USA:n presidentti ja pressanvaalit

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja JR49
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Olen täällä ennenkin ihmetelly noiden vaalitapaa. Jos wikipedian lista pitää paikkaansa, niin kesäkuun 7 päivä on jaossa vielä 172 valitsijamiehen potti kaliforniasta, joka on siis "Winner-take-all" vaalitapa. Isossa osassa osavaltioita, muunmuassa texasissa valitsijamiehet (155) valitaan suhteellisesti "Proportional". Tuollaisessa tavassa ei välttämättä suurta eroa synny.

https://en.wikipedia.org/wiki/Republican_Party_presidential_primaries,_2016

Iowa ja New Hampshire mentiin suhteellisella vaalitavalla ja erot pysyivät pieninä. South Carolinassa Trump sai kaikki valitsijamiehet ja ero seuraavaan repesi moninkertaiseksi. Esivaalin niin kuin varsinaisenkin vaalin voi voittaa selvästi vaikka ei saisi edes enemmistöä äänistä. Juhani Tamminen sanoisi varmaan että "win the right games". SC:n esivaali on hyvä esimerkki kun Trumpin 32,5% äänistä toi 100% valitsijamiehistä.

Jos en ihan väärin muista niin varsinaisessa pressavaalissa on myös osavaltiokohtaista vaihtelua. Osassa on suhteellinen vaali ja osassa enemmistövaali. Siksi voitto usein näyttää paljon selkeämmälle kuin mitä se äänten määriä vertaillessa on.

Erittäin sekava kokonaisuus joka tapauksessa ja yllättäviä käänteitä riittää.
 
Tuosta äänten ja valitsijamiesten jakautumisesta esimerkkinä vuoden 2012 vaalit

Ääniosuudet Obama-Romney, 51,0-47,2
Valitsijamiehet vastaavasti, 332-206

Näin Wikipedian mukaan

Ja poimintana kyseenalainen vaalitulos vuodelta 2000

Bush-Gore, 47,9-48,4, 271-266

Edit

Tuon wikilinkin takaa pääsee näköjään selaamaan menneiden vaalien tuloksia vuoteen 1900 saakka.
 
Viimeksi muokattu:
On kivaa muodostella perverssejä mielikuvia kuinka Halla-aho olisi Suomen presidenttiehdokkaana ja jylistäisi asiaa samalla retoriikalla kuin Trump. Melkoista paskahalvausten sarjaa ja kohinaa esiintyisi ja media huohottaisi osin kiimoissaan ja osin tuohtuneena. Syntyisi uusi -neisto nimittäin tuohtuneisto. Pitkin Eurooppaahan on jo syntynyt amerikan vaalien takia tämä tuohtuneisto, joka pöpöttää kuinka hirmuista se Trumpin kielenkäyttö onkaan ja kuinka hän ajaa niin Eurooppalaisten dogmien vastaista agendaa......

Ihmeellinen on tuo amerikan kyky "kestää" rankkaa retoriikkaa. Ja melkoinen osa sohvan pohjalla löhöävistä läskeistä syö Trumpin kädestä ja silmät märkinä lupaavat äänestää häntä....vaalipäivinä tuskin saavat kuitenkaan valtavia kankkujaan laiskanlinnoista irki.
 
Taisin lämmittää popcornit liian aikaisin, kovasti odottamaan Trumpin mollauskampanjaa ja vassareiden viihdyttävää itkuntuhertamista ei ole vielä suomalaismediassa pettymyksekseni näkynyt mutta eiköhän senkin aika tule, viimeistään sitten jos ja kun Donaldista tulee USA:n pressa.

Muistuu aina USA:n presidentinnvaalien yhteidessä 80-luvulla rinnakkaisluokallani ollut yhdysvaltalainen vaihto-oppilastyttö joka itki luokassa pari päivää kuultuaan että Ronald Regan oli tullut valituksi. Tyttöparka oli täysin vakuuttunut siitä että pian syttyy maapallon tuhoava ydinsota.

