Ukrainan sodan havainnot ja opetukset

Paitsi että V-1 ei ollut hidas, vaan ainoastaan tietyt koneet kykenivät saavuttamaan niitä (Typhoon, ja olisikohan myös Mosquito ollut käytössä. Arvaisin että myös P-51 olisi ollut tässä käytössä, joskin kyseessä on paras saattohävittäjä joten ne eivät välttämättä jouda). Mitä taas tulee tuohon kopauttamiseen, niin sitä ei tehty, vaan lennettiin edellä ja annettiin siivenkärjen aiheuttaman ilmanpyörteen tehdä työn.

Itse aiheeseen, niin näkisin että noita tuollaisia tyhmiä lentäviä pommeja vastaan saisi olla enemmän ilmatorjuntaa. Ja tässä yhteydessä voitanee jättää ne puheet Crotalen poistamisesta kokonaan pois. Mikäli ohjuksia riittää ja ne eivät ole käyttökelvottomia, niin uskon että nuo kykenee ampumaan alas kaikenlaisia lennokkeja, etenkin sellaisia jotka kantavat aseistusta.

Kiitos korjauksesta, näkee että kun jotain tarttuu muistiin niin se on joskus lujassa. Ei pitäisi mennä kirjoittamaan ennen kuin tarkistaa ja varmistaa.

-

Ukrainan sodan seuranta -ketjussa oli tämä Iltalehden artikkeli, missä kerrotaan, mitä Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) sotataidon laitoksen professori ja everstiluutnantti Janne Mäkitalo jutteli äskettäin pidetyillä Sotatieteen päivillä: LÄHDE

Sotilasprofessori: Nämä kaikki erikoisuudet Ukrainassa voivat vaikuttaa sotimiseen Suomessa​


Sotilasprofessori: Nämä kaikki erikoisuudet Ukrainassa voivat vaikuttaa sotimiseen Suomessa​


Ukrainan sota saattaa muuttaa käsitystä taistelukentän laajuudesta.

  • Ukraina on opettanut, että nykyaikaisessa sodankäynnissä haastavaa on dronejen ja muiden sensorien välttäminen ja kaukaa ammutulta tulelta suojautuminen, sotilasprofessori Janne Mäkitalo sanoo.
  • Erilaisten kohteiden suojan parantamista kaukovaikutteisten aseiden takia pitäisikin asiantuntijan mukaan tarkastella entistä paremmin Suomessa.
  • Ukrainassa nähtyjä perinteisen sissisodankäynnin keinoja, kuten nopeita ketteriä iskuja ja maastokätköjä voisi Mäkitalon mukaan hyödyntää laajemmin suomalaisessa sotataktiikassa.

Venäjän hyökkäyksien venyminen Ukrainassa jopa satojen kilometrien mittaisiksi on sotilasprofessorin mukaan ollut jotain mitä suomalaisessa operaatiotaidossa ja taktiikassa ei ole aiemmin oletettu. Tähän lisänä on kuulunut myös se, että vaikka Venäjän hyökkäyksen kärki on mennyt jo ohi, ukrainalaiset jatkavat taistelua vihollisen sivustaa vastaan.

– Pitkät kolonnamaiset hyökkäykset on muutos siihen, mitä olen ainakin itse ajatellut, Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) sotataidon laitoksen professori ja everstiluutnantti Janne Mäkitalo totesi äskettäin pidetyillä Sotatieteen päivillä.

Mäkitalo kertoi MPKK:lla Helsingin Santahaminassa pitämässään esityksessä helmikuussa alkaneen sodan osoittaneen, että Venäjän hyökkäyksen operaatiosyvyydeksi aiemmin oletettu noin 80-140 kilometriä voikin olla tänä päivänä kaksinkertainen matka tai jopa ylikin. Aiempi oletus on perustunut ennen kaikkea vuonna 2008 käytyyn Georgian sotaan ja vuonna 2014 alkaneeseen Ukrainan sotaan.

Mäkitalo kiinnitti myös huomiota siihen, että sodan alkuvaiheessa nähtiin miten Ukrainan joukot jatkoivat taistelua, vaikka venäläisten hyökkäyskärki oli mennyt ohi.

– Jos lähtökohtana on, että puolustaja jatkaa vastarintaa huolimatta ohitseen ajaneista viholliskolonnista, eikä vetäydy aina sitä mukaa taaemmas, on syvyyden lisäämisellä merkittäviä seuraamuksia, hän sanoi.

Mäkitalon mukaan Ukrainan armeijan käyttämää pienryhmiin ja nopeisiin ketteriin iskuihin pohjautuvaa sissimäistä toimintaa voisi harkita Suomessa otettavaksi laajemmin eri joukkojen käyttöön.

– Nykyinenkin puolustustaktiikkamme on ketterää ja liikkuvaa, mutta samaan aktiiviseen toimintaan pitää kyetä myös tulevaisuudessa, jos operaatioalueen syveneminen osoittautuu varmaksi havainnoksi.

Hän toi esiin, että ylivoiman edessä väistyminen ensimmäisen tulikosketuksen jälkeen mahdollistaa joukon taistelukyvyn säilymisen ja tehtävän jatkamisen. Tämän jälkeen vastustajan kuluttaminen voi tuottaa katkeamispisteen saavuttamisen. Mäkitalon arvion mukaan Suomeen tai muuhun pienempään valtioon hyökkääjää olisi kulutettava valtion rajalta alkaen ja toistuvasti. Tämä tarkoittaisi, että ylivoiman alle ei saisi jäädä, vaan toimintatapana olisi: ”isku, irti, huoltotauko ja taas tehtävään”.

