USA:n presidentti ja pressanvaalit

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja JR49
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Mielenkiintoista keskustella ihmisten kanssa joilla ei ole kuin pinnallinen tieto ja ymmärrys poliittisista ideologioista tai niiden yhteyksistä.
Stubbin ja Millibandin yhteiskuvan pitäisi herättää jotain ajatuksia, myös Stubbin yliopistotaustan..

Varmaan turhauttavaa omata ylivertainen tietämys ja älyllinen kapasiteetti keskustelukumppaneihin verrattuna. Toivottavasti löydät vielä arvoistasi seuraa. :rolleyes:

Mitä yhteiskuvaan tulee niin normaalit ihmiset nyt vain voivat olla kavereita vaikka poliittisesti oltaisiinkin eri linjoilla. Mitään muita ajatuksia sen kuvan ei pidä herättää.
 
Puhe on ollut ulkopolitiikasta mutta vedät jo abortitkin kuvioon, neocon siipi keskittyy nimenomaan ulkopolitiikkaan ja demokratian lähetystehtävään.

Koitan vielä kerran. Sekä USA:n senaatissa että Britannian parlamentissa Bushin sotaan lähtemistä vastusti osa senaattoreista/MP:stä. Olivatko nämä sinusta oikeistolaisia vai vasemmistolaisia?
 
Varmaan turhauttavaa omata ylivertainen tietämys ja älyllinen kapasiteetti keskustelukumppaneihin verrattuna. Toivottavasti löydät vielä arvoistasi seuraa. :rolleyes:

Mitä yhteiskuvaan tulee niin normaalit ihmiset nyt vain voivat olla kavereita vaikka poliittisesti oltaisiinkin eri linjoilla. Mitään muita ajatuksia sen kuvan ei pidä herättää.

Kerrassaan. Tässä perussuomalaiset ja vihreät suunnittelevat salakavalaa yhteistä maailman valloitusta. Tai, sitten siinä on kaverit kaljalla :rolleyes:

hakkarainenetu0312MN_503_uu.jpg
 
Mielenkiintoista keskustella ihmisten kanssa joilla ei ole kuin pinnallinen tieto ja ymmärrys poliittisista ideologioista tai niiden yhteyksistä.
Stubbin ja Millibandin yhteiskuvan pitäisi herättää jotain ajatuksia, myös Stubbin yliopistotaustan..

Siis Stubb viittaa tweetissään Millibandiin vanhana ystävänä ja kolleegana. Tarkoitatko, etteivät poliittisen spektrin eri puolilla olevat ihmiset voi olla vanhoja ystäviä ja kolleegoita, eivätkä he voi olla yhteiskuvassa?
 
Varastiko Putinin hallinto Clintonin puolueen sähköpostit? Viisi seikkaa puolesta ja vastaan
Miksi Venäjän epäillään olleen Yhdysvaltojen demokraattipuolueen puoluetoimiston sähköposteihin tehdyn tietomurron takana?
ULKOMAAT 27.7.2016 15:18
1305738034527

HS-ANALYYSI
Laura Halminen HELSINGIN SANOMAT
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

MARK KAUZLARICH / REUTERS
1469587940441

Hillary Clinton puhui videon välityksellä demokraattien puolukokousvieraille tiistaina.
Kuuntele
MIKSI Venäjän epäillään ollaan Yhdysvaltojen demokraattipuolueen puoluetoimiston sähköposteihin tehdyn tietomurron takana?

Tietoturva-alakaan ei ole asiasta aivan yksimielinen. Useat asiat puhuvat Venäjän osallisuuden puolesta, mutta täyttä varmuutta asiasta on vaikeaa saada.

HS esittelee seikat Venäjän osallisuuden puolesta ja vastaan.



Venäläiset vakoiluohjelmat
PUOLESTA. Kesäkuussa tuli ilmi, että demokraattien puoluetoimiston tietoverkkoihin oli murtauduttu. Puoluetoimiston tietoverkoista löydettiin kaksi eri verkkovakoilukampanjaa, joita pidetään venäläisten luomina. Kampanjat APT 28ja APT 29 on päätelty niiden sisältämän venäjän kielen, vakoiluohjelmien osien luomisen aikavyöhykkeiden ja vastaavien seikkojen perusteella Venäjän valtion rahoittamiksi. Kun APT 28 -vakoilukampanja löydettiin Saksan parlamentin verkoista, Tagesspiegel-lehti kertoi että sen takana ovat Venäjän sotilastiedustelu GRU ja sisäinen turvallisuuspalvelu FSB. Vastaava arvio toistuu kampanjoihin tarkkaan perehtyneen tietoturvayhtiö FireEyen raportissa sekä APT28 -kampanjaa nimellä Pawn Storm tutkineen Trend Micron löydöissä.