Reganin pilkkaaminen ja kauhistelu oli 80-luvulla mainstreamia, osa jutuista, kuten brittiläisen spitting image animaatioryhmän tuotokset olivat varsin viihdyttäviä ja näin jälkikäteen katsottuna oikeastaan suhteellisen hyväntahtoistakin pilkantekoa mutta kun asettaa mielessään sen miten tuohon aikaan käsiteltiin julkisessa keskustelussa Yhdysvältojen ja Neuvostoliiton johtoa niin Suomesta piirtyy aika jännä kuva.

Ikävä vaan että osa kansasta elää edelleen tuossa 80-luvun henkisessä ilmapiirissä ja yrittää kääntää kelloa taaksepäin, Suomea takaisin asemaan jossa päätöksille piti hakea ennakkohyväksyntä Moskovasta.

Obamahuuma oli kanssa jännä juttu Suomessa: SDP:n johto hokemassa papukaijamaisesti "Yes we can" osoitellen samalla merkityksellisesti peukalollaan itseään ja Eero Heinäluoma patsastelemassa Obaman kampanjapaidassa. Ilmeisesti kuvittelivat että Obama muuttaa USA:n pohjoismaiseksi sosialidemokratiaksi?

No, Obama kertoi silloin aikanaan sulkevansa ensitöikseen Quantamon vankileirin. Siitä on nyt seitsemän vuotta. Kuulemma maailman vaikutusvaltaisin henkilö.

Odotetavissa olevaan Trumpin presidentiyteen liittyvään hysterianlietsontaan voi suhtautua koomisena näytelmänä jota kannattaa seurata ulkopuolelta popcornia mutustellen. Demokratioissa politiikantekoon sisäänrakennettu kitka ja massan hitaus takaavat sen ettei mitään dramaattisia suunnanmuutoksia tehdä yhden miehen tai edes puolueen oikkujen mukaan.

_________________________________________________________________


Trump USA:n presidenttinä: Uhka vai mahdollisuus? – Vaalilupaukset käytännössä jo petetty
Ulkomaat Julkaistu 27.02.2016 07:30

Yhdysvaltain presidentin virassa yhdistyy sekä pääministerin että presidentin valtaoikeuksia. Jos oikeudet saisi suurista puheistaan tunnettu Donald Trump, suurin yllättyjä tulisi olemaan presidentti itse. Laajoilla valtaoikeuksilla sooloilu on nimittäin yllättävän hankalaa myös Yhdysvalloissa.

Helsingin yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen määräaikainen professoriRani-Henrik Anderssonpitää republikaanien tämänhetkisen kärkiehdokkaan pyrkimyksiä populismina, mutta hän ei uskalla sulkea pois sitäkään mahdollisuutta, että Trump nähdään lopulta myös Valkoisessa talossa.

– Trump onnistuu puhumaan nyt monelle eri ryhmälle Yhdysvalloissa. Hän on vienyt populismin ihan huippuunsa. Valitettavasti suurin osa sanomasta on joko ristiriitaista tai yksinkertaisesti sitä ei voi toteuttaa, Andersson kuvaa presidenttiehdokkaan lausuntoja.

Sota vaatii kongressin tuen
Moni muistaa vielä 9/11 terrori-iskujen jälkimainingit, kunGeorge W. Bushlähti sotaan terrorismia vastaan. Sotaisia puheita on kuultu myös Trumpilta, joka on luvannut tehdä Yhdysvaltain armeijasta suurimman ja mahtavimman. Lisäksi Trump on julistanut, että presidenttinä hän myös koventaisi toimia terrorismia vastaan.

Kaksoistornien kaatumisen jälkeen kongressin tuki sotatoimille oli olemassa. Samoin vallitsi yhteisymmärrys hyväksyäPatriot Act -laki, jonka antamat lisävaltuudet ovat edelleen käytössä terrorismin vastaisessa sodassa. Se, miten sotaa käydään tänään ja miten "Patriot Act"-lakia tulkitaan ja sovelletaan käytännössä, ei ole yleisesti tiedossa.

Ne, jotka pelkäävät, mihin Trump presidenttinä maansa ajaisi, voivat huokaista helpotuksesta – osittain. Yhdysvaltain presidentti voi kyllä aloittaa sotatoimet, mutta kongressin on oltava hankkeen takana. Jossain määrin raja on kuitenkin hatara.

