Ukrainan kriisin seuraukset Suomessa

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja skärdis
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Saapi nähdä saadaanko suomeen kunnon sotaharjoitukset seuraaan vuoden tai kahden aikana kuten kävi Georgian jälkihulinoissa.
Voisi välillä keskittyä käsivarren puolustamiseen,koska siellä se Vanjakin organisoi ja kehittää. Vai ollaanko edes käsivartta puolustamassa.Siinäpä kysymys.
Turun rukousseurassa tullut kovia näkyjä ja profetioita vanjan hyökkäyksestä käsivarteen :-)
 
Venäjän talouspakotteet ja Krimin kriisin opetukset
Kirjoittanut Sampo Terho 28 Maa 2014

Krimin miehitys pistää suomalaisen väkisinkin mietteliääksi. Kylmän sodan jälkeinen ulkopoliittinen lauha vaihe näyttäisi olevan ohi.

EU:n kannalta tilanne on hankala. Miten reagoida Venäjän voimatoimiin, kun maa samaan aikaan on tärkeä kauppakumppani ja energiantoimittaja. Suomen tilanne on samoista syistä vieläkin hankalampi, minkä lisäksi meillä tunnetusti on yhteistä rajaa Venäjän kanssa yli 1300 kilometriä. Mitkä ovat johtopäätöksemme ja toimintavaihtoehtomme?

Suomesta Venäjälle suuntautuvan tavaraviennin arvo vuonna 2013 oli noin 5,4 miljardin luokkaa, kun taas tavaratuonti oli 10,5 miljardia. Venäjä on Suomen kolmanneksi suurin vientimarkkina 10 prosentin osuudella. Varsinkin Suomen elintarviketeollisuuden vienti on uhattuna, jos voimakkaisiin talouspakotteisiin ryhdyttäisiin.

Talouspakotteet vaikuttaisivat mahdollisesti myös tuontiin, jos Venäjä päättäisi asettaa vastapakotteita EU:lle ja Suomelle. Venäjän tavaratuonnista Suomeen yli 80 prosenttia koostuu mineraalituotteista: öljystä, öljytuotteista ja maakaasusta. Itse asiassa kaikki Suomessa käytettävä maakaasu ja 90 prosenttia raakaöljystä tuodaan Venäjältä.

Lisäksi talouspakotteet vaikuttaisivat venäläisten matkailuun. Heikentynyt rupla ja synkentyneet talousnäkymät yhdistettynä viisumirajoituksiin ei ainakaan lisäisi venäläisten matkailuintoa, vaan pahimpien arvioiden mukaan voisi leikata venäläisten matkailua Suomeen puolella.

On myös muistettava, että Venäjä ei missään nimessä perääntyisi Krimiltä pakotteiden seurauksena. Päinvastoin Venäjä varmasti luottaa kestävänsä pakotteita niin poliittisesti kuin taloudellisesti Euroopan unionia paremmin, koska unionin jäsenvaltioilla on toisistaan poikkeavia intressejä suhteessa Venäjään.

Ruotsi ja Britannia ovat muun muassa vaatineet asevientikieltoa Venäjälle, mutta esimerkiksi Ranskalla voi olla tähän oma sanansa sanottavana, koska sen kauppa Venäjän laivaston kanssa kariutuisi. Satoja ranskalaisia voisi menettää työpaikkansa. Myös Suomen kaltaiselle pienelle vientivetoiselle taloudelle menetetyt työpaikat olisivat kallis poliittinen uhkapeli.

Suoranaisten talouspakotteiden sijaan vaikuttavinta politiikkaa EU:lta olisi vähentää riippuvuutta Venäjän maakaasun- ja öljyntuonnista. Tämä pantaisiin vakavasti merkille myös Venäjällä, mutta ei tietysti onnistu hetkessä.

Energiaomavaraisuuden lisäksi EU:n ja Suomen tulisi kohentaa puolustuskykyään. On käynyt kiistattomasti ilmi, että naapurimaamme on edelleen voimapolitiikkaa tekevä, länsimaisista arvoista ja normeista poikkeava sotilaallinen suurvalta. Tämä ei ole yllätys vaan muistutus niille idealisteille, jotka aktiivisesti ovat asian pyrkineet unohtamaan.

Jo esitetyt syytökset siitä, että oikeistolaiset käyttävät puolustuksen merkityksestä puhuessaan kriisiä poliittisesti hyväkseen, ovat järjettömiä. Ei puolustusvoimia vahvisteta ”oikeistolaisten” hyväksi, vaan isänmaan vapauden ja Suomen kansan turvaamiseksi. Kaikki muu minkä eteen koskaan olemme Suomessa työskennelleet, on sen varassa, että pystymme tarvittaessa myös puolustautumaan.

Energiaomavaraisuuden arvo ja uskottavan puolustuksen merkitys ovat Krimin kriisin selkeimmät opetukset.
 
Länsimaiden itsekkyys on syytä pitää tapetilla, kun ulkopolitiikkaa linjataan Kokoomusnuorten sinisilmäisyydellä. Samanlaisia taulapäitä, kuin taistolaiset hetkeä aiemmin. He tosin eivät päässeet päättämään ulkopolitiikasta. Venäjä on uhka, mutta länsi ei ole tuki ja turva. Kumpaistakaan ei sovi unohtaa.

Toisaalta Venäjä on Suomelle AINA länttä enemmän uhka. Länsi on tuki ja turva AINA Venäjää enemmän.
 
Toisaalta Venäjä on Suomelle AINA länttä enemmän uhka. Länsi on tuki ja turva AINA Venäjää enemmän.

On ja ei ole. Itse meidän on itsenäisyytemme turvattava. Länsi on meidät siksi usein myynyt idän karhulle.

Suomen sota oli Venäjän ja Ruotsin välinen sota, joka käytiin vuosina 18081809. Sodan syynä oli Venäjän ja Ranskan 7. heinäkuuta 1807 Tilsitissä solmima rauha. Ranska antoi Venäjälle suostumuksensa Suomen valtaukseen, mikä teki Venäjästä Ranskan liittolaisen.

Molotov–Ribbentrop-sopimus (saks. Deutsch-sowjetischer Nichtangriffspakt, ven. Договор о ненападении между Германией и Советским Союзом) (myös Hitlerin–Stalinin sopimus) oli natsi-Saksan ja Neuvostoliiton välinen hyökkäämättömyyssopimus, joka solmittiin 23. elokuuta 1939. Sopimus sai nimensä maiden ulkoministereistä Joachim von Ribbentropista ja Vjatšeslav Molotovista, jotka allekirjoittivat sopimuksen. Sopimuksen salaisessa lisäpöytäkirjassa sovittiin etupiirijaosta. Suomi, Baltian maat, Puola ja Romania olivat jaon kohteina.

Teheranin konferenssi oli Neuvostoliiton, Ison-Britannian ja Yhdysvaltain järjestämä kokous Teheranissa 28. marraskuuta – 1. joulukuuta 1943. Siihen osallistuivat Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Josif Stalin, Britannian pääministeri Winston Churchill ja Yhdysvaltain presidentti Franklin Roosevelt avustajineen. Kokouksessa määriteltiin liittoutuneiden sodantavoitteita tuleville vuosille. Konferenssissa käsiteltiin viimeisenä päivänä Suomea ja Baltian maita.
 
Viimeksi muokattu:
Teheranin konferenssi oli Neuvostoliiton, Ison-Britannian ja Yhdysvaltain järjestämä kokous Teheranissa 28. marraskuuta – 1. joulukuuta 1943. Siihen osallistuivat Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Josif Stalin, Britannian pääministeri Winston Churchill ja Yhdysvaltain presidentti Franklin Roosevelt avustajineen. Kokouksessa määriteltiin liittoutuneiden sodantavoitteita tuleville vuosille. Konferenssissa käsiteltiin viimeisenä päivänä Suomea ja Baltian maita.

Juuri tässä konferenssissa Suomi sai hiukan paremman kohtelun, kiitos länsivaltojen. Stalinin ei tietenkään olisi tarvinnut noudattaa kaikkea sovittua, mutta onneksi kesällä 1944 pantiin vähän vastaankin. Sikäli se jäi omiin käsiin.

Roosevelt totesi haluavansa edistää kaikin tavoin Suomen irrottamista sodasta. Se liittyi Suomen nauttimaan laajaan arvonantoon länsimaissa. Talvisota vain vahvisti tässä mielessä Suomen asemaa läntisessä maailmassa.

Stalin ei voinut kieltäytyä keskustelemasta Suomesta. Stalin oli todennut, että Venäjällä ei ollut mitään suunnittelmia Suomen itsenäisyyden suhteen, ellei Suomi käyttäytymisellään pakottaisi siihen. Roosevelt halusi Viipurin jäävän Suomen puolelle, mikä helpottaisi rauhan tekoa. Stalin torjui tämän. Stalin piti kiinni sotakorvauksista ja vaati Petsamon pysyvästi Neuvostoliitolle. Hän joutui kuitenkin taipumaan lännen tahtoon. Suomen itsenäisyys oli säilytettävä.

Eri asia tosiaan, olisiko pitänyt lupauksensa. Roosevelt meni ansaan Baltian osalta, kun Stalin lupasi, että nämä maat voivat sitten valita itse, mihin haluavat kuulua. Siitä tuli sitten sellainen krimiläinen juttu.

Kylmä sotahan alkoi oikeastaan heti.
 
27.03.2014 20:04
Ukrainan kriisi sotki suunnitelmat - itärajan kauppakeskushankekin viivästyy
Karjalainen

Nurminen Logisticsin toimitiloja Tohmajärven Niiralassa.

Niiralan kauppakeskushanke sekä Suomen ja Venäjän välinen rautatieyhdysliikennesopimus siirtyivät tulevaisuuteen Ukrainan kriisin takia.
Viimeviikkoinen rajanaapureiden liikenneministereiden tapaaminen peruuntui ja kauppakeskushankkeen sijoittajat ottivat aikalisän.

-  Kauppakeskuksen avaaminen pitkittyy. Sijoittujat ja sijoittajat ovat nyt odottavalla kannalla ja seuraavat ruplan kurssikehitystä sekä venäläisen ostovoiman liikkeitä. Todennäköisesti hanke realisoituu vielä tänä vuonna, toteaa Birgitta Väisänen Keski-Karjalan kehitysyhtiö, Ketistä.

-  Niiralan osalta neuvotteluja on käyty kahden toimijan kanssa, ja näistä yksi tulisi olemaan vahva veturiyritys toiminnan aloitusvaiheessa.

Sen sijaan muualla itärajan jättihankkeet etenevät. Vaaliman kasino ja Lappeenrannan Ikea sekä Dishas Fishin Haminan kalakauppa toteutuvat suunnitellussa aikataulussa.

Venäjän ja Suomen liikenneministeri Merja Kyllösen ja Maksim Sokolovin piti toissa viikolla tarkoitus paiskata kättä rautatieyhdysliikenteen sallimiseksi Vainikkalan lailla myös Niiralasta.

-  10 vuotta odotettu sopimus oli sentin päässä, toteaa Nurminen Logisticsin aluepäällikkö Seppo Turunen.

Konttiliikennestatus olisi avannut uusia vientimahdollisuuksia itäsuomalaisille yrityksille  -  kenties kilpailua rautatiekuljetuksiin.

-  Kukaan ei olisi toivonut tällaista tässä tilanteessa, tuumaa Ketin toimitusjohtaja Risto Hiltunen.
 
Suomen oma itsenäisyyden turvaaminen on itsestäänselvyys. Tai pitäs olla. Onhan niitä kaikenmaailman tyyppejä joiden mielestä ei kuulu panna hanttiin monestakin eri syystä jos Suomeen hyökätään. Riippuu henkilöstä mistä syystä kukin vastustaa tai joiden mielestä maanpuolustus vaan on perseestä (mitä se tietty tavallaan onkin), se on erittäin noloa, junttia, epä-älyllinen keino ratkaista ongelmia jne. Se, et pistetä hanttiin taas on mulle todella vieras ajatusmalli, mut mulla onkin asenneongelmia ollu aina ja junttia se ei oo, mähän olen siitä elävä esimerkki. No on se tietty Forssassa kun leijonakorut heiluu Cascadan ja Captain Jackin tahdissa.

Vaara voi tulla vain Venäjältä ja vain ja ainoastaan sieltä. Tää on fakta minkä nyt tietää kaikki ja ne loputkin jotka muuta väittää provoilevat vittumaisuuttaan. Ruotsi tai Norja ei Suomea uhkaa edes teoreettisesti ajatellen.

Tuota Venäjän uhkaa vastaan "länsi" antaa Suomelle turvaa. Mutta länsi ei anna sitä kovin paljoa. Itse asiassa vain todella vähän. Jos Suomi olis liiton jäsen turvankin määrä olisi ihan toinen kuin nyt. Kuuluminen lännen rakenteisiin lujittaa Suomen asemaa. Lännen ainoa "uhka" Suomelle on se, että se ei anna meille turvaa riittävästi. Se et länsi ei suojaa on todella vittumaista, mutta ei se uhka ole. Jos Suomi luottaa liikaa länteen ja luulee esim. et Lissabonin sopimus sisltää jotkut takuudet nnin se on se uhka. Sekään ei ole "lännen" vika vaan niiden lukuisten vitullisten idioottien jotka tuohon luottavat. Nää on ihan suomalaisia. Johtopäätös: potentiaalinen uhka tulee idästä ja omasta pesästä, mut lännestä se ei tuu mitenkään.

Se on ihan selvää reaalipolitiikkaa, että jos maailma palaa 3. kerran niin joku 5+ miljoonan kansan&ilmastoltaan asumiskelvottoman kärpäsenpaskan takia ei jotain isoja linjoja radikaalisti muuteta tai ydinpelotetta vedetä esiin edes bluffilla. Mua kyl on hymyilyttänyt useinkin, et täällä jengi sormea heristäen selittää kuinka "reaalipolitiikka on poka reaalipolitiikkaa jne". Ei kukaan, no ei ainakaan kukaan vakavasti otettava voi olla niin uuno, et luulee et isoissa linjoissa Suomi otettais huomioon "hinnalla millä hyvänsä" kun on tiukka paikka ja isojen intressit. Jotenkin vaan noista jutuista paistaa sellainen fiilis, et olis muka isokin sakki jotka luulee et NATO pelastaa kaikki pienimmätkin kärpäsenpaskat viime kädessä vaikka atomipommeilla. Tuskin esim. Virolaiset niin luulee. Ovat varmoja et apua tulee kuten varmasti tuleekin mut joku rajakin on.

BTW oli sopparit kui vaan ennen WW2:sta niin sakut auttoivat meitä silti loppupeleissä Neukku-kommunismin uhkaa vastaan... En sit tiedä oliko Saksa silloin "länttä", tuskin, mut ei ne ainakan komuja olleet vaikka tosi peeveleitä olivatkin.
 
Hyvä yrjö. Suomen on haistettava ne kuuluisat aikaikkunat aina tarkoin ja napattava kiinni länsirakenteeseen kuin Biafran lapsi leipään...kun se mahdollisuus tulee. Muutoin on oltava kuin Ellun kanat.

Minä en myöskään yrjön lailla tajua ajattelua, jossa "kyyristytään". En koskaan muista kuka saksalaisupseeri se sanoi, että "älkää rypekö vaan rettelöikää", kun on tosi vaikeaa. Minusta se on yleispätevä neuvo sodankäyntiä koskien ja ainakin se antaa vinkin henkiselle puolelle ja asenteeseen.

Olen pitkään tuota Natoa pohtinut puoleen ja toiseen ja kyllä siinä selvästi on se puolensa, että me odotamme ja luulottelemme siitä Liitosta jotain sellaista, jota se ei lopultakaan ole. Suomessa on kaakatettu 20 vuotta Liitosta ja tämän "yhteensopivuuden" nimissä on poliitikoilla ollut kelpo aasinsilta alimitoittaa Pv:n resurssit ja eipä kenraalikuntakaan ole ollut sen kummempaa. Kansaan on iskostettu jonkinlainen ajatus, jossa Nato-pikaraide on turvapaketti, jolla voidaan torjuan suunnilleen kaikki pensaskirvoista ydinasehyökkäykseen....ja edelleen tämä usko on vahva, onhan sitä kääkätetty 20 vuotta. Sanoilla ja käsitteillä tehdään ihmeitä, kun ne osuvat kohdeyleisön pelkoihin, toiveisiin ja haaveisiin, niistä tulee tosia ja jopa asenteita. Ihmisveljemme idässä ravistelee nyt vähän pinkkaa, pöly lentää ja kiehuu, ja on näköjään niin, että osa yleisöstä tarttuu sitä tiukemmin niihin oletuksiin ja asenteisiin, jotka "tuntuvat hyviltä" ja nimenomaan turvallisilta. Se on inhimillistä, mutta ohjaa tällä haavaa pieleen.
 
Putinin ex-avustaja ruotsalaislehdessä: Putin haluaa myös Suomen

Venäjän presidentti Vladimir Putin.
RIA Novosti

IS Julkaistu: 29.3.2014 11:26
Venäjän presidentti Vladimir Putinin entinen avustaja varoittaa Svenska Dagbladetissa, ettei Putin pysähdy Ukrainaan.

Presidentti Putinin entinen avustaja Andrei Illiaronov varoittaa Svenska Dagbladetissa, että Putin haluaa myös Suomen. Illiaronov toimi kuusi vuotta Putinin läheisenä neuvonantajana.

Putin haluaisi Illiaronovin mukaan saada Venäjälle takaisin tsaarinvallan aikaiset rajat. Tsaarin vallan aikana Venäjälle kuuluivat muun muassa Suomi ja Baltian maat. Illiaronov väittää, että Putinin mielestä nämä alueet kuuluvat Venäjälle.

– Suomi kuului Venäjälle 109 vuotta, vuodet 1809-1917. Putinin tavoitteena on, että hän suojelee sitä, mikä kuuluu hänelle ja hänen edeltäjilleen, Illiaronov sanoo lehdessä.

Voiko EU-maa Suomi olla uhattuna?

– Se ei ole Putinin agendalla tänään eikä huomenna, mutta jos Putinia ei pysäytetä aikaisemmin, asia tulee esille ennemmin tai myöhemmin.

Illiaronovin mukaan Putinin on useita kertoja sanonut, että bolsevikit ja kommunistit tekivät aikoinaan suuren erehdyksen.

– Hän olisi voinut yhtä hyvin sanoa, että bolsevikit 1917 pettivät Venäjän kansalliset edut myöntäessään Suomelle itsenäisyyden.

Miten Putin voidaan pysäyttää?

– Pitää asettua vastarintaan kaikin tarvittavin keinoin. En ole verenhimoinen ihminen, mutta joskus ei ole muuta ratkaisua kuin sotilaallinen isku vastustajaa vastaan.

Illiaronovin mielestä aseellinen vastarinta estää vielä suuremman verenvuodatuksen. Hän otti esimerkiksi Suomen talvisodan. Suomi asettui vastarintaan Josef Stalinia vastaan vuonna 1939. Suomi säilytti vapautensa ja itsenäisyytensä.

Ruotsalaislehti muistuttaa, miten suomalaiset pysäyttivät Neuvostoliiton hyökkäyksen. Ilman suomalaisten vastarintaa hyökkäys olisi voinut edetä Ruotsin ja Norjan rajoille.
 
Totta hitossa Putin haluaa.Vanhan imperiumin suuruuden ja rajojen haikailu on ollut Venäjällä esillä ja nähtävissä jo kauan.Kysymys on vain siitä,muuttuuko se haikailusta käytännön teoiksi noin niinkuin laajemmassa mitassa.
 
Niin,ei ole kivaa tulevan uusijaon aikana. Naton alusmaat venäjän rajoilla tullaan katsomaan uusiksi tulevaisuudessa. Joko se käy hyvällä tai pahalla. Suomi menee suomettumisen linjalla ja säilyttää itsenäisyytensä,jos meillä on tarpeaksi viisaat politiikot. Jota sopii epäillä.

Sanonut ennenkin että vanhemmiten Putini käy vaarallisemmaksi. Nyt kun ei ilmeisesti koskaan aio jäädä eläkkeelle.
 
Jyrähdys ministeriöstä: Nato-keskustelulla "väärä ajoitus"
Tiistai 1.4.2014 klo 07.22

Suomessa pitäisi pystyä keskustelemaan sotilaallisesta yhteistyöstä nykyistä avoimemmin, arvioi puolustusministeriön kansliapäällikkö, turvallisuuskomitean puheenjohtaja Arto Räty.


Suomen pitäisi pystyä linjaamaan omat ratkaisunsa puolustuspolitiikasta ja myös mahdollisesta Nato-jäsenyydestä avoimesti keskustellen. Näistä asioista pitäisi pystyä puhumaan kiihtymättä ja analysoiden, sanoi kansliapäällikkö Arto Räty.
Räty puhui maanantaina Jyväskylässä Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan ulko- ja turvallisuuspoliittisessa seminaarissa.

- Suomen pitäisi pystyä linjaamaan omat ratkaisunsa puolustuspolitiikasta ja myös mahdollisesta Nato-jäsenyydestä avoimesti keskustellen. Näistä asioista pitäisi pystyä puhumaan kiihtymättä ja analysoiden, vetosi Räty.

- Suomi tarvitsee kansainvälistä yhteistyötä ja verkottumista. Kysymys Natosta ei kuitenkaan ratkaise Suomen puolustuksen rahoitushaasteita. Ihan riippumatta siitä, liittoudutaanko vai ei, pitää Suomen oman puolustuksen olla kunnossa. Suomen turva on oman puolustuksen uskottavuudessa.

Ei pikareittiä

Venäjän operaatiot Krimillä ovat nostattaneet Suomessa vilkkaan keskustelun Natosta. Arto Räty kuitenkin korosti, että nyt ei ole oikea aika noille keskusteluille.

- Jos jäsenyydestä keskustellaan kriisin aikana, on ajoitus väärä. Siitä pitäisi keskustella hyvän sään aikana, silloin kun on rauhallista.

- Natoon ei ole olemassa mitään pikareittiä, johon voisi turvautua silloin, kun vaara uhkaa. Natoon haetaan jäseneksi ja kaikkien 28 Naton jäsenmaan parlamentit vuorollaan hakemuksen käsittelevät ja hyväksyvät. Se on pitkä prosessi.

Ukrainan tapahtumat eivät muutenkaan Rädyn mielestä anna aihetta Suomen turvallisuuspoliittisen aseman uuteen tarkasteluun.

- Puolustuksellisesta näkökulmasta maailma ei ole muuttunut eivätkä myöskään Suomen varautumisen lähtökohdat.

Seminaarin yhteydessä myös monet sotilasammattilaiset vakuuttivat, että Venäjän operaatiot eivät ole heitä säikäyttäneet. Venäjän ilmavoimien harjoitukset Suomen rajan pinnassa ovat herättäneet huolta asukkaiden keskuudessa. Sotilaiden mukaan mihinkään huoleen ei kuitenkaan ole aihetta. Venäjän harjoitukset ovat olleet aiemmin ilmoitettujen suunnitelmien mukaisia, mitään poikkeuksellista niihin ei ole liittynyt.

Varuskunnat eivät puolusta

Venäjän uhka on saanut monet päättäjätkin miettimään, oliko varuskuntien lakkauttaminen virhe. Arto Räty ei tuollaista jälkiviisautta ymmärrä.

- Varuskuntauudistus lähti liikkeelle puolustusvoimien omista tarpeista. Muutosta suunniteltiin jo ennen talouskriisiä, muistutti Räty.

- Varuskunta on paikka, jossa koulutetaan sotilaita. Ei siellä maata puolusteta, vaikka ihmisistä saattaa tuntua turvalliselta, jos varuskunta on lähellä. Varuskuntia tarvitaan vain sen verran kuin on varusmiehiä.

- Historian esimerkit puolustustahdosta ovat oleellinen osa Suomen puolustuksen uskottavuutta. Nykyisin tuota uskottavuutta voidaan korostaa osoittamalla, että Suomi suhtautuu puolustukseen vakavasti ja arvostaa sitä, vaikka siihen ei kovin paljoa rahaa halutakaan laittaa, vihjasi Räty.

Vaikka Räty käyttäisikin rahaa puolustukseen enemmän, hän myöntää, että Suomessa on pienellä puolustusbudjetilla saatu melko huimasti aikaan. Naapurustosta löytyy esimerkkejä, joissa tuplasummilla on tehty paljon huonompaa jälkeä.

Uhka idästä

Vaikka seminaaripäivän aikana useammastakin suusta todettiin, että Ukrainan kriisitä huolimatta Suomen alueeseen ei kohdistu tällä hetkellä akuuttia turvallisuusuhkaa, olivat Venäjän toimet esillä monissa puheenvuoroissa.

- Krimin tapahtumat osoittavat, että perinteiset sotilaalliset uhkakuvat ja voimapolitiikka eivät ole maailmasta mihinkään kadonneet. Voimaa voidaan edelleenkin käyttää kaikista kansainvälisistä sopimuksista huolimatta, luonnehti maanpuolustustiedotuksen suunnittelutoimikunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Esko Kurvinen.

Sotilastiedustelun asiantuntijakin määritteli selkeästi sen suunnan, josta mahdollinen uhka Suomeen kohdistuu:

- Tiedustelussa olemme kiinnostuneita siitä, mitä rajojemme ulkopuolella tapahtuu. Valvomme tarkasti asevoimien liikkeitä lähialueellamme, paitsi Ruotsissa, Norjassa ja Virossa.
 
yle 1.4.2014 klo 20:10
Yhdysvaltalainen NBC: Suomi huolissaan ja helsinkiläiset hermostuneita Venäjän takia
Kansainväliset asiantuntijat pitävät NBC:n artikkelissa Venäjän hyökkäystä Suomeen erittäin epätodennäköisenä.

Yhdysvaltalainen tv-yhtiö NBC uutisoi verkkosivuillaan, että suomalaiset ovat Venäjän takia huolissaan. Yksi yhdysvaltalainen Venäjä-asiantuntija sanoo maanantaina julkaistussa artikkelissa helsinkiläisten olevan "hermostuneita".

Jutun mukaan huolta ovat aiheuttaneet Venäjän järjestämät sotaharjoitukset Suomen rajan lähistöllä, mutta jutussa viitataan myös Suomen ja Venäjän yhteiseen historiaan.

Helsinkiläisten "hermostumisen" tuo esiin yhdysvaltalaisessa ajatushautomossa Center for Strategic and International Studiesissa (CSIS) työskentelevä Venäjä-asiantuntija Andrew Kuchins. Hän on kansainvälisesti tunnettu Venäjän sisä- ja ulkopolitiikan tuntija.

– Ihmiset Helsingissä ovat hermostuneita. Putin lähettää järkytyksen aaltoja ympäri Eurooppaa, Kuchins sanoo NBC:lle.

Kuchins pitää kuitenkin erittäin epätodennäköisenä, että Venäjä kohdistaisi Suomeen sotilaallisia toimia lähiaikoina.

NBC:n artikkeliin on haastateltu muitakin brittiläisiä ja yhdysvaltalaisia asiantuntijoita, jotka pitävät Venäjän hyökkäystä Suomeen todella epätodennäköisenä. Yhtään suomalaisasiantuntijaa ei ole haastateltu.

– Suomi ei ole Ukraina. Se ei ehkä ole Naton jäsen, mutta se on Euroopan unionissa. Jos Venäjä alkaisi miehittää EU:n jäsenmaita, EU:lla olisi siihen sanansa sanottavana, sanoo Venäjästä kirjoittanut kirjailija Oliver Bullough.

Hänen mukaansa venäläiset kokevat "vastentahtoista kunnioitusta" suomalaisia kohtaan tavasta, jolla suomalaiset toisessa maailmansodassa vastustivat puna-armeijaa.

NBC:n artikkelin tietoja on lainannut ainakin uutissivusto Mashable.

Jännitystä lisänneenä tekijänä NBC nostaa esiin myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin entisen neuvonantajan Andrei Illarionovin sunnuntaisen lausunnon Svenska Dagbladetissa. Illarionovin kirjoitti Putinin saattavan hakea historiasta oikeutusta suojella etupiiriään, minkä katsoo kuuluvan itselleen ja edeltäjilleen.

Putinin etupiiriin kuuluvat Illarionovin mukaan osa Georgiaa, Ukrainaa, Valko-Venäjää, Baltian maita ja Suomea.
 
yle 1.4.2014 klo 20:10
Yhdysvaltalainen NBC: Suomi huolissaan ja helsinkiläiset hermostuneita Venäjän takia
Kansainväliset asiantuntijat pitävät NBC:n artikkelissa Venäjän hyökkäystä Suomeen erittäin epätodennäköisenä.

Yhdysvaltalainen tv-yhtiö NBC uutisoi verkkosivuillaan, että suomalaiset ovat Venäjän takia huolissaan. Yksi yhdysvaltalainen Venäjä-asiantuntija sanoo maanantaina julkaistussa artikkelissa helsinkiläisten olevan "hermostuneita".

Jutun mukaan huolta ovat aiheuttaneet Venäjän järjestämät sotaharjoitukset Suomen rajan lähistöllä, mutta jutussa viitataan myös Suomen ja Venäjän yhteiseen historiaan.

Helsinkiläisten "hermostumisen" tuo esiin yhdysvaltalaisessa ajatushautomossa Center for Strategic and International Studiesissa (CSIS) työskentelevä Venäjä-asiantuntija Andrew Kuchins. Hän on kansainvälisesti tunnettu Venäjän sisä- ja ulkopolitiikan tuntija.

– Ihmiset Helsingissä ovat hermostuneita. Putin lähettää järkytyksen aaltoja ympäri Eurooppaa, Kuchins sanoo NBC:lle.

Kuchins pitää kuitenkin erittäin epätodennäköisenä, että Venäjä kohdistaisi Suomeen sotilaallisia toimia lähiaikoina.

NBC:n artikkeliin on haastateltu muitakin brittiläisiä ja yhdysvaltalaisia asiantuntijoita, jotka pitävät Venäjän hyökkäystä Suomeen todella epätodennäköisenä. Yhtään suomalaisasiantuntijaa ei ole haastateltu.

– Suomi ei ole Ukraina. Se ei ehkä ole Naton jäsen, mutta se on Euroopan unionissa. Jos Venäjä alkaisi miehittää EU:n jäsenmaita, EU:lla olisi siihen sanansa sanottavana, sanoo Venäjästä kirjoittanut kirjailija Oliver Bullough.

Hänen mukaansa venäläiset kokevat "vastentahtoista kunnioitusta" suomalaisia kohtaan tavasta, jolla suomalaiset toisessa maailmansodassa vastustivat puna-armeijaa.

NBC:n artikkelin tietoja on lainannut ainakin uutissivusto Mashable.

Jännitystä lisänneenä tekijänä NBC nostaa esiin myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin entisen neuvonantajan Andrei Illarionovin sunnuntaisen lausunnon Svenska Dagbladetissa. Illarionovin kirjoitti Putinin saattavan hakea historiasta oikeutusta suojella etupiiriään, minkä katsoo kuuluvan itselleen ja edeltäjilleen.

Putinin etupiiriin kuuluvat Illarionovin mukaan osa Georgiaa, Ukrainaa, Valko-Venäjää, Baltian maita ja Suomea.
Köntsät housuissa, pyykkipäivä.
 
Kuchins pitää kuitenkin erittäin epätodennäköisenä, että Venäjä kohdistaisi Suomeen sotilaallisia toimia lähiaikoina.
.

" - - Ukraina on sotilaallisesti liian vahva vastustaja Venäjälle, jotta Georgian sodan kaltainen tilanne voisi toistua Ukrainassa. Myös maiden vahvat keskinäiset taloussiteet vähentävät avoimen konfliktin todennäköisyyttä. Venäläisillä oligarkeilla on Ukrainassa henkilökohtaisia etuja varjeltavana." (eräs analyysi vuonna 2008)
 
Venäjä pyysi Suomea investoimaan Krimille

Pietarin pormestari Georgi Poltavtshenko kertoi olevansa halukas henkilökohtaisesti toimimaan toimimaan suomalaisyrityksten kontaktihenkilönä Krimille investoitaessa.
© Alexander Demianchuk / Reuter
is: 3.4.2014 8:21
Venäjä Pietarin kuvernööri Georgi Poltavtshenko ehdotti suomalaisten liikemiesten tapaamisessa, että suomalaisyritysten pitäisi nyt investoida Krimin niemimaan kehittämiseen.

Poltavtshenko ilmoitti Sankt-Peterburg-televisiokanavan mukaan keskiviikon tapaamisessa, että hän on itse henkilökohtaisesti valmis toimimaan suomalaisyritysten kontaktihenkilönä Sevastopolin kaupunginhallintoon.

- Politiikka on iso asia, mutta ei rahojen tienaaminenkaan huono asia ole. Me olemme valmiita toimimaan teidän ehdotustenne perilleviejinä Sevastopolissa ja Krimillä, Poltavtshenko sanoi tv-kanavan mukaan suomalaisyrityksille.

Venäläisten tiedotusvälineiden mukaan Poltavtshenkon tapaamisessa oli mukana edustajia muun muassa Neste Oililta, Fortumilta ja S-ryhmästä. Lisäksi paikalla olivat muun muassa Eurofactsin Anders Blom, Cargotecin Ilkka Herlin ja Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.




Poltavtshenkon mukaan Krim on alue, joka on jäänyt kehittämättä Ukrainan vallan aikana, mutta nyt Venäjä haluaa laittaa niemimaan kuntoon.

Investointeja haluttaisiin muun muassa turismin kehittämiseen, sillä Venäjä on jo maalaillut Krimistä uutta venäläisturistien massakohdetta, jotta venäläisten ei tarvitse enää matkustaa ulkomaille rantalomalle.

Pietarilaisen Fontanka.fi-uutissivuston mukaan suomalaiset ilmoittivat, että heitä saattaisi kiinnostaa esimerkiksi Krimin satamien kehittäminen
 
Miksi maa jonka kauppatase viime helmikuussa oli 14 miljardia USD positiivinen kerjää investointeja?
 
Miksi maa jonka kauppatase viime helmikuussa oli 14 miljardia USD positiivinen kerjää investointeja?

Siksi että se positiivinen kauppatase on syntynyt kehitysmaan talousrakenteella, ts. maa vie raaka-aineita (öljy, kaasu, metallit) ja tuo jalostettuja hyödykkeitä. Venäjä haluaisi kovasti kehittää teollisuuttaan.
 
Hiljaiseksi hakattu Suomi-neito
4.4.2014 07:59 Veli-Pekka Leivo


  • Vladimir Putin kaltaistensa joukossa.

  • "Kerran sille! Kukas hoidellaan seuraavaksi?"
Lukaisin eilen Husein Muhammedin erinomaisen kirjoituksen Mihin katosivat sodanvastustajat? Samaa olen itsekin miettinyt, sillä muistan itsekin hyvin vuoden 2003. Osallistuin tuolloin ensimmäistä kertaa poliittiseen mielenosoitukseen, kun Oulussa marssin Irakin sotaa vastaan. Vaikka viheliäinen diktaattori saatiin pois vallasta, oli sodan hinta hirveä ja sitä maksetaan edelleen. Näin jälkikäteenkin katsoen jokin muu kuin sotilaallinen ratkaisu olisi ollut toivottavampi, vaikka Saddam Husseinista oli jo aika päästä eroon.

Mutta kun Venäjä hyökkää, rauhanliike vaikenee, tai korkeintaa mumisee lehtien palstoilla. Kansanjoukkoja ei nähdä kaduilla, eikä Venäjää vastaan marssita. Ollaan hiljaa.

Husein Muhammed kirjoittaa , että

"Haluaisin uskoa, että kyse on ollut vilpittömästi sodanvastustamisesta eikä muusta. Herää kuitenkin vahva epäilys, että kyse voi olla ennemminkin eurooppalaisten USA-vastaisuudesta kuin itse sodan vastustamisesta"

Uskon, että tämä pitää merkittäviltä osin paikkansa. Varsinkin Venäjää avoimesti tukevien osalta tämä on ilmeisen totta. Verkkomedian ja Johan Bäckmanin kaltaiset toimijat, joita allekirjoittanut alkoi kutsua putinoideiksi Krimille ilmestyneiden tuntemattomien vihreiden miesten myötä, ovat avoimen länsi- ja USA-vastaisia. Heille oikea ja väärä määräytyy sen mukaan, kuka toimii.

Kriittisyys Yhdysvaltoja kohtaan ja jopa USA-vastaisuus eivät ole - monilta osin aivan ymmärrettävästi - mitään pieniä seikkoja myöskään tervejärkisten eurooppalaisten joukossa. Merkittävä osa tilanteesta selittyy mielestäni sillä, että Yhdysvaltoja halutaan vastustaa ja se halutaan näyttää - heiltä vaaditaan sitä, mitä ns. länsimaisilta demokratioilta toivotaan (usein aivan turhaan)... ja Venäjä - no se nyt on Venäjä. Ei Kremlin valtiailta odoteta edes sitä, että yrittäisivät teeskennellä. Venäjä ei ole yksi meistä, vaan jotain muuta. Relativismin taakse on helppo paeta.

Mutta on myös kolmas tekijä, jonka tuntee erityisen vahvasti täällä Suomessa.

Kremliä pelätään. Venäjää ei kritisoida, koska pelätään sen reaktioita. Suomi-neito käyttäytyy kuin hiljaiseksi hakattu pikkurouva. Turpaan voi tulla poikkipuolisesta sanastakin, joten parempi on kun vältetään huomiota. Kaksi sotaa ja vuosikymmenien suomettuminen uhkauksineen ja sittemmin kiihtynyt retoriikka ovat opettaneet meidät nöyriksi. Jos jotain ikävää tapahtuu ja asiasta pitää puhua, mairitellaan samalla. Kun Venäjällä tapahtui vuonna 2012 vaalifarssi, tämä asenne kiteytyi hyvin presidenttimme toteamukseen: "Vaaleissa otettiin kaksi askelta eteenpäin ja vain yksi taaksepäin". Kun EU-linjausten myötä tapaamisia idän johtajien kanssa on peruttu, vastuuta pakoillaan Brysselin helmoihin ja toivotaan, ettei karhu mulkaise pahasti.

Venäjän nykyjohto näyttää ottaneen keisari Galigulan toteamuksen oderint dum metuant - vihatkoon kunhan pelkäävät. Kremliä pelätään, sitä ei kunnioiteta. Jos sitä ei pelätä, sitä halveksitaan. Suhde ei ole koskaan tasa-arvoinen. Kun katsoo kuinka maa toimii ja kuinka siihen suhtaudutaan, tilanne muistuttaa lähiötä terrorisoivan rikollisjengin kanssa elämistä: voit mielistellä ja olla nöyrä, jolloin saatat hyötyä. Jos olet vahva ja varustautunut, olet uhka ja oletusarvoisesti vihollinen, vaikka liikeasioista voidaankin keskustella. Parasta on kuitenkin pysyä poissa tieltä, olla katsomatta silmiin ja jos sinulla on jotain, mitä roskajoukko haluaa, luovu siitä vikisemättä. Nöyryydestä saatetaan palkita.

Kommentti:


Antti Ukkonen
4.4.2014 08:47
Ei mitään niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Jos liikutaan pelkästään pohdiskelujen tasolla ja mietitään mitä jokin on, on ihan hyvä välttää putkikatsetta.

Itse en vastusta sotaa, vaan uskon, että tilanteeseen kuin tilanteeseen on ratkaisunsa ja joskus se ratkaisu on sota. Muun väittäminen on vaihtoehtojen rajausta ja johtaa väistämättä (itse)petokseen. Tunnustuksellisuuden kanssa pelatessa se usein menee niin, että jossain vaiheessa joutuu valehtelemaan ja kunnolla. Marssiminen ilman aseita on narsistinen performanssi.

USA valehteli, että pääsi ajamaan Husseinin alas. Henkilökohtaisesti, jos USA olisi vain ilmoittanut, että nyt lähti diktaattorilta henki. Olisin itse hyväksynyt sen ennemmin kuin joukkotuhoasehorinat. Se on arvovalinta. Haluan elää maailmassa, jossa kaikki on nähtävillä ja jossa valehtelijoille ja teeskentelijöille ei anneta mitään arvoa tai osaa.

Se mikä rasittaa, on epäjohdonmukaisuus. Oma ja muiden. Venäjää kohtaan löytyy kritiikkiä, vastusta ja jopa vihaa sukupolvien ajan. Ei sitä tarvitse enää erikseen maalata kankaalle. Ei kenellekään pitäisi olla mitenkään epäselvää, missä kohtaa maailmaa olemme. Mitä tahansa Venäjältä tulee, voimme olla samaa mieltä, että se on sitä itseään.

Mutta USA hallitsee suvereenisti kaikkea. Se saa määrätä totuuden, toimia tuomarina ja valamiehistönä. Emme me puhu täällä venäjää "toisena kotimaisena". Eivät meidän viihdetrendimme ja ideologiamme tule Venäjältä. Pelkästään sen asian huomaaminen jo johtaa siihen ajatukseen, että me emme missään tapauksessa ole tasapainossa tiedossamme ja ymmärryksessämme.

Mutta ei meitä Kreml määrää. Ei sillä ole mitään valtaa. Washingtonilla taas on astetta enemmän.

Sanovat, että sodan ensimmäinen uhri on totuus. Pyrkimys totuuteen ei ole kovin suosittua. Siitä voi vetää johtopäätöksensä.
 
Back
Top