VASTAAN. Edellä mainitut vakoilukampanjat ovat kuitenkin toimineet toisistaan erillään ja ilmeisesti toisistaan tietämättä. Tämä puhuu sen puolesta, että työkalupaketteja ei ole valmistanut ja käyttänyt yksi ja sama toimija. Tagesspiegelin tiedot pohjautuvat Saksan valtionhallinnon kyberturvallisuutta käsittelevään uutiskirjeeseen ja nimettöminä pysytteleviin tiedustelulähteisiin. Yhtenä yhtymäkohtana kyseisen Saksan parlamentin tietomurron ja Yhdysvaltojen demokraattien puoluetoimiston murron välille on esitetty vakoilukampanjan ohjailuun käytettävän komentopalvelimen yhteistä ip-osoitetta. Osoite ei kuitenkaan osoita yhteyttä minkään valtion tiedustelupalveluun, korostaa esimerkiksikybersodankäytiin erikoistunut tietoturva-asiantuntija Jeffrey Carr.

Myös APT 28 -vakoilukampanjaan huolellisesti perehtynyt tietoturvayhtiö FireEye pitää tutkimusraportissaan mahdollisena, että taustalla on Venäjän sotilaallinen tiedusteluorganisaatio, mutta ei esitä kattavaa näyttöä epäilynsä tueksi.



”Romanialainen” hakkeri
PUOLESTA. Seuraavana päivänä sen jälkeen, kun Washington Post oli uutisoinut Venäjän mahdollisesta osuudesta puoluetoimiston tietomurtoon, osa demokraateilta varastetuista sähköposteista julkaistiin verkossa. Guccifer 2.0 -nimimerkillä esiintynyt hakkeri otti yksinään vastuun koko tietomurrosta. Hän kertoi olevansa kotoisin Romaniasta kuten esikuvansa, joka murtautui Hillary Clintoninsähköpostipalvelimelle.

Kun Vice-lehti haastatteli puoluetoimiston murrosta kunnian ottanutta hakkeria verkossa, tämän romaniankieliset vastaukset romaniankielisiin kysymyksiin kuitenkin sisälsivät alkeellisia kielivirheitä. Ne ovat ominaisia käännöskoneella tuotetuille vastauksille.

Lisäksi romanialaiseksi esittäytynyt hakkeri on käyttänyt useille julkaisuille antamissaan verkkohaastatteluissa alkuperänsä salaavaa virtuaaliverkkoa, jonka sivut ovat venäjäksi, käy ilmi tietoturvayhtiö ThreatConnectin tekemästä selvityksestä. Myös hakkerin esittämät tekniset yksityiskohdat ovat yhtiön mielestäkäytännössä mahdottomia.

Tiedossa ei ole myöskään pitävää näyttöä sille, onko monimutkaisuutensa ja käyttökustannustensa puolesta valtiollisia varoja edellyttäviä verkkovakoilutyökaluja – kuten APT 28:aa ja APT 29:ää – rikollisten tai muiden yksityisten hakkerien käytössä.

VASTAAN. Näyttö viittaa siihen, että hakkeri osaa venäjää. Romaniassa asuu kymmeniätuhansia venäjää äidinkielenään puhuvia, muiden muassa Krimin tataareja. Lisäksi internetissä kuka hyvänsä voi esiintyä kenenä hyvänsä, eikä mikään velvoita verkkokeskustelussa haastateltavaa ihmistä tai ihmisiä puhumaan totta. Toistaiseksi ei ole myöskään tiedossa, miten tietomurrosta vastuun ottaneen hakkerin henkilöllisyys on haastateltaessa pyritty vahvistamaan.

On mahdollista, että henkilöä ei ole edes olemassa. Tai on mahdollista, että hän on olemassa ja hänet on palkattu tehtävään. On myös mahdollista, että henkilö toimii yksin.

Toistaiseksi juuri mistään ei ole varmuutta.



Tiedustelutieto ja poliittiset suhteet
PUOLESTA. Yhdysvaltojen tiedusteluorganisaatiot ja -viranomaiset ovat ilmeisen vakuuttuneita Venäjän osuudesta puoluetoimiston tietomurtoon. Asiasta kertoi esimerkiksi The New York Times keskiviikkona. Viranomaiset ovat lehden mukaan jakaneet tietonsa Valkoiselle talolle.

Tiistaina Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry kertoi nostaneensa tietomurron esiin Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa, mutta ei esittänyt suoria syytöksiä. Kerry totesi The New York Timesin mukaan, että haluaa antaa Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n tutkia tapausta rauhassa.

Samoilla linjoilla oli Yhdysvaltojen väistyvä presidentti Barack Obama tiistaina yhdysvaltalaiskanava NBC:lle antamassaan haastattelussa. Obama tuntui pitävän Venäjän osallisuutta postimurtoon mahdollisena.

”He yrittävät vaikuttaa vaaleihin Euroopassa säännöllisesti”, Obama sanoi Venäjästä.

VASTAAN. Sekä John Kerry että Barack Obama ovat demokraattipuolueen jäseniä. On vaikeaa ajatella, että he asettuisivat puolueensa kannalta vastentahtoisiin asemiin. Presidentti Obama on vain kerran presidenttikautensa aikana syyttänyt toista valtiota suoraan kybertoimista Yhdysvaltoja vastaan. The New York Timesin mukaan tämä tapahtui, kun Pohjois-Korean epäiltiin murtautuneen elokuvayhtiö Sonyn verkkoihin vuonna 2014. Venäjää ja Kiinaa Obama ei ole koskaan syyttänyt suoraan, sillä hän ei ole halunnut vaarantaa diplomaattisia suhteita.

Liittovaltion poliisin FBI:n tutkinta sen sijaan on kesken. Poliisin tekemässä rikostutkinnassa edellytetään todisteita. Sellaiseksi ei riitä kaupallisen tietoturvayhtiön esittämä päätelmä raportissa, jonka tehtäviin lukeutuu parantaa yhtiön näkyvyyttä ja markkina-arvoa.



Venäläinen narratiivi
PUOLESTA. Venäjä on ennenkin naamioitunut toisten toimijoiden taakse, kirjoitti Lontoon Kings Collegessa työskentelevä turvallisuusprofessori ja kirjailija Thomas Rid. Vice-lehdessä julkaistussa kirjoituksessa Rid muistuttaa, että Venäjä paljastui ranskalaiselle tv-kanava TV5 Mondelle tehdyn tietomurron taustalta, vaikka murron tekijäksi ilmoittautui tavallisesti terroristijärjestö Isisiin liitetty ”Kyberkalifaatti”. Heidän käytössään oli kuitenkin Ridin mukaan sama APT 28 -vakoilukampanja.

Ridin mukaan ”romanialainen” hakkeri, joka ilmestyy välittömästi tietomurron saaman julkisuuden jälkeen, sopii Venäjän sotilastiedustelu GRU:n röyhkeisiin ja aggressiivisiin toimintamalleihin. GRU toimii Venäjän uuden, viime vuoden lopulla hyväksytyn sotilasdoktriinin puitteissa. ”Gerasimovin doktriiniksi” kutsutun opin lähestymistapoihin kuuluvat harhautukset ja vilpillinen informaatio. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi kuvaa näitä Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikalle ominaisia menetelmiä keväällä ilmestyneessätutkimuksessaan nimellä strateginen harhauttaminen. Lähestymistavalla on perinteet Neuvostoliitossa.

VASTAAN. Hämääminen ei ole Venäjän etuoikeus, vaan sumutus kuuluu kaikkien varkaiden työkalupakkiin. Esimerkiksi ”maailman etsityin hakkeri” Kevin Mitnickhankki teknologisia liikesalaisuuksia ja pakoili poliisia yli vuoden esiintymällä itse poliisina. Myös muut valtiot kuin Venäjä käyttävät puolitotuuksia ja piilottelua lähestymistapoinaan: Yhdysvaltojen signaalitiedustelu NSA tunnettiin pitkään nimellä No Such Agency (ei moista virastoa).

FireEye-yhtiön johtavana asiantuntijana työskentelevä Richard Bejtlich on havainnut sumutuksen elementtejä Kiinan kansanarmeijan kyberyksikössä. Kiinan informaatio- ja kybersodankäynnin pääelementin keksi jo Sunzi ennen ajanlaskun alkua, Bejtlich kirjoitti vuonna 2010: suurin voitto on voittaa sota ilman taistelua.



Donald Trumpin outo suhde Venäjään
PUOLESTA. Pian tietomurron julki tulemisen jälkeen ”romanialainen” hakkeri kertoi aikovansa luovuttaa demokraattien puoluetoimiston sähköpostit tietovuotosivusto Wikileaksille. Wikileaks on julkaissut niistä noin 20 000 ja aiheuttanut vuodolla kiusallista julkisuutta puolueen sisällä kesken Yhdysvaltojen presidentinvaalikampanjaa.

Demokraattipuolue on perustellusti huolissaan vastavalitun ehdokkaansa Hillary Clintonin menettävän suosiotaan. Tämä voisi auttaa republikaanipuolueen ehdokasta Donald Trumpia tulemaan valituksi Yhdysvaltojen presidentiksi.

Trumpin yhteyksistä Venäjän hallintoon on kirjoitettu paljon. Trump itse on kiistänyt, että hänellä olisi liikesuhteita Venäjään, mutta hänen ympäriltään yhteyksiä löytyy. Trumpin kampanjapäällikkö Paul Manafortilla on ollut liikesuhteita venäläisiin oligarkkeihin, turvallisuusneuvonantaja Michael Flynnyllätti viime vuonna istumalla Venäjän presidentti Vladimir Putinin vieressä venäläisen mediajätti RT:n syntymäpäiväillallisella ja ainakin kaksi muuta neuvonantajaa ovat työskennelleet Venäjän hallintoa lähellä olevien yritysten parissa. Asiasta on kertonut muiden muassa Washington Post.

Presidentti Putinia Trump ei tunnu haittaavan. Kesäkuussa Putin kutsui uutistoimisto AP:n mukaan Trumpia ”teräväksi” mieheksi. Jo viime joulukuussa Trump kertoi MSNBC:lle pitävänsä Putinia vahvana johtajana.

