En tiedä onko tätä vielä liitetty tänne, mutta olen Tervon kanssa täsmälleen samaa mieltä:
Jari Tervo: Sodan aattona
Viime vuosikymmenten merkittävin maailmanhistoriallinen tapahtuma oli Neuvostoliiton romahtaminen, kirjoittaa Jari Tervo blogissaan.
Jari Tervo Kuva: Lassi Seppälä / Yle
Luhistumisen kumu kuuluu yhä. Ukrainassa Venäjän presidentti Putin yrittää pitää kynsin hampain kiinni imperiumin raunioista.
Venäjä ei voi sietää länsimielistä Ukrainaa. Se näkee Ukrainan länsitien päässä Euroopan unionin ja jopa Naton jäsenyyden. Baltian maitten, entisten neuvostotasavaltojen, liittyminen molempiin järjestöihin nöyryytti Venäjää.
Kansainvälinen yhteisö on tuominnut Yhdysvaltain presidenttiä Barack Obamaa ja Suomen presidenttiä Sauli Niinistöä myöten venäläisten joukkojen tunkeutumisen Krimin niemimaalle. Miehitys on kansainvälisen oikeuden räikeä loukkaus.
Putin on ilmoittanut Venäjän suojelevan Ukrainassa venäläisiä väkivallalta. Se on naurettava tekosyy. Länsimedian mukaan Krimillä on kuollut mielenosoituksessa yksi venäläinen sydänkohtaukseen.
Venäläisten suojeleminen milloin miltäkin Venäjän naapurimaissa on Putin ulkopolitiikan kulmakiviä. Sillä hän selittää Venäjän puuttumisen naapureitten elämään ja haikailun neuvostoaikojen mahtiin. Saman venäläisten suojelupolitiikan pienimpiä kaikuja on Venäjän huolestuminen siitä, miten Suomi kohtelee venäläistaustaisten vanhempien lapsia.
Paluuta neuvostoaikaan edustaa myös kielenkäyttö. Ukrainasta paennut syrjäytetty presidentti Viktor Janukovitš, tämä omia kansalaisiaan murhauttava kansainvälinen suurrikollinen, ilmoitti Venäjällä pitämässään tiedostustilaisuudessa, että fasistit ovat kaapanneet vallan Kiovassa. Yleisradion televisiouutisissa monet haastatellut Krimin venäläiset ovat tuominneet Ukrainan kumouksen fasistiseksi. Tekosyy tähän saadaan siitä, että pieni siru Janukovitšin vastaisesta oppositiosta kuuluu oikeistoradikaaleihin.
Fasistisia haamuja näkevien joukkoon liittyi myös urheilu- ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen (vas.) eduskunta-avustaja Antero Eerola. Hän tuomitsi Janukovitšin syrjäyttämisen laittomaksi vallankaappaukseksi, luultavasti näin erottaen sen laillisista vallankaappauksista. Eerola kysyi: "Milloin EU tuomitsee tämän fasismin nousun?"
Putin on ilmoittanut Venäjän suojelevan Ukrainassa venäläisiä väkivallalta. Se on naurettava tekosyy.
Ukrainassa ei tietenkään ole kysymys fasismista, vaan stalinistisesta kielipelistä. Neuvostoliitto nimitteli toisen maailmansodan jälkeen fasisteiksi kaikkia, jotka olivat eri mieltä sen kanssa. Erimielisyys riittää fasistiksi leimaamiseen myös tänään. Tietenkin Venäjän kansan syvien rivien on helpompaa hyväksyä sota fasisteja vastaan kuin länsimaista demokratiaa vaativia vastaan.
Putin on ollut muka huolissaan venäläisten mahdollisesti kohtaamasta väkivallasta Ukrainassa. Varsinaista väkivaltaa ovat tätä kirjoitettaessa toistaiseksi kohdanneet vain ne ukrainalaiset, jotka kylmäverisesti murhattiin Maidan-aukiolle.
Miksi Venäjän liittolaiset, Ukrainan janukovitšit ja Valko-Venäjän lukashenkat, ovat järjestään rikollisia tai diktaattoreita? Johtuisiko se siitä, että muunlaisia johtajia ei saada Venäjän harjoittaman politiikan taakse?
Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien Suomen ulkopolitiikan mantrana on ollut ilmoittaa Suomen tukevan Venäjän demokratisoitumiskehitystä. Se on tietenkin kohtelias tapa välttää sanomasta mitään kärjekästä demokratian nykytilasta Venäjällä. Viimeistään nyt on valitettavasti tullut selväksi, että Suomi on yli kaksikymmentä vuotta tukenut kehitystä, jota ei ole olemassa.
Ukrainan kriisin myötä saivat käytännön ulko- ja turvallisuuspoliittista opetusta ne kotimaiset ajattelijat, joitten mielestä perinteiset uhkakuvat kuuluvat menneeseen maailmaan ja armeija voi keskittyä puhdistamaan lintuja öljystä ja poimimaan puolukoita.
Nyky-Venäjä muistuttaa vanhaa Neuvostoliittoa myös siinä, että länteen on syntynyt koulukunta, joka pienistä yksityiskohdista yrittää päätellä, onko Venäjän politiikka muuttumassa. Onko Venäjä liberalisoitumassa? Puhaltavatko vihdoin vapaamieliset tuulet? Kremlologien sijaan on syntynyt putinologeja. Mihail Hodorkovskin ja Pussy Riotin jäsenten vapauttamista tervehdittiin innostuneesti.
Eivät nämä vapauttamiset mitään merkinneet. Ne olivat vain vahaa, jolla kiillotettiin sotilassaapasta.
Venäjä ei ole demokratia eikä se demokratisoidu. Se on uhka kaikille sen naapurissa asuville kansanvaltaisille maille, ellei sille tehdä selväksi, että tämä ei käy. Baltian maissa Ukrainan tilannetta seurattaisiin paljon huolestuneemmin, elleivät ne kuuluisi Natoon. Venäjä ymmärtää kyllä, ettei sotilasliittoon kuuluvaan maahan saapastella niin kuin Ukrainaan.
Muistattehan vielä Naton? Sehän on tämä kauhea ja tarpeeton sotilasliitto.
Jari Tervo
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija