viimeinen mohikaani
Majuri
Avaa ensin tulenjohtoyksikön (FCU) "Radio link" -valikko. Etsi sieltä "Radio" -asetus ja vaihda sen arvoksi "Disabled". Mene sen jälkeen "Guidance" -sivulle ja poista ruksi kohdasta "TAP-TO-TARGET". Avaa "Target Types" -välilehti ja paina "All" -nappia. Nyt voit muuttaa listalla olevien kohteiden prioriteettejä plus (+) ja miinus (-) napeista. Mene lopuksi "Attack Mode" -sivulle ja laita ruksi kohtaan "MADDOG". Suuntaa putki tarkasti itään päin ja vedä narusta. Nauti valo- ja ääniefekteistä sekä horisointista pian raikuvista cyka blyat -huudoista!Eikö Switchblade 600 vaadi ihmisen ohjaamaan?
Vaanivassa aseessa datalinkki on ehdottomasti vahvuus, ei heikkous. Jos oma tai vihollisen EW tukkii datalinkin, niin käytettävyys heikkenee olennaisesti. Aseessa voi olla tai voi olla olematta "MADDOG" -moodi ja oikein epätoivoisessa tilanteessa sen käyttö saattaisi olla jopa perusteltua. Vaaniva ase on todella pulassa, jos EW tukkii myös GPS:n. Hyvin "maalirikkaassa ympäristössä" sen voisi ehkä ampua "tarkasti itään päin" ja se saattaisi silti osua johonkin ryssälle rakkaaseen mutta tämä alkaa olla jo aseen tuhlaamista?Siitähän tämä lähti - drooni ei kuulemma ole vaara panssarivaunulle, koska sen datalinkki voidaan pimentää EW:llä ja näin ollen neutraloida uhka. Minä taas olen vahvasti sitä ajatusta vastaan - panssarivaunu on mahdollista tunnistaa ohjelmallisin keinoin, on ollut jo pitkän aikaa, ja tietokone pystyy tekemään hyökkäyspäätöksen. Kuten Bonuksessa.
Tuo mitä asuntovaunuista ja Bonuksen erehtyväisyydestä kirjoitat, se on hyvä huomio. Asuntovaunuja suurempi ongelma lienee tosin tarkoitukselliset valemaalit, joita vihollinen voi levittää selustaansa. Niihin voi hyvinkin tietokoneohjelma haksahtaa, tosin niin voi ihminenkin. USAF väitetysti pommitti foliosiltoja Balkanilla 90-luvulla, kun niitä oli vedetty joen ylitse ja ne hohtivat yöllä lämpökameran kuvassa.
Mitä tulee sitten siihen, etteikö tekoäly saa hyökätä, niin sehän on puhdasta paskaa. Näin kauniisti ilmaistuna. Jos joku päättää tuoda tai pitää siviilejä ihmiskilpinä sotatoimialueella, niin ainoa sotarikollinen on ihmiskilven käyttäjä itse. Ei kukaan muu. Ei etenkään, jos siitä on varoitettu, että tietyllä alueella tullaan hyökkäämään ja käyttämään sotilaallista voimaa. En näe sitä minkäänlaisena ongelmana, en Suomen asemassa.
Noin yleisesti ottaenhan tuota väärien kohteiden tuhoamista voidaan kuitenkin estää monin tavoin. Ei isketä muihin kuin "varmasti" (suhteellista) vihamieliseksi tunnistettuihin kohteisiin, ei isketä paikallaan oleviin kohteisiin tai isketään vain tietyllä alueella oleviin kohteisiin.
Tykillä ammuttu BONUS ei ole riippuvainen GPS-satelliiteista. Tarkkuus on kiinni tulenjohtajien ja tykkimiesten toiminnasta. Hyökkäyspäätös syntyy, kun tykkimies vetää narusta. Autonomisten aseiden asteikolla BONUS ei ole tavallista sirotemiinaa ihmeellisempi: sirotemiinan "sensorin" kantama on lyhyt mutta toiminta-aika on pitkä, kun taas BONUKsen toiminta-aika on lyhyt mutta sensorin kantama on pitkä. Eli kummallakin aseella on oma "ekologinen lokeronsa" mutta molempien kohdalla on ihan yhtä hassua puhua ammuksen tekemästä "hyökkäyspäätöksestä".
En tunne BONUKsen "uhkakirjastoa" mutta siellä on ihan varmasti paljon muutakin kuin panssarivaunuja: raketinheittimiä, IT-järjestelmien lataus-, tutka- ja laukaisuajoneuvoja, maastokuorma- ja säiliöautoja, ponttoonikalustoa, erilaisia hinausvehkeitä, helikoptereita, lentokoneita, jne. Tarvitaan aika päheä Skynet-tekoäly, että nämä saadaan tunnistettua luotettavasti (hyvin vähän vääriä negatiivisia) eikä hutejakaan saisi tulla ihan tolkuttomasti (hyvin vähän vääriä positiivisia).
Tietysti operaattoritkin tekevät virheitä mutta ne myös oppivat virheistään, toisin iskussa tuhoutunut drone. Tuhoutunut drone ei osaa kertoa, mitä kohdetta vastaan iskettiin ja osuttiinko edes lähelle? Se ei myöskään osaa ladata hyvän mielen videoita YouTubeen nojatuolikenraalien iloksi.
Viimeksi muokattu: