Ukrainan konflikti/sota

Niin, yleensähän vanja toimii muualla kuin missä ajatellaan mutta luottaako juuri siihen ajatukseen ja toimiikin sielä missä keskittää
 
"missä Venäjä, siellä ongelma".



Ukrainan pyytämä kokous Wienin asiakirjan luvussa III Venäjän epätavallisesta sotatoimesta

10. huhtikuuta 2021

Kiitos rouva puheenjohtaja,

Yhdysvallat on tyytyväinen Ukrainan päätökseen pyytää tätä kokousta Venäjän sotilaallisesta toiminnasta lähellä Ukrainan rajaa ja miehitetyssä Krimissä. Panemme merkille Venäjän 9. huhtikuuta päivätyn ilmoituksen, jonka mukaan "se ei harjoita merkittävää sotilaallista toimintaa, josta on ilmoitettava luottamuksen ja turvallisuuden rakentamistoimenpiteitä koskevassa Wienin asiakirjassa 2011". Panemme myös merkille Venäjän selkeän lausunnon, jonka mukaan "kaikki Venäjän federaation asevoimissa toteutetut toimet ja niihin liittyvät sotilasyksiköiden liikkeet CSBM: ien soveltamisalueella toteutetaan taistelukoulutuksen puitteissa, eikä niistä tarvitse ilmoitusta".

Vaikka tämä Venäjän vastaus on otettu asianmukaisesti huomioon, Yhdysvallat oli toivonut käyttävänsä tätä kokousta selvittääkseen paikan päällä olevan tilanteen, joka koskee sotilaallisen toiminnan sijaintia, päivämääriä ja tarkoitusta sekä tietoja mukana olevista voimista, kuten Ukraina oli pyytänyt Wienin asiakirjan nojalla III luku. Venäjän päätös olla osallistumatta tähän kokoukseen tekee siitä mahdotonta. Juuri tämän tyyppinen yksityiskohtainen keskustelu tekisi kokouksestamme hedelmällisen.

Olemme huolestuneita siitä, että Venäjä kieltäytyi antamasta riittäviä tietoja näistä epätavallisista sotilaallisista toimista III luvun mukaisesti. Venäjän epätietoinen vastaus Ukrainan kysymyksiin - ja sen läpinäkymätön toiminta paikan päällä - ovat ristiriidassa Wienin asiakirjan kirjaimen ja hengen kanssa, jonka kaikki Etyjin 57 jäsentä, Venäjä mukaan lukien, hyväksyivät yksimielisesti, jotta se voisi toimia yhteistyön ja sotilaallisen avoimuuden lähde. Kohdassa 16.1.3 todetaan, että vastaus epätavallisen sotilaallisen toiminnan selvittämistä koskevaan pyyntöön "antaa vastauksia esitettyihin kysymyksiin sekä muita merkityksellisiä tietoja kyseisen toiminnan selittämiseksi ja ongelman hälventämiseksi". Venäjän vastaus ei vastannut Ukrainan pyynnössä esitettyihin kysymyksiin.

Ukrainan huoli Venäjän sotilaallisesta toiminnasta ja aikomuksista on hyvin todellista. Vuonna 2014 Venäjä ei myöskään toimittanut yksityiskohtaisia tietoja epätavallisista sotilaallisista toimistaan Ukrainan rajalla vastauksena Ukrainan Wienin asiakirjan 16 kohdan pyyntöön ja kieltäytyi vastaavasti osallistumasta kokouksiin Ukrainan huolenaiheiden selvittämiseksi. Vuonna 2014 kävi nopeasti ilmi, että Ukrainan huolenaiheet olivat perusteltuja.

Olemme huolestuneita siitä, että Venäjä kieltäytyy täyttämästä vuoden 2011 Wienin asiakirjassa sitoumuksiaan ja käy vuoropuhelua saadakseen varmuuden naapurivaltiolleen Ukrainalle ja kaikille osallistuville valtioille. Tämä on Venäjän hetki hälventää naapureidensa ja Etyjin kumppaneiden huolenaiheet sen nykyisen sotilaallisen toiminnan luonteesta lähellä Ukrainan rajaa. Läpinäkyvyyden puuttuminen viittaa siihen, että tämä ei ole rutiini eikä aiemmin suunniteltu sotaharjoitus.

Nämä käynnissä olevat provosoivat Venäjän sotatoimet vähentävät luottamusta ja lisäävät jännitteitä ja herättävät kysymyksiä aikomuksista, erityisesti kun otetaan huomioon tapahtumien historia vuodesta 2014.

