Rauhantekijä
Greatest Leader
Kaikilla 16-60 vuotiailla miehillä tulisi olla ase kotona.
Ne teistä kenellä ei vielä ole - kiirehtikää.
.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Kaikilla 16-60 vuotiailla miehillä tulisi olla ase kotona.
Joskus viime vuosikymmenen puolessa välissä puhuttiin, että tavoitehinta olisi tulevaisuudessa noin 10 000 dollaria per PGK. Viisaammat saavat korjata, mutta käsittääkseni 155mm sirpalekranaatin hinta on jossain 1000-2000 euron tienoilla. Nopean googletuksen perusteella Excaliburin hinta olisi noin 70 000 euroa. PGK:lla on saavutettu jopa 12m CEP, mutta tämä toki "laboratorio-olosuhtaissa".
GPS on toki häirittävissä, mutta tositilanteessa kysymysmerkkinä on että miten kattavasti ja tehokkaasti. Ja nimenomaan sotilasvehkeitä vastaan.
Kannattaa muistaa, että pienempi määrä älykranaatteja tietää helpotusta logistiikalle, kun ei tarvitse siirtää niin isoa määrää tyhmää rautaa taistelukentällä.Kiitoksia, pitääpä yrittää kaivella, millaisia yksikköhintoja on löydettävissä. Asekaupoissa on aina se vaikeus, että ostettava paketti sisältää yleensä paljon muutakin kuin pelkät kranaatit: työkalut huoltoon ja testaukseen, kalibrointivälineet, koulutusmateriaalin, varaosat yms. yms. Samalla myös jos on kyse uudesta järjestelmästä, niin siinä on tietysti jyvitetty suunnittelu- ja valmistuskustannuksia, joten yksikköhinta on korkeampi. Mitä enemmän niitä valmistetaan, sitä halvempia ne ovat (jos siis päästään massavalmistukseen, yksittäiskappaleilla ja pienillä erokoolla valmistettavien hinnat tuskin laskevat, todennäköisemmin jopa nousevat).
Laitan tähän kuvan, jonka laitoin aikaisemmin Ukrainan sodan live-seurantaketjuun, tässä CEP-numeroita Yhdysvalloista:
Katso liite: 59589
CEP siis tarkoittaa että kranaatti osuu 50% todennäköisyydellä tälle etäisyydelle (tai lähemmäs) kohteesta. Aikaisemmin näin tällä foorumilla tykistön miehen kommentin hyväksyttävästä poikittais- ja pitkittäishajonnasta, jotka molemmat kasvaa ampumaetäisyyden kasvaessa, vaan en nyt edes hakemalla löytänyt sitä. Pitkittäishajonta kasvaa nopeammin. Sama logiikka kuitenkin kuin yllä olevassa kuvassa: mitä kauemmas ammutaan, sitä suurempi hajonta PAITSI jos on ohjausmekanismi ja maaliin ohjaus (GPS, laser, tv-ohjaus tms.)
Muistan lukeneeni että jenkeillä on ollut pitkään pääasiassa GPS-koordinaatteihin hakeutuvia älyammuksia mutta olisivat viime vuosina (tai viimeisen kymmenen vuoden aikana, en muista) alkaneet lisäämään niihin tueksi laserohjausta. Se olisi tarkoitettu olosuhteisiin, joissa on GSP-häirintää. Tarkoittavat siis näitä heittimillä ja tykeillä ammuttavia kranaatteja ja niiden ohjausta, laserohjaus on paljon vanhempaa tekniikkaa.
Vietnamin sodassa käyttivät ensimmäisen kerran laserohjattua hävittäjästä pudotettua ns. älypommia Thanh Hoa sillan tuhoamiseen Hanoin eteläpuolella. B-52 mattopommitus ei saanut millään suoraa tai tehoavaa osumaa siltaan joten piti iskeä tarkemmalla. GPS-ohjatut tuli paljon myöhemmin, olikohan niin että ehtivät juuri ja juuri ensimmäiseen Persianlahdensotaan.
Tuostahan tässäkin keskustelussa on pitkälti kyse: milloin perinteisten sirpalekranaattien ampuminen on järkevämpää kuin muutaman kalliimman älykranaatin.
Äly ei aina korvaa myöskään tulen tiheyttä, jos halutaan sitoa vihollinen paikoilleen.Kannattaa muistaa, että pienempi määrä älykranaatteja tietää helpotusta logistiikalle, kun ei tarvitse siirtää niin isoa määrää tyhmää rautaa taistelukentällä.
Joskus viime vuosikymmenen puolessa välissä puhuttiin, että tavoitehinta olisi tulevaisuudessa noin 10 000 dollaria per PGK. Viisaammat saavat korjata, mutta käsittääkseni 155mm sirpalekranaatin hinta on jossain 1000-2000 euron tienoilla. Nopean googletuksen perusteella Excaliburin hinta olisi noin 70 000 euroa. PGK:lla on saavutettu jopa 12m CEP, mutta tämä toki "laboratorio-olosuhtaissa".