– Nythän käytännössä Yhdysvallat on jo sodassa Isisiä vastaan pommituksin. Jos Trump haluaisi lähettää muitakin joukkoja sotaan, hän joutuisi hakemaan lähtöpäätökselle luvan kongressista.

Trump vihjailee mahdollisista kovemmista kidutuskeinoista terrorismikuulusteluissa. Yhdysvaltain omalla maaperällä kidutus ei ole sallittua, koska sitä säätelee sotavankien kohtelusta solmitut sopimukset. Lisäksi Guantanamon vankila on aiheuttanut paljon päänvaivaa viranomaisille.

– Vaatisi varmaankin terrori-iskun Yhdysvaltain maaperällä, että terrorismilakia tiukennettaisiin. Tällaisen kidutuslain läpivienti ei ole mahdollista, arvelee Andersson.

Trump on herättänyt huomiota myös erikseen muslimisiirtolaisia koskevilla kärkkäillä lausunnoillaan.

Andersson mukaan suurin osa amerikkalaisia laintuntijoita on sitä mieltä, että Trumpin ajama muslimien maahantulokielto on yksinkertaisesti Yhdysvaltain perustuslain vastainen.

Siirtolaiset ja maahanmuutto
Trump on ottanut kampanjassaan innokkaasti kantaa muuhunkin maahanmuuttopolitiikkaan ja on vaatinut siihen kovaäänisesti muutosta. Tässäkin viesti on ollut ristiriitainen ja epämääräinen.

Yksi konkreettisimmista esimerkeistä on Trumpin visioima Meksikon ja USA:n välinen raja-aita. Andressonin mukaan siinä ei Trumpin mahdollinen presidenttiys auttaisi.

– Trump on sanonut, että Meksikon tulisi rahoittaa aidan rakentaminen. Meksiko on jo kieltäytynyt.

Presidentin valtaoikeudet eivät riitä myöskään toteuttamaan laittomien siirtolaisten karkotusta Yhdysvalloista. Töitä paiskivia laittomia maahanmuuttajia on maassa arviolta 11 miljoonaa ja siitä on muodostunut osa taloutta.

Maahanmuuttolaki on olemassa jo, mutta sitä ei ole tähän mennessä pantu kaikilta osin toimeen. Omituinen paperittomien työntekijöiden käyttö on ollut jo pitkään maan tapa muiden siirtotyöläisten rinnalla. Tästä epäkohdasta ovat hyötyneet myös Trumpin kannattajat.

– Uudistus ei välttämättä olisi suosittu kaikkien republikaanien keskuudessa. Taloudelliset vaikutukset olisivat suuret, Andersson muotoilee.

Tästä ongelmasta on hyvänä esimerkkinä ratsia Postivillen pikkukaupungin teurastamoon ja lihapakkaamoon vuonna 2008. Ratsiassa jäi kiinni liki 400 laitonta siirtolaista. Ratsian seurauksena muutaman tuhannen asukkaan pikkukaupungista pakeni yli 1000 laitonta siirtolaista katastrofaalisin seurauksin: kaupungin talous romahti.

Trump ei mitenkään pystyisi presidenttinä ratkaisemaan laittomien siirtolaisten ongelmaa neljässä vuodessa saati sitten 1,5 vuodessa, kuten hän on luvannut. Asiantuntijoiden mukaan aikaa kuluisi lähemmäs 20 vuotta.

Sopimukset poikki ja uusiksi
Anderssonia askarruttaa Trumpin halu neuvotella uudestaan sopimuksia.

Trump haluaisi puuttua etenkin kahteen sopimukseen, joista toinen on 1994 solmittu NAFTA (Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus) ja toinen parhaillaan neuvottelupöydällä oleva USA:n ja EU:n välinen vapaakauppasopimus.

Vaikka NAFTA:a on arvosteltu rajusti, sen purkaminen yksipuolisesti ei olisi helppoa edes Yhdysvaltain presidentille. Helppoa ei olisi myöskään täydellinen jarrutus EU:n kanssa käytävissä neuvotteluissa.

Yhdysvalloissa presidentti on neuvottelujen kärki.

– Trumpin ideana olisi tehdä kahdenväliset sopimukset kaikkien valtioiden kanssa. Jokainen voi miettiä, miten sellaiset neuvottelut toteutettaisiin.

