Ukrainan sodan havainnot ja opetukset

Dronet tuntuvat olevan taistelukentällä aikamoinen game changer jos näin voi sanoa. Liike paljastaa joukon nopeasti ja aikaisemmin juuri liike on ollut se suojaava tekijä. Paikallaan olevat joukot saattavat myös olla suojattomia halpojen dronejen edessä. Aseistetut dronet voivat vaikuttaa nopeasti havaittuun kohteeseen ja toisaalta vaanivat ammukset ovat oma uhkansa.

Jos sallitaan tällainen sivujuonne tuonne Armenia ja Azereiden väliseen sotaan niin siellä droneja käytettiin paljon ja huolella menestys oli aikamoista. Tarkka-ampujan aiheuttama uhka on vaihtunut jatkuvaan uhkaan ilmasta. Nyt Ukrainassa molemmat osapuolet käyttävät asevaikutteisia droneja merkittäviä määriä niin taistelukentällä kuin siviili infraa vastaan.
Kyllä tuo drone puoli on sellainen joka myös Suomen tulee tulevissa taktiikoissa huolehtia ja myös itse hankkia näitä asevaikutteisia droneja kuten myös suurempia tiedusteluun ja tulenjohtoon tarkoitettuja.

Meillä on hävyttömän huono valmius tuohon drone puoleen tällä hetkellä.
Eikös se Kivinen vai kuka totes, että pikkudroneilla ei ole merkitystä. Ei varmasti jossain Suomen Stategia 50v päästä. Mutta jos noita pikkuperkeleitä pörrää satoja rintamanpäällä, et ole turvassa poterossa, teltassa, autossa, niin kyllä niistä kertaa aika iso kokonaisvaikutus lopulta.
 
Taistelijan opasta pitänee päivittää. Potero suojakololla ei riitä dronesta pudotettua kranaatti vastaan vaan tulevaisuudessa se pitää kattaa aina kun mahdollista.

Tämän tyyppistä erittäin kevyttä naamioverkkoa pystyy yksittäinen taistelijakin kantamaan mukanaan ja naamioimaan oman poteronsa tai osan taisteluhaudasta, suurempana kokona ryhmän/teltan varusteisiin ehdottomasti tarpeen. Se antaa hyvän suojan optiselle tähystykselle, parantaa hyvin vähän lämpötähystystä vastaan, mutta sitä voi parantaa sitten kiinteämmillä välineillä. Kuvio ei ole oikea, mutta menee repussa muiden tavaroiden mukana, jopa taisteluvyössä takana menisi tiukkaan pakattuna. Etuna myös se, että näkee itse läpi. Talvi M05 värityksellä pärjäisi nähdäkseni lähes vuoden ympäri.

Esimerkki kevyestä naamioverkosta
 
Ohimennen sanottava: minä en saa millään päähäni ajatusta, että Suomi voisi olla pian NATO:n jäsen. Tuo vaikuttaa tietysti oleellisesti siihen, mihin suuntaan omaa puolustusta tullaan kehittämään sekä miten uhkia, mukaanlukien Venäjä tulisi jatkossa ajatella

Puolustusta kehitetään osana Natoa. Ja kun nyt seuraa esim. tätä dronekeskustelua, niin siinäkin huomaa, että tätä liittoutumista ja sen tuomia etuja ja kykyjä ei oteta ollenkaan huomioon. Dronearmeija on lännelläkin ja se voidaan sijoittaa sinne, missä sitä eniten kaivataan. Länsi ei ole suinkaan kädetön ja osaamaton. Päinvastoin.

Mitä tulee Suomen valmiuteen ja kykyyn vastaanottaa apua, se on kokonaan toinen asia vs. Ukraina. Hyvin monesta syystä Ukraina-aid on ollut rajoitettua, eivätkä kaikki syyt ole suinkaan auttajien haluttomuuttakaan. Yksi syy on se, että Ukrainan korruptiotaseessa piisaa edelleen, ei se mihinkään tänä vuonna ole hävinnyt. Miksi esim. Israel on haluton antamaan kehittyneintä teknologiaansa.....pelkää iivanaa, katin kontit. Israel ei halua, että sen kapineet joutuvat välikäsien kautta esim. Iranin haltuun jne.

En usko mitenkään, että juuri tämä drone on joku itämainen salainen ase, jolla rutataan länkkärit kyykkyyn vain, koska länkkärit eivät tajua tai osaa.

Venäjä pystyy sotimaan yhdellä rintamalla ja ehkä toisellakin, mutta rajatuin tavoittein silloin molemmilla. Ei pidä aliarvioida, muttei ole syytä yliarvioidakaan.
 
Der Gepardkommandant -niminen tili kirjoittanut Twitterissä ajatuksiaan iranilaisten dronejen torjunnasta Gepardilla. Oletan että samaa voisi sanoa muistakin tutkaohjatuista ammus-it-vaunuista kuten meidän Marksmanit ja vanhat Shilkat (toki on jonkin verran eroja vaunujen iän, tekniikan yms. takia):

Kuulostaa aika yksinkertaistetulta mallilta, että kun maalilennokki ja drone ovat samankokoisia, niin ne ovat yhtä helppoja kohteita tutkalle. Maalin kokohan ei juuri lainkaan korreloi tutkaheijasteen kanssa, vaan muotoilu ja materiaalit ratkaisevat. Vrt. F-35:n tutkaheijaste on äärimmäisen pieni murto-osa siitä tutkaheijastimesta, jota se rauhan aikana kantaa mukanaan, vaikka kone on äärimmäisen suuri tutkaheijastimeen suhteutettuna. Tai B-52 ja B-2, jos esimerkkiä haetaan käytännön maailmasta.

Voisi kuvitella, että UCAV:n/kamikazedroonin valmistajalla olisi enemmän intressiä tehdä tuotteestaan hankalammin havaittava kuin maalilennokin valmistajalla?
 
Yksi kokemus/hankintalista, viimeinen kohta tarkoittaisi lisää Nemon kaltaisia krh-ajoneuvoja

 
Tässä sodan oppeja ex-Italian armeijan kokemuksella:

- tankit edelleen tarpeellisia, mutta edellytys hardkill ominaisuudet ATGM-ohjuksia vastaan
- AA-kyvyt droonien takia taas keskeiset, Gepard yms it-psv:t palaavat takaisin. Suomella Marksmanit, mutta voisi ostaa lisää, esim Ruotsista CV9040 varastosta vaunuja ja konvertoida it-rooliin, kuten ruotsalaiset tehneet?
- IFV:t ja niissä minimissään 30mm autom. kanuunat. Tämä kuntoon meidän AMV-lautalle
- näkee myös kevyt pst-vaunut tarpeellisina... tiedä sitten
- pyöräalustaiset automaatilla toimiva tykistö kuten Archer, nopea tulikomennon toteutus, shoot and scoot. Droonit ja tiedustelu, kaukovaikuttaminen
- MRLS ja HIMARS
- krh kuten nyt, paitsi että 120mm kalusto kaikki pyörille tai teloille. NEMO-AMV komeasti esillä artikkelin lopussa

Ei mitään mitä täällä ei olisi keskiusteltu, mutta tulipahan nyt taas lisä komppausta.


Yhtenä sivuna: https://threadreaderapp.com/thread/1583924719065055232.html
 
- AA-kyvyt droonien takia taas keskeiset, Gepard yms it-psv:t palaavat takaisin. Suomella Marksmanit, mutta voisi ostaa lisää, esim Ruotsista CV9040 varastosta vaunuja ja konvertoida it-rooliin, kuten ruotsalaiset tehneet?
Jälkimmäinen ei välttämättä onnistuisi, koska Ruotsin kokonais-CV90-määrästä iso osa on erikoisvaunuja, ja rynnäkkövaunuja on paljon vähemmän kuin miltä numerot näyttävät. LVKV 90 ei myöskään ole kovin kummoinen laite ja koroalue on luvattoman pieni ilmatorjuntavaunuksi (muistaakseni ei merkittävästi yli 50 astetta yläkoroa). LVKV 90 on myös Marksmaniin verrattavissa olevan harvalukuinen (mm. aseen kiinnitys erilainen kuin muissa CV9040:issa ja paljon muuta), jotakuinkin yhtä vanhanaikainen ja kustannukset sen uustuotannon osalta olisivat varmaankin Marksmanin modernisoidun uustuotantoversion luokkaa. Esimerkiksi tutkan saatavuus uutta tuotantoa varten (niin Marksmanin Marconi Series 400 kuin LVKV 90:n PS-95) on kyseenalaista ja vanhan tutkan hankkiminen uusiin aseisiin vielä kyseenalaisempaa, todennäköisesti järjestelmät tarvitsisivat ainakin uudet tutkat, esim. Saab Giraffe 1X (ja varmaankin Eltalta/IAI:ltä, Thalesilta ja BAE:lta löytyisivät myös kelvolliset vastineet). Mutta uudet tutkat taas tarvitsisivat uutta kehitystyötä järjestelmää varten ja varmaan elektroniikankin osalta kaikki pitäisi joka tapauksessa laittaa uusiksi.

Itse olen peräänkuuluttanut Rheinmetallin Oerlikon Skyrangerin tarvetta ilmatorjuntavaunuksi jo pitkään, ja se on ilmeisesti ollut myös PV:n mielenkiinnon kohteena (Skyshield/Skyranger nostettiin esille jo ennen vuotta 2015 tehdyissä arvioissa, kuten STAE 2025:ssä, jossa aika hyvin ennustettiin ilmauhan kasvua pienillä drooneilla). Skyranger joko Patrian XA-300/6x6- tai XA-360/AMV-alustalla olisi todennäköisesti se, jota tarvittaisiin useita kymmeniä kappaleita, lähemmäs puolisen sataa.

Toisaalta itsehän pohdin joskus muistaakseni ilmatorjuntaketjun puolella, että yhdistelmänä ehkä Rafael Samson Mk 2 RWS (30 mm Bushmaster 2:lla) paritettuna Eltan/IAI:n ELM-2026BF -tutka/EO-laitteeseen (tai miksei tuohon Saabin Giraffe 1X:äänkin, se tosin lienee kalliimpi) olisi mahdollisesti halvin VSHORAD-järjestelmä joukkojen suojaksi itsemurha- ja pikkudrooneilta. Samson Mk 2:ssa on hyvin laaja koroalue (-20 - +70 astetta) ja ELM-2026BF:n havaintokyky riittäisi tuollaiselle järjestelmälle sopivalle koroalueella mukana pysyvälle jalustalle asennettuna.
 
Viimeksi muokattu:
Ehkäpä tähän vitjaan, eli yksi sodan opetus on että Ukrainassa ei koskaan ollut sisällissotaa, Minskin sopimukset saneltiin Ukrainalle ja Venäjä rikkoi niitä siitä huolimatta, ja että eikun lisää tukea Ukrainalle.

Lukusuositus;

 
Suuri filosofi Mike Tyson kuulemma joskus lausui näin, vapaasti suomennettuna: "Jokaisella on suunnitelma. Kunnes tulee isku turpaan." Puutin ehkä pohdiskelee nykyään tuon lausahduksen perimmäistä viisautta tarkkaan.
 
Jokaikinen valtio ymmärtää nyt että ydinase on se mikä pitää löytyä omasta arsenaalista.
Varsinkin jokaikinen diktaattori ymmärtää nyt että ydinase on saatava hinnalla millä hyvänsä.
Iranissa on kalutronien kierroksia varmaan nostettu (mutta vain sen verran että pysyvät ehjinä tällä kertaa)

Näin se menee, voi tulla hankalaa estää ydinaseiden leviäminen tämän jälkeen.

