Ukrainan konflikti/sota

Colby vahvistaa että eilen uutisoitu kuuden (6) miljardin tilaus jenkkilästä on viimeinen osa vuoden 2023 USAI -pakettia (Ukraine Security Assistance Initiative). Eli 2024 paketista on jyvitetty vasta tuo Bidenin PDA eli yksi miljardi (23.6 miljardia yhteensä) joka toivottavasti saavuttaa Ukrainan hyvin pian. EDIT tämä 6 miljardia on kuitenkin 2024 paketista, viesti myöhempänä..
 
Viimeksi muokattu:
MT-LB:istä on jo reilusti yli puolet käytetty varastoista:

Twiittiketju:

Kannattaa tosiaan pitää tätä Jompyä silmällä lähipäivät, koska hän sanoi julkaisevansa tuoreista varastotukikohtien kuvista dataa ajoneuvotyyppikohtaisesti (ei antanut tarkkaa aikaa mutta alkanut viikonloppu on todennäköisin ajankohta, jos hänellä on riittävästi aikaa).

Tarkastelin hänen antamaansa taulukkoa hieman eri kulmasta:

1714244374056.png

Tässä on tehty hyvin karkea tarkastelu eli on otettu hänen kertomansa numerot mutta niiden lisäksi on laskettu "pre-war" ja tuoreimpien kuvien ottamisen aikaväli. Sitten on laskettu, millainen keskiarvoinen kyseisen varaston tyhjenemistahti saadaan, kun jaetaan Reduction määrä kyseisellä päivien määrällä. Laskin siihen viereen kuukauden keskiarvon karkeasti eli yhden päivän reduction kerrottuna 30.

Laskin tämän jälkeen, kuinka monta päivää satelliittikuvien ja nykyhetken välillä on ja kerroin tällä numerolla keskiarvoisen ko. varaston tyhjenemistahdin. HUOM: Jompyn taulukossa oli muutama satelliittikuva jonka päivämäärä on epäselvä ja hän merkitsi ne joko 2022/2023 tai 2023 - jotta laskelma olisi mahdollisimman konservatiivinen, merkitsin näiden päivämääräksi 30.12.2023 jotta ko. tukikohdan tyhjenemiseen olisi mennyt pisin mahdollinen aika.

Kuten sanottua, tämä on hyvin karkea tarkastelu ja johtaa siihen että nopeasti tyhjentyneet varastot menevät rajusti pakkasen puolelle ja muutamat tukikohdat, joiden vaunumäärä on kasvanut tarkastelun aikana, menevät puolestaan reilusti positiivisiin numeroihin.

MUTTA jos oletetaan että suurempi kokonaisuus ratkaisee eli tarve olisi saada MT-Lb vaunuja Ukrainaan kohtuullisen vakiotahtiin eli jos yksi varastotukikohta tyhjenee, se tarve pitäisi täyttää toisen tukikohdan vaunuilla, niin silloin suuretkaan negatiiviset ja positiiviset numerot eivät haittaa, koska ne kertovat ennen kaikkea kokonaistarpeen muutoksesta.

Kuten nähdään, näin karkealla tarkastelulla tullaan siihen tulokseen että kokonaisuus on 295 kpl pakkasen puolella - eli varastotukikohtien pitäisi olla tyhjät MT-Lb vaunuista.

Onko tilanne todella näin huono? Ei välttämättä, koska MT-Lb vaunuja on voitu korvata muilla ajoneuvoilla Ukrainassa. Toisaalta helppo uskoa että varastotukikohdissa tuskin on suuria määriä vaunuja jäljellä ja kuten Jompy kirjoittaa, osa tämän taulukon vaunuista on selvästi rikkinäisiä ja osa kenties tykistön tulenjohtovaunuja, eli koko määrää tuskin edes yritettäisiin aktivoida ja kuljettaa Ukrainaan.