Anderssonin mukaan Trumpin lupaukset uusista työpaikoista saattavat kuulostaa monen amerikkalaisen mielestä hyvältä, mutta todellisuus on toinen.

– Yhdysvaltain historia on tässä protektionistinen. Se on aina suojellut omaa etuaan ja talouttaan. Siksi tavallinen kansa tykkää tästä retoriikasta, mutta sen toteuttamiseen Trumpin esittämällä tavalla eivät presidentin valtaoikeudet riitä, sillä se olisi lain ja USA:n solmimien sopimusten vastaista.

”Obamacare” nurin, mitä tilalle?
PresidenttiBarack Obamaon urakoinut kahtena presidenttikautenaan Obamacare-uudistuksen, jossa on saatu kaikki amerikkalaiset edes jonkinmoisen terveydenhuollon piiriin.

Trumpille tämä ei käy, vaan hän haluaa jonkun toisen systeemin. Mikä se olisi, on jäänyt hämärän peittoon. ”Obamacaren” kaataminen saattaa myös olla mahdotonta.

– Tässä tulee vähän sellainen kyllästymisreaktio, kun kuuntelee Trumpia. Lain poisvetäminen ei käytännössä tule kysymykseen. Sitä voi kyllä muuttaa, mutta sen vetäminen kokonaan pois olisi käytännössä melkoisen mahdotonta. Lisäksi mitään vaihtoehtoa ei ole oikein esitetty, tai sitten jotain hyvin epämääräistä.
 
Kommentti: Kilpailijat heräsivät vihdoin – Trumpin muuriin tuli ensimmäinen särö

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001127106.html

Ilmatilaa kuukausien ajan hallinnut Donald Trump sai republikaanien esivaaliväittelyssä vastaansa täydellisen muutoksen kokeneen Marco Rubion.
Tähän Donald Trump tuskin oli varautunut. Viime yönä Texasissa käydyssä CNN:n republikaaniehdokkaiden esivaaliväittelyssä aiempia kohtaamisia hallinnut kiinteistömoguli joutui rajun hyökkäyksen kohteeksi heti ensiminuuteilla – ensimmäistä kertaa jo kesällä alkaneen esivaalikamppailun aikana.

Kaiken lisäksi hyökkäyksestä vastasi puoluejohdon uusi suosikki, floridalainen juniorisenaattori Marco Rubio, joka oli aiemmissa kohtaamisissa muistuttanut lähinnä säikkyä eläintä Trumpin loukkausten edessä. Rubio syytti paperittomien siirtolaisten joukkokarkotusta suunnittelevaa Trumpia laittoman työvoiman käytöstä pilvenpiirtäjätyömaillaan. Hän otti esiin Trumpin perustamaa koulua vastaan nostetun oikeusjutun ja kutsui sitä ”valekouluksi”. Hän arveli, että ilman rikkaalta perheeltä saamaansa miljoonaperintöä Trump tuskin olisi siellä missä on nyt.

– Jos hän ei olisi perinyt kahtasataa miljoonaa, tiedättekö missä Donald Trump olisi nyt? Myymässä kelloja Manhattanilla, Rubio heitti kuin uudestisyntyneenä.

Sivustatukea Rubio sai kotiedusta voimaa keränneeltä teksasilaissenaattorilta Ted Cruzilta, jolta irtosi ehkä koko väittelyn lennokkain Trumpia arvosteleva kommentti. Cruz kehui itse taistelleensa vastustamaansa siirtolaislakia vastaan vuonna 2013.

– Missä oli Donald silloin? Erottamassa Dennis Rodmania julkkis-Diilissä, Cruz heitti viitaten Trumpin suosittuun tosi-tv-ohjelmaan.

Trump joutui alusta saakka puolustuskannalle ja vaikutti silminnähden hermostuneelta. Hän yritti horjuttaa Rubiota muistuttamalla tämän aiemmassa väittelyssä kokemasta jäätymisestä. Tällä kertaa siitä ei ollut kuitenkaan jälkeäkään.

Samaan aikaan kun demokraattien esivaalikamppailu näyttää kääntyvän jo varhaisessa vaiheessa Hillary Clintonin eduksi, sähköistyy republikaanien kisa juuri ennen tärkeää supertiistaita ensi viikolla. Tuolloin 13 osavaltiota äänestää samaan aikaan republikaanien esivaalissa ja yhden päivän aikana valitaan lähes puolet ehdokkuuden ratkaisevista valitsijamiehistä.