– Ukrainan asevoimien valmiudessa ja tekotavassa näyttää olleen lukuisia piirteitä, joita kannattaa tutkia lisää, kunhan sota on päättynyt ja luotettavaa lähteistöä on käytettävissä, Mäkitalo totesi.

Hän tähdensi myös, että tässä vaiheessa kun sota on kesken ja siitä saatava tieto on varsin epäluotettavaa, ovat arviotkin siitä vielä puhtaita hypoteesejä (olettamuksia).

– Tilannetta voidaan verrata siihen, jos lääkäri potilasta tutkimatta määräisi hoidon ja lääkkeet vain potilaan nähneen ystävän tai vihamiehen kertomien tietojen perusteella, Mäkitalo sanoi Ukrainan sodan oppeihin suhtautumisesta.

Haaste puolustajallekin​

Mäkitalo totesi esityksessään, että hyökkäyksen kärjen venyminen satojen kilometrien mittaiseksi tarjoaa puolustajalle hyvän mahdollisuuden tehdä nopeita iskuja ja väijytyksillä pienillä ryhmillä, sekä myöskin suurempia vastahyökkäyksiä. Tätä toimintaa nähtiin jo talvella Ukrainassa, kun Venäjän Kiovaa kohti suunnannut valtavan pitkä hyökkäyskolonna pysähtyi paikoilleen.

Mäkitalo muistutti, että yhteyksien venyminen on haaste myös puolustajalle, koska haavoittuneiden evakuointimatkat kasvavat ja pääteitä hallussaan pitävä hyökkääjä havaitsee ajoneuvot helposti monipuolisen tiedustelujärjestelmänsä ansiosta. Tämä tarkoittaa, että haavoittuneita joudutaan pitämään suojapaikassa pidempään ja vaikeasti vammautuneiden selviytymisprosentti pienenee.

Iltalehdelle Mäkitalo sanoi, että ketterien iskujen tekeminen ja materiaalin kätkeminen toiminta-alueelle valmiiksi voisi olla harkitsemisen arvoinen toimintatapa monille joukkotyypeille. Ukrainan sodan perusteella pienten nopeasti liikkuvien ryhmien toiminnalle on hyvät mahdollisuudet. Ukrainassa on myös nähty, että taisteluissa on joukkoja sekaisin, eikä varsinaisia rintamalinjoja välttämättä ole.

Perusteltua olisi lisäksi tehdä maastokätköjä, koska täydennysmateriaalien toimittaminen voi olla mahdotonta ajoneuvojen paljastumisen takia. Joukot saattavat joutua toimimaan jopa neljä viikkoa samoilla materiaaleilla.

– Pitää olla todella hyvä ilmatorjunta, jotta esimerkiksi kyettäisiin ilma-alukset ja dronet torjumaan, ettei niitä täydennyskuljetuksia pystytä tuhoamaan, Mäkitalo sanoi.

Hän muistutti, että sissitoiminta on jo perinteistä suomalaista taktiikkaa ja sillä on pitkät perinteet, mutta pelkästään sillä ei sotia voiteta.

– Sissitoiminta voi olla yksi elementti, mutta pitää harkita muidenkin joukkotyyppien toiminnassa samankaltaista ketterien iskujen toteuttamisperiaatetta, Mäkitalo sanoi.

Harvateinen maa​

Ukrainassa Venäjän armeijan hyökkäyksessä on koko ajan korostunut pääteiden käyttö etenemiseen ja rautateiden käyttö joukkojen huoltoon. Suomessa sama toimintatapa ei Mäkitalon mukaan olisi yhtä hyvin mahdollista.

Hän muistuttaa, että Suomi on moniin muihin länsieurooppalaisiin maihin verrattuna harvateinen maa, jossa nimenomaan pääteitä ei ole yhtä lailla tarjolla. Pääteidemme väliin jää varsin laajoja alueita vaikeakulkuisine metsineen. Pikkuteillä taas armeijoiden raskaat kuormastot voisivat olla nopeasti pulassa.

– Jos miettii ihan suomalaista raskasta rahtiliikennettä, niin kyllähän se routiminen on haastavaa aikaa, Mäkitalo sanoi Iltalehden haastattelussa.

– Jos joku ikinä Suomeen hyökkäisi, ja jos hyökkääjä sitoutuisi vaan teihin, niin se olisi meidän kannalta optimitilanne. Jos muistaa Raatteen tien taisteluja, niin mehän käytimme hyväksi maastoliikkuvuutta, maasto-olosuhteita sekä sääolosuhteita ja meidän taistelutapa oli juuri sitä varten kehitetty. Se päättyi meidän voittoon, hän jatkoi.

Mäkitalo muistutti kuitenkin, että vastustajaa ei ikinä pidä aliarvioida.

– Ei missään nimessä pidä ukrainalaisten tai kenenkään muun väheksyä Venäjän asevoimien sotataitoa. Kyllä he ottavat opikseen näistä asioista ja kehittävät sitä omaa toimintaansa.

Tuli-iskuilta suojaa​


Hyökkäyssuunnan pituuden kasvamiseen liittyy Mäkitalon mukaan myös se, että erilaisilla kaukovaikutteisilla aseilla kuten ohjuksilla pitää pystyä vaikuttamaan jopa satojen kilometrien päähän.


Suomi onkin hankkimassa nyt useita pitkälle ja korkealle yltäviä ohjusjärjestelemiä. Tähän asti maavoimien ilmatorjunnan keihäänkärki on ollut yhdysvaltalainen Nasams-järjestelmä, joka käyttää samaa Amraam-ohjusta kuin ilmavoimien Hornetit. Sen pystyulottuvuus on kahdeksasta kymmeneen kilometriä ja maakantama noin 16 kilometriä. Sitä korkeammalle ulottuvaan ilmatorjuntaan kykenevät vain Hornetit.

Alkuvuodesta kerrottiin, että Suomi aikoo hankkia puolustusvoimien käynnistämän tarjouskilpailun kautta useamman kymmenen kilometrin korkeuteen yltäviä ilmatorjuntaohjuksia. Lisäksi Iltalehti kertoi viime vuoden lopussa, että Yhdysvalloista tilatut uudet F-35-hävittäjät on tarkoitus varustaa ilmasta maahan ammuttavilla risteilyohjuksilla. Hävittäjiin tulevan AGM-158 JASSM -risteilyohjuksen kantama on lähes tuhat kilometriä.

Kaukovaikuttamisen kasvavaan merkitykseen liittyy Mäkitalon mukaan myös havainto, että venäjän tekemät tuli-iskuoperaatiot ovat ulottuneet koko Ukrainan alueelle ja siviilikohteisiin. Tämän takia Suomessakin olisi syytä miettiä miten lisätään erilaisten sotilas- ja siviilikohteiden suojaa. Samalla myös ilmatorjuntaan on saatava lisää tehoa esimerkiksi ohjusten torjumiseksi.

Lisäksi ilmatorjunnan suojaamiseen olisi syytä kiinnittää entistä enemmän huomiota. Mäkitalon mukaan kevyimpien ilmatorjunnan tuliyksiköiden kätkeminen saattaisi oleellisesti vaikeuttaa hyökkääjän maahanlaskujoukkojen laajamittaista käyttöä ja poistaa näin yllätyksen mahdollisuutta. Tästä hyvä esimerkki on, että ukrainalaiset joukot onnistuivat Hostomelin lentokentän maahanlaskuoperaation ensimmäisen vaiheen torjumaan suurelta osin sen ansiosta, että venäläisten tuli-isku ei ollut pystynyt tuhoamaan lentokentän lähistön olkapääohjuksilla varustettuja partioita.

Dronet muuttavat sotaa​


Perinteisten sodankäynnin lisäksi Ukrainassa on ollut suuressa roolissa nykyteknologia ja erityisesti miehittämättömät lennokit, eli dronet. Ukrainan armeijalla on ollut länsimaiden lahjoitusten myötä käytössään niin tehokkaita Bayraktar-tiedustelulennokkeja, kuin pienen pieniä minidronejakin.

Nykyaikaisessa sodankäynnissä korostuukin Mäkitalon mukaan erilaisten sensorien eli tunnistimien käyttö. Lennokkien kamerat näkevät myös yöllä. Useimmat elektromagneettista säteilyä ja signaaleja lähettävät laitteet, kuten radiolähettimet ja matkapuhelimet havaitaan ja kyetään paikantamaan.

Mäkitalo toteaa kuitenkin, että dronejen käyttöä Ukrainassa ei voi suoraan verrata Suomeen, koska olosuhteet ovat niin erilaiset.

– Kun Ukrainasta näkee videoita, niin ne on kuvattu yleensä hyvin harvapuustoisessa metsässä tai aukealla alueella. Silloin on luonnollista, että kun drone lentää, se näkee todella hyvin kaiken mitä siellä alhaalla tapahtuu. Sitten jos miettii suomalaista metsää, niin kovin kauas Kehä Kolmen ulkopuolelle ei tarvitse mennä, kun ollaan sellaisessa metsässä, ettei tavallisimmilla lennokkisensoreilla havaita oikein suojautuneita sotilaita, hän sanoo.

– Samoin jos drone pudottaa kranaatin, niin se räjähtää oksistossa. Ja jos drone ampuu ohjuksen, niin se osuu ensimmäisenä puunrunkoihin, eikä tavoita ajoneuvoja. Eli, on monia sellaisia suomalaisia erilaisia olosuhdetekijöitä, jotka tehostavat meidän puolustusta, jos verrataan moniin aukeisiin alueisiin Ukrainassa ja monessa muussa maassa.

-

Tätäkin voinee pitää Ukrainan sodan seurauksena: vedettävä tykistö takaisin tuotantoon? Toki kyseessä kevyt ja hintava M777, helppo ilmakuljettaa jne. Tuossa on myös useita taikasanoja kuten "considering resuming production". Yleisesti ottaen voisi kysyä, onko tämä hetken huumaa vai pidempiaikainen trendi? Mitkä maat kysyneet näitä ja kuinka montaa? Tuossa ei sanota suoraan, mutta "include Central European countries". Määrien osalta yhtälailla avointa, mutta "it could lead to the delivery of up to 500 new howitzers".

Panssarihaupitsin hinnalla saa monta vedettävää tykkiä, mutta niille on oma roolinsa joten ei voi verata suoraan. Silti kiinnostaisi kuulla lisää: onko eri mailla tarkoitus kasvattaa tykistön kokoa mikä vaatii vedettävien ostamista? Vai onko tässä tarkoitus hankkia pieni määrä helikopterilla tai kuljetuskoneella kuljetettavia tykkejä rauhanturva yms tehtäviin? Suuri määrä maita mutta jokainen kysynyt pientä määrää tykkejä, eli mikään yksittäinen maa ei ole hankkimassa satoja uusia vedettäviä tykkejä?

The USA plans to resume production of M777 howitzers together with the British arms manufacturer. The Wall Street Journal writes about it. British arms manufacturer BAE Systems PLC is considering resuming production of M777 howitzers, as the effectiveness of their use in Ukraine has revived interest in them. BAE said several countries have already expressed interest in purchasing the M777. The company is negotiating a restart with the US military. BAE says that if inquiries from potential M777 buyers, which include Central European countries turn into orders, it could lead to the delivery of up to 500 new howitzers. M777 is a 155-millimeter towed field howitzer. It has a digital fire control system, which is similar to fire control systems in self-propelled artillery installations. The maximum range is 24.7 km.

 
Viimeksi muokattu:
Otetaan talteen Peter Porkan ketju, mihin on koottu Ukrainan sodan aikana nähtyjä pienempiä ja suurempia innovaatioita:




Ketju jatkuu näiden jälkeen ja lopuksia hän kysyy lukijoilta, mitä muita innovaatioita ovat nähneet. Voi siis kannattaa vilkaista kommentteja jossain vaiheessa myöhemmin, jos sieltä löytyisi jotain oivalluksia.

Omanlaisiaan "purkkavirityksiä" nämä tietysti ovat ja Ukraina on saanut hurjat määrät kaikenlaista modernia tarviketta, mutta siitä ei riitä joka paikkaan joten näillekin on sijansa. Omalla tavallaan ovat auttaneet Venäjän pysäyttämisessä ja taistelujen suunnan kääntämisessä, joten en sivuuttaisi pelkällä olankohauttamisella.
 
Otetaan talteen Peter Porkan ketju, mihin on koottu Ukrainan sodan aikana nähtyjä pienempiä ja suurempia innovaatioita:




Ketju jatkuu näiden jälkeen ja lopuksia hän kysyy lukijoilta, mitä muita innovaatioita ovat nähneet. Voi siis kannattaa vilkaista kommentteja jossain vaiheessa myöhemmin, jos sieltä löytyisi jotain oivalluksia.

Omanlaisiaan "purkkavirityksiä" nämä tietysti ovat ja Ukraina on saanut hurjat määrät kaikenlaista modernia tarviketta, mutta siitä ei riitä joka paikkaan joten näillekin on sijansa. Omalla tavallaan ovat auttaneet Venäjän pysäyttämisessä ja taistelujen suunnan kääntämisessä, joten en sivuuttaisi pelkällä olankohauttamisella.

Lyön vetoa, että tuo "pimeänäkölaite" loistaa kilometrien päähän aktiivi-infrapunan ansiosta. Muutoinkin jotakin pielessä, jos kamera maksaa 70 dollaria ja näyttö 1100 dollaria.

Ennemmin harkitsisin, olisiko varaa hankkia kunnollinen FLIR autoon. Esim. tällainen, reilu pari tonnia hinta.

 
Lyön vetoa, että tuo "pimeänäkölaite" loistaa kilometrien päähän aktiivi-infrapunan ansiosta. Muutoinkin jotakin pielessä, jos kamera maksaa 70 dollaria ja näyttö 1100 dollaria.

Ennemmin harkitsisin, olisiko varaa hankkia kunnollinen FLIR autoon. Esim. tällainen, reilu pari tonnia hinta.

Tuo pimeä kyky ajoneuvoille on yksi asia mikä kaipaa todella kehittämistä Suomessa. Nuo laitteet ovat edullisia, jos mietitään että viestiajoneuvo asemineen maksaa 0,5 milj€ ja siinä vaikka 5000€ pimeälaite on pieni investointi vs kyky mitä se luo ajoneuvon liikuttelulle pimeässä pimeänä.
Yksi perusmalli kaikkiin laitteisiin teka, mha, mka, kuljpsv.
 
Lyön vetoa, että tuo "pimeänäkölaite" loistaa kilometrien päähän aktiivi-infrapunan ansiosta. Muutoinkin jotakin pielessä, jos kamera maksaa 70 dollaria ja näyttö 1100 dollaria.

Ennemmin harkitsisin, olisiko varaa hankkia kunnollinen FLIR autoon. Esim. tällainen, reilu pari tonnia hinta.

Kommenteissa käy ilmi että näytön hinta ei ollut dollareina ja 30$ on oikea hinta.
 
Tuo pimeä kyky ajoneuvoille on yksi asia mikä kaipaa todella kehittämistä Suomessa. Nuo laitteet ovat edullisia, jos mietitään että viestiajoneuvo asemineen maksaa 0,5 milj€ ja siinä vaikka 5000€ pimeälaite on pieni investointi vs kyky mitä se luo ajoneuvon liikuttelulle pimeässä pimeänä.
Yksi perusmalli kaikkiin laitteisiin teka, mha, mka, kuljpsv.

Eikö perusratkaisu ole jakaa kuljettajalle panta-/kypäräkiinnitteinen valonvahvistin? Helppo myös siviiliajoneuvojen kanssa, kun ei tarvita kiinteitä asennuksia. Määrä on toki varmaan jonkinlainen rajoite tässäkin asiassa, mutta niinhän se on meille kaikessa materiassa.
 
Eikö perusratkaisu ole jakaa kuljettajalle panta-/kypäräkiinnitteinen valonvahvistin? Helppo myös siviiliajoneuvojen kanssa, kun ei tarvita kiinteitä asennuksia. Määrä on toki varmaan jonkinlainen rajoite tässäkin asiassa, mutta niinhän se on meille kaikessa materiassa.
Jos niitä ei ole jakaa taistelijoille, niin mistä niitä löytyy kuljettajille?
Kaikki ottoajoneuvot maalataan niin samalla kyllä tekee tuollaisen asennuksen.
 
Jos niitä ei ole jakaa taistelijoille niin mistä niitä löytyy kuljettajille?

Ei kaikille olekaan, mutta oma käsitykseni on, että laitteita olisi kuitenkin viisinumeroinen määrä. Esim. ottoajoneuvoilla liikkuvalle sotilaspoliisikomppanialle niitä pitäisi löytyä, kun se Hilux-kuljettaja lienee myös taistelija. Samaten kokonaisuuden osalta voisi ajatella, että jos kalustoa on tarkoitus jakaa esim. jonkin kärkiprikaatin jalkaväelle, niin muutaman sadan saman prikaatin huollon kuljettajan varustamisen ei pitäisi olla ihan tekemätön juttu.