VASTAAN. Mikäli Venäjä haluaa tavoitella suurvalta-asemaa, sille on hyödyllistä löytää kumppanit jotka eivät vastusta sen pyrkimyksiä ja aiheuttavat kilpailijoissa sisäistä sekaannusta.

Useat analyytikot ja politiikan tutkijat ovat pitäneet Donald Trumpia pikemmin oireena kuin tautina Yhdysvaltojen politiikassa. Liikemies Trump ei ole poliittisesti yhtä kokenut kuin entinen ulkoministeri Hillary Clinton.

Venäläis-yhdysvaltainen, Putinin äänekkäänä kriitikkona tunnettu toimittaja-kirjailija Masha Gessen kirjoitti tiistaina pitävänsä Trumpin ja Putinin vertailua Yhdysvalloissa ”päähänpinttymänä”. Gessenin mielestä spekulointi Trumpin ja Putinin yhteyksillä on tapa pakoilla Venäjän selän taakse vastuuta siitä, millaisen uhan Trump amerikkalaiselle demokratialle aiheuttaa.

”Kuvittele, että teini-ikäinen lapsesi on rakentanut kotona pommin, joka räjähtää ja tuhoaa talosi. Seinät ovat romahtamassa ja sinä – sinä syytät naapurissa asuvaa lasta joka heitti kiven ikkunaasi”, Gessen kirjoittaa.
 
Vertailut Reaganiin ontuvat paikoin

Donald Trump toivoo Venäjän hakkeroineen Hillary Clintonin sähköpostit

Kommentti liittyy Clintonin ulkoministerikaudella alkaneeseen sähköpostikohuun.



    • Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump kertoi keskiviikon tiedotustilaisuudessa toivovansa, että venäläiset löytäisivät Hillary Clintonin kadonneet 30 000 sähköpostia.
    • Clintonin kampanjaan kuuluvat syyttivät Trumpia välittömästi Venäjän rohkaisemisesta vakoiluun ja sekaantumisesta sisäiseen politiikkaan.



http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016072721967265_ul.shtml
 
Varmaan turhauttavaa omata ylivertainen tietämys ja älyllinen kapasiteetti keskustelukumppaneihin verrattuna. Toivottavasti löydät vielä arvoistasi seuraa. :rolleyes:

Mitä yhteiskuvaan tulee niin normaalit ihmiset nyt vain voivat olla kavereita vaikka poliittisesti oltaisiinkin eri linjoilla. Mitään muita ajatuksia sen kuvan ei pidä herättää.

Tästähän voisi saada aika kivan väittelyn jos asiat pysyisivät asialinjalla. :D Arvaa pysyykö....

Täysin "off-topic":

Esim. jaan tiettyjä katsantokantoja monien foorumin jäsenten kanssa....jotka sitten jaksavat omalla agendallaan ärsyttää niin perkeleesti. .. :D

Ja se on varmasti osittain molemminpuolista ;) Itse olen koettanut pysyä linjalla "asiat väittelevät, eivät ihmiset"...mutta kaikki me ollaan ihmisiä, paitsi modet ;)
 
Trumppi on kuulemma saanut vierailukutsun Krimille.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016072821969582_ul.shtml

Krimin varapääministeri Mihail Sheremet kutsui Donald Trumpin vierailulle Krimille. Aiemmin Trump on sanonut, että mikäli hänestä tulee Yhdysvaltain presidentti, hän aikoo harkita Krimin tunnustamista osaksi Venäjää ja Venäjän-vastaisten pakotteiden poistamista.

- On olemassa sellainen sananlasku, että parempi nähdä kerran kuin kuulla tuhat kertaa. Lännessä on paljon vääriä huhuja Krimistä. Toivotamme kaikki Krimille tulevat ystävät tervetulleiksi. He tulevat katsomaan, että elämme täällä rauhanomaisesti, hyvinvoinnissa ja vauraudessa. Trump voisi siis nähdä hyvinvoinnin ja vaurauden omin silmin, Sheremet sanoi.
 
Jopa venäläinen lehti sanoo ettei Krim ole niin suosittu turitimaa venäläisille.

https://themoscowtimes.com/articles/crimea-sees-sharp-drop-in-russian-tourists-52879

May. 16 2016
Russians are losing interest in traveling to Crimea, as the demand for flights to Simferopol among tourists has declined by more than 25 percent this year, the Kommersant newspaper reported Monday, citing data from Svyaznoy-Travel ticket agency.

The Biletix ticket booking agent saw demand for tickets to Crimea fall by 7.5 percent this summer.

Analysts attribute the falling popularity of Crimea among Russian travelers to the lack of service infrastructure on the peninsula.

“The peninsula's infrastructure does not provide the same quality of service as Turkey and Egypt, and many travelers who visited Crimea have decided that it will not become a regular destination for their holidays,” commercial director of Svyaznoy-Travel, Andrei Osintsev, was quoted as saying by Kommersant.

As Moscow has suspended flights to both Turkey and Egypt amid strained ties and tightened security respectively, Russian tourists now prefer to travel to the southern resort towns of Anapa, Gelendzhik and Sochi, all of which offer better service than Crimea.
 
