Mitä pidät lain henkenä? Lain hengen mukaan sen pitäisi varmaankin olla vaihtoehto varusmiespalveluksen suorittamiselle vai kuinka?
Onhan se sitä nykyiselläänkin: 165:n vrk:n varusmies on kiinni palveluksessaan suunnilleen yhtä kauan kuin siviilipalvelusmieskin. Siviilipalvelusmies kun pääsee kotiin työajan päätyttyä, mutta varusmiehen pitää hengailla ilta kasarmilla ja nukkua vieraassa sängyssä vieraiden miesten keskellä. Tähän päälle leirit ja palveluksen epäsäännöllisyys, niin siviilipalveluksen pituus alkaa kuulostamaan ihan reilulta jopa lyhimpään palvelusaikaan verrattuna.
Entäpä sitten 255 tai 347 vuorokautta palvelevat varusmiehet? He ovat kiinni hommassa selvästi pidempään kuin siviilipalvelusmiehet, eikä heillä ole päätösvaltaa palvelusaikaansa. Toki heilläkin taitaa olla oikeus vaihtaa halutessaan siviilipalvelukseen milloin tahansa, mutta siitä huolimatta se palvelusaika on pitkä verrattuna siviilipalvelukseen
Jos siviilipalveluksesta haluttaisiin tehdä reilu vaihtoehto asepalvelukselle, niin toiminta pitäisi suhteuttaa tuntimäärään. Puolustusvoimat saisivat pitää varusmiestä kasarmilla xxxx tuntia (miinus nukkumiseen käytetyt), ja siviilipalveluksessa koulutuksen tai työn keston pitäisi olla sama kuin puolustusvoimienkin palveluksessa olevilla. Koska puolustusvoimat tarvitsevat eri ajoille koulutettavia miehiä, olisi luonnollisesti eri palvelustuntimääriä. Molemmissa jako olisi sama: (esim.) 40 % 2500 tuntia, 25 % 3750 tuntia ja 35 % 5000 tuntia. Molemmissa mies saisi esittää oman toiveensa, mutta puolustuvoimat/siviilipalveluskeskus määräisi lopullisen palvelustuntimäärän.
Todellisuudessa en kylläkään kannata asevelvollisuutta. Sen sijaan kannatan vakaumuksellisesti asepalveluksen muuttamista vapaaehtoiseksi (sopimusperusteiseksi) ja puolustusbudjetin kasvattamista ratkaisusta seuraavan verotulojen kasvun myötä. Tällöin PV saisi päättää, tarvitseeko se miehiä vai kalustoa. Nyt poliitikot antavat sille miehiä, mutta kalustoon liikenee vain roposia.