Hommattiinhan titaaniakin aikanaan NL amerikkaan kylmän sodan aikaan operaatiolla. Varmasti korvaaviakin toimituksia voidaan ostaa muistakin maista. Ei varmaan haittane heitä yhtään. Mukava jos jostain löytyisi numeroja kuinka iso Kiinan osuus on näistä harvinaisista materiaaleista. Monetkin pakotelistalla olevat maat hankkivat tai ainakin yrittävät hankkia materiaaleja erilaisten välikäsien kautta. Tokihan hommassa on isot riskit, mutta tuntuu yrittäjiä löytyvän. Hämmästelisin jollei löytyisi USA puoleen yrittäjiä tässä suhteessa.
Suomessa ainakin tuntuu että jos palkka nousee 0.00005% tai sepät ei KIKYile, niin yritysten kilpailukykyky romahtaa. Ajattelisin että jos mineraaleja ruvetaan pitkien toimitusketjujen kautta hankkimaan niin vaikutukset hintaan voi olla isoja. Jokainen välikäsihän ottaa omansa. Tuossa ylen uutisessahan oli myös sanottu "Asiantuntijat arvioivat, että jos Kiina toteuttaa uhkauksensa, vaikutus USA:n teollisuuteen voisi lyhyellä aikavälillä olla dramaattinen"
Tämä myös
"Lisäksi on huomattava, että vaikka yleisesti puhutaan "harvinaisista" maametalleista, ne eivät itse asiassa ole kovin harvinaisia. Niitä on maaperässä paljonkin, ongelma vain on, että metalliesiintymät eivät ole keskittyneet yhteen paikkaan. Metallien tuottaminen on siis työlästä, mutta jos hinta nousee tarpeeksi, vaihtoehtoista tuotantoa alkaa kyllä syntyä, asiantuntijat sanovat.
Eli mineraaleja kyllä saa, mutta se maksaa.
BBC.n mukaan kiinan tuotanto on 70%
https://www.bbc.com/news/world-asia-48366074
"Chinese mines account for around 70% of global output"