Vertailut Reaganiin ontuvat paikoin

Donald Trump toivoo Venäjän hakkeroineen Hillary Clintonin sähköpostit

Kommentti liittyy Clintonin ulkoministerikaudella alkaneeseen sähköpostikohuun.



    • Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump kertoi keskiviikon tiedotustilaisuudessa toivovansa, että venäläiset löytäisivät Hillary Clintonin kadonneet 30 000 sähköpostia.
    • Clintonin kampanjaan kuuluvat syyttivät Trumpia välittömästi Venäjän rohkaisemisesta vakoiluun ja sekaantumisesta sisäiseen politiikkaan.



http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016072721967265_ul.shtml
Vaikka en Trumpin jutuista yleensä tykkääkään, niin minusta tässä nimenomaisessa tapauksessa häntä on väärintulkittu (todennäköisesti tarkoituksella). Tämä on se, mitä hän sanoi:

"If they hacked, they probably have her 33,000 emails. I hope they do."

Periaatteessa tuon jälkimmäisen voi tulkita kahdella tavoin. Niin kuin iltalehti on tulkinnut, eli hän toivoo, että venäläiset ovat hakkeroineet Clintonin sähköpostipalvelimen tai sitten niin, että jos he ovat hakkeroineet palvelimen, niin hän toivoo, että he ovat saaneet Clintonin kateissa olevat sähköpostit (ja tuovat ne julkisuuteen).

Annan vastaavan esimerkin, jotta noiden kahden ero tulee näkyviin ja miksi minusta jälkimmäinen on järkevämpi tulkinta: "Jos hän joutui auto-onnettomuuteen, niin hänellä todennäköisesti piti turvavyötä. Toivon, että asia on niin". Tuonkin voi siis tulkita niin, että toivotaan, että toinen henkilö oli auto-onnettomuudessa, mutta minusta järkevämpi tulkinta on se, että jos hän oli onnettomuudessa, toivotaan, että hänellä oli turvavyö.

Toki sekin on tässä tapauksessa ehkä jossain määrin paheksuttavaa, että poliittinen vastustaja toivoo, että ulkoministerin (mahdollisesti salaisia) sähköposteja on joutunut jonkun toisen valtion haltuun siinä tapauksessa, että nämä ovat hakkeroineet ulkoministerin sähköpostilaatikon, mutta tämä toive on minusta eri asia kuin se, että toivoisi ylipäänsä sitä, että vieras valtio hakkeroisi ulkoministerin sähköpostit.

Olettaen, että ne 30 000 poistettua sähköpostia oikeasti olivat jotain Clinton Foundationiin tai muuhun Clintonien yksityiselämään liittyviä (kuten Clinton käsittääkseni väittää), niin niiden joutuminen vieraan valtion haltuun ei sitten olekaan mitenkään paha juttu. Ainoastaan, jos ne oikeasti sisälsivät valtionsalaisuuksia, niin sitten asialla on merkitystä USA:n valtion kannalta, mutta sitten tosiaan herää kysymys, että mitä ihmettä ne sähköpostit tekivät Clintonin yksityispalvelimella, jossa ne olivat suuremmassa vaarassa joutua hakkeroinnin kohteeksi kuin ulkoministeriön palvelimella.
 
Tähän mennessä tapahtunutta:

- Trump sanoi, että NATO:n artikla numero viittä täytyy harkita tapauskohtaisesti. Täytettävät kriteerit jäivät yksityiskohdiltaan auki.

- Väläytti myös pakotteiden purkamista ja Krimin tunnustamista osaksi Venäjää. Tälläisiä puheenvuoroja on kuultu aiemmin useiden Eurooppalaisten populistien suusta. Vertailun vuoksi: Yhdysvallat ei koskaan tunnustanut Baltian maiden liittämistä Neuvostoliittoon.

- Pyytänyt julkisuudessa "ystäviään Venäjällä" hyökäämään poliittista vastustajaansa kohtaan. Kun tästä nousi kohu, asia selitettiin "läpäksi".

- Trumpin mielestä EU luotiin "lyömään Yhdysvallat rahanteossa", eikä hän laita pahakseen sen heikkenemistä ja mahdollista hajoamista. Presidentti Harry S. Trumanista ja Marshall-avusta alkaen Yhdysvallat on nimenomaisesti tukenut Euroopan yhdentymistä ja taloudellista kasvua. Nyt tähän linjaan olisi luvassa selvä muutos.

- Joku voi muistutaa, että Trump oli myös sitä mieltä, että Yhdysvaltojen tulee ampua alas venäläisten häiriköivät sotilaslentokoneet, jos muu ei auta. Mutta kuten muistamme, taannoin Turkki ampui venäläishävittäjän alas, eikä siitä seurannut näköjään sen pitkäaikaisempaa haittaa Erdoğanin ja Putinin välille.

- Republikaanien joukosta on alkanut löytyä enemmänkin halukkuutta vetäytyä puolustusliiton velvoitteista. Esimerkiksi Newt Gingrich oli takavuosina NATO:n laajanemisen kannattaja: nyt hän piti Viroa Pietarin esikaupunkialueena, jonka takia ei kannata alkaa sotia. Vielä 2014 Gingrich vaati presidentti Obaman hallinnolta tiukempaa linjaa Venäjää kohtaan koskien Ukrainan sotaa.

Trumpin ulkopoliittinen linja on selkeä: tehdään diili Venäjän kanssa. Samaan syssyyn jyrätään vanhat rakenteet matalaksi. Pienistä maista ei niin väliä. Ja kyllähän se Kremlille passaa. Mitäpä muuten luulette esimerkiksi Suomen maineikkaalle NATO-optiolle käyvän tuollaisessa neuvottelupöydässä? Sulaa kuin kusi lumeen? Luvassa on kylmää kyytiä Itämeren rannoilla, jos puolustusliitto alaa purkautua, oltiin sitten jäseniä eli ei.
 
Trumppihan puhuu asiaa mitä tulee työpaikkojen pysymiseen ja siirtolaisuuden kuriin laittamisessa. Juuri sellaisen ehdokkaan maailma tarvii.
Ongelma vain on että mies on paskanpuhuja ja jos sitä ei huomaa,niin ei tarvitse ihmetellä miksi ajoittain joku psyko nousee valtaan. Mies on feikki. Omissa kirjoissa tärkeiden aiheiden hyväksikäyttö oman etunsa vuoksi on sama kuin huijaisi rahaa lastensäätiön nimeen.

Toisaalta kun katselin suorana Hillaryn puhelta jossa Hillary kertoi että he ovat työväen puoluea ja yleisössä joku sulki silmänsä uskonnollisen hurmoksen ravistellessa ruumista, niin ei hyvä sekään. Ihmisissä on jotain perustavanlaatuista vialla.
 
Tähän mennessä tapahtunutta:

- Trump sanoi, että NATO:n artikla numero viittä täytyy harkita tapauskohtaisesti. Täytettävät kriteerit jäivät yksityiskohdiltaan auki.

- Väläytti myös pakotteiden purkamista ja Krimin tunnustamista osaksi Venäjää. Tälläisiä puheenvuoroja on kuultu aiemmin useiden Eurooppalaisten populistien suusta. Vertailun vuoksi: Yhdysvallat ei koskaan tunnustanut Baltian maiden liittämistä Neuvostoliittoon.

- Pyytänyt julkisuudessa "ystäviään Venäjällä" hyökäämään poliittista vastustajaansa kohtaan. Kun tästä nousi kohu, asia selitettiin "läpäksi".

- Trumpin mielestä EU luotiin "lyömään Yhdysvallat rahanteossa", eikä hän laita pahakseen sen heikkenemistä ja mahdollista hajoamista. Presidentti Harry S. Trumanista ja Marshall-avusta alkaen Yhdysvallat on nimenomaisesti tukenut Euroopan yhdentymistä ja taloudellista kasvua. Nyt tähän linjaan olisi luvassa selvä muutos.

- Joku voi muistutaa, että Trump oli myös sitä mieltä, että Yhdysvaltojen tulee ampua alas venäläisten häiriköivät sotilaslentokoneet, jos muu ei auta. Mutta kuten muistamme, taannoin Turkki ampui venäläishävittäjän alas, eikä siitä seurannut näköjään sen pitkäaikaisempaa haittaa Erdoğanin ja Putinin välille.

- Republikaanien joukosta on alkanut löytyä enemmänkin halukkuutta vetäytyä puolustusliiton velvoitteista. Esimerkiksi Newt Gingrich oli takavuosina NATO:n laajanemisen kannattaja: nyt hän piti Viroa Pietarin esikaupunkialueena, jonka takia ei kannata alkaa sotia. Vielä 2014 Gingrich vaati presidentti Obaman hallinnolta tiukempaa linjaa Venäjää kohtaan koskien Ukrainan sotaa.

Trumpin ulkopoliittinen linja on selkeä: tehdään diili Venäjän kanssa. Samaan syssyyn jyrätään vanhat rakenteet matalaksi. Pienistä maista ei niin väliä. Ja kyllähän se Kremlille passaa. Mitäpä muuten luulette esimerkiksi Suomen maineikkaalle NATO-optiolle käyvän tuollaisessa neuvottelupöydässä? Sulaa kuin kusi lumeen? Luvassa on kylmää kyytiä Itämeren rannoilla, jos puolustusliitto alaa purkautua, oltiin sitten jäseniä eli ei.

Koska Yhdysvaltojen presidentti ei ole täydellinen diktaattori ja Yhdysvallat tarvitsee eurooppalaisia liittolaisiaan jossain määrin täydellinen ero NATO:sta tuskin on mahdollinen, tai haluttu ratkaisu. Sen sijaan Trumpin hallinto voisi pahimillaan käydä kauppaa puolueettomista valtioista, sellaiseista kuten Suomi.

