.
 
Tatarigami_UA viesti jossa listattu viimeaikaisia "eskalaatiotoimenpiteitä":

Let's summarize recent escalatory events in Europe:

1708535455548.png

- North Korea and Iran supplied ballistic missiles to Russia, to use against a country in Europe;
- Russia aided sanctioned regimes with resources and, potentially, technologies;
- Russian agents conducted assassinations in the European Union;
- Despite warnings from the West, Putin eliminated opposition leadership;
- Unwitting(?) accomplices of Russia in the US impede foreign aid to Ukraine, Taiwan, and Israel.


1708535442769.png

While Baltic states and other relatively small, population-wise countries like Denmark, Sweden, Finland, Netherlands, and the Czech Republic punch above their weight, larger states still tiptoe with Russia, believing their lack of agency will prevent perpetrators from continuous escalation, subjugating neighbors, and reshaping the security landscape of Europe.

The comforting belief that the war will be contained, and Russia will be satisfied with a few obliterated oblasts, is naive. This sentiment arises from weak leadership, developed in an environment of abundance. These leaders have mainly grappled with internal disputes over property taxes or cucumber logistics and seem to be entirely unprepared to face adversaries rooted in the Soviet intelligence services, where human life has no value.

Your red lines, warnings, blankets, farts, and prayers aren't taken seriously.


 
Back
Top