Kiitos rouva puheenjohtaja.


Ukraina teki aloitteen kattavasta tulitauosta, joka alkaisi 1. huhtikuuta, joka ei näyttänyt saavan tukea Venäjältä.
Read more on UNIAN: https://www.unian.info/war/donbas-r...re-truce-in-donbas-from-april-1-11373031.html


Huom! Länsimaat kertovat avoimesti harjoituksista, niiden sijainnista, ajankohdista ja harjoituksen tarkoituksesta sekä tietoja mukana olevista joukoista, Lisäksi harjoitukset pyritään pitämään etäällä Venäjän rajalta, ei haluta siis provosoida. Toisin sanoen länsimaat noudattavat allekirjoittamiaan sopimuksia, toisin kuin Venäjä, joka haluaa herättää naapurimaissa pelkoa ja epäluottamusta.

Ihan hyvin linjassa sen kanssa että Venäjän mukaanhan esim. EU:ta ei ole enää (heille) olemassa. EDIT: https://yle.fi/uutiset/3-11850644 Ja huomatkaa, että tämä jykevä lausunto liittyy nimenomaan Navalny:yn ja EU:n edustajan Navalny:ä tukevaan käyntiin Venäjällä - se antaa vinkkiä kuinka todellisena kokevat värivallankumouksen uhkan. Kokevat että siinä suunnassa heillä ei ole niin paljon enää menetettävää. Väittäisin että sotilaspoliittisten ja Krimin vesihuollon tavoitteiden lisäksi kyse on myös sisäpolitiikasta. Ihan samoin kuin oli Falklandin sodan aloittamisen kanssa, edellisenä päivänä kansa oli kaduilla vaatimassa sotilasjuntan eroa ja kun AMTRACs:it rymisteli Port Stanleyssä niin kansa oli taas kaduilla, tällä kerralla hurraamassa juntan toimia.

Kun Navalnylle käy huonosti vankilassa, sitä ei edes kunnolla huomata jos/kun on rähinä isänmaallisine intoineen päällä.

Ja suuret venäläiset massat vaativat poliittista isänmaallista korrektiutta sotatilan aikana suhteessa petturi-Navalnyn kuolemaan, aivan kuten tällä foorumilla on joillain kova vaatimus (turvallisuus-)poliittiseen korrektiuteen Ukrainan tilannetta käsitellessä. Vallalla olevaan selkeään narratiiviin sopimattomat tapahtumat on vaan jätettävä syrjään, kun dikotomisesti ajattelevat ihmiset ei voi mahduttaa niitä hyvä-paha -ajatteluunsa. (Sorry mutta se että Venäjä ja Kiina ovat ilmeisen näkyvästi rikollisia ja totalitäärisiä valtioita ei tarkoita sitä, että niitä vastustavat isot valtiot olisivat "hyviä". Toistan vielä sen kotomaisen veteraanipoliitikon sanonnan, että ainoastaan pienet valtiot voivat olla säädyllisiä.)

Tämän vuoksi yksin Navalnyn raivaamiseksi kannattaa järjestää rähinä, jotta saadaan järjestelmä pysymään kasassa Venäjällä. Sillä suuren osan ihmisistä venäläisissäkin muodostavat ryhmäorientoituneet laumasielut ovat ennustettavia ja jos heidän ajattelunsa saadaan mukaan aktiiviseen sotalogiikkaan Ukraina = paha, niin sen varjolla ammutaan venäläisessä yhteiskunnassa rivit suoraksi ja oppositio poljetaan suohon.

Ja suuri massa mölisee varmana asiastaan ja toisinajattelevien käsketään vaihtaa maata vaikkapa .uk -päätettä käyttävään ympäristöön.
 
Viimeksi muokattu:
Mitähän nato tuumaisi jos ryssät ottaisi pelkästään Narvan haltuun, tilanteen muualla eskaloituessa... Voisi olla tekemiset aika vähissä, sikäli kun kaupunki on käytännössä täysin venäläinen.

Se olisi selkeä Liittolaiseen kohdistettu avoin sotatoimi. Jos Nato ei toimisi tuolloin juuri niinkuin sen pitää sopimuksen mukaan, niin se on kyllä Natolle hei hei. Eli? Suotta murehtia Baltian maiden sotilaallisesta turvallisuudesta. Taitaa olla murehdittavaa ihan kotimaan tarpeiksi meillä itsellämme, kun ihan samaa statusta sotilasliiton jäsenenä meillä ei ole. Eikä sitä ole Ruotsillakaan.

En heti näillä näppylöillä usko, että Venäjä haastaisi Usan valtaamalla edes osaa Baltiasta. Siinä saattaa nimittäin olla hyvät mahikset saada turpaan, loimeen ja vielä turkkiin.
 
Kaikki kirjoittelee venäjän liikkeiden syyksi, sitä, koska putin on mukaan ajettu nurkkaan, navalnyi painostaa vankilasta, palatsi paljastettu jne ja tämä ajaa putinin epätoivon partaalle ja siksi hän päättää kohta aloittaa sodan. Tämä on toki mahdollista, mutta

Tilanteen kehitykselle on kuitenkin muitakin mahdollisia syitä:
1. Minskin sopimus, jota on veivattu jo vuosia ei toimi. Osapuolet eivät noudata sitä , eivätkä tulee noudattamaan. Venäjälle tämä sopii joten kuten, mutta Ukrainalle ei, koska se ei ratkase Donetskin ja Luhanskin alueiden ongelmat, se ei ratkaise myöskään Krimim venäjän valloitusta. Kuinka kauan Ukraina voi vielä odottaa tässä asiassa ja mitkä loppujen lopuksi sillä on keinot palauttaa alueet takaisin?

2. Voidaan odottaa hyvää säätä, tai venäjän valtion tuhoa, tai putinin lähtöä, ja että uusi venäjän presidentti palauttaisi alueet takaksin omalla hyvällä tahdolla, tähän voi mennä kuitenkin vuosia, ellei vuosikymmeniä eikä ole takuita että näin tapahtuu.

3. Vaihtoehtoinen keino on voimallinen alueiden haltuunotto. Ukrainan armeija saa helposti Donetsikin ja Luhanskin alueet haltuunsa, mutta ongelmana on se, että venäjä on ilmoittautunut puolustavansa kyseisiä alueita, ja voi iskeä ukrainan joukkoihin. Kuka voi vannoa, että ukraina lyö venäjän hyökkäyksen helposti? Kukaan ei voi näin sanoa 100% varmuudella. Siksi ukraina tarvitsee turvatakuita muilta länsimailta ja natolta, että, jos venäjä hyökkää silloin kun ukraina valloittaa takaksin omia aluita, niin ne tulevat apuun ja sotivat yhdessä ukrainan kanssa venäjää vastaan. Zelenskyi on käynyt nyt tiuhaan tahtiin nevotteluja usa:n, eu:n ja turkin kanssa, siitä, että kuka voi auttaa ja millä tavalla. ainakaan vielä en ole nähnyt yhdenkään maan sanoneen, että se lähettää sotavoimia ukrainan avuksi. Tämä asettaa Zelenskyi vaikean valinnan eteen.

4. Venäjä on ennakoivasti lähettänyt omia sotavoimia ukrainan rajan lähelle jos kohta 3 toteutuu. Tässä on myös olemassa mahdollisuus, että venäjä voi toimia vielä enemmän ennakkkoon ja aloitta offensiivin itä-ukrainan alueille. Mutta pidän epätodennäköisenä, että venäjä tekee ensimmäisenä liikkeen. Tässä on nyt sormet liipaisimella molemmilla mailla. Kuka ampuu ensin?

5. Jos tämä on paskaa propagandaa, niin kertokaa omia näkemyksiä miten Ukrainan pitäisi toimia palauttaakseen donetskin, luhanskin, krimin takaisin lähiaikoina? Tai kuinka kauan pitää vielä odottaa ja mitä? Minskin sopimukset mihin kaikki on nyt mukaan sitoutuneet eivät ole ukrainalle hyväksyttävissä, eivätkä ratkaise sen ongelmia valloitettujen alueiden kanssa

6. Lukashenkasta puheen olleen, ei Ukraina, eikä yksikään länsimaa ole hyväksyneet presidentin vaalit 2020, eikä ukrainan mielestä Luka ole laillinen hallitsija valko-venäjällä. Tämä asettaa tietyt raamit, mihin Luka on ajettu, ja kennen kanssa hän voi toimia kriisitilanteessa.

7. Kaikki puhuu NS-2, sen sanktioista ja saksan ja venäjän suhteista. Mutta kukaan ei puhu TurkStream;stä , kaasuputkesta venäjältä Turkkiin mustameren pohjassa. Kyseinen putki mahdollistaa kiertää Ukrainan kaasutoimituksissa Turkkiin, Kreikkaan ja Bulgariaan. Ukrainan kautta kulkeva läpikulkkukaasu vähenee vuoden 2020 noin 65 mlrd kuutiometristä suunniteltuun vuonna 2021 - 40 mlrd kuutiometriin. TurkStream putkea voidaan jatkaa bulgariasta serbiaan ja unkariin, mikä tulee vielä enemmä vähentämään ukrainan kautta kulkevaa kaasun määrä. Tässä asiassa jokainen voi miettiä myös Turkin asemaa, kun se yhdellä kädellä "auttaa" ukrainaa sodassa, mutta toisella kädellä ottaa venäjältä kaasua ja kauttakulkumaksuja.
 
Kenraalimajuri evp. Sonnisen ennuste:
"Pitäydyn yhä aiemmassa ennusteessani, että Itä-Ukraina liittyy, siis Venäjä liittää sen, osaksi Venäjän federaatiota 11 vrk kuluttua (21.4.2021). Raja siis siirtyy ’virallisesti’ lännemmäksi. Kyse on ilmoituksesta, jota tuetaan näyttävällä joukkojen läpiajolla uudelle rajalle."

Tämän ennusteen toteutumiselle olisin valmis laittamaan rahani likoon:

- kenraalimajuri evp., jolla "hieman" enemmän kokemusta, näkemystä ja tietolähteitä kuin monella netin nojatuolianalyytikolla tai työkseen seuraavalla journalistilla
- kun ilmoitettu on jopa pvm, pitää olla jotain kättä pidempää tiedossa
- jos asia ei olisi lähes pommin varma, miksi kenraali lähtisi riskeeraamaan mainettaan tulemalla ulos näin tarkalla analyysillä, jolloin pieleen mennessään suuri riski joutua naurunalaiseksi ja samassa yhteydessä heijastaa negatiivista julkisuutta PV:lle
 
3. Vaihtoehtoinen keino on voimallinen alueiden haltuunotto. Ukrainan armeija saa helposti Donetsikin ja Luhanskin alueet haltuunsa, mutta ongelmana on se, että venäjä on ilmoittautunut puolustavansa kyseisiä alueita, ja voi iskeä ukrainan joukkoihin. Kuka voi vannoa, että ukraina lyö venäjän hyökkäyksen helposti? Kukaan ei voi näin sanoa 100% varmuudella. Siksi ukraina tarvitsee turvatakuita muilta länsimailta ja natolta, että, jos venäjä hyökkää silloin kun ukraina valloittaa takaksin omia aluita, niin ne tulevat apuun ja sotivat yhdessä ukrainan kanssa venäjää vastaan. Zelenskyi on käynyt nyt tiuhaan tahtiin nevotteluja usa:n, eu:n ja turkin kanssa, siitä, että kuka voi auttaa ja millä tavalla. ainakaan vielä en ole nähnyt yhdenkään maan sanoneen, että se lähettää sotavoimia ukrainan avuksi. Tämä asettaa Zelenskyi vaikean valinnan eteen.
En usko, että Ukraina tähän lähtee muuten kuin fantasioissa. Tuossa operaatiossa tulisi käymään kuin Georgialle, Armenialle tai kurdeille. Yhteistyö/puolustussopimukset olisivat mitättömiä, koska "maa ratkaisee sisäistä kiistaansa" tai on täysin uhrattavissa isojen poikien leikeissä. Lisäksi Venäjä voi ampua taas vapaasti raskaalla tykistöllä Ukrainan yksiköitä rajan takaa ja kierrättää yksiköitään sekä tykinruokaa.

Paras ja samaan aikaan huonoin vaihtoehto Ukrainalle on valitettavasti Venäjän suora hyökkäys, joka ei jättäisi mitään arvailujen varaan ja Ukraina voisi näin koko maailman edessä puolustautua diktaattorin armeijaa vastaan. Toinen vaihtoehto on rauhanneuvottelu, mutta siihen ei päästä ennen kuin Venäjä on ajettu pakkorakoon.
 
5. Jos tämä on paskaa propagandaa, niin kertokaa omia näkemyksiä miten Ukrainan pitäisi toimia palauttaakseen donetskin, luhanskin, krimin takaisin lähiaikoina? Tai kuinka kauan pitää vielä odottaa ja mitä? Minskin sopimukset mihin kaikki on nyt mukaan sitoutuneet eivät ole ukrainalle hyväksyttävissä, eivätkä ratkaise sen ongelmia valloitettujen alueiden kanssa

Ei mitenkään. Ukraina ei tule koskaan saamaan takaisin menetettyjä alueita ennen kuin Venäjän federaatio hajoaa entiteettinä.

Kukaan euroopassa ei uskalla alkaa sotatoimiin Venäjää vastaan, ja USAta ei kiinosta joku Ukraina tarpeeksi että alkaisivat siirtämään resursseja sinne kun niillä on paljon isompi ongelma; Kiina.
 
Venäjä tulee suorittamaan tänä keväänä rajatun 2-3 vuorokautta kestävän operaation, jonka aikana Itä-Ukrainan rajaa siirretään länteen. Operaation alussa annetaan nyt viikkoja kestäneen radiohiljaisuuden jälkeen Ukrainan valtiojohdolle ukaasi, että mikäli vastaatte offensiivin jotenkin aloitamme sotatoimet myös Krimin suunnalla. Ukraina pitää nykyisen rajan, muttei tee mitään. Tässä ajassa länsi ei ehdi kuin twitter tuomita ja järjestää pari Teams kokousta. 2 vuorokauden sisällä Venäjä on asettanut uuden rajan ja ilmoittaa virallisesti offensiivin päättyneen. Valitettavasti Navalnyi on menehtynyt tänä aikana. Länsi asettaa uusia pakotteita, mutta ne eivät ole suhteessa suoritettuihin sotatoimiin. Kaupankäynti jatkuu pakollisin osin, Nord Stream 2 pysyy auki ja vuoteen 2024 mennessä tilanne palautuu takaisin ns. normaaliin. Kukaan ei puhu enää Krimin palauttamisesta.
 
Tämän ennusteen toteutumiselle olisin valmis laittamaan rahani likoon:

- kenraalimajuri evp., jolla "hieman" enemmän kokemusta, näkemystä ja tietolähteitä kuin monella netin nojatuolianalyytikolla tai työkseen seuraavalla journalistilla
- kun ilmoitettu on jopa pvm, pitää olla jotain kättä pidempää tiedossa
- jos asia ei olisi lähes pommin varma, miksi kenraali lähtisi riskeeraamaan mainettaan tulemalla ulos näin tarkalla analyysillä, jolloin pieleen mennessään suuri riski joutua naurunalaiseksi ja samassa yhteydessä heijastaa negatiivista julkisuutta PV:lle
Tuohon kyllä toimisi nämä joukkojen keskitykset Krimille ja Harkovan sektorille, jotka pidättelee Ukrainaa hyökkäämästä mielikuvitustasavaltoihin.
 
Venäjä tulee suorittamaan tänä keväänä rajatun 2-3 vuorokautta kestävän operaation, jonka aikana Itä-Ukrainan rajaa siirretään länteen. Operaation alussa annetaan nyt viikkoja kestäneen radiohiljaisuuden jälkeen Ukrainan valtiojohdolle ukaasi, että mikäli vastaatte offensiivin jotenkin aloitamme sotatoimet myös Krimin suunnalla. Ukraina pitää nykyisen rajan, muttei tee mitään. Tässä ajassa länsi ei ehdi kuin twitter tuomita ja järjestää pari Teams kokousta. 2 vuorokauden sisällä Venäjä on asettanut uuden rajan ja ilmoittaa virallisesti offensiivin päättyneen. Valitettavasti Navalnyi on menehtynyt tänä aikana. Länsi asettaa uusia pakotteita, mutta ne eivät ole suhteessa suoritettuihin sotatoimiin. Kaupankäynti jatkuu pakollisin osin, Nord Stream 2 pysyy auki ja vuoteen 2024 mennessä tilanne palautuu takaisin ns. normaaliin. Kukaan ei puhu enää Krimin palauttamisesta.
Inhottavan realistisen oloinen ennuste.
 
Viimeksi muokattu:
Tämän ennusteen toteutumiselle olisin valmis laittamaan rahani likoon:

- kenraalimajuri evp., jolla "hieman" enemmän kokemusta, näkemystä ja tietolähteitä kuin monella netin nojatuolianalyytikolla tai työkseen seuraavalla journalistilla
- kun ilmoitettu on jopa pvm, pitää olla jotain kättä pidempää tiedossa
- jos asia ei olisi lähes pommin varma, miksi kenraali lähtisi riskeeraamaan mainettaan tulemalla ulos näin tarkalla analyysillä, jolloin pieleen mennessään suuri riski joutua naurunalaiseksi ja samassa yhteydessä heijastaa negatiivista julkisuutta PV:lle
Pvm lienee tullut tästä Putinin odotetusta "isosta tiedoitustilaisuudesta, missä vedetäön isoja linjoja" ettei jopa rajalinjoja tosiaan... Mutta samoin johonkin tän kaltaiseen uskon itsekkin.
 
Tämän ennusteen toteutumiselle olisin valmis laittamaan rahani likoon:

- kenraalimajuri evp., jolla "hieman" enemmän kokemusta, näkemystä ja tietolähteitä kuin monella netin nojatuolianalyytikolla tai työkseen seuraavalla journalistilla
- kun ilmoitettu on jopa pvm, pitää olla jotain kättä pidempää tiedossa
- jos asia ei olisi lähes pommin varma, miksi kenraali lähtisi riskeeraamaan mainettaan tulemalla ulos näin tarkalla analyysillä, jolloin pieleen mennessään suuri riski joutua naurunalaiseksi ja samassa yhteydessä heijastaa negatiivista julkisuutta PV:lle
Kummasti tunnut unohtaneen esim. palstalla toistuvasti nauretun evp-Ala-Sankilan innokkuuden antaa jälkikäteen höperöiksi osoittautuneita lausuntoja.

Venäjä haluaa olla agendalla. NS2 maaliin ja Navalnyi taka-alalle. Pääajatus on, että klikki pysyy vallassa eikä kapina tule mieleen.
 
Miksi mulla on sellainen kutina, ettemme nyt huomaa jotain kirotun oleellista tässä casessa? Miksi haisee, että metiat ja kommentaattorit ovat kiinnittäneet huomionsa johonkin ja joku jälkeenpäin itsestäänselvänä esiintyvä pointti tulee ymmärrettäväksi?

Muutama nopeasti mieleen tuleva mahdollisuus sille, että mikä kutkuttaa alitajuntaa:

1. Putinin ja hänen hallintonsa sisäpoliittiset tavoitteet lienevät aika voimakkaasti sotilaallista tahtoa ohjaavia?

Niiden syvällisempi käsittely on jäänyt ketjussa vähiin.

Sota tai sodan uhka, mediameteli, netin kontrolloinnin "tarve", opposition viestinnän, toiminnan ja avainhenkilöiden prosessointi ja moni muu asia on jäänyt pulinoissa sivuun.

2. Aikanaan oli paljon juttua Venäjän pian tulossa olevasta hyökkäyksestä. Olin silloin vastarannankiiski ja väitin että Venäjä ei hyökkää ennen kuin se on saanut Debaltseven rautatiesolmun toimimaan kunnolla.

En tiedä mikä on tilanne tuon suhteen. Aikaa on ollut, joten olettaisin että yhteys toimii jo.

3. Kyberpuoli on jäänyt lapsipuolen rooliin.

4. Jokainen tietää joukon varhaisia ja myöhäisiä varoitusmerkkejä jotka tuppaavat putkahtelemaan ennen hyökkäyksiä. Tunnistamattomat droonit, ilmaliikenteen ohjaaminen muualle, "radiokeli", pörssien ennakoivat reaktiot, google trendsissä näkyvät ennakoivat muutokset, logistiikan muutokset, harhaanjohtamiset....

5. Tällä kertaa en ole nähnyt missään numerotietoa siitä kuinka paljon junanvaunuja Venäjä on varannut tähän operaatioon.

6. Venäjän laivaston liikkumisista on yllättävän vähän ja epätarkkaa tietoa esillä.

7. Ajallinen yhteys mahdolliselta näyttävän eurooppalaisen finanssikriisin kehittymisen kanssa on tainnut jäädä sivuun. Voi olla hyvin merkittävä asia.

8. Venäjä-Kiina-Iran-Jemen-Irak-Pöö-Korea-tiesmitä -kytkennät ovat olleet aika niukasti esiillä. Ne voi nähdä suurena tuotantotalouden ja logistiikan kokonaisuutena joka voisi yksituumaisena ja ajallisesti (joskaan ei toiminnallisesti) koordinoituna olla hankala yhtälö.

9. Entä jos käsijarrukäännös Suezilla oli testi? Kahden ison kanavan (Suez ja Panama) tukkeutuminen muuttaisi globaalin logistiikan kokonaan joksikin aikaa. Jos osa maista osaisi varautua siihen, niin... (Kesä tulee ja pohjoinen väylä toiminee jotenkuten.)

10. Joidenkin väitteiden mukaan Kiinan teollisuus on paahtanut täydellä teholla tavaraa varastoihin vaikka kauppa ei ole käynyt. Jos näin on, niin Kiinan kyky kestää globaaleja logistiikkahäiriöitä saattaa olla suuri. Onko Venäjällä tapahtunut varastoihin valmistamista?

11. Onko käytettyjen merikonttien markkinoilla ollut oleellista kysynnän, tarjonnan, valmistusmäärien tms. muutosta viime vuosina?

12. Sellaiset poliittiset ryhmät ja virtaukset, joilla on perinteisesti ollut keskeinen merkitys Neuvostoliiton/Venäjän subversiivisessä toiminnassa, ovat ajaneet Euroopan - ja Suomen erityisesti - hyvin riippuvaiseksi Venäjän energiasta.

Kehityksen perustelut eivät kestä päivänvaloa. ("Ympäristösyistä pitää ajaa alas kotimaista energiatuotantoa ja käyttää enemmän puhdasta venäläistä energiaa." tms. valheellista sontaa.)

Tossa tusina vaihtoehtoa alkuun. Joku toinen ojentakoon seuraavan tusinan.

10.
 
Katalonia ja Kosovo ovat olleet pitkään trollitehtaiden otsikoissa.

Mua huolestuttaa vähän se, että Suomessa tapahtuu nyt aina silloin tällöin asioita, jotka näyttävät vesilasin myrskyiltä, mutta joilla on suuri symboliarvo.

Poliisi keskeyttää ulkojumalanpalveluksen? Keinotekoisesti luotu medianäytelmä vai mediaan ja someen päätynyt kaikin puolin aito ylilyönti?

Rokotepassikeskustelu? Uusi täysin väliaikainen tapa helpottaa asioita vai terveystietoihin asti ulottuva kontrollimekanismi, josta ei päästä eroon kun se on luotu?

Lisäksi on todeksi tiedettyjä symbolisesti jättimäisiä asioita kuten VTV-keissi ja elvytyskusetus. Niissäkin näyttäisi olevan pinnan alla näkymättömissä jäävuoren sijaan kokonainen mannerjäätikkö.

Trollitehtaita, nukkemestareita ja marionetteja ei juuri nyt pysty erottamaan toisistaan. Ja jos haluaa välttyä marionetiksi joutumista, joutuu varmuudeksi sensuroimaan itseään enemmän kuin tuntuu siedettävältä.
 
Sota ja pandemia on hyviä keinoja ottaa lisää kontrollia omista. Syntyy elinikäisiä hallitsijoita tai kapinahalut sammutetaan. Lännessä lähinnä näkyy mahdollisuuksina korruptioon.
 
Minä en usko, että Kremlillä on tässä mitään tarkkaa suunnitelmaa takana. Tämä lienee paniikkireaktio opposition liikehdintää vastaan ja keino kiinnittää huomio muualle, kun talous sakkaa ja kun Navalnyi tekee itsestään marttyyriä. Hulinat voivat todella lähteä käsistä, jos ja kun hän kuolee vankilassa. En usko, että vesihuollot, Ukrainan mereltäsulkemiset, maayhteydet Transnistriaan yms. olisivat erikseen tai yhdessä ollenkaan tarpeeksi suuri motivaattori ryhtyä laajoihin hyökkäystoimiin, vaikka miten grandiöösi pappa siellä bunkkerissa nykyään majaileekin. Lännen taloudelliset sanktiot, energiayhteistyön kaatuminen ja USA:n sotilaallinen väliintulo ovat liian suuria riskejä Venäjän hallinolle itselleen. Luulen, että Venäjä provosoi ja uhittelee aikansa ja toivoo hartaasti Zelenskyin nielaisevan jonkun syöteistä, jotta oikeutus rajoitetulle rähinälle tulisi. Kyse on siis nyrkin virittämisestä ja siitä eteenpäin lähinnä reagointia. Päätavoite on kansan mielenkiinnon kohdistaminen jälleen kerran ulkomaisiin uhkiin samalla kuitenkin minimoiden tästä koituvat tappiot.

Jonkinlaiset mainilanlaukaukset sieltä on varmasti tulossa. Mielenkiintoista nähdä, millaiset. Tykistökeskityksiä, kielivähemmistön sortoa ja kerrostalon räjäytyksiä on nähty. Nyt pitäisi keksiä jotain fressiä. "Provokaation" luonne ja vakavuus määrittävät suoraan sen, mikä on Putinin vastaus, koska viimeinen vaihtoehto on näyttää heikolta ja jättää kostamatta moninkertaisesti kaikenlaiset näpäytykset. Veikkaan jotain Ukrainan pienehköä drooni-iskua Krimille, minkä seurauksena otetaan parit vesikanavat haltuun "turvavyöhykkeeksi" jatkossa tapahtuvien hyökkäysten varalta. Donbassit jätetään ennalleen kytemään tai sitten jos Lännen reaktio onkin odottamattoman voimakas, voivat esiintyä siellä suunnalla rauhanlintuina ja tehdä konkreettisia aselepotoimia, jotka toki selitetään huolellisesti kotirintamalla parhain päin niin ettei vahingossakaan tule vaikutelmaa perääntymisestä tai heikkoudesta.
 
Viimeksi muokattu:
Samaa mieltä. Venäjä pelaa vanhan ajan suurvaltapeliä etupiireineen. Iso kuva eli NL:n ajan asemien palauttaminen on julkisesti kerrottu useaan kertaan. Sitä sitten toteutetaan pala kerrallaan, kun tarve tai tilaisuus tulee.

Putinin sotaseikkailut on pohjimmiltaan olleet helposti nähtävissä. Niitä ei vaan ole haluttu uskoa todeksi. Georgia, Ukraina, Syyria, kaikissa on pelimerkit aseteltu paikoilleen hyvissä ajoin, ja me lännessä ollaan järkytytty kun ruletti on pyöräytetty käyntiin.

Pitää muistaa että Venäjä kyseenalaistaa Ukrainan olemassaolon itsenäisenä valtiona...

...Suomi...

Toivottavasti täällä osataan olla nyt ajoissa varuillaan.

Tuntuu ikävältä että Posti on mädäntynyt nykyiseen kuntoonsa. Ketkähän siitäkin ovat vastuussa ja miksi?
 
Venäjä tulee suorittamaan tänä keväänä rajatun 2-3 vuorokautta kestävän operaation, jonka aikana Itä-Ukrainan rajaa siirretään länteen. Operaation alussa annetaan nyt viikkoja kestäneen radiohiljaisuuden jälkeen Ukrainan valtiojohdolle ukaasi, että mikäli vastaatte offensiivin jotenkin aloitamme sotatoimet myös Krimin suunnalla. Ukraina pitää nykyisen rajan, muttei tee mitään. Tässä ajassa länsi ei ehdi kuin twitter tuomita ja järjestää pari Teams kokousta. 2 vuorokauden sisällä Venäjä on asettanut uuden rajan ja ilmoittaa virallisesti offensiivin päättyneen. Valitettavasti Navalnyi on menehtynyt tänä aikana. Länsi asettaa uusia pakotteita, mutta ne eivät ole suhteessa suoritettuihin sotatoimiin. Kaupankäynti jatkuu pakollisin osin, Nord Stream 2 pysyy auki ja vuoteen 2024 mennessä tilanne palautuu takaisin ns. normaaliin. Kukaan ei puhu enää Krimin palauttamisesta.

Luulisin, että hyvinkirjoittamasi kaltaisesti. Jatkoa:

Sky newsin eilisessä jutussa oli mielenkiintoinen kohta. Onko mahdollisten jatkotoimien käsikirjoitus tiivistetty noihin kahteen ottamaani kuvakaappaukseen alla?

Joku täällä kirjoitti myös, että Suomen putin-trollit vertaavat median kommenttipalstoilla Itä-Ukrainaa nyt jatkuvasti mm. Katalonian itsenäistymispyrkimyksiin. Ehkä näissäkin ohjeistetuissa trollauksissa on rivien välissä totuutta? Voisiko olla, että DNP/LPR julistautuu itsenäiseksi mahdollisesti juuri Putinin 21.4. puheen alla.

Venäjä lipuu apuun "rauhanturvaajana" estämään kuvitteellisen kansanmurhan (Srebrenica 2.0). Mikäli Ukraina vastaa itsenäistymisilmoitukseen ja/tai siihen mahdollisesti liittyvään tasavaltalaisjoukkojen sotilalliseen provokaatioon aseellisesti, Venäjä oikeuttaa sillä jatkotoimet "fascistista Ukrainaa vastaan", joihin sitten liittyy operaatioita Krimin vesihuollon turvaamiseen, mahdollisesti maayhteys sekä Krimille että Transnistriaan.

Venäjä alla kuvakaappauksissa, kuin myös ihan Lavrovin ja Putinin suulla ovat ilmoittaneet "Ukrainan tuhoutuvan" jos pistävät hanttiin. "Tuhoutumisella" minä olen antanut itseni ymmärtää koko Mustan Meren rannan menetystä Itä-Ukrainan lisäksi.

MUOK: Srebrenica 2.0 voi jopa tapahtua ihan casus bellin vuoksi. Muutama tunti DNR/LPR tykkitulta tai ryssien Tochkia Donetskiin ja väitteet kehiin, että Ukraina tapaa omia siviilejään.



870A577B-D46F-41A4-8C1E-70055128EEE3.jpegD41AAAD4-E2A4-48AF-9697-37B3A6FFF2FC.jpeg
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top