Ukraina ei kyennyt hallitsemaan aluetta, koska sillä ei ollut käytössään tarpeeksi joukkoja. Ja vastassa oli separatistit ja Venäjä.
Käytössä olevat joukot olisivat riittäneet kiilaamaan vastustajan pahaankin asemaan. Mutta joukkoja ei riittänyt omiin sivustoihin eikä edes tilapäisiin hallussapitoihin. Joukkojen huoltoon oli varattu käsittääkseni puolet tarpeellisesta väestä. Oli huutava pula reservistä. Valmistelutöihin ei ollut populaa. Jne.
Käsitääkseni Ukraina pani käyntiin lkp:n kolmeen kertaan saadakseen asevelvollisia ATOon. Ei vaan toiminut. Porukka ei joko tullut paikalle lainkaan tai jos tuli, oli erittäin huonosti motivoitunut taisteluihin osallistumaan. Tämä on muuten asevelvollisuuden "feature" eikä "bug", eli asevelvollisten paneminen omia kansalaisia ampumaan on yleensä epäonnistumaan tuomittu. Vapaaehtoisilta omien ampuminen onnistuu jostain syystä aina helpommin. Paras demonstraatio tästä on 1990-vaihteen tienoilta, kun ensin 1989 vapaaehtoinen Kiinan kansanarmeija puhdisti Tiananmenin opiskelijoista käyttäen rajuja otteita ja sitten 1991 NL:n Gorbatshovin syrjäyttänyt vallankaappaus kaatui siihen, että Moskovaan lähetetyt asevelvolliset eivät ryhtyneet ampumaan vallankaappausta vastustavia kansalaisia. Jeltsinin puhe BTR:n kannella ja sen jälkeen sotilaiden kättely on tästä kaikkien mieliin jäänyt kuva. Itse kannatin asevelvollisuutta pitkään juuri tästä syystä. Mutta tällaisten tilanteiden relevanssi toimiville avoimien länsimaisten demokratioiden kannalta on kyllä aika etäinen. Kaikkien EU-maiden demokratiat toimivat ihan yhtä hyvin kuin Suomenkin, vaikkei niissä Kreikkaa lukuunottamatta olekaan asevelvollisuutta.
Voit liittää ylläolevan keskusteluun varusmiespalveluksesta ja sen mielekkyydestä Suomelle. Venäjän temppuja vastaan ei vaan vittu riitä mitkään puoliksi miehitetyt pataljoonat ja rykmentit.
Ja miten siis Venäjän temppuja vastaan toimi se, että Ukraina mobilisoi reserviläisiään kolmeen kertaan?
Olen odottanut sorjo suorana, että joku SUOMALAINENKIN sotilashenkilö ottaisi aiheen framille, mutta en pidätä hengitystäni.
Olisi tosiaan mielenkiintoista kuulla oikeiden ammattilaisten kommentteja siitä, miten Ukrainan liikekannallepannut reserviläiset pärjäsivät esim. vapaaehtoistapataljooniin verrattuna. Tämän toukokuisen http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-27247428 uutisen mukaan Ukrainalla on n. miljoonan miehen asevelvollisten reservi. Kyse ei siis ainakaan ollut siitä, etteikö olisi ollut tarpeeksi porukkaa, joka oli varusmiespalvelun käynyt.