Trump puhuu Brysselistä. Mielenkiintoista, että Trump totesi faktat Brysselistä jo tammikuussa. Se toki johti rasistisyytöksiin...
Viimeksi muokattu:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Niin minäkin toivon että USA vähentää osallisuuttaan euroopassa ja pakottaa euroopan NATO maat lisäämään sotilaallista voimaansa.
Maksaako joku siitä, että republikaanit hajotetaan?
Yhdysvaltain republikaanien jo ennestäänkin rumia piirteitä saanut presidenttiehdokkaan esivaali muuttui eilen torstaina todelliseksi loanheitoksi. Kilpaa johtava liikemies Donald Trump uudelleentweettasi Twitter-tilillään halventavan kuvan vastaehdokas Ted Cruzin Heidi-vaimosta.
Cruz vastasi välittömästi kutsuen Trumpia "ruikuttavaksi pelkuriksi".
http://yle.fi/uutiset/republikaanien_esivaali_meni_loanheitoksi_cruzin_vaimo_ivan_kohteena/8768746
Trumpin peruskannattajaa ei Eurooppa kiinnosta
USA valitsee marraskuussa uuden presidentin perinteisesti kahden pääpuolueen, republikaanien ja demokraattien, ehdokkaista. Republikaaniehdokkaaksi on nousemassa mediamiljonääri Donald Trump, jonka suosio perustuu paljolti perusamerikkalaisten tyytymättömyyteen.
Globalisaatio on vienyt USA:stakin teollisuuden työpaikkoja, ja rahoituskriisi on heikentänyt amerikkalaisten asumistasoa. Kotimaan pulmista on helppo syyttää muita, etenkin ulkomaalaisia tai vähemmistöjä. Trump on jo ehtinyt luvata Kiinan tuotteille kovat tullit ja aidan Yhdysvaltojen ja Meksikon väliselle rajalle.
Ennakkoarvioissa Trumpin mahdollisuuksiin ei uskottu, ja osa republikaanien äänestäjistäkin on jo kertonut äänestävänsä mieluummin demokraattia kuin Trumpia. Se on laiha lohtu: presidentinvaalien äänestysprosentti on perinteisesti ollut 50:n tuntumassa, ja äänet jakautuneet melko tasan. Vaalien voittajan on toistuvasti naljailtu saaneen noin 25 prosentin kannatuksen.
Jos Trump nyt herättää edes muutaman prosenttiyksiön verran politiikkaan pettyneitä protestiäänestäjiä, saattaa Valkoiseen taloon ensi vuonna muuttaa mies, jonka lausuntojen rinnalla Timo Soinin iskulauseet ovat harkitsevuuden perikuva. Trumpia äänestäneitä perusjenkkejä eivät kiinnosta Euroopan tai Syyrian kaltaiset pikku jutut, kunhan kiinalainen halpatuonti torjutaan ja Yhdysvaltojen teollinen mahtiasema edes kotimarkkinoilla palautetaan.
Pahimmassa tapauksessa Trumpin USA palaa maan 1920- ja 1930-luvuilla noudattamaan eristäytymispolitiikkaan ja antaa ulkomaailman huolehtia itsestään. Silloin EU:n on säilyttävä yhtenäisenä ja vastata Venäjän ja Turkin toimiin omin voimin. Hajanainen EU ei siihen kykene.
Donald Trump: USA:lla ei ole enää varaa puolustaa Eurooppaa
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1458613098890?ref=hs-prio1617-1
”Nato maksaa meille omaisuuden, ja tiedän, puolustamme Eurooppaa Naton avulla, mutta käytämme siihen paljon rahaa.”
”Ukraina merkitsee meille selvästi vähemmän kuin muille Nato-maille. Ne eivät tee mitään. Minä kysyn: miksi Saksa ei hoitele Naton kanssa Ukrainaa? Miksi muut maat Ukrainan lähellä eivät tee mitään? Me olemme aina etulinjassa mahdolliseen kolmanteen maailmansotaan Venäjän kanssa”
Hän kutsui Etelä-Koreaa ”hyvin rikkaaksi teollisuusmaaksi”, joka ei maksa Yhdysvalloille tarpeeksi korvausta suojelustaan.
Onko USA:lla sitten varaa jättää Eurooppa puolustamatta? USA on kuitenkin vakautta synnyttävä voima ja jos USA päättääkin käpertyä itseensä niin mitä tapahtuu vakaudelle? Jos maailma muuttuu vielä nykyistäkin turbulenttisemmaksi niin tuskin ongelmat jäävät USA:n rajojen ulkopuolelle oli niillä miten korkeat muurit hyvänsä.
Onko USA:lla sitten varaa jättää Eurooppa puolustamatta? USA on kuitenkin vakautta synnyttävä voima ja jos USA päättääkin käpertyä itseensä niin mitä tapahtuu vakaudelle? Jos maailma muuttuu vielä nykyistäkin turbulenttisemmaksi niin tuskin ongelmat jäävät USA:n rajojen ulkopuolelle oli niillä miten korkeat muurit hyvänsä.
Minä pitäisin erittäin positiivisena asiana jos Trump sanoisi suoraan ja selkeästi myös Suomen johtajille että valitkaa puolenne Euroopassa. Liittykää joko NATO:n puolustusliiton jäseniksi tai tulkaa toimeen omillanne. Vapaamatkustajille ei ole paikkaa yhteisessä puolustusjärjestelmässä. Ehkä näin saataisiin suomalaisetkin tekemään päätöksiä. Tai sitten ei.
Suomihan nimenomaan ei ole vapaamatkustaja koska Natolla ei ole mitään velvollisuuksia Suomea kohtaan. Vapaamatkustajia ovat ne, jotka ovat Naton jäseniä mutta eivät huolehdi puolustuksestaan itse.