Ukrainan kriisin seuraukset Suomessa

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja skärdis
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Tässä ei ole mitään kovin ihmeellistä, Ranskan kielilaki on ainakin yhtä ankara, samaten Islannin. Tavoitteena on suojella kotimaan kieltä englannin ylivaltaa vastaan. Myös esim. Ruotsissa otettiin vastikään käyttöön uusi kielilaki jossa painotetaan ruotsin kielen käyttöä. Todennäköisesti joudumme Suomessa ottamaan käyttöön samanlaisia kielilakeja jos haluamme kielen säilyvän.

Suomi taitaa olla 124. sijalla kielitilastoissa. Kohtalainen sijoitus 6666 kilpailijan joukossa. Paras keino parantaa sijoitusta lienee lisääntyä.

Kielipoliisiksi en kuitenkaan vielä ryhtyisi. Mutta kielipolitiikkaa muuttaisin. Etenkin äidinkielen opetuksen laatuun ja määrään lisäpanostuksia. Toisaalta kaksi pakollista mutta vapaavalintaista kieltä pitkiksi vieraiksi kieliksi (ei pelkästään ruotsi ja englanti).

Ja jo rauhan aikaan valtion tiedotus (propaganda) pitäisi kansainvälistää. Vaikka maksetuin mainoksin maailman mahtimedioissa.
 
Opetusviranomaisten panostus kouluihin, joissa on 5% tai enemmän maahanmuuttajia, on radikaalisti suurempi kuin niihin, joissa ei pahemmin ole. Näin ainakin Helsingissä.

Resursointi koskee kaikkea opetusta, ei pelkästään kieltenopetusta. Vaikkapa kotitalousopettajan määräraha oppilasta kohti on Helsingissä 63 senttiä, jos koulussa on enemmänkin kotimaista kantaa. Maahanmuuttajat nostavat heti kaikkien aineiden budjettia.

Tahdoin tällä vain selventää, että se siitä protektionistisesta strategiasta.
 
yle 25.3.2014 klo 10:26
Ukrainan kriisi: Sirpa Pietikäinen ymmärtää Venäjän näkökulman
Sirpa Pietikäisen mielestä on hyvä ymmärtää toisenkin puolen ajattelua, vaikka olisi eri mieltä johtopäätöksistä.

Sirpa Pietikäisen mukaan Natosta ei järjestyisi apua joka kriisiin. Kuva: Maarit Piri-Lahti / Yle
Hämeenlinnalainen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok) ymmärtää Venäjän näkökulman Ukrainan kriisissä, vaikka ei hyväksy Venäjän toimintaa Krimillä. Entisen itäblokin maista kymmenkunta on käynyt liittymisneuvottelut Euroopan unionin ja Naton kanssa lähes käsi kädessä ja liittynyt molempiin järjestöihin.

– Venäjän näkökulmasta kehitys on ollut sitä, että sen valtapiiri on Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen ollut nyt pienimmillään, Pietikäinen toteaa.

– Me ajattelemme EU:ta ja Natoakin yhteistyöjärjestöinä, uskomme taloudellisten ja muiden siteiden olevan parasta rauhantyötä. Venäjän näkökulma on toinen.

Suomi Naton asialla?
Venäjän näkökulmasta ajateltuna: tekeekö Suomi nyt EU:n jäsenenä työtä sotilasliitto Naton hyväksi?

– Emme me tee.

Pietikäisen mukaan Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys vaatisi huolellisen parlamentaarisen valmistelun. Edes uuden jäsenyysselvityksen aloittaminen ei Pietikäisen mielestä ole nyt ajankohtaista. Hän muistuttaa myös, että Nato on yhteistyöelin, jossa pitää ottaa muidenkin Naton jäsenten näkemykset huomioon. Sotilaallista apua ei välttämättä joka kriisiin järjestyisi.

– Nato ei ole mikään 24/7 auki oleva nettikauppa, josta tilataan apua, Pietikäinen kuvaa.
 
Tässä hyvä kommentti yhdeltä toiselta foorumilta:

The Russians are convinced they were given a verbal guarantee that Nato would not expand to its borders. Nato and the US state department deny it. And ultimately, does anyone seriously believe Nato had a cunning plan to rollback Russian influence? Why? See this is the accusation the Russians seem to be giving, that Nato is expanding at the behest of the US state department. Whereas its quite clear Nato is expanding because anyone who has a border with Putins Russia is scared shitless of them. Why did the Georgians want to Join Nato? It wasnt because Nato wanted bases I can tell you.
 
yle 25.3.2014 klo 17:09
Niinistö: Suomen Venäjä-tapaamisille vaihtelevaa ymmärrystä
Presidentti Sauli Niinistö keskusteli Suomen ja Venäjän tapaamisista muiden EU-johtajien kanssa Haagissa. Hänen mukaansa EU:n päättämässä tapaamiskiellossa on tulkinnanvaraa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskusteli Suomen ja Venäjän välisistä tapaamisista muiden EU-johtajien kanssa Haagin ydinturvahuippukokouksen yhteydessä.

- Nämä keskustelut rajoittuivat siihen, että minä esitin oman näkemykseni Suomen tilanteesta ja sain sitten vähän vaihtelevan määrän ymmärrystä.

EU:n huippukokous kehotti viime viikolla jäsenmaita pidättäytymään Venäjän huipputapaamisista. Niinistön mukaan asiassa on tulkinnanvaraa. Termi regular summits voidaan Niinistön mukaan tulkita useammalla tavalla.

- Jos kävisi niin, että tulee poikkeuksellista ongelmaa, jossa venäläisen tavan mukaan presidenttien keskustelu on tarpeen, tuntuisi aika mahdottomalta ilmoittaa, että me emme keskustele yhteisestä ongelmastamme.

Niinistö perusteli omaa tulkintaansa ja Suomen tarvetta tapaamisiin myös turvallisuuspolitiikalla.

- Olemme Venäjän rajanaapuri. Toisin kuin muilla rajanaapureilla, meillä ei ole Nato-jäsenyyttä. Meidän naapurisuhteemme rakentuu kahdenvälisiin suhteisiin.
 
Onko talouspakotteet Suomelle haitallisia?
Teksti: Nimimerkki Liikemies

On ollut osittain hämmentävää seurata Ukrainan kriisiin liittyvää talouskeskustelua. Osa eurooppalaisista, mutta etenkin suomalaiset, tuntuvat ajattelevan vain kriisin negatiivisia vaikutuksia omaan talouteensa. Sen sijaan kokonaan unohtuu, mihin rajojen siirtäminen, propaganda ja ihmisoikeuksien polkeminen voi johtaa, jos siihen ei reagoida. Haluaisin tässä tuoda muutaman näkökulman tähän keskusteluun puhtaasti liiketoiminnan ja talouden näkökulmasta.

Venäjä ja sen liittolaiset eivät ole talousmahti, ei edes siinä mielessä kuin Neuvostoliitto oli. Ei tarvitse kuin katsella kadulla Moskovassa ja Pekingissä, ja huomaa kumpi niistä on taloudellinen suurvalta. Toisaalta voidaan tutkia, miten Kiina on kehittänyt asemiaan Afrikassa ja Etelä-Amerikassa aivan eri tasolla kuin Venäjä. Kiina ja moni Aasian talous on myös tuotannon ja jalostusasteen osalta paljon edellä energia- ja raaka-ainetuottaja Venäjää. Tältä osin voisi sanoa, että Venäjä on menettänyt sen suurvalta-aseman, mikä Neuvostoliitolla oli ympäri maailmaa.

Kaksikymmentä vuotta sitten Venäjän ja Kiinan bruttokansantuotteet olivat suunnilleen saman kokoiset. Nyt Kiinan BKT on noin 8,2 tuhatta miljardia dollaria (2012 Maailmanpankin arvio) ja Venäjän noin 2,0 tuhatta miljardia. USA:n bruttokansantuote on vertailun vuoksi 16,2 tuhatta miljardia, ja koko EU:n BKT on samaa luokkaa kuin USA:lla. Kiina kasvaa nopeinten, mutta nyt taas myös USA on pääsemässä vauhtiin. Venäjän BKT on kokoluokassaan samalla tasolla kuin Italian ja Intian.

Venäjän talouden jalostusaste on todella heikko kaikkiin kilpailijamaihin verrattuna. EU ja etenkin Suomi, joiden oma talous on aika huonossa kunnossa (Suomessa vielä huonompaan menossa), haluavat luonnollisesti pitää kiinni tästä Venäjän viennin oljenkorresta. Kannattaisi kuitenkin muistaa, että merkittävä maailmantalouden kasvu on muualla kuin Venäjällä. Se on etenkin Aasiassa ja USA:ssa, mutta myös Latinalainen Amerikka (BKT 5,3 tuhatta miljardia) ja Afrikka ovat merkittäviä kasvualueita. Kiina ja USA nostavat energiaomavaraisuutta etenkin liuskekaasun ja –öljyn ansiosta, ja sitäkin kautta Venäjän merkitys laskee. On hyvä muistaa, että Euroopassa on myös liuskekaasuvarantoja, esimerkiksi Puolassa ja muualla Itä-Euroopan alueella. Niitä voisi energiateknologian kehityksen ohella pitää jopa uhkana nyky-Venäjän taloudelle.

Mielenkiintoista on myös huomata, miten Venäjälle ollaan luomassa tai ehkä on luonnostaan syntymässä oma talousalueensa, etenkin Keski-Aasian osalta. Olen keskustellut esimerkiksi Kazakstanista ja Armeniasta olevien bisnesihmisten kanssa, ja tuntui, että heille Venäjä ja Moskova alkaa olla liike-elämän keskus siinä missä vaikka Lontoo tai New York on lännessä. Tähän kuvioonhan myös Ukrainan kriisi liittyy. Se on ainoa laajentumissuunta, mikä heillä on jäljellä. Onkin mielenkiintoinen kysymys, yrittääkö Venäjän bisnesintressit laajentua myös Afganistanin ja Pakistanin suuntaan nyt, kun amerikkalaisten läsnäolo heikentyy siellä. Kaikki nämä ovat kuitenkin varsin heikkoja ja alhaisen jalostusasteen talouksia.

Yleisesti tuntuu, että bisnesihmiset Venäjällä karttelevat koko Ukrainan kriisiä keskusteluissa. Joko he pelkäävät kommentoida, tai sitten asia vaivaa heitä, mutta he eivät oikein voi sille mitään. He toivovat, että se on ”eräänlainen ohimenevä markkinahäiriö”. Ehkä he kokevat, että kriisi on kaukainen asia, ja toivovat, ettei se edes heidän elämäänsä vaikuta. Ne, joilla on vähemmän kansainvälisiä yhteyksiä, eivät pakosta edes ymmärrä miten asiaan maailmalla suhtaudutaan.

Venäläisten liikemiesten mielestä joku hämminki Ukrainassa ei ole edes niin iso kysymys, eivätkä he ihan ymmärrä, miksi jotkut ottavat sen niin vakavasti. Eräs venäläinen bisnesmies selitti juuri minulle, että liikemiehet lännessä eivät vain tiedä asioita ja pelkäävät siksi, ”kyllä täällä bisnes menee ihan normaalisti eteenpäin”. Kun sanoin, että kyllä tällainen tilanne nyt väistämättä vaikuttaa haluun sijoittaa, hän kuittasi, että ”ihmiset katsovat liikaa televisiota, minä keskityn vain tekemään bisnestä”.

Propaganda venäläisessä mediassa on rankkaa. Ukrainan hallinto leimataan fasisteiksi ja natseiksi, heitä näytetään mitä kummallisemmissa kohtauksissa, missä venäläisiä kiusataan (jossain kohtauksessa esimerkiksi uusi ukrainalainen viraston johtaja muun muassa veti kravatista venäläisiä työntekijöitä ja kiusasi heitä, kun uutisen mukaan ”he koittivat lain mukaan hoitaa tehtäviään”). Usein viitataan siihen, että Ukrainan parlamentissa on uusnatseja, ja siltä osin on väärin väittää, että se edustaa ”eurooppalaisia arvoja”. Tämä on hyvä tietää, kun arvioi tavallisten venäläisten ajatuksia asiasta. Tilanteesta on helppo saada hieman tuntumaan lännessäkin katsomalla vaikka venäläistä RT-uutiskanavaa. Lisäksi voidaan varmaan objektiivisesti sanoa, että Ukrainan hallinto ei ole vielä kunnossa eikä kovin demokraattinen, mutta toinen kysymys on, miten se parhaiten saadaan sellaiseksi.

Tunnen liikemiehen, joka on ollut Venäjällä diplomaattina, valtion hallinnossa ja nyt liike-elämässä. Hän ymmärtää politiikkaa ja bisnestä. Nyt hän johtaa sijoitusanalyysien tekoa sijoitusyhtiössä. Hänen päähuolensa on Venäjän talous, sillä viime vuosi oli huono. Ennuste jo ennen näitä ongelmia oli, että tämän vuoden kasvu on nolla. Tuttavani halusi kuitenkin selittää minulle ettei Ukrainan tilanne ole ollenkaan yksinkertainen. Hänen mukaansa nykyinen Ukraina on keinotekoinen valtio, jos ajatellaan sen aluetta, kansallisuuksia ja historiaa. Vastasin hänelle, että aika moni maa Euroopassa voisi alkaa väittää, että tietyt alueet ovat joskus olleet heidän tai miten joku alue on keinotekoinen. Hän kuitenkin vain toisti sitä, että tilannetta ei pidä yksinkertaistaa. Osa alueista on venäläisiä ja siksi siellä oikeasti saadaan tällaisia äänestystuloksia. Hänen mukaansa hmiset haluavat olla osa Venäjää. Hän sanoi myös, ettei hän usko, että nykyinen Ukrainan hallinto edustaa koko kansaa ja jatkoi ”että voidaan vielä nähdä toinen vallankumous ja nykyisten vallanpitäjien pitää paeta”.