Ainakin Cruzin kohtalo ratkeaa tiistaina. Jos hän ei onnistu voittamaan kotiosavaltiossaan Texasissa, alkaa hänen tähtensä olla sammunut. Tämä jättäisi areenan entistäkin vahvemmin Rubiolle ja Trumpille, joiden välinen taistelu näyttää nyt nousseen kokonaan uudelle tasolle.

Viimeinen väittely oli osoitus siitä, että Rubio pystyy kuin pystyykin laittamaan kampoihin tähän saakka voittamattomalta vaikuttaneelle Trumpille – eli suorittamaan tempun johon kisan kesken jättänyt Jeb Bush ei koskaan kyennyt.

Myös rahoittajat ja nimekkäät tukijat ryhmittyvät nyt entistä vahvemmin Rubion taakse. Tulevina päivinä ratkaisevissa osavaltioissa nähtäneen ennätysmäinen vyörytys tv-mainoksia, joissa iskuja satelee myös vyön alle.

Pian nähdään, tapahtuiko käänne liian myöhään. Tiistain jälkeen Trumpin vahvasti alkanutta voittokulkua on enää mahdoton pysäyttää.
 
Niin, Thomas Jefferson päätti aikoinaan, että neljän vuoden välein voi tehdä vallankumouksen. Homma toimii.

Trump on epäjohdonmukainen ja ristiriitainen höpöttäjä. Lisäksi hän on persoonallisuushäiriöinen narsisti. En kuitenkaan osaa sanoa mitään hänen kampanjansa lopullisesta suunnasta tai siitä, kenet hän haluaisi hallintonsa ytimeen, jos tulisi valituksi. Se merkitsee eniten. Yhdysvallat vaihtaa virkamiehiä rajusti, suurlähettiläätkin, jos pressapuolue vaihtuu.

Pekka Tikka kirjoitti, että yhteistä Trumpille ja Euroopan populisteille näyttäisi olevan maahanmuuttovihamielisyys, koulutetun eliitin vastaisuus, liberaalien mollaaminen (Suomessa punavihreät). Trumpilla on ollut vaikeuksia ottaa vakavasti naisia, mikä näkyy halveksuntana vastakkaiseen sukupuoleen. Tällä reseptillä ei välttämättä päästä presidentiksi vuonna 2016, mutta sen verran markkinamies hän on, että ehtii vaihtaa kurssia.

Hän esitti, että rikas ja karismaattinen narsisti Donald Trump voi vedota naiiveihin seuraajiinsa, jotka projisoivat hänen liike-elämän menestyksensä omiin haaveisiinsa. Trumpin liehittely Vladimir Putinia kohtaan on arveluttavaa.

Tämä on täysin amerikkalaisten asia. Seuraamme mielenkiinnolla.
 
Tuossa taannoin luin jonkin jutun siitä, että olisi korkea aika noiden heikommilla olevien ehdokkaiden jäädä pois kelkasta ja nimetä joku muu kuin Trump omaksi "perijäkseen".

Trump voittaa ehdokkuuden, se on selvä asia jo nyt, sitten on iso kisa Hillarya vastaan mutta voittaa senkin.



 
Siis Donald Trump USA:n pressana, tuohon eiv voi muuta sanoa kuin että onnea ja menestystä. :D E: Tosin täytyy sanoa, että Donald on kyllä mielenkiintoinen persoona, mielenkiinnolla seuraan
 
Viimeksi muokattu:
Niin, Thomas Jefferson päätti aikoinaan, että neljän vuoden välein voi tehdä vallankumouksen. Homma toimii.

Trump on epäjohdonmukainen ja ristiriitainen höpöttäjä. Lisäksi hän on persoonallisuushäiriöinen narsisti. En kuitenkaan osaa sanoa mitään hänen kampanjansa lopullisesta suunnasta tai siitä, kenet hän haluaisi hallintonsa ytimeen, jos tulisi valituksi. Se merkitsee eniten. Yhdysvallat vaihtaa virkamiehiä rajusti, suurlähettiläätkin, jos pressapuolue vaihtuu.

Pekka Tikka kirjoitti, että yhteistä Trumpille ja Euroopan populisteille näyttäisi olevan maahanmuuttovihamielisyys, koulutetun eliitin vastaisuus, liberaalien mollaaminen (Suomessa punavihreät). Trumpilla on ollut vaikeuksia ottaa vakavasti naisia, mikä näkyy halveksuntana vastakkaiseen sukupuoleen. Tällä reseptillä ei välttämättä päästä presidentiksi vuonna 2016, mutta sen verran markkinamies hän on, että ehtii vaihtaa kurssia.

Hän esitti, että rikas ja karismaattinen narsisti Donald Trump voi vedota naiiveihin seuraajiinsa, jotka projisoivat hänen liike-elämän menestyksensä omiin haaveisiinsa. Trumpin liehittely Vladimir Putinia kohtaan on arveluttavaa.

Tämä on täysin amerikkalaisten asia. Seuraamme mielenkiinnolla.


Älä pelkää että syö Putinin kädestä, ei syö, lisäksi ympärille kerääntyy varsinkin kuvernöörejä kuten Chris Christie joka ei todellakaan edusta liennytystä jos vaikka Suomea uhattaisiin.

Uskon että kuvernööri John Kasich joka Suomelle jo turvatakuita oli antamassa liityy myös Trumpin leiriin.

Tässä on mukana myös vähän alueiden kapinaa Washingtonin "eliittiä" ja liittovaltiota vastaan.

Samoin pitävät kommunisteina EU eliittiä ja varmasti loppuu heidän kanssaan kuhertelu, Merkeliä pitävät hulluna.
 
Viimeksi muokattu:
Showmies on showmies ja yleensä showmies vie koko shown.

En usko että DT on patologinen narsisti tai psykopaatti vaikka niitä piirteitä on miehestä helppo löytää.

Rehellisesti sanottuna itseäni kiinnostaa tulevassa jenkkipressassa vain se, millä otteella tämä aikoo pistää Putinin ruotuun vai aikooko katsoa Obaman lailla muualle.

Mitä nopeammin ja perusteellisemmin Putinin hallinto saadaan nurin, sen parempi meille ja koko maailmalle.
 
Trump ei tule voittamaan. Tämä siitä yksinkertaisesta syystä, että hänellä on enemmän vastustajia kuin kannattajia.
 
Puoluekokouksiin osallistuvat enimmäkseen aktivistit. Aktivistit tuppaavat aina edustamaan jotiain äärilaitaa. Se "hiljainen enemmistö", tai niin kuin heitä Suomessa on viime aikoina ninitetty: "Tolkun ihmiset" on olemassa oleva realiteetti niin meillä kuin muuallakin.
 
Trumpin ansioksi voidaan ehkä lopulta lukea ennen kaikkea se että hänen ansiostaan Ted Cruz ajautuu sivuraiteelle. Sen jälkeen on käsissä ihan uusi peli kun maltillinenkin puoli tiivistyy yhden ehdokkaan taakse ja saamme nähdä väännön Trump vs. Rubio. Tai sille se tällä hetkellä vahvimmin näyttää. Rubio ehti jo saada oman pakettinsa uudestaan kasaan eikä hänelle näytä olevan maltillisen puolen republikaaneista vastusta.

Mut ensi tiistai on supertiistai ja sen jälkeen ollaan PALJON viisaampia.
 
Puoluekokouksiin osallistuvat enimmäkseen aktivistit. Aktivistit tuppaavat aina edustamaan jotiain äärilaitaa. Se "hiljainen enemmistö", tai niin kuin heitä Suomessa on viime aikoina ninitetty: "Tolkun ihmiset" on olemassa oleva realiteetti niin meillä kuin muuallakin.

Aika vaatimaton on esivaaleissa annettujen äänien määrä jopa suhteessa potentiaalisten äänestäjien määrään. Jenkeissä ei yleensäkään äänestysprosenteilla juhlita vaan jo 60% olisi vahva suoritus. Äänestäminen on toki monimutkaisempi suoritus kuin Suomessa jossa äänioikeus lankeaa automaattisesti kaikille täysi-ikäisille.
 
Back
Top