Nyt tämän Ukrainan sodan myötä olen alkanut taas miettimään, olisiko meille eduksi jos 120mm heittimille ja 155mm tykeille olisi Krasnopolin/Kvitnikin tapainen kranaatti? Joku voisi kysyä, montako eri järjestelmää tarvitaan panssarijoukkojen torjuntaan ja mitä ne kaikki maksavat, mutta ajatuksenjuoksuni oli seuraava:
Aina puhutaan siitä, paljonko kevyt jalkaväki kantaa tavaraa mukanaan. Olkapääohjukset ja miinat ovat selvästi pakollisia varusteita modernissa sodassa. Lähi- ja kaukotiedusteluun tarvitaan erilaiset UAV ja dronet, tämäkin on selvä. Mikäli olisi tällainen laserohjattu/-maalittava kranaatti, oletan että sen laserosoitin ei ole massiivisen iso ja painava. Sitä voisi harkita UAV tai droneen asennettavaksi, tosin sähkönkulutus sekä koko ja paino määräävät onko tuo edes mahdollista. Toinen vaihtoehto on se että näiltä lentäviltä saadaan tietoa maaleista ja jalkaväki käy osoittamassa ne laserilla, ei yhtä nopeaa ja tehokasta mutta ajaa asiansa.
Näillä saataisiin heittimet ja tykit tehokkaaksi avuksi panssarintorjuntaan JA ennenkaikkea saisi ehkä osan panssarintorjunnan massasta siirrettyä puolustuslinjassa taaksepäin (jalkaväeltä heittimille ja tykistölle). Jalkaväki kantaa tietysti edelleen olkapääohjukset ja miinat mukanaan, mutta jos pyrittäisiin ensin käyttämään kaukovaikutusaseita ja oma lähitorjunta vasta niiden jälkeen (tilanteen mukaan arvioitava) niin ehkä tästä olisi etua? Voidaan myös mennä edukkaammin ja perinteisemmin: ammutaan riittävä määrä kranaatteja lohkolle, kyllä niistä joku osuu. Onko turhaa huuhaata, resurssien ja vähien rahojen väärinkäyttöä? Tarpeeton lisä jo valmiiksi monipuoliseen panssarintorjuntaan? Olen aina kustannustehokkaimman ratkaisun kannalla enkä tältä istumalta tiedä näiden hintaa, joten ehkä nämä ovat niin kalliita ettei kannata.
Hinnasta en tosiaan osaa sanoa, mutta varmasti niin kallis ettei jokaista varaston kranaattia kannata alkaa muuttamaan. Etu olisi kuitenkin selvä: on toimitusmekanismi (heitin, tykki) jo valmiiksi ja kranaatit löytyy myös, joten lisäinvestoinnilla muutetaan osa älykkäiksi.
Pari ajatusta:
Jos ollaan hankkimassa, niin näkisin 120 millisten kranaattien olevan pakkohankinta, ja 155milliset se "kiva olla" vaihtoehto. Tämä siksi, että 120 millisiä on enemmän ja käytännössä kaikilla joukoilla. 155 millisiä on sitten vain painopistealueella.
Mielestäni olet väärässä kun ajattelet noita ammuksia vain panssarintorjuntaan. PST käytössä on toki tuollaisen ammuksen mentävä aukko, mutta enemmän tarvetta tukkia puutteita on esim. vastatykistössä ja bunkkerin tuhoamisessa. Myöskin käyttöä epäilemättä löytyy muissa tuhoamistehtävissä, siis esim. sillat.
Kaikkia varaston ammuksia ei pidäkään alkaa muuttamaan, koska PGK:n tarkkuus on jokseenkin rajallinen. Tiettyjen lähteiden mukaan hyöty tulee esille vasta yli 10 kilsan matkalla, tällöin PGK:n hajonnaksi mainittiin 50 metriä (cep).
Miksei myös 152mm? Niitähän Ukrainallakin on omasta takaa ja meillä siihen sopivat kanuunat vai olikos ne haupitsit? Niitä kanssa, kiitos.Jos ollaan hankkimassa, niin näkisin 120 millisten kranaattien olevan pakkohankinta, ja 155milliset se "kiva olla" vaihtoehto. Tämä siksi, että 120 millisiä on enemmän ja käytännössä kaikilla joukoilla. 155 millisiä on sitten vain painopistealueella.
Miksei myös 152mm? Niitähän Ukrainallakin on omasta takaa ja meillä siihen sopivat kanuunat vai olikos ne haupitsit? Niitä kanssa, kiitos.
Ai pahus. Miksei noita ole Ukrainaan lähetetty? Eihän tommosella määrällä ole täällä mitään virkaa.152 millisiä ei taida olla jäljellä kuin se yksi patteristo kanuunoita (vedettäviä). Haupitsit poistettiin tuossa taannoin massavanhentumisen aikoihin. Ja ne 2S5:t poistettiin jokin aika tuon jälkeen.
Ns omatekeleisiä pukuja luultavasti ukrainassakin käytössä.Tiheän kuusen pitäisi olla hyvä lämpöjäljen hävittäjä.
Ai pahus. Miksei noita ole Ukrainaan lähetetty? Eihän tommosella määrällä ole täällä mitään virkaa.
Mutta plussaa siitä että akselit on pölkkyjen päälle jätetty..
Renkaat oli tärkeämpiä kuin nosturi taikka tankki. Myös naapurin ihmisillä ei ole mitään käsitystä mikä on luodin kestävä ja mikä ei.