Etelä-Koreasta näkemystä, yliopiston kyselyssä 55.5% (1200 vastaajaa) halusi heidän hankkivan oman ydinaseen:

"South Korea faces growing calls to acquire nuclear weapons"

Syinä mainittu tietysti Ukraina. USA voisi vielä palauttaa uskoa Etelä-Korealaisiin jos he toisivat taktiset ydinaseet takaisin, jotka olivat sijoitettu sinne kylmän sodan aikana.
 
Viimeksi muokattu:
Tämän tyyppistä erittäin kevyttä naamioverkkoa pystyy yksittäinen taistelijakin kantamaan mukanaan ja naamioimaan oman poteronsa tai osan taisteluhaudasta, suurempana kokona ryhmän/teltan varusteisiin ehdottomasti tarpeen. Se antaa hyvän suojan optiselle tähystykselle, parantaa hyvin vähän lämpötähystystä vastaan, mutta sitä voi parantaa sitten kiinteämmillä välineillä. Kuvio ei ole oikea, mutta menee repussa muiden tavaroiden mukana, jopa taisteluvyössä takana menisi tiukkaan pakattuna. Etuna myös se, että näkee itse läpi. Talvi M05 värityksellä pärjäisi nähdäkseni lähes vuoden ympäri.

Esimerkki kevyestä naamioverkosta

Perinteinen ratkaisu tähän on vanhanaikainen sadeviitta, mikä avattuna tekee noin 1,50 x 2 m pressun ja nurkissa on purjerenkaat kiinnittämistä varten.
 
Tämän tyyppistä erittäin kevyttä naamioverkkoa pystyy yksittäinen taistelijakin kantamaan mukanaan ja naamioimaan oman poteronsa tai osan taisteluhaudasta, suurempana kokona ryhmän/teltan varusteisiin ehdottomasti tarpeen. Se antaa hyvän suojan optiselle tähystykselle, parantaa hyvin vähän lämpötähystystä vastaan, mutta sitä voi parantaa sitten kiinteämmillä välineillä. Kuvio ei ole oikea, mutta menee repussa muiden tavaroiden mukana, jopa taisteluvyössä takana menisi tiukkaan pakattuna. Etuna myös se, että näkee itse läpi. Talvi M05 värityksellä pärjäisi nähdäkseni lähes vuoden ympäri.

Esimerkki kevyestä naamioverkosta

Perinteinen ratkaisu tähän on vanhanaikainen sadeviitta, mikä avattuna tekee noin 1,50 x 2 m pressun ja nurkissa on purjerenkaat kiinnittämistä varten.

Sormusten herra -fanien ratkaisu on haltiaviitta, joka maastouttaa täydellisesti ja suojaa lisäksi kaikenlaisilta sääolosuhteilta 🤨 Se on tietenkin kevyt ja pakkautuu pieneen tilaan.

Olen tällaista viittaa/peitettä itselleni suunnitellutkin. Takavuosien kokemukseni avaruushuovasta sekä ohuesta ja kevyestä villaisesta viltistä makuupussin korvaajina ovat olleet pohdinnalleni jonkinlaisia lähtökohtia. Viimeaikaiset röllipukuprojektini ovat maastouttamismielessä tuoneet minulle uuden lähestymiskulman tähän asiaan.
 
12 tn painava 2-akselinen ajoneuvo, kyllähän tuo panssarijunan voittaa liikkuvuudessa. :)
Suoja painaa. Anekdootteja kyllä, mutta ei tuo RPG:n kestäminen ihan kirkossa kuulutettua ole. Pasista, ällistä ja Bemmistä tulisi heittämällä läpi. Pasin nyt pitäisi kestää normaali tellu.
 
Back
Top