Uusi maastopuku on tulossa?

Oulusa ossaamma pistää pipua päähän kylymälä kelilä. Ei siinä mittään kierua tai kähämintää oo. :D

Lippikset:
M62 tupuhupulupulippis - aikanaan ok kesälippiksenä, ei täydellinen
M91 - hieman komura, korvasuojat suojaavat tuulelta, liian paksu kesäkuumalle kelille
M05 - ok kesälakkina, ei kylmille keleille.

Pipot:
Harmaa - ei suojaa korvia eikä suojaa tuulelta, kutikuti etenkin pesujen jälkeen ja saattaa olla kinttana päässä.
Vihreä - ihan sama juttu.

(Pipona tykkään itse eniten sellaisesta, jossa korvalinja tulee otsalinjaa alemmaksi ja jossa on windstopper- tms. kalvonauha tuulensuojaksi korville. Esim. Rukka tekee omaan nuplikkaan sopivaa mallia - pipo miehen mukaan!)

Karvalakit:
Harmaa - toimii talvella, b -asento eniten käytössä
M05 - välikorvalliset loistokeksintö paraateihin ja patseeraukseen sekä välikeleille. Tämä on toimiva päähine.

EDIT: laitetaan vielä se allekirjoittaneen olemusta kuvaava pipo kuvana
image.jpeg
 
Viimeksi muokattu:
Se vanha alkuperäinen M62 maastokuvioitu lippis oli aivan hillittömän hieno, ja tyylikäs. Myöhemmin kertausharjoituksissa jaettiin M62 maastopuvun mukana sellaista järkyttävää paksulippaista lurppaa. Ai että hävetti pistää mokomaa tekeleitä päähän.
 
Baseball-lippis, fitted-malli, M05 kuviolla. Isolla velcro-panilla tai pienellä velcro-panelilla (sellasella miehistä/päälystö merkin kokoisella).
 
Se vanha alkuperäinen M62 maastokuvioitu lippis oli aivan hillittömän hieno, ja tyylikäs.
Kerronpa kaamean sotasalaisuuden, toivottavasti mustat helikopterit eivät nyt tule hakemaan minua.....minulla on edelleen kotona 1 kpl lippalakkia M62. Ylimääräinen tarttui käsiini kerran leirillä Syndalenissa kesällä 1986, jätetään kertomatta miten.:rolleyes:
 
Pipona tykkään itse eniten sellaisesta, jossa korvalinja tulee otsalinjaa alemmaksi ja jossa on windstopper- tms. kalvonauha tuulensuojaksi korville.
Katso liite: 9711
Omista kaapeista löytyy pari BW:n kalvollista pipoa, mutta niissä suunnittelu on mennyt hiukan pieleen kun kalvo pipon sisällä pitää niin pirunmoista kahinaa että sotatilanteessa ei varmaan kuulisi edes vihollisen tykistökeskitystäkään. Tuulta pipo pitääkin sitten melko hyvin.
https://www.varusteleka.fi/fi/product/bw-windstopper-pipo-ylijaama/1129?q=bw-pipo
Armeija-aikaan M91 läppälippalakki oli ihan mukava lokakuun viileillä keleillä kun ei ollut vielä virallinen "talvipukeutumisaika".
 
Viimeksi muokattu:
Se vanha alkuperäