Ukrainan konflikti/sota

Jos en muista väärin, tämä virallisesti Ram X -niminen drone on juuri se "Ukrainan kopio Lancetista" tai UkroLancet kuten osa twitter-kirjoittajista kutsuu tätä.

Ryssän Lancetissakin on (ainakin väitetysti ja teoriassa) mahdollista vaihtaa taistelukärki ja olikohan jopa hakupää eli modulaarisuutta olisi erilaisia kohteita varten.

Ukrainan dronen ulottuma on pidempi kuin Lancetin, mutta toisaalta on väitetty että Lancettia olisi kehitetty sodan aikana ja ainakin jonkin version ulottuma olisi nykyään pidempi kuin aikaisemmin on uutisoitu. Vaikea sanoa, ehkä. Kenties dronen mittoja kasvatettiin ja se toi pidemmän kantomatkan? Ehkä Ukraina oppi siitä ja teki omasta dronestaan heti kättelyssä "riittävän suuren"?
Koko voi vaikuttaa. Mahtuu enemmän polttoainetta/virtaa, mahdollistaa isommat antennit ja ehkä jotain muuta ratkaisevaa elektroniikkaa.
 
Verkkouutisissa Iranin ohjusiskua käsittelevästä jutusta kiinnostava detalji:

Venäjä on käyttänyt hyvin samantyyppisiä ilmaiskuja Ukrainassa. Sen lisäksi että Venäjä on käyttänyt samoja, iranilaisia Shaheed-itsemurhalennokkeja, sillä on samanlainen iskutapa, jossa käytetään sekä droneja että ohjuksia. Ukrainan torjuntaprosentti on ISW:n mukaan noin 46, eli lähes puolet Venäjän lähettämistä tuhovälineistä on pysähtynyt Ukrainan ilmatorjuntaan.​

Puolet ryssän ilmaiskuista on päässyt läpi ISW:n mukaan. Ukrainan ilmoitusten perusteella oli käsitys, että torjuntaprosentti olisi suurempi :unsure:

Ukraina alkoi julkaisemaan omia ilmoituksiaan vasta 10.8.2022 eli noin viisi ja puoli kuukautta hyökkäyksen alkamisen jälkeen.

Helppo uskoa että torjuntaprosentti oli selvästi huonompi sodan ensimmäisenä vuotena, mutta on parantunut siitä merkittävästi. Länsimaat ovat toimittaneet uutta ja vanhaa ilmatorjuntakalustoa ja niiden lisäksi Ukraina on oppinut paremmaksi erilaisten torjuntamenetelmien osalta (liikkuvat torjuntapartiot, EW-kyvyt yms.).

Lisäksi pitää muistaa että Ukraina on kertonut ryssän käyttäneen hyvin suuren määrän S-300 / S-400 ohjuksia tämän sodan aikana, puhutaan useista tuhansista. Osa varmasti ilmatorjuntaan mutta merkittävä määrä varmasti maasta-maahan. Ukraina on raportoinut näiden ohjusten käyttöä toisinaan, mutta ei voida olla varmoja, mikä määrä jää kertomatta. Nämä tulivat osaksi raportointia vasta vuoden 2024 aikana.

Jos katsotaan Ukrainan raportoimia numeroita, niin voidaan laskea niistä muutama torjuntaprosentti (toki nämä eivät ole virallinen totuus, koska raportit eivät välttämättä sisällä kaikkia laukaisuja ja torjuntoja - numerot koko raportoinnin aikaväliltä eli 10.8.2022 - 15.4.2024):

Shahed-136/131 / Geran-2:

4 257 / 5 025 = 0,847164 eli 84,7%

Kalibr:

170 / 309 = 0,550162 eli 55%

Kh-101/Kh-555:

824 / 1194 = 0,6901173 eli 69%

Kh-47M2 Kinzhal:

26 / 78 = 0,3333333 eli 33,3%

Ballististen ohjusten eli Kh-22/32, Iskander-M ja S-300/S-400 torjunnat ovat hyvin harvinaisia ja Kh-22/32 osalta Ukraina ei ole väittänyt torjuneensa yhtäkään. Niitä on käytetty, raporttien mukaan, seurannan aikavälillä ainakin 138 kpl, tosin mahdollisesti enemmän.