HUOM: se että varastotukikohdat olisivat tyhjiä tai lähestyisivät sitä pistettä EI tarkoita sitä että näitä vaunuja ei olisi Ukrainassa. Se tarkoittaa ainoastaan sitä että kyseinen resurssi on loppu eli uusia ei ole aktivoitavissa. Ne mitkä ovat aktiivijoukkojen käytössä sekä vaurioituneet ja korjattavana olevat vaunut ovat toinen resurssi, joka kuluu ja loppuu myöhemmin (joskus tulevaisuudessa, jos tappioiden kertyminen jatkuu).
 
Viimeksi muokattu:
Mielestäni aseistusta ja tukea on nyt annettu ja tulossa sen verran reilusti että on Ukrainan vuoro osoittaa että tuolla tuella tekevät kaiken mihin sillä pystyy. Jos sodan lopputulos on kiinni mobilisoidusta miesmäärästä, jää siten Ukrainan vastuulle miten tässä käy.

Jos Ukraina "häviää" sodan sen takia että mobilisoitujen sotilaiden määrä ei riitä niin sitten häviää ja syyllinen häviöön löytyy peilistä. Toki tämä ei poista sitä totuutta että koko sodan alkamiseen ja jatkumiseen syyllinen istuu moskovassa bunkkerissa vänkkäämässä ja siten on ainoa jota kokonaisuudessa voi syyttää.

Nyt on Ukrainan vuoro osoittaa todellinen tahtonsa. Minusta sen pitää riittää että osoittaa tekevänsä parhaansa, muu on sitten kiinni vastustajasta ja tuen määrästä tulevaisuudessa.
Näitä riittää yhden arvion mukaan vain pitämään puolia vuodeksi.
 
Varoitus on nyt siis julkisesti annettu.


Ja mitä tulee noihin ryssien vahvasti ennakoituihin tuotannon kasvattamisiin, mitä muutamassa edellisessä viestissä mainittiin niin se olisi jo tähän mennessä tarvinnut niitä aseita enemmän, mutta ei ole saanut aikaiseksi reilussa kahdessa vuodessa vaikka oli ainoa joka tuli sotaan valmistautuneena. Miksi se saisi jatkossa niitä paremmin tehtyä? Ei siitä ole sitä evidenssiä, mutta silti kirjoitatte että todennäköisesti näin tapahtuu, mistä se todennäköisesti saa juurensa?

Kokonaan toinen asia mitä sillä saa aikaiseksi. Esimerkiksi ryssä tuottaa uuden T-90 panssarivaunun tai telatykin, siihen kuluu varmasti noin 2-3 miljoonan euron edestä erilaisia tarvikkeita ja työtä. Se siirtyy Ukrainaan ja tulee tuhottua viikossa.

Ukraina tai vaikkapa Liettua tekee droonin joka maksaa 2000 euroa ja sillä tuhotaan tuo yllä mainittu ryssien vaunu sekä kolme mobikkia kaupan päälle.

Kummassa tapauksessa rahat käytettiin tehokkaammin ja toistakaa se tuhat kertaa? Kyse ei ole vain tuotantotehokkuudesta vaan myös käytön tehokkuudesta. Ryssien halpatuotanto takaa sen että niitä pitäisikin tuottaa aivan helvetin paljon enemmän, mutta ei se olekaan enää halpaa sitten.

Ja esimerkiksi nuo telatykit, Ukraina on nostanut Bohdanan tuotannon sodan aikana jostain esisarja-prototyyppi tasolta siihen että tulee kymmenen kuukaudessa eli noin 120 vuodessa.

Ryssillä taisi olla ennen sotaa jotain 50 uutta telatykkiä per vuosi mitä saivat aikaiseksi, eikä nyt kahden vuoden jälkeen näytä että siitä olisi kovin paljoa enempää tuotanto noussut, ainakaan ihan uusia ei ole tuhottu sitten ensimmäisen sotavuoden, joten mihin ne niitä hilloaa? Meinaatteko, että on järkevää tehdä Koalitsija-SV:ä jonnekin varastoon, mutta samaan aikaan hakea ja kunnostaa Siperiasta D-30:iä etulinjaan ihmettelemään kun ei kantama riitä?
Kiinalaiset ei tasantarkkaan myy mitään ryssälle velaksi. Joten mikäs pankeissa nyt sitten yhtäkkiä alkoikin kiinnostaa.. Syy löytynee ryssän hyvinvointirahastoista joiden likvidit osuudet poltettiin loppuun vuodenvaihteessa. Tämän jälkeen ryssä siirtyi likvidoimaan keskuspankin varantoja. Koska ryssä on tähänkin asti osannut ennakoida ja hoitaa asiat kuntoon ennenkuin tulee seinä vastaan niin tässäkin asiassa on varmasti otettu plan-B käyttöön. Rahaa ryssä ei saa mistään, mutta hyvinvointirahastojen sijoituksia voi myydä. Veikkaan että Kiinalaiset investointipankit tekee juuri tätä, eli ne ostavat kiinteitä sijoituksia ja maksavat yaneissa. Näillä rahoilla voi sitten taas ostaa teknologiaa Kiinasta.

USA:n talouspakotteet iskee tälläisiin investointipankkeihin erittäin kovaa, eli ne putoaa heti ulos valuuttamarkkinoilta. Ainoa vaihtoehto on että paikallinen keskuspankki pelastaa mutta samalla tuo on sitten hyvin vaarallinen esimerkki. Mikä tahansa pankki voidaan pumpata tyhjäksi, hoidetaan vähän ryssän bisneksiä, päädytään pakotelistalle ja Kiinan keskuspankki pelastaa. Varmaa rahaa ja rahaa Kiinalaiset bisnesmiehet osaa veivata ulos.

Edes Kiina ei ole niin typerä että rahoittaisi kaatuvan diktatuurin sotaa lainalla, kyllä sieltä pitää tulla ihan kovaa pantattavaa pöytään. Ilmeisesti tälläistä on kaivettu esille ja tätä ei USA:ssa katsota hyvällä. Eiköhän tässä pedata juurikin kovaa seinää lilliputtelin sotakassan kuivumiselle. Sen jälkeen voidaan ihmetellä ryssän intoa sotimiseen kun sen saa tehdä ihan ruokapalkalla jos logistiikka suo.
 
Näitä riittää yhden arvion mukaan vain pitämään puolia vuodeksi.
Itse en usko tähän, tuo tuki, erityisesti jos niitä tilataan vasta USA:n puolustussekotrilta, tulee olemaan pitkäjänteinen. Jos nyt pistettiin 6 miljardia tilaukseen, niin sen toimittamiseen menee luultavasti yli vuosi tai enemmän.

Sitten sekin, että Syrskyi itse arvioi että murkula suhde tulee olemaan 6:1 ryssän eduksi vielä kuukausia vaikka tuleekin tuo Tsekkien keräilemä apu, joten Ukraina ei varmastikkaan pysty kauheasti höökimään niin kauan kuin tuo suhdeluku on huono:


Voi olla että vasta ensi vuonna on sellanen tilanne että murkulaa tulee lännestä enempi.

Tuo artikkeli, on vähän sitä ja tätä, mutta siinä annetaan mm. ymmärtää että strategia on nyt peruuttaa ja pommittaa ryssää perääntyessä. Artikkelissa muuten mainitaan, että Syrskyi hajoittanut ideologisias taisteluryhmiä kuten ääri-oikeiston omia, ja yrittää muodostaa nyt ammattimaisempaa rakennetta, ei varmaan nopeasti pyöräytetä kasaan.

"Syrsky said his objective until summer at least is to rebuild the AFU, induct thousands of new soldiers, give veterans a chance to rest and take leave, and train the lot."
 
Ei ole hirveästi tänne tullut kirjoiteltua, mutta aivan yleisenä kommenttina, että tässä ketjussa on kyllä paljon hyvää tietoa ja hyviä havaintoja sodasta, mutta silti osaa tuntuu leimaavan yltiöoptimistisuus Ukrainan kyvyistä ja sodan kulusta ja hieman pessimistisemmät näkökannat leimataan turhan helposti ryssätrolleiksi ja leimataan vielä täysin ilman itsekritiikkiä senkin jälkeen, vaikka se pessimistinen arvio on osoittautunut myöhemmin oikeaksi.

Ikävä kyllä en itse näe, että voimatasapaino olisi muuttumassa ainakaan sotilaallisesti Ukrainan eduksi ainakaan pariin vuoteen. Tätä voidaan perustella, vaikka aivan matematiikalla: Ukrainan tukijoiden BKT on karkeasti ottaen 20 kertainen venäjään verrattuna, mutta käyttävät Ukrainan tukemiseen ehkä korkeintaan 1% BKT:sta. Jos venäjä haluaa laittaa enemmän panoksia sotimiseen, niin heillä sotimiseen täytyy laittaa tällöin 20% BKT:sta, ja ymmärtääkseni heidän panostuksensa on tätä luokkaa. Rahalliset panostukset lienevät samaa suuruusluokkaa molemmilla puolilla. Rahalla ei kuitenkaan sodita, vaan aseilla ja todennäköisesti venäjä saa tuotettua romua halvemmalla kuin länsimaat. Täällä on myös paljon laitettu sen varaan, että kun Euroopan asetuotanto lähtee käyntiin, niin sitten tavaraa tulee. Varmasti sitä sitten tuleekin, mutta oletettavasti venäjällä on myös vastaava tuotantokapasiteetin ylösajo käynnissä ja suhteessa kansantalouteen todella paljon suuremmassa mittakaavassa, absoluuttisesti ehkä samassa suuruusluokassa. Tarkkaa tietoa tästä on tietenkin mahdotonta saada. Venäjällä varmasti korruptio syö oman osuuden ja sikäläinen kulttuuri tuntien, sieltä ei mitään hightech:iä ole tulossa, mutta yksinkertaisempien kamojen valmistamiseen heillä riittää aivan taatusti kapasiteetti. Ryssät eivät ole kuitenkaan mitään ählämeitä, jotka opiskelevat tiedettä koraanista, vaan siellä on myös ihan oikeasti osaavia ihmisiä. Korruption vuoksi ei varmasti mitään monimutkaista alihankkijoihin perustuvaa tuotantoketjua saada aikaan, mutta jonkun yksittäisen linjaston suunnittelun saa yksi/muutama pätevä henkilö tehtyä ja niitä ryssältä löytyy.

Mikäli Ukraina haluaa sotilaallisesti vapauttaa omat alueet, niin se tarvitsisi selkeän ylivoiman, jota sillä ei näillä tuotantolukemilla todennäköisesti tule olemaan, minkä lisäksi dronet vaikeuttavat läpimurtoja. Dronejen vaikutus voidaan oikeastaan kumota vain ilmavoimilla, jotka ovat Ukrainalla melko heikot ja F-16 ei tule tätä ratkaisevasti muuttamaan (auttavat kyllä ilmatilan puhtaana pitämisessä, mutta ei niillä pommiteta linjoihin aukkoja). Venäjällä ilmavoimat ovat Ukrainaan verrattuna hyvässä hapessa ja kykenevät jonkinlaisiin pommituksiin. Täsmäpommeja venäjällä ei liene kovin suuria varastoja, mutta oletettavasti pommien vaatimat ohjausjärjestelmät eivät elektroniikan osalta eroa kovin paljoa esimerkiksi dronen vaatimasta elektroniikasta (tuskin pääsevät länsiaseiden tarkkuuteen tällaisella elektroniikalla, mutta todennäköisesti sellaiseen tarkkuuteen, joka tuottaa ongelmia Ukrainalle) ja todennäköisesti tämä on yksi sellainen mihin venäjä tulee panostamaan paljon ja tällaisia pommeja tullaan jatkossa käyttämään paljon enemmän, mikä tulee tuottamaan vaikeuksia Ukrainalle. Ukrainalla vastaavaa kykyä ei todennäköisesti tule olemaan vuosiin.