On kuitenkin hyvä muistaa, että poliitikon vaalipuheet ovat yksi asia ja se toteutettava politiikka toinen asia. Trumpin kohdalla tämä saattaa olla vain potenssissa.
 
Tätä ei viitsi edes kommentoida.

Donald Trump uhosi demokraateille: ”Halusin lyödä monia heistä niin kovaa, etteivät he koskaan toipuisi”
Republikaanien presidenttiehdokas Trump vastasi demokraattien kritiikkiin kovin sanoin.

Republikaanien presidenttiehdokasta Donald Trumpia ei tunneta puhtoisimmasta suusta. Torstaina hän laukoi rajut sanat kuunneltuaan demokraattien puoluekokouksessa esitettyjä puheita, raportoivat muun muassa uutiskanava CNN ja yhdysvaltalaislehti The Washington Post.

Trump sanoi halunneensa ”lyödä monia noista puhujista niin kovaa, että heidän päässään pyörisi, eivätkä he koskaan toipuisi”.

Trump katsoi erityisesti yhtä puhujaa, mainitsematta tämän nimeä.

”Halusin lyödä tuota jätkää erityisesti, todella pientä kaveria. Halusin lyödä tuota jätkää niin kovaa, että hänen päässään pyörisi, eikä hän tietäisi, mitä hittoa tapahtui”, Trump latasi lehdistötilaisuudessa Davenportissa.

Trumpin mukaan kyseinen mies oli tehnyt hänen kanssaan töitä menneisyydessä.

”Hän teki kanssani sopimuksia. Autatko minua tässä? Tekisitkö tämän diilin ja ratkaisisit ongelman? Minä ratkaisin”, Trump sanoi.

Trump käyttää englanninkielistä sanaa ”hit” usein tarkoittamaan ennemmin verbaalista kuin fyysistä lyömistä. Tällä kertaa ei selvinnyt, kumpaa Trump tarkoitti – hän jätti mahdollisuuden tulkita puheet väkivaltaisessakin mielessä.

Aiemmin Trump ei ole aina jättänyt arvailuille sijaa. Helmikuussa Trump esimerkiksi sanoi Nevadassa halunneensa lyödä yhtä mielenosoittajaa naamaan [”I’d like to punch him in the face”].

”Vanhoina päivinä hänet olisi kannettu paikalta paareilla pois”, Trump tuolloin lisäsi.

Useat puhujat ovat moittineet tällä viikolla Trumpia demokraattien puoluekokouksessa, mikä sai Trumpin valmistelemaan tuoreen hyökkäyksensä.

Esimerkiksi demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin taakse asettunut New Yorkin entinen republikaanipormestari Michael Bloomberg kutsui Trumpia ”vaaralliseksi kansankiihottajaksi” ja ”huijariksi”.

”Minä ymmärrän, että joskus kumpikaan puolue ei vastaa arvojamme. Mutta mitkä tahansa erimielisyytemme ovat, meidän täytyy panna ne syrjään lyödäksemme vaarallinen kansankiihottaja”, Bloomberg sanoi ja kertoi osaavansa tunnistaa huijarin.

Hillary Clintonin varapresidenttiehdokas Tim Kaine puolestaan sivalsi Trumpia tämän lupauksista.

”Trump on tyyppi, joka lupaa paljon. Mutta hänellä on tapana sanoa aina kaksi sanaa, kun hän tekee suurimpia, valtavimpia, lupauksiaan: uskokaa minua, Kaine sanoi kerraten Trumpin tekemiä lupauksia.

Kaine syytti Trumpin kampanjaa myös konkretian puutteesta.


http://www.hs.fi/ulkomaat/a1469758929139
 
Tähän mennessä tapahtunutta:

- Trump sanoi, että NATO:n artikla numero viittä täytyy harkita tapauskohtaisesti. Täytettävät kriteerit jäivät yksityiskohdiltaan auki.

Jee, tämähän kuulostaa varmaan hienolta NATO-liittolaisille. Käytännössä tuo tarkoittaa koko sopimuksen repimistä ja sitä, että USA menee ehkä apuun, jos katsoo siitä itse jotenkin hyötyvänsä. Sinällään toki koko kyseinen liitto olisi ollut syytä purkaa jo 25 vuotta sitten samaan aikaan kuin VL purettiin.

- Trumpin mielestä EU luotiin "lyömään Yhdysvallat rahanteossa", eikä hän laita pahakseen sen heikkenemistä ja mahdollista hajoamista. Presidentti Harry S. Trumanista ja Marshall-avusta alkaen Yhdysvallat on nimenomaisesti tukenut Euroopan yhdentymistä ja taloudellista kasvua. Nyt tähän linjaan olisi luvassa selvä muutos.