Kenttäarmeijan mittakaavassa valitettavan moni jää toki ilman, etenkin aselajijoukoissa. Mutta tilanteen pitäisi alkaa olla paljon parempi kuin esim. 20 vuotta sitten, kun laitteita oli muutama hassu demokappale.
 
Lyön vetoa, että tuo "pimeänäkölaite" loistaa kilometrien päähän aktiivi-infrapunan ansiosta. Muutoinkin jotakin pielessä, jos kamera maksaa 70 dollaria ja näyttö 1100 dollaria.
Ihmettelin samaa, että mikä tossa näytössä maksaa. Järkevämmän kuuloinen järjestelmä, jos siihen kameraan olisi panostettu se tonni ja näyttöön 70. Ja noilla hinnoilla (ja kuvastakin päätellen) systeemi perustuu infrapunavalonheittimeen ja on siten paljaalle silmälle näkymätön, mutta pimeänäkölaitteelle loistaa kuin normaalit ajovalot.
 
Ei kaikille olekaan, mutta oma käsitykseni on, että laitteita olisi kuitenkin viisinumeroinen määrä. Esim. ottoajoneuvoilla liikkuvalle sotilaspoliisikomppanialle niitä pitäisi löytyä, kun se Hilux-kuljettaja lienee myös taistelija. Samaten kokonaisuuden osalta voisi ajatella, että jos kalustoa on tarkoitus jakaa esim. jonkin kärkiprikaatin jalkaväelle, niin muutaman sadan saman prikaatin huollon kuljettajan varustamisen ei pitäisi olla ihan tekemätön juttu.

Kenttäarmeijan mittakaavassa valitettavan moni jää toki ilman, etenkin aselajijoukoissa. Mutta tilanteen pitäisi alkaa olla paljon parempi kuin esim. 20 vuotta sitten, kun laitteita oli muutama hassu demokappale.
No, wild big menee järjestelmänä hylkyyn, jos ei ole jo mennyt eli siitä tulee useamman tuhannen aukko.
Veikkaan, että kiinteäasenteinen ajoneuvossa on halvempi ratkaisu, kuin tuo että kuljettajille annetaan vv joka on pois taistelijalta vrt suojaliivi tai kypärä.
 
Muistutan että FLiR silmä taivaalla ei välitä onko valot päällä tai ei.

Sotavalot varmaan yleinen asennus, uskon että tuossa "pimeäajossa" on organisaatiolla vielä kirittävää.

Sääli kuulla wild big menisi hylkyyn. Kumminkin peruskauraa. Ja parempi kuin porkkanan syöminen.
 
Muistutan että FLiR silmä taivaalla ei välitä onko valot päällä tai ei.

Sotavalot varmaan yleinen asennus, uskon että tuossa "pimeäajossa" on organisaatiolla vielä kirittävää.

Sääli kuulla wild big menisi hylkyyn. Kumminkin peruskauraa. Ja parempi kuin porkkanan syöminen.
Wilson varaosat ovat loppu ja koko järjestelmästä luovutaan. Fiksumpaa olisi luopua sitä mukaan, kun laite lakkaa toimimasta.
 
Noita pimeäkameroita voi tehdä vaikka vanhoista action kameroista, go-pro yms jopa puhelimista. Kamerasta pois suodatin välistä, niin kamera näkee IR-aallon pituudet.
Sit vaan joku näyttö autoon, esim vanha pieni tv, mihin saa kameran kiinni hdmi yms kaapelilla. Joissain videokameroissa on yökuvaus mahdollisuus, eli siellä on vain fyysinen kytkin, mikä siirtää suodattimen pois linssin edestä.
Haittapuoli? Vaatii aktiivisen IR-valaisun.

Nyt tässä viimeisessä Venäjän ohjus iskussa huomaa it:n tarpeen. Ukraina joutuu käyttämään Gepardeja kohteiden ja kaupunkien suojaukseen, mihin niitä ei ole tarkoitettu.
Minusta Hornettien tykit pitäisi kierrättää. Tykki pikkuperäkärryyn tutkan kanssa. Ulkonäöllä ei ole väliä. Paketista sellanen, että sen voi nostaa kerrostalon yms katolle NH:lla ja saa siellä nököttää kähinän loppuun saakka. Ai onko tällästä tehty? Kyllä on. Koreassa. Kerrostalosta virransyöttö ja varalle vaikka agregaatti yms. +60 tollasta olisi aikamoinen lisä suojaamaan siviilikohteita.
1665422744656.png
 

Etelä-Korea on korvaamassa nämä VADS:it pikkuhiljaa uudella SPAAG:illä, joka muistuttaa tornin osalta Gepardia tai meidän Marksmania eli 2 x 30mm tykit, tosin pyöräalustalla. Ei tarkempaa tietoa aikataulusta eli siitä miten nopeasti VADS:eista luovutaan. Ei myöskään tietoa, mikä on näiden vanhempien järjestelmiä kunto, kohtalo korvaamisen jälkeen, varaosatilanne tai käyttöarvo nykypäivänä.

https://www.janes.com/defence-news/...ce-new-spaag-system-for-south-korean-military

Military Balance 2021 sanoo että heillä pitäisi olla 60 kpl "towed 20mm M167 Vulcan".

-

Tämä voitaneen ottaa "sodan opetuksina" - toki epämääräinen juoru sinänsä mutta varmasti ne ketkä touhussa ovat mukana, tietävät ja kertovat niille kenen kuuluu tietää.

 
Viimeksi muokattu:
Ihmettelin samaa, että mikä tossa näytössä maksaa. Järkevämmän kuuloinen järjestelmä, jos siihen kameraan olisi panostettu se tonni ja näyttöön 70. Ja noilla hinnoilla (ja kuvastakin päätellen) systeemi perustuu infrapunavalonheittimeen ja on siten paljaalle silmälle näkymätön, mutta pimeänäkölaitteelle loistaa kuin normaalit ajovalot.

Tuossa aikaisemmin tästä jo mainittiin, mutta laitetaan alle lähde:


1 100 hryvnaa eli noin 30 dollaria.

Jos otetaan mukaan tuo valvontakamera 70 dollaria niin koko "järjestelmän" hinnaksi tulee 100 dollaria.

Ei ole tietysti täydellinen, mutta mitä vaihtoehtoja on jos pitää ajaa autolle jonnekin pimeässä? Katuvalot päällä? Ajovalot päällä? Sotavalot riittävät? Vai tämä viritys jos ei parempaa ole saatavana? Ei ainakaan tarvitse ajaa valot päällä. Jokainen pimeänäkölaitteen omaava vihollinen tai UAV toki näkee tämän, mutta on suojassa optiselta tähystykseltä (olettaen ettei ole hajavaloa tai muuta joka paljastaisi). Toki kun liikutaan hämärässä, ei pimeässä niin varmaan silloin tällainen liikkuva kohde näkyy "epämääräisenä varjona" vaikkei näkyisikään tarkasti. Meistä jokaisella on kuitenkin silmät joilla näkee valoa ja hämäränäkö on toisilla parempi kuin toisilla, mutta jokaisella ei ole pimeänäkölaitetta, jolla näkisi tuon "virityksen" vaikka tarvitseekin IR-valonheittimen toimiakseen.

Tämän sodan aikana on tullut selväksi Venäjän hyvin puutteellinen pimeänäkökyky, mutta ei toki voi luottaa että tämä tulisi jatkumaan ikuisuuteen asti. Toisaalta Venäjän armeijaa on sanottu uudistetun "tosissaan" vähintään viimeisen 15 vuoden ajan ja lopputulos on tässä. Kuinka nopeaa ja tehokasta uudistumista voidaan odottaa tämän sodan jälkeen? Katoaako heidän yleinen korruptio ja varastaminen jonnekin ja saavat oikeasti rahalle vastinetta? Varastoihin ostetut pimeänäkölaitteet eivät haihdu hiljakseen Amerikan pohjattomille markkinoille ja omille sotilaille jää vain ne rautatähtäimet?
 
Viimeksi muokattu:
Tämän sodan aikana on tullut selväksi Venäjän hyvin puutteellinen pimeänäkökyky, mutta ei toki voi luottaa että tämä tulisi jatkumaan ikuisuuteen asti.
Itse kävin varusmiespalveluksen 90-lopussa jo. Tiedusteluhommia, toiminta perustui jatkuvasti oman toiminnan suojaamiseen teknologisesti kyvykkään ja paremmin resursoidun vihollisen pimeänäkö- ja lämpötähystyskyvyn alla.

Nyt kun katsoo/näkee nuo ”resurssit ja kyvyt” Ukrainassa, niin tulee väistämättä tunne, että harjoittelimme toimimaan venäjän armeijaa vastaan vuonna 2040-2050, koska selvää on nyt, että 2030 se pumppu on ihan yhtä toreissaan kun nyt. Sillä ei edelleenkään ollut (kuin ehkä tuhottuja erikoisjoukkoja lukuunottamatta) niitä kykyjä mitä oletettiin vuosituhannen vaihteeseen.

Tässä oman hännän (ei minun vaan PV:n) pieni nosto, että you fight as you train ja me teimme asioita, jotka ovat yhä valideja tänään.

Pitkän pulinan ja pohjustuksen päätteeksi, kyllä aktiivivalaistu IR on parempi kuin näkyvä valo ja todennäköisesti nykytilanteessa toimii 90%:sti Ukrainan kohtaamaa vihollista vastaan.
 
Itse kävin varusmiespalveluksen 90-lopussa jo. Tiedusteluhommia, toiminta perustui jatkuvasti oman toiminnan suojaamiseen teknologisesti kyvykkään ja paremmin resursoidun vihollisen pimeänäkö- ja lämpötähystyskyvyn alla.

Nyt kun katsoo/näkee nuo ”resurssit ja kyvyt” Ukrainassa, niin tulee väistämättä tunne, että harjoittelimme toimimaan venäjän armeijaa vastaan vuonna 2040-2050, koska selvää on nyt, että 2030 se pumppu on ihan yhtä toreissaan kun nyt. Sillä ei edelleenkään ollut (kuin ehkä tuhottuja erikoisjoukkoja lukuunottamatta) niitä kykyjä mitä oletettiin vuosituhannen vaihteeseen.

Tässä oman hännän (ei minun vaan PV:n) pieni nosto, että you fight as you train ja me teimme asioita, jotka ovat yhä valideja tänään.

Pitkän pulinan ja pohjustuksen päätteeksi, kyllä aktiivivalaistu IR on parempi kuin näkyvä valo ja todennäköisesti nykytilanteessa toimii 90%:sti Ukrainan kohtaamaa vihollista vastaan.

Hiki säästää tietysti verta ja kovassa ampumasodassa on paras olla tarkkana, muuten tulee noutaja. Hyvä siis että harjoitellaan tosissaan vaarallista vihollista vastaan.

Vihollisen aliarviointi olisi hyvin vaarallista mutta toisaalta on hyvä myös miettiä, mitä vaaroja on jos vihollisen kyvyt yliarvioidaan. Hylätäänkö jonkin taktiikan tai tekniikan käyttö koska vihollisella oletetusti on kyvyt jotka nollaavat niiden hyödyt? Ehkä meidän PV:llä on kohtuullisen realistinen käsitys vihollisen kalustosta ja kyvyistä? Minun varusmiesaikana varoiteltiin siitä miten vihollinen käyttää erilaisia maastonvalvontatutkia, joilla seurataan sivustojen liikettä. Pirullisia sensoreita, jotka skannaavat peltoja ja aukeita. Välittävät tiedon jos jotain liikkuu ja massiivinen tykistö ja raketinheittimet iskevät nopeasti ja vahvasti. Toinen mistä varoiteltiin olivat Afganistanin sodassa nähdyt seismiset anturit, näitäkin käytettiin oletettujen kulkureittien yms. etäseurantaan.

Muistan myös aikoja sitten kun julkisuudessa oli jostain syystä kommentteja Hawkeista ja niiden "sodanajan tehtävistä". En muista oliko niistä tarkempaa kuvausta vai ainoastaan maininta että näillekin on suunniteltu käyttönsä. Muutama tuttu sitä hieman naureskeli että mitä näillä "oikeassa sodassa" tekee. Ei ehkä mitä tahansa mutta niin kauan kuin lentävät, joku nokkela keksinee (ja on jo keksinyt) näillekin käyttöä. Sääli olisi jos tällainen resurssi istuisi kentän laidalla hyödyntämättömänä, vaikkei mikään torjuntahävittäjä olekaan.

-

Kopioin tännekin Ukrainan sodan seuranta -ketjuun laittamani pätkän:

This is how the aggressor state Russia carries out air-to-surface & surface-to-surface missile attacks on Ukrainian territory. Situation as of 10:20-11:00.

Enemy used air-,sea- & land based missiles; ballistic missiles; surface-to-air missiles; reconnaissance & attack UAVs of Shahed-136 type

Air defence Assets of Air Force, Land Forces of Ukrainian Armed Forces & our air defence units destroyed the majority of lethal missiles & projectiles. With such an intensity of simultaneous attacks from all directions, they have demonstrated professionalism & devotion to their deal.

We have to repel these attacks using soviet-era weapons which we possess an insufficient quantity of. Security of Ukraine and the entire Europe – in the skillful hands of our warriors.

My condolences to the families of killed civilians and military – victims of russian terrorism. Despite everything, regardless of the agony of the dictator's regime, we will withstand and win. Glory to Ukraine!



Puolalainen kommentoi osuvasti tätä, kuvien kera. Laitan hänen kirjoitukset käännettyinä tähän spoilerin taakse:

We like such pictures very much.

Everything indicates that the commander of the Ukrainian Armed Forces, in order to illustrate the course of today's attack, uploaded the REAL Recognized Air Situation Picture (RAP) that the UKR had at its disposal.

I spiced it up a little.

Tilannekuva 1 - 10.10.2022.jpg

There are so many flavors here that it's hard to choose where to start.

Let's try what is most visible.

This is not some compiled ADSB screenshot combined with graphics after the attack.

No, we see here actually detected objects + their tracks (some expired)

At least in three directions there are several / a dozen objects heading along the "corridor" towards Ukrainian cities and installations.

We almost certainly see cruise missiles / UAVs that then hit their targets / were intercepted.

Tilannekuva 2 - 10.10.2022.jpg

Do you know today's protests from Moldova that 3 Russian missiles flew through its territory?

Well, look at the bottom left corner.

There were definitely more than 3 of them.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc...ainie-moldawia-domaga-sie-wyjasnien-od-rosji/

Tilannekuva 3 - 10.10.2022.jpg

Coming back to the "corridors".

This is a beautiful illustrated answer to the question why the UKR anti-aircraft defense (as well as any other) was able to intercept a large part of the missiles.

Because, contrary to popular opinion, KH-101, Kalibers, etc., cruise missiles are relatively easy targets.

Tilannekuva 4 - 10.10.2022.jpg

They travel on predictable routes that include several turning points and fly relatively high.

This is not as difficult a target (e.g. compared to a tactical fighter) as some perceive it.

What we see on the map is only a part of the attack that has been used today.

Some parts were not detected because they were "masked" well, another part due to their characteristics, it does not mean that individual air defense systems could not fight them, but they knew less about them

However, I am still surprised how accurate and comprehensive the RAP is at the disposal of the UKR air defense after more than half a year of war.

I also have no doubts that Western systems, AWACS planes, SBIRS constellation, etc. have a very significant contribution to the creation of such an image.

How in such a short time it was possible to connect the Western machines and sensors operating over Romania, Poland or Black Sea with what the Ukrainians have through a (somehow) operating command system is impressive.

Of course, there is much to be done, for example the supply of Western anti-aircraft systems such as NASAMS and IRIS-T or multi-role fighters (such as the F-16) would significantly increase the potential of Ukrainian air defense. I hope today's attacks will only speed it up.
 
Viimeksi muokattu:
Menee off-topiksi, joten vastaan tänne. Vastauksesi on niin laaja ja perusteellinen, etten taida yhdellä kommentilla siihen edes omalta osaltani saada kuitattua…

Hiki säästää tietysti verta ja kovassa ampumasodassa on paras olla varpaillaan, muuten tulee noutaja. Hyvä siis että harjoitellaan tosissaan vaarallista vihollista vastaan.

Vihollisen aliarviointi olisi hyvin vaarallista mutta toisaalta on hyvä myös miettiä, mitä vaaroja on jos vihollisen kyvyt yliarvioidaan. Hylätäänkö jonkin taktiikan tai tekniikan käyttö koska vihollisella oletetusti on kyvyt jotka nollaavat niiden hyödyt? Ehkä meidän PV:llä on kohtuullisen realistinen käsitys vihollisen kalustosta ja kyvyistä? Muistan aikoja sitten kun julkisuudessa oli jostain syystä kommentteja Hawkeista ja niiden "sodanajan tehtävistä". En muista olisi sen tarkempaa kuvausta vai ainoastaan maininta että näillekin on suunniteltu käyttönsä. Muutama tuttu sitä hieman naureskeli että mitä näillä "oikeassa sodassa" tekee. Ei ehkä mitä tahansa mutta niin kauan kuin lentävät, joku nokkela keksinee (ja on jo keksinyt) näillekin käyttöä. Sääli olisi jos tällainen resurssi istuisi kentän laidalla hyödyntämättömänä, vaikkei mikään torjuntahävittäjä olekaan.

-

Kopioin tännekin Ukrainan sodan seuranta -ketjuun laittamani pätkän:

This is how the aggressor state Russia carries out air-to-surface & surface-to-surface missile attacks on Ukrainian territory. Situation as of 10:20-11:00.

Enemy used air-,sea- & land based missiles; ballistic missiles; surface-to-air missiles; reconnaissance & attack UAVs of Shahed-136 type

Air defence Assets of Air Force, Land Forces of Ukrainian Armed Forces & our air defence units destroyed the majority of lethal missiles & projectiles. With such an intensity of simultaneous attacks from all directions, they have demonstrated professionalism & devotion to their deal.

We have to repel these attacks using soviet-era weapons which we possess an insufficient quantity of. Security of Ukraine and the entire Europe – in the skillful hands of our warriors.

My condolences to the families of killed civilians and military – victims of russian terrorism. Despite everything, regardless of the agony of the dictator's regime, we will withstand and win. Glory to Ukraine!


-

Puolalainen kommentoi osuvasti tätä, kuvien kera. Laitan hänen kirjoitukset käännettyinä tähän spoilerin taakse:

We like such pictures very much.

Everything indicates that the commander of the Ukrainian Armed Forces, in order to illustrate the course of today's attack, uploaded the REAL Recognized Air Situation Picture (RAP) that the UKR had at its disposal.

I spiced it up a little.

Katso liite: 69078

There are so many flavors here that it's hard to choose where to start.

Let's try what is most visible.

This is not some compiled ADSB screenshot combined with graphics after the attack.

No, we see here actually detected objects + their tracks (some expired)

At least in three directions there are several / a dozen objects heading along the "corridor" towards Ukrainian cities and installations.

We almost certainly see cruise missiles / UAVs that then hit their targets / were intercepted.

Katso liite: 69079

Do you know today's protests from Moldova that 3 Russian missiles flew through its territory?

Well, look at the bottom left corner.

There were definitely more than 3 of them.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc...ainie-moldawia-domaga-sie-wyjasnien-od-rosji/

Katso liite: 69081

Coming back to the "corridors".

This is a beautiful illustrated answer to the question why the UKR anti-aircraft defense (as well as any other) was able to intercept a large part of the missiles.

Because, contrary to popular opinion, KH-101, Kalibers, etc., cruise missiles are relatively easy targets.

Katso liite: 69082

They travel on predictable routes that include several turning points and fly relatively high.

This is not as difficult a target (e.g. compared to a tactical fighter) as some perceive it.

What we see on the map is only a part of the attack that has been used today.

Some parts were not detected because they were "masked" well, another part due to their characteristics, it does not mean that individual air defense systems could not fight them, but they knew less about them

However, I am still surprised how accurate and comprehensive the RAP is at the disposal of the UKR air defense after more than half a year of war.

I also have no doubts that Western systems, AWACS planes, SBIRS constellation, etc. have a very significant contribution to the creation of such an image.

How in such a short time it was possible to connect the Western machines and sensors operating over Romania, Poland or Black Sea with what the Ukrainians have through a (somehow) operating command system is impressive.

Of course, there is much to be done, for example the supply of Western anti-aircraft systems such as NASAMS and IRIS-T or multi-role fighters (such as the F-16) would significantly increase the potential of Ukrainian air defense. I hope today's attacks will only speed it up.

Tuohon alkuosaan vihollisen kykyjen yliarvioinnista olen samaa mieltä. Se ei vain vaikuta taktiikkaan vaan yksilötasolla ihan psykologisella tasolla. Onko se sitten taktiikkaa vai tekniikkaa, en tiedä, mutta varautuminen hyvä, tarpeeton pelko huono.

Aiemmin tänään vastasinkin muistaakseni sinulle VV mahdolliseen sotaan liittymiseen liittyen, että kokemuksen ja saadun teknologisen edun myötä Ukrainan itseluottamus ottaa se hyökkäys vastaan on moninkertaisesti parempi kuin alkuvuodesta.

Uskoisin, että PV:llä on ollut kohtuullisen hyvä kuva Venäjän kyvyistä koko ajan. Pieni ylivalmistautuminen esim. oman saamani koulutuksen kohdalla on voinut olla tietoinen valinta. Alun tunnustelun jälkeen lienee psykologisesti helpompi huomata omaavansakin yliotteen, kun samalla koulutuksessa/taktiikassa on kuitenkin on varaduttu mahdolliseen kehitykseen tulvina vuosina. Huomisen taistelukentälle näitä taistelijoita koulutuksessa leivotaan eikä eilisen.

Mitä Hawkeihin tulee, niin Ukrainan kokemukset ovat mielestäni opettaneet sen, että Hawk-parvi hyvällä taistelujohdolla ja tilannekuvalla on täysin varteenotettava (joskun kaukana täydellisestä) vastus esimerkiksi rynnäkkökoneita tai helikoptereita vastaan. Lisäksi tämän päivän tst-kentällä tarvitaan resursseja ohjusten ja varsinkin dronejen torjuntaan ja uskon Hawkeille löytyvän lokeron näiden tehtävien/aukkojen paikkaamiseen yhä tänä päivänä.
 
Back
Top