Olen jutellut tilanteesta myös eri maista olevien liike-elämän ja talousjärjestöjen edustajien kanssa. Osa on sitä mieltä, että nyt jos koskaan tällaista bisnesyhteistyötä pitää jatkaa. Liike-elämässä toimivien venäläisten on nähtävä, että asiallinen tapa toimia on paras. Näin Venäjä ei koe joutuneensa uhatuksi. Muuten vaarassa ei ole pelkästään Ukraina vaan myös Moldova ja ehkä muitakin. Moni amerikkalainen on puolestaan ”wait and see” moodissa, mutta heidän keskuudestaan on alkanut tulla myös voimakkaampaa arvostelua tilanteen kehittymisestä. Olen kuullut myös saksalaisia, jotka miettivät, voiko bisnestä Venäjälle enää jatkaa. Britannian pääministeri Cameron totesi juuri, että Venäjä tulee jättää kokonaan ulos G8-ryhmästä. Usealla suunnalla on alettu ajatella, ettei tämä ole vain häiriö. Venäjä ei ole osa normaaleilla pelisäännöillä pelaavaa liikemaailma ja siellä poliittinen riski on huomattava. Ajatellaan, että sen toiminnalle on pakko asettaa rajat.

Suomalaisilta poliitikoilta ja liike-elämän edustajilta on sen sijaan kuulunut hyvin varovaista ja jopa Venäjää ymmärtäviä arvioita. Osa korostaa Venäjän kaupan tärkeyttä Suomen nykyisessä taloustilanteessa, osa korostaa kahdenvälisiä suhteita ja osa jopa miettii, että Suomelle tämä voisi olla mahdollisuus uuteen erityisasemaan kuten neuvostoaikana. Yksi tapaamani suomalaisjohtaja vain nauroi, ettei politiikan pidä bisnekseen vaikuttaa, ”Venäjällä on mahdollisuuksia”. The Moscow Times lehden siteeraama suomalaisjohtaja sanoi, että jos EU menee pakotteisiin, ”Europe is dead.”

Hyvä kysymys on myös, edustaako Putin ja hänen lähipiirinsä viimeistä sukupolvea omine ajatuksineen, ja onko nuoremmat kansainvälisesti bisnestä tehneet oppineet kokonaan toisenlaiseen maailmaan? Olisiko sittenkin tärkeää jatkaa yhteistyötä uuden sukupolven kanssa ja toivoa parempaa sitten kun Putinin sukupolvi väistyy? Tätä on vielä vaikea sanoa.

Minusta suomalaisten huolestuminen jostain bisnestappioista tai tämän vuoden kasvusta tilanteessa, jossa joudutaan ottamaan poliittisesti tiukempi linja ja asetetaan pakotteita, ovat vähintään naiiveja, jopa typeriä. Raja on vedettävä, eikä kaikkea pidä ymmärtää ja suvaita. Minä uskon, että on myös bisneksen etu pitkällä aikavälillä, että maailmassa toimitaan kansainvälisten sopimusten mukaan sekä kunnioitetaan ihmisoikeuksia ja vapaata tiedonkulkua. Viime vuodet ovat osoittaneet, että itsevaltainen hallinto voi kaatua milloin tahansa, jos sen toimintatavat eivät kestä avointa tarkastelua.

Pitää myös katsoa absoluuttisia numeroita. Suomen viennistä on toki 10% Venäjälle, mutta Suomen suurin ongelma on, että muu vienti on pudonnut pahasti, eikä se rakennemuutosten takia ole kilpailukykyistä. Ei varmastikaan ole pitkän tähtäimen etu haaveilla paluusta kumisaapas-sinkkiämpäri vaihtokauppaan ja suomettumisen aikaan, vaikka jopa USA:n entisen presidentin Jimmy Carterin neuvonantaja Financial Timesin sivuilla jo puhui Suomen tiestä malliksi Venäjän naapureille. Se aika toivottavasti jäi 1970-luvulle.

Nyt on typerää ajatella, että Venäjän kanssa on kaikki kuten ennen ja viimeaikaiset tapahtumat eivät vaikuttaisi bisnekseen ja talouteen. Venäjän hallinnon nykymalli on riski taloudelle, osalle naapurimaita ja myös osalle Venäjän omista kansalaisista. Mutta toisin kuin Neuvostoliiton aikana, Venäjä on varsin riippuvainen ulkomaista. Ilman ydinasetta Venäjä olisi varsin merkityksetön tekijä maailman taloudessa. Lisäksi esimerkiksi muut öljyn tuottajamaat voivat nähdä tämän mahdollisuutena itselleen.

Minun on vaikea kuvitella kaikkien venäläisten luksus-brändeihin tottuneiden rikkaiden pitävän siitä, että heidän taloustilanteensa heikkenee, tai siitä etteivät enää itse voi mennä Lontooseen tai New Yorkiin shoppailemaan eivätkä lapsensa pääse länsikouluihin. Ei Suomen tai EU:n talous kaadu Venäjän pakotteisiin. Se voi kaatua vain omiin rakenneongelmiin, ja kauppa alhaisen jalostusasteen Venäjän kanssa on vain tapa pitkittää rakennemuutoksia. Maailman talous, uudet teknologiat ja jalostusaste kasvaa kokonaan muualla, ja sieltä Suomen ja eurooppalaisten pitää kyetä voittamaan liiketoimintaa. Historia on opettanut, että myöntyväisyyspolitiikalla on rajansa. Yleensä ongelmat on syytä ratkaista kovalla kädellä mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

Nimimerkki Liikemies on Venäjän ja idänkaupan parissa työskentelevä henkilö, joka työtehtäviensä vuoksi haluaa pysytellä nimettömänä

http://www.suomensotilas.fi/fi/arti...et-suomelle-haitallisia#.UzFLBmjTLz8.facebook
 
Puolustusvoimilta ei leikattu budjettiriihessä. Olenko aivan väärässä, jos veikkaan maailmanpoliittisella tilanteella olleen osuutta asiassa?
 
Puolustusvoimilta ei leikattu budjettiriihessä. Olenko aivan väärässä, jos veikkaan maailmanpoliittisella tilanteella olleen osuutta asiassa?

Varmasti silläkin oli osansa, mutta itse kyllä väittäisin olevan kyse pikemminkin niistä jo tehdyistä leikkauksista. Noh, jotain positiivistakin Krimistä.
 
Onko talouspakotteet Suomelle haitallisia?
Teksti: Nimimerkki Liikemies


Hyvä kysymys on myös, edustaako Putin ja hänen lähipiirinsä viimeistä sukupolvea omine ajatuksineen, ja onko nuoremmat kansainvälisesti bisnestä tehneet oppineet kokonaan toisenlaiseen maailmaan? Olisiko sittenkin tärkeää jatkaa yhteistyötä uuden sukupolven kanssa ja toivoa parempaa sitten kun Putinin sukupolvi väistyy? Tätä on vielä vaikea sanoa.

Minusta suomalaisten huolestuminen jostain bisnestappioista tai tämän vuoden kasvusta tilanteessa, jossa joudutaan ottamaan poliittisesti tiukempi linja ja asetetaan pakotteita, ovat vähintään naiiveja, jopa typeriä. Raja on vedettävä, eikä kaikkea pidä ymmärtää ja suvaita. Minä uskon, että on myös bisneksen etu pitkällä aikavälillä, että maailmassa toimitaan kansainvälisten sopimusten mukaan sekä kunnioitetaan ihmisoikeuksia ja vapaata tiedonkulkua. Viime vuodet ovat osoittaneet, että itsevaltainen hallinto voi kaatua milloin tahansa, jos sen toimintatavat eivät kestä avointa tarkastelua.


Nimimerkki Liikemies on Venäjän ja idänkaupan parissa työskentelevä henkilö, joka työtehtäviensä vuoksi haluaa pysytellä nimettömänä
http://www.suomensotilas.fi/fi/artikkelit/onko-talouspakotteet-suomelle-haitallisia#.UzFLBmjTLz8.facebook

Suurvallan politiikka ei pidä henkilöidä yhteen mieheen, eikä jäniksen kannata ruveta luennoimaan leijonalle.

Jälkimmäinen kappale on lähinnä soopaa länsimaiden nykyisen toiminnan valossa. Länsi tukee raakoja diktatuureja, kunhan diktaattori suostuu toimimaan länsimaiden hyväksi ja omien kansalaistensa tappioksi. Kansalaisten enemmistön kannattamat hallitsijat ollaan valmiita kaatamaan, jos tämä ei suostu toimimaan länsimaiden hyväksi. Useimmiten länsimaat pyrkivät nostamaan yhden roiston tilalle toisen. Ei tarvinne ihmetellä muiden suurvaltojen pyrkivän toimimaan samalla tavalla.
 
Suurvallan politiikka ei pidä henkilöidä yhteen mieheen.

Kyllä voi. Neuvostoliitossa oli sentään politbyroossa 14 täysjäsentä päättämässä. Venäjällä kaikki riippuu Putinista. Yksi äijä vain napin takana! Minusta jänisten pitäisi miettiä sitä eniten tai ei ole pian ruohoa, mitä purra.

Ps. Oletko itse idänkaupan asiantuntija, kun osaat kertoa, mikä on soopaa? En usko.
 
Viimeksi muokattu:
Sinulla JOKO on kova agenda selittää jotain "länsimaiden" pahuuksia jostain mumbolasta ikään kuin sillä nyt sitten tehdään lähidiktaattori hyväksi? Suurvalla ovat suurvaltoja. Itsekin olisin pahalla päällä muista syistä, jos asuisin Panamassa.

Jos mennään kuolemankriittisiin asioihin, vain ja ainoastaan Venäjä, Venäjä ja Venäjä on tärkeä. Ja vähän Ruotsi :)
 
Viimeksi muokattu:
perinnepalstalla tuli kerran jos toistekin kuultua, että "nouskaa jo sieltä Jatkosodan taisteluhaudoista" ha ha haa:

Kenraali Gustav Hägglund: Suomella ei pelättävää Ukrainan kriisissä


Julkaistu 26.03.2014 10:30 Kenraali Gustav Hägglund arvioi Suomen turvallisuustilannetta Ukrainan kriisin valossa Studio55.fin haastattelussa.

– Luulen, että Ukrainan tilanne on hieman rauhoittumaan päin. Hehän tapasivat eilen illalla Haagissa (Venäjän ja Ukrainan ulkoministerit). Voi olla, että kohta saadaan jo jonkinlaista neuvottelutulosta aikaan, Hägglund pohtii lähetyksessä.

Hägglundin mielestä Suomella ei ole tässä kriisissä syytä pelätä.

– Minun on vaikea keksiä, että miksi Venäjä uhkaisi tässä tilanteessa Suomea. Meillä on hyvät taloussuhteet, joista molemmat hyötyvät, hän sanoo.

– Jos Venäjä haluisi lähteä jatkamaan tällä linjalla, niin on paljon houkuttelevampia kohteita, kuin Suomi. Jos Venäjä haluaisi palauttaa suurvalta-asemansa, niin ensimmäiseksi tulisi varmaan mieleen ottaa takaisin entisen Neuvostomaat.

– Suomi on ollut toisessa maailmansodassa niin kova pala, että ei tänne ihan niin vain lähdetä. Suomi oli ainut maa, joka torjui puna-armeijan. Kaikkien muiden maiden yli Neuvostoliitto meni, miten halusi, Hägglund sanoo.

EDIT: Katsokaa ja kuunnelkaa ylläoleva video. Jumankekka on tehnyt eläkkeellä olo Gustulle hyvää! On se kumma kuinka virka sumentaa järjen, vasta pitkän aikaa eläkkeellä oltua alkaa maamme eliitin kommenteissa olla maalaisjärkeä!
Disclaimer: olis se silti hiano, se kenraalitrofee mun seinällä...
 
Viimeksi muokattu:
Suurvallan politiikka ei pidä henkilöidä yhteen mieheen, eikä jäniksen kannata ruveta luennoimaan leijonalle.

Jälkimmäinen kappale on lähinnä soopaa länsimaiden nykyisen toiminnan valossa. Länsi tukee raakoja diktatuureja, kunhan diktaattori suostuu toimimaan länsimaiden hyväksi ja omien kansalaistensa tappioksi. Kansalaisten enemmistön kannattamat hallitsijat ollaan valmiita kaatamaan, jos tämä ei suostu toimimaan länsimaiden hyväksi. Useimmiten länsimaat pyrkivät nostamaan yhden roiston tilalle toisen. Ei tarvinne ihmetellä muiden suurvaltojen pyrkivän toimimaan samalla tavalla.

Kehitysmaita riistetään ihan miten huvittaa. Ne on aina jonkun tossun alla ja riippuvaisia ihanista dollareista ja euroista joita sinne työnnetään. Ikävää tavantallaajalle vaikka Afrikassa mutta minkäs teet kun raha määrää.

Siltikin parempi meidän olisi olla Washingtonin kaverina kuin Moskovan huorana. Jenkeissä kun presidentin suosio tippuu niin TV:ssä käydään tiukkoja taistoja sanoilla. Venäjällä kun Putinin suosio tippuu niin se nostetaan vilpillä ja väkivallalla. Puhumattakaan korruptiosta joka rehottaa valtion jokaisessa konttorissa. Ihmisoikeuksia survotaan suohon surutta ja toimittajia tapatetaan jos ne sattuu arkoja asioita tonkimaan. Sitten on vielä ne raukat jotka julkisesti olivat erimieltä, oppositio istuu linnassa. Niin ja sama valtion olisi varmaan hävittänyt suomalaisuuden Siperiaan 70v sitten jos ois mahdollisuuden saanu.

Eihän se Länsi mikään viaton ole mutta silti helvetin paljo parempi vaihtoehto. Syrjäytettiinkö Ranskan tai Saksan presidentti kun kieltäytyi Irakin sotaretkestä? Freedom fries ei satuttanu ketään tai mitään. Putin & Co haaveilee wanhasta hyvästä ajasta kun pysty sortamaan kymmeniä miljoonia ja repimään siitä vielä rahaa. Suomen täytyy ottaa etäisyyttä tuohon paskaan tai päästään tällä kertaa suomettuminen 2.0 uhreiksi. Kun meillä osoitetaan mieltä niin kadulle ei rullaa panssarit vaikka poliisit sitä saattaa seuratakkin.

Suomi kuuluu länteen ja itään kuuluminen oli vain pahaa unta. Suomessa on demokratia ja Lännessä on demokratia, ei tarvii pelätä mitään kunhan lakeja ei riko. Samaa on hyvin vaikea Venäjästä uskoa kun poliisinkin voi ostaa, rikollisten paratiisi ja yksinvaltiaiden hiekkalaatikko. Venäläinen demokratia on samanlaatuinen vitsi kuin Pohjois-Korean maailman huippua olevat ihmisoikeudet. Länsimaiset sanomalehdet nauraa viikon Venäjän "vaaleille" jossa Putin saa 95% äänistä.

Suoraan sanottuna en halua olla kyseisen valtion kanssa missään tekemissä, mennään vaan siihen NATOon ni saadaan olla toista mieltä ilman hengenvaaraa tai väkivaltaa.
 
Yksi kehitysaskel, mikä Ukrainan kriisistä pitäisi seurata, on Euroopan Unionin tiedustelun kehittäminen. Yksittäisten jäsenvaltioiden tiedusteluelimistä Viron tiedustelupalvelu ja M16 ovat olleet selvästi edellä, mutta niillä ei ole mitään velvollisuutta pitää Brysselin byrokraatteja hereillä. Sen sijaan EU putosi täysin ja ilmeisesti myös CIA oli pahasti vaiheessa "pienten vihreiden miesten" osalta ym.

Timo Hellenberg kiinnitti asiaan huomiota jo maaliskuun puolivälissä:

"Euroopan Unionin tiedustelujohto on todennut että Ukrainan kriisi tuli heille yllätyksenä. Sopii hyvin kysyä miksi? Jokainen maassa asuva ja siellä työskentelevä ovat nähneet tämän kehityksen johtavan vääjäämättä yhteentörmäykseen. Harva kuitenkaan uskoi tällaiseen aika-janaa, itse veikkasin tämän tapahtuneeksi jo pari vuotta aiemmin, minkä havainnollistin NATO-Ukraina seminaarissa Kiovassa vuonna 2012. Myös useat maassa toimivat Yhdysvaltain asiantuntijat näkivät tämän katastrofit ainekset ilmassa – ja varautuivat siihen esimerkiksi asetamalla 800 hengen henkilökunnan edustustoonsa."

EU:n tiedustelu on EU Intelligence Analysis Centre (EU INTCEN), johtajanaan Ilkka Salmi.

Myös paljastuneen verkkovakoilun mahdollinen osuus (EU) Venäjän päättämiin toimenpiteisiin on arvoitus. Mitä saivat tietää?
 
Yksi kehitysaskel, mikä Ukrainan kriisistä pitäisi seurata, on Euroopan Unionin tiedustelun kehittäminen. Yksittäisten jäsenvaltioiden tiedusteluelimistä Viron tiedustelupalvelu ja M16 ovat olleet selvästi edellä, mutta niillä ei ole mitään velvollisuutta pitää Brysselin byrokraatteja hereillä. Sen sijaan EU putosi täysin ja ilmeisesti myös CIA oli pahasti vaiheessa "pienten vihreiden miesten" osalta ym.

Timo Hellenberg kiinnitti asiaan huomiota jo maaliskuun puolivälissä:

"Euroopan Unionin tiedustelujohto on todennut että Ukrainan kriisi tuli heille yllätyksenä. Sopii hyvin kysyä miksi? Jokainen maassa asuva ja siellä työskentelevä ovat nähneet tämän kehityksen johtavan vääjäämättä yhteentörmäykseen. Harva kuitenkaan uskoi tällaiseen aika-janaa, itse veikkasin tämän tapahtuneeksi jo pari vuotta aiemmin, minkä havainnollistin NATO-Ukraina seminaarissa Kiovassa vuonna 2012. Myös useat maassa toimivat Yhdysvaltain asiantuntijat näkivät tämän katastrofit ainekset ilmassa – ja varautuivat siihen esimerkiksi asetamalla 800 hengen henkilökunnan edustustoonsa."

EU:n tiedustelu on EU Intelligence Analysis Centre (EU INTCEN), johtajanaan Ilkka Salmi.

Myös paljastuneen verkkovakoilun mahdollinen osuus (EU) Venäjän päättämiin toimenpiteisiin on arvoitus. Mitä saivat tietää?

Ja EU:n sotilastiedustelun johtana toimii toinen suomalainen:

Georgij Alafuzoff (s. 15. syyskuuta 1953, Helsinki) on suomalainen lippueamiraali, joka toimi vuosina 2007-2013 Suomen puolustuvoimain tiedustelupäällikkönä. Huhtikuusta 2013 lähtien Alafuzoff on työskennellyt Euroopan Unionin sotilastiedustelun tiedustelupäällikkönä

Olisiko aika avata silmät ja korvat tiedustelupalveluissa?
 
Vai onko meillä määritelty lahjakkuus keskivertoa muualla? Jalustoille on noustu ja hehkutettu, mutta tosipaikan näytöt kertovat omaa kieltään.

En toki tiedä, mutta jotenkin menee samaan divariin EU-osaaminen taloudessa (eurokriisi ja Rehnin austerity), puolustusratkaisuissa (Hägglund) ja tiedustelussa. Aika kauas paalupaikoilta minusta.
 
Kyllä voi. Neuvostoliitossa oli sentään politbyroossa 14 täysjäsentä päättämässä. Venäjällä kaikki riippuu Putinista. Yksi äijä vain napin takana! Minusta jänisten pitäisi miettiä sitä eniten tai ei ole pian ruohoa, mitä purra.

Ps. Oletko itse idänkaupan asiantuntija, kun osaat kertoa, mikä on soopaa? En usko.

Sinulla JOKO on kova agenda selittää jotain "länsimaiden" pahuuksia jostain mumbolasta ikään kuin sillä nyt sitten tehdään lähidiktaattori hyväksi? Suurvalla ovat suurvaltoja. Itsekin olisin pahalla päällä muista syistä, jos asuisin Panamassa.

Jos mennään kuolemankriittisiin asioihin, vain ja ainoastaan Venäjä, Venäjä ja Venäjä on tärkeä. Ja vähän Ruotsi :)


Venäjän politiikka on ollut samanlaista useamman vuosisadan. Putinin poistuminen näyttämöltä ei tule tilannetta muuttamaan. Soopana pidän tätä lainaamaani kohtaa edelleenkin:


"Minusta suomalaisten huolestuminen jostain bisnestappioista tai tämän vuoden kasvusta tilanteessa, jossa joudutaan ottamaan poliittisesti tiukempi linja ja asetetaan pakotteita, ovat vähintään naiiveja, jopa typeriä. Raja on vedettävä, eikä kaikkea pidä ymmärtää ja suvaita. Minä uskon, että on myös bisneksen etu pitkällä aikavälillä, että maailmassa toimitaan kansainvälisten sopimusten mukaan sekä kunnioitetaan ihmisoikeuksia ja vapaata tiedonkulkua. Viime vuodet ovat osoittaneet, että itsevaltainen hallinto voi kaatua milloin tahansa, jos sen toimintatavat eivät kestä avointa tarkastelua."


Ukraina ei ole meidän taistelu. Meidän ei kannata ampua Ukrainan takia itseämme jalkaan. Siellä vaihdetaan voimatoimin rosvolauma toiseksi. Suurvalloista voittaja kerää potin. Meille on tarjolla maksajan osa ja pakotteiden myötä myös kärsijän osa. Huono diili kannaltamme. Ei tässä ole kyseessä suvaitseminen suuntaan eikä toiseen. Mitä tuohon bisneksen etuun pitkällä tähtäimelä tulee, on historia osoittanut ryöstömurhan parhaaksi menetelmäksi. Demokratisoitavan maan johtajalta henki pois ja luonnonvarat, yritykset ja infra valloittajan taskuun.

Länsimaiden itsekkyys on syytä pitää tapetilla, kun ulkopolitiikkaa linjataan Kokoomusnuorten sinisilmäisyydellä. Samanlaisia taulapäitä, kuin taistolaiset hetkeä aiemmin. He tosin eivät päässeet päättämään ulkopolitiikasta. Venäjä on uhka, mutta länsi ei ole tuki ja turva. Kumpaistakaan ei sovi unohtaa.
 
Back
Top