Edellä mainittujen seikkojen vuoksi, näen oikeastaan venäjän taloudellisen/poliittisen romahduksen ainoaksi mahdollisuudeksi vapauttaa menetetyt alueet. Puhdas sotilaallinen voitto vaatisi huomattavasti suuremman tuen länsimailta tai länsimaiden ilmavoimat rei’ittämään venäjän linjat, jota ei tule tapahtumaan, ellei sota leviä muualle.
Ehkä tässä nyt on vähän tällaista joko tai -ajattelua ilmassa. Itsekin innostuin Hersonin ja Kharkivin takaisin valtauksista ja kuvittelin, että meno jatkuisi samanlaisena.

Se mitä en ymmärrä, on että Käihkö ja Eemeli olivat noidenkin operaatioiden aikaan vetämässä ranteita auki, kun ei tuu mitään. Pitää muistaa, että toinen on aleksanteri instituutin kasvatti ja vasemmiston ihailema rauhanmies ja toinen ymmärtää sodasta saman kuin me täällä. Karttaa osaavat päivittää, mutta onhan se noloa laittaa mies testaamaan rynkkyehdokasta, kun edelliset laukaukset oli ammuttu armeijassa.

Mutta itse asiaan: miksi zenäjän läpimurto ja sitä kautta koko rintaman romahdus on päivittäin mediassa ja edellä mainittujen puhuvien päiden puheissa, mutta toisinpäin se ei ole mahdollista? Ukraina on murtanut zenäjän rintamat Hersonissa, Kiovassa ja Harkovassa ja näistä jokaisesta alkoi dominoefekti, jonka tuloksena Ukraina noin tuplasi tankkiensa tai ainakin panssaroitujen kuljettimien määränsä.

Tämä usko zenäjän linnoituksiin ja miinoituksiin nousi pintaan, kun leopardeja meni YHDEN päivänä aikana kahteen kasaan meiltä annettujen miinavaunujen kanssa.

En ymmärrä sotimisesta tarpeeksi, mutta toistan edelleen, että jos huoltoa saadaan kuritettua..... tadaa, pitkän matkan ohjuksilla, kuten tulevien viikkojen sisällä tullaan näkemään, niin mikä estää vaikka purkamasta miinoitteet vaikka pommi kerrallaan? Armeija marssii edelleen mahallaan ja vaikka zenäjällä on örkkejä ja huoltopisteitä niin mahdottomasti, niin jos länsi(USA) ei muuta osaa, niin maalittamisen ne osaa.

Ukraina tulee syömään zenäjän huollon, toivottavasti osa tätä on yhden sillan katkaisu ja sitten jatkamaan sitä, kunnes rintama romahtaa. Ei ne mobikit siellä sodi yhtään enempää ilman tykistöä ja ilmapommituksia tai ruokaa ja patruunoita, kuin kukaan muukaan historiassa.

Ukraina ei tule hyökkimään kuten zenäjä tekee, valtavin tappioin, vaan järkevästi. Tästä syystä ilmapuolustus on erittäin tärkeää, jotta zenäjän ainoa keino aiheuttaa isoja tappioita, ohjukset ja shadedit, saadaan nollattua.

Kyllä se "menetettiin taas yksi kylä paskaksi ammuttuna, parempi sopia rauha" -jaarittelu on enemmän zenäjän halu kuin todellisuus. Harkova lienee viimeinen paikka jonka Ukraina voi menettää, siellä kun asuu satoja tuhansia ihmisiä. Enkä usko hetkeäkään, että se onnistuisi.

Mikä oudointa, niin kuten aiemmin ihmetelty, on tämä ajoitus näille pahan ilman linnuille. Ukrainalla on ollut äärettömän vaikeaa yli puoli vuotta ja nyt kun pyssyä alkaa tulla, pitäisi olla sopimassa rauhaa tai antamassa maita terroristeille. Se ei oikein sovi omaan ajatuksen juoksuun, oikein ollenkaan. Puoli vuotta Ukraina pärjäsi varsin hyvin, vastapuolen _jatkuvasta_ hyökkäämisestä huolimatta, miksi tilanne nyt olisi jotenkin huonompi?
 