Miten kapitalismilla rahansa tehnyt mies voi olla näin ulalla siitä, mihin länsimainen hyvinvointi perustuu. Se ei todellakaan perustu siihen, että "lyödään" toisia rahanteossa, vaan siihen, että kun sinä rikastut, niin se auttaa minuakin rikastumaan, koska sinulla on sen jälkeen enemmän rahaa ostaa minun tuottamiani tuotteita. Suhteellisen edun vuoksi minun ei kannata tuottaa kaikkia tarvitsemiani tuotteita edes siinä tapauksessa, että olisi "lyönyt" sinut kilpailussa ja tuottaisin kaikkea tehokkaammin kuin sinä, vaan siinäkin tapauksessa minun kannattaa keskittyä tuottamaan sitä, missä olen kaikkein parhaimmillani ja ostaa sinulta ne asiat, joissa olen suhteellisesti heikompi. Mainitsemasi Marshall-apu perustui juuri tälle perustalle ja sillä koitettiin juuri todistaa, että kapitalismi on se oikea tapa hoitaa taloutta, eikä rautaesiripun takana oleva sosialismi.

- Republikaanien joukosta on alkanut löytyä enemmänkin halukkuutta vetäytyä puolustusliiton velvoitteista. Esimerkiksi Newt Gingrich oli takavuosina NATO:n laajanemisen kannattaja: nyt hän piti Viroa Pietarin esikaupunkialueena, jonka takia ei kannata alkaa sotia. Vielä 2014 Gingrich vaati presidentti Obaman hallinnolta tiukempaa linjaa Venäjää kohtaan koskien Ukrainan sotaa.

Kertoo juuri siitä, että Ukrainan suhteen moni poliitikko on keskittynyt irtopisteiden hakuun aitojen rakentavien ehdotusten sijaan sen suhteen, miten Venäjän toimia Ukrainassa olisi parasta vastustaa. "Tiukka linja" ilman lihaa luiden päälle on minusta yhtä tyhjän kanssa. Tuskin kukaan täysjärkinen sitä haluaa, että amerikkalaiset löytävät itsensä sotimasta Venäjän joukkoja vastaan jossain Ukrainan perukoilla vain siksi, ettei näytettäisi "heikoilta".

Trumpin ulkopoliittinen linja on selkeä: tehdään diili Venäjän kanssa. Samaan syssyyn jyrätään vanhat rakenteet matalaksi. Pienistä maista ei niin väliä. Ja kyllähän se Kremlille passaa. Mitäpä muuten luulette esimerkiksi Suomen maineikkaalle NATO-optiolle käyvän tuollaisessa neuvottelupöydässä? Sulaa kuin kusi lumeen? Luvassa on kylmää kyytiä Itämeren rannoilla, jos puolustusliitto alaa purkautua, oltiin sitten jäseniä eli ei.

Minun on vaikea nähdä, että Venäjä ryhtyisi todellisiin sotatoimiin esim. Baltian maita vastaan, vaikka NATO purettaisiinkin. Kaipaavatko Baltian venäläiset edes Venäjän yhteyteen pois EU:sta? Jos näiden maiden venäläiset suhtautuvat nuivemmin Venäjän lähentelyyn kuin Donbassin venäläiset tekivät, niin siitä sotilasoperaation junailu on jo aika paljon vaikeampaa. Enkä ihan tiedä, mitä Venäjä siinä voittaisi, vaikka onnistuisikin Baltian maat nappaamaan itselleen. Laajentaisihan se lääniä, mutta siinä palaisivat ihan takuuvarmasti kaikki sillat Venäjän tärkeimpään kauppakumppaniin, eli EU:hun. Jopa Ukrainan touhut ovat vaikeuttaneet taloudellisia olosuhteita Venäjällä, ja Ukraina ei ole edes EU-maa. Sinällään tilanne olisi tietenkin EU:n kannalta mielenkiintoinen, että vaikka artikkeli 50 onkin olemassa maiden EU:sta vapaaehtoisesti eroamista varten, niin mitähän artikkelia siinä tapauksessa noudatetaan, kun EU-maa lakkaa olemasta tultuaan jonkun toisen valtaamaksi. No joo, nyt menee vähän liian kauas itse aiheesta.
 
Trumppihan puhuu asiaa mitä tulee työpaikkojen pysymiseen ja siirtolaisuuden kuriin laittamisessa. Juuri sellaisen ehdokkaan maailma tarvii.

Ehkä ne tarvitsevat, jotka uskovat, että oman väestön häviäjien tilanne paranee sillä, että vielä pahemmassa tilassa olevia potkitaan vielä enemmän päähän. Se on täysin totta, että globalisaatio on synnyttänyt voittajia ja häviäjiä. Voittajia ovat pääosin olleet rikkaat ja hyvin koulutetut, joiden työlle on entistä enemmän markkinoita, ja joiden työpaikkojen kanssa eivät siirtolaiset pääosin kilpaile, ja jotka ovat sitten päässeet nauttimaan siitä, että a) tuontituotteet ovat halventuneet ja b) halpatyö kotimaassa on halventunut. Ihan samalla tavoin kuin ne tekstiilitehtaat eivät palaa Kiinasta Manchesteriin sillä, että Britannia eroaa EU:sta, eivät autotehtaat palaa Japanista Detroitiin sillä, että USA ryhtyy rajoittamaan tiukemmin siirtolaisuutta. Ratkaisut on löydettävä jostain muualta.
 
Back
Top