Jos otetaan karkeasti koko raportoinnin aikaväliltä väitettyjen ohjustorjuntojen määrä ja jaetaan se kaikilla ohjuslaukaisujen määrällä, saadaan yleiseksi torjuntaprosentiksi:

1 473 / 2 526 = 0,5831354 eli 58,3%

ISW:n numero on hieman erilainen mutta kenties heidän seurantansa on hieman tarkempi kuin pelkästään Ukrainan ilmoituksista laskettu. Olen havainnut että tietyt sotaa tiiviisti seuraavat twitter- ja telegram-tilit raportoivat hieman erilaisia lukuja Ukrainan "virallisiin ilmoituksiin" verrattuna. Eivät merkittävästi erilaisia, mutta pieniä eroja silloin tällöin. Oletan että ne sisältävät osan ohjuslaukaisuista ja/tai torjunnoista jotka eivät syystä tai toisesta päädy "virallisiin julkaisuihin".

TOISAALTA minun laskemani yleinen prosenttiluku sisälsi pelkästään ohjukset eikä Shahed-136/131 / Geran-2 droneja. JOS otetaan ne mukaan, kuten ISW oletetusti tekee, saadaan yleinen torjuntaprosentti:

5 730 / 7 551 = 0,758839 eli 75,9%

-

Miksi ISW:n numero on niin paljon pienempi?

Selittävä tekijä lienee että on paljon ohjuksia jotka eivät päädy Ukrainan "virallisiin ilmoituksiin". Lainasin tällaisen kommentin 23.2.2024 (lainasin tässä linkitettyjen artikkelien tekstin vanhassa viestissäni, joka löytyy linkin takaa: LINKKI)

Yuri Ignat kertonut taas numeroita, mikä on aina mukava kuulla:

Ukraine's Air Force spokesman said Russia has launched over 8,000 missiles & 4,637 Shahed UAVs at Ukraine.

He said the "lion's share" of missiles are anti-aircraft missiles launched by S-300 in surface-to-surface mode.


https://unn.ua/ru/news/rf-s-nachala...kraine-bolee-8000-raket-i-4637-shakhedi-ignat

-

Ihnat said Ukraine has downed:

- 3,605 of 4,637 Shaheds
- 406 of 843 Kalibr SLCMs
- 1,176 of 1,513 Kh-101/55/555 ALCMs
- 25 of 78 Kinzhal ALBMs
- "not many" of the ~1,000 Iskander SRBMs
- "some" of the ~150 Iskander GLCMs

Ihnat said that during 2022-2023 heating season, Russia used 1,100+ cruise missiles, focused on Ukraine's electric grid.

Currently, he said, Russia is attacking power infrastructure but also port infrastructure, oil & gas sector, and defense enterprises.


https://focus.ua/voennye-novosti/62...-po-ukraine-bolee-8-tysyach-raket-ignat-video

-

Tämä puolestaan 21.12.2023:

Ukraine’s Air Force spokesman said Russia has launched 7,400 missiles and 3,700 Shaheds. He said 900 were Iskander SRBMs, while a 1/3 were S-300/400 anti-aircraft missiles used in ground-attack mode. He said UKR downed ~1,600 missiles and 2,900 Shaheds.

https://zn.ua/amp/war/v-vozdushnykh...tila-rf-po-ukraine-s-nachala-vtorzhenija.html

-

ELI Yuri Ignatin kertoman mukaan noin 1/3 kaikista ohjuslaukaisuista olisi S-300/S-400 ohjuksia, mutta nämä päätyvät harvoin Ukrainan "virallisille raporteille". Koska S-300 / S-400 ohjuksia käytetään useimmiten etulinjan takana sijaitsevia kohteita vastaan (tai Kharkovan kaupunkia), niiden torjunta on hyvin harvinaista koska seudulla ei ole torjuntaan kykenevää kalustoa (ja vaikka olisikin, Ukrainan pinta-ala on laaja eikä kalustoa riitä joka paikkaan).

Lisäksi tässä lainatut numerot ovat pian kaksi kuukautta vanhoja.

Täten helppo uskoa että todellinen torjuntaprosentti olisi alle 50%.

Sitä voidaan haarukoida Ignatin kertomista numeroista: 8 000 + 4 637 = 12 637

Kerrottujen torjuntojen määrä: 3 605 + 406 + 1 176 + 25 = 5 212

Yleinen torjuntaprosentti tämän perusteella: 5 212 / 12 637 = 0,41243966 eli 41,2%
 
Viimeksi muokattu:
Se on myös täysin mahdollista, joskin en itse vielä usko, että valjastaisivat tuollaiseen yliopiston huippu(?)tutkijan, vaan sellaiseen operaatioon voisivat käyttää virkamiehiä, kuten diplomaatteja. Ehkä tämä on jotain sellaista, kuin venäjän keskuspankin lausumat: saivat ainakin aikaisemmin sanoa melko suoraankin ikäviä uutisia valtion johdon siihen puuttumatta, mutta johdon tekemisiin sanomisilla ei ole mitään vaikutusta, ellei johto itse halua. Ehkä Kiinassa halutaan vielä kuulla erilaisia ja puolueettomia tutkijoiden näkemyksiä asioista, kunhan sanotut asiat eivät millään tavalla haasta Xin hallintoa ja kommunistista puoluetta.
Kiina on ihan lähiaikoina kiristänyt kontrollia yliopistoista ja liike-elämästä nimenomaan siksi, että länsimaista hapatusta ei haluta opetettavan. Kiinassahan on lakisääteinen velvollisuus perustaa yrityksiin (tai mihin tahansa järjestöön) puolueen alajaosto jos jäseniä/työntekijöitä on enemmän kuin kolme (se miten tarkkaan tätä valvotaan on vähän vaihdellut, artikkelin mukaan nyt viime vuosina tuota on kiristetty). Myöskin Kiinan kansanarmeija ei nimestään huolimatta vanno sotilasvaloja valtiolle, vaan nimenomaan puolueelle. Eli Kiinassa kommunistinen puolue on sen verran vahvasti läsnä kaikessa elämässä, että jos tuota lausuntoa ei olisi haluttu länsimaiden lukevan niin joko sitä ei olisi luettu tai kaveri löytäisi uuden tutkimushomman Tiibetin vuoristosta. Se oikea kysymys on, miksi se haluttiin meidän lukevan. Pitää muistaa, että Kiinalaiset osaa myös mis- ja disinformaation jalon taidon.

Muistaakseni Ukraina on käyttänyt minikokoisia itsenäisiä mekanisoituja taisteluosastoja, jotka ovat käytännössä olleet mekanisoidun komppanian ympärille taistelupanssarivaunuilla, jne... + epäsuoralla vahvennettuja komppaniaosastoja. Onko täällä kukaan palstalainen nähnyt missään kuvia niiden organisaatiorakenteista, jne...?
Ei varsinaisia kuvia, mutta tuossa on jotain osviittaa. Kirjoituksen perusteella kyseessä on tehtäväorganisaatio, mistä olisi yleensä hankala tehdä tuon tarkempia organisaatiorakenteita kun kokoonpano arvotaan tilanteen mukaan. Varsinaisestihan kyseessä ei ole mikään uusi keksintö, erilaiset "combat command", "kampfgruppe" tai suomalaiset "osasto nönnönnöö" ja "erillinen osasto X" systeemit on olleet käytössä jo pidempään.
 
Viimeksi muokattu:
Voiko tuota uutista lukea myös niin että USA ei halua tulea Ukrainaa niin vahvasti että ryssä iskisi kyseiseen putkeen ihan vain vittuillakseen. Onko sotarikollisella bunkkerirotalla ote Bidenin(kin) palleista?

Lainaus artikkelista:
Valkoinen talo pelkää Venäjän kostavan tekemällä iskuja energiainfrastruktuuriin, joista länsi on riippuvainen. FT:n mukaan yksi tällainen kohde voisi olla Kazakstanista Venäjän kautta kulkeva CPC-öljyputki, jota muun muassa ExxonMobil ja Chevron käyttävät.
 

Pian Ukraina on omavarainen myös pitkän kantaman ohjuksista.

Tänä vuonna Neptune-ohjuksen kantama tulee olemaan 1000 kilometriä ja tuotantokapasiteetti kasvatetaan 10-kertaiseksi

Oleellinen kysymys on, että paljonko tuotanto oli vuonna 2023. Jos ohjuksia tuotettiin 1-10 niin edes 10 kertaistamalla tuotannon ei vielä omavaraisuutta saavuteta.


Pitkän kantaman "Long Neptune" konsepti julkaistiin puoli vuotta sitten. Kantamaa saadaan kasvatettua tiettyyn rajaan melko yksinkertaisesti pidentämällä toimivaa ohjusta, jolloin polttoaineen määrä kasvaa. Näin on tehty useasti, mm. Boeng on kasvattanut ohjusten kokoa ja saanut lisää kantamaa. Tietenkin ohjuksen lento-ominaisuudet ja siipien noste rajoittavat paljonko massaa voidaan kasvattaa.


 
Viimeksi muokattu:
Voiko tuota uutista lukea myös niin että USA ei halua tulea Ukrainaa niin vahvasti että ryssä iskisi kyseiseen putkeen ihan vain vittuillakseen. Onko sotarikollisella bunkkerirotalla ote Bidenin(kin) palleista?

Lainaus artikkelista:
Valkoinen talo pelkää Venäjän kostavan tekemällä iskuja energiainfrastruktuuriin, joista länsi on riippuvainen. FT:n mukaan yksi tällainen kohde voisi olla Kazakstanista Venäjän kautta kulkeva CPC-öljyputki, jota muun muassa ExxonMobil ja Chevron käyttävät.
Taitaa olla ihan vaan Exxonin ja Chevronin näpeissä yksi jos toinen Ameriikassa.
 
Oleellinen kysymys on, että paljonko tuotanto oli vuonna 2023. Jos ohjuksia tuotettiin 1-10 niin edes 10 kertaistamalla tuotannon ei vielä omavaraisuutta saavuteta.


Pitkän kantaman "Long Neptune" konsepti julkaistiin puoli vuotta sitten. Kantamaa saadaan kasvatettua tiettyyn rajaan melko yksinkertaisesti pidentämällä toimivaa ohjusta, jolloin polttoaineen määrä kasvaa. Näin on tehty useasti, mm. Boeng on kasvattanut ohjusten koko ja saanut lisää kantamaa. Tietenkin ohjuksen lento-ominaisuudet ja siipien noste rajoittavat paljonko massaa voidaan kasvattaa.


Joo olet oikeassa, vetelin mutkia suoriksi, mutta silti Ukrainan sotateollisuuden ylösajossa on kova pöhinä päällä.
 

agreement with the industrialist Antonov to locally manufacture a consumer drone based on the Aarok design. This male drone is due to take off in 🇺🇦 this year.
Tästä dronesta tulee vähän sellaiset Valmet L-90 Redigo ilman ohjaamoa -vibat. Tosin tämä on selvästi Redigoa isompi aparaatti: rungon pituus on alle kaksinkertainen mutta siipien kärkiväli on yli kaksinkertainen, ja motissakin lienee tehoa moninkertaisesti, mikä näkyy vastaavasti myös suuremmassa lentoonlähtöpainossa.

Isot dronet ovat kalliita, joten niitä pitää käyttää säästeliäästi. Toisaalta korkealta näkee kauas ja lentoajat voivat olla pitkiä, jopa 24 tuntia. Joku tällainen voisi soveltua merialueiden valvontaan ja ehkä joihinkin signaalitiedustelun tehtäviin mutta rintaman päällä näillä ei kauaa pörrätä.
 
Juuri niinkuin sanoit, tämä on viestintää suoraan Xi:n hallinnolta. En voi olla ajattelematta että tämä on suunnattu länsiyleisölle vastapainoksi viimepäivinä uutisoituihin tietoihin että Kiina tukee venäjän aseteollisuutta reilulla kädellä.

Suoraan Sun Tsuusta: hämätään länkkäreitä jollain mitä he haluavatkin kuulla. Ja täten luodun omahyväisyyden hetkellä, jolloin lännessä tyytyväisenä tuijotellaan vaan omiin muniin, sama pikku paskiainen tekee jotain muuta. Ja länkkäri tilaa kotisohvaltaan lisää halpaa romua Kiinasta.

IMG_3582.gif
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top