Itse en usko tähän, tuo tuki, erityisesti jos niitä tilataan vasta USA:n puolustussekotrilta, tulee olemaan pitkäjänteinen. Jos nyt pistettiin 6 miljardia tilaukseen, niin sen toimittamiseen menee luultavasti yli vuosi tai enemmän.

Sitten sekin, että Syrskyi itse arvioi että murkula suhde tulee olemaan 6:1 ryssän eduksi vielä kuukausia vaikka tuleekin tuo Tsekkien keräilemä apu, joten Ukraina ei varmastikkaan pysty kauheasti höökimään niin kauan kuin tuo suhdeluku on huono:


Voi olla että vasta ensi vuonna on sellanen tilanne että murkulaa tulee lännestä enempi.

Tuo artikkeli, on vähän sitä ja tätä, mutta siinä annetaan mm. ymmärtää että strategia on nyt peruuttaa ja pommittaa ryssää perääntyessä. Artikkelissa muuten mainitaan, että Syrskyi hajoittanut ideologisias taisteluryhmiä kuten ääri-oikeiston omia, ja yrittää muodostaa nyt ammattimaisempaa rakennetta, ei varmaan nopeasti pyöräytetä kasaan.

"Syrsky said his objective until summer at least is to rebuild the AFU, induct thousands of new soldiers, give veterans a chance to rest and take leave, and train the lot."
6 miljardia USD ryssän USA:ssa olevista rahoista on pienuudessa naurettava, siellä on satoja ja vielä enemmän niitä Euroopassa. Jos luvattua apua annetaan kokonaisuudessa lähiaikana, niin Z-fashistit voi heittää miehitetyiltä alueilta. Mutta jostain syystä tuntuu että annetaan erissä pitkin vuotta, ja silloin ne riittää vain puolien pitämiseen.
 
Tehokkailta näyttävät nämä paketit ajoneuvoja vastaan. Surkeeta olla sotilaana tuollaisessa aukeassa maastossa missä dronesuojaa ei löydy mistään.
Taitavaa dronenkäsittelyä kyllä. Käy heittämässä munan ajoneuvon alle ja katoaa kauemmas kuvaamaan omia töitään ja sitten sama uudestaan.
 
6 miljardia USD ryssän USA:ssa olevista rahoista on pienuudessa naurettava, siellä on satoja ja vielä enemmän niitä Euroopassa. Jos luvattua apua annetaan kokonaisuudessa lähiaikana, niin Z-fashistit voi heittää miehitetyiltä alueilta. Mutta jostain syystä tuntuu että annetaan erissä pitkin vuotta, ja silloin ne riittää vain puolien pitämiseen.
Tämä oli vain se jäljellä ollut summa vanhasta rahoituksesta. Uudemmalla rahoituspaketilla tehdään muita asioita. Osa hyvinkin nopeasti. Tuossahan oli Syrskyin suunnitelmista juttua. Armeija ei pysty tällä hetkellä isompiin hyökkäysoperaatioihin, ryssät vain pidetään aloillaan. Siinä mielessä asiat osuvat yhteen.
 
ltapaskat jo unohtaneet kenelle se Krim kuuluikaan. Varmaan seuraavaksi Mariupolkin Venäjää. Aika mielenkiintoista tää nykyinen sodankäynti kun ainoastaan omalla maalla saa sotia vastaan ja ne omat vallatutkin maat muuttuvat aika nopeasti vihollisen maaperäksi jonne ei saisi tehdä hyökkäyksiä. Eli hyökkäys lienee sitten ainoa tapa pärjätä modernissa maailmassa?
Jos maailmassa jokainen valtio (edesmenneet mukaan lukien) alkaisi vaatia "omiaan" takaisin, niin monessa valtiossa oltaisiin naapurin kurkussa kiinni. Briteillä oli siirtomaa-imperiumi, Meksikoon kuului aikoinaan Kalifornia, Texas ja iso osa läntisestä USA:sta. Esimerkkejä on vaikka kuinka. Mongolien vaatimuslista olisi aika moinen. Olisihan se hienoa, että 2020-luvulla ymmärrettäisiin, että menneet ovat menneitä ja nykyisiä rajoja tulisi kunnioittaa, mutta ainahan on näitä diktaattoreita ja muita vallanhaluisia joille mikään ei riitä. Loppujen lopuksi ihmiskunnassa osataan tappaa toisiaan riippumatta siitä onko aseena Kopesh (muinainen egyptiläinen miekka), Gladius (roomalainen miekka), Brown Bess, Maxim tai AK-47. Mitään ei ole opittu vuosisatojen tai vuosituhansien varrella.
 
Tilanne rintamalla tulee ”tasoittumaan merkittävästi”, sanoo sotataidon laitoksen johtaja

Mittava apupaketti auttaa Ukrainaa torjumaan Venäjän pyrkimykset miehittää uusia alueita, kertovat upseerit.

UKRAINALLE toimitettava uusi aseapu tulee tasapainottamaan tilannetta rintamalla, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja, eversti Pasi Hirvonen.

”Ukraina tulee kiistämään sitä aloitetta, jota Venäjällä on alkuvuoden aikana ollut useissa suunnissa.”

Yhdysvallat hyväksyi viime viikonloppuna mittavan aseapupaketin Ukrainalle. Paketti on suuruudeltaan lähes 60 miljardia euroa ja siitä noin puolet menee aseiden ostamiseen. Hirvosen mukaan on merkittävää, että osa rahoista on korvamerkitty korvaamaan materiaalia, jota Yhdysvallat lähettää Ukrainaan omista varastoistaan.

”Materiaali on merkittäviltä osin jo varastoituna Eurooppaan, eli se on kohtuullisen nopeasti saatavissa.”

Screenshot_20240426-195934_Samsung Internet.jpg

UKRAINAN sotilastiedustelun päällikkö Kyrylo Budanov on arvioinut Ukrainan pystyvän mahdolliseen vastahyökkäykseen jo tänä vuonna, mutta Hirvosen mukaan arviot länsimaissa ovat maltillisempia.

”Ukrainalla voisi olla kyky vastahyökkäykseen vasta ensi vuoden puolella. Siihen tämä paketti ei välttämättä tuo riittävästi resursseja”, arvioi Hirvonen.

Sen sijaan asepaketin avulla Ukraina pystyy paremmin puolustamaan itseään tämänhetkisellä rintamalinjalla. Aiemmin keväällä on kerrottu Venäjällä olevan jopa kymmenen kertaa enemmän tykistöammuksia kuin Ukrainalla.

Nyt tilanne tulee Hirvosen mukaan ”tasoittumaan merkittävästi.”

”Venäjän pyrkimykset ottaa merkittävästi lisää Ukrainan alueita haltuunsa pystytään toistaiseksi torjumaan.”

SAMOILLA linjoilla on Ilmatorjuntamuseon johtaja, everstiluutnantti evp. Esa Kelloniemi.

”[Paketti] mahdollistaa Ukrainan asevoimien vahvistamisen, jotta he pystyvät vakauttamaan tilanteen”, hän sanoo.Screenshot_20240426-200034_Samsung Internet.jpg

Vastahyökkäys on Kelloniemen arvion mukaan pitkän matkan päässä, mutta apu tulee kriittisellä hetkellä ja helpottaa Ukrainan puolustusta ja nykyisten asemien säilyttämistä. Venäjä on onnistunut länsimaiden odotuksista poiketen lisäämään asetuotantoaan, jonka tehoa asetoimitukset Ukrainaan voivat suitsia.

”Se pienentää aikaikkunaa, jona Venäjä pystyy toimimaan tehokkaasti.”

Ja loppuosa artikkelista löytyy linkin takaa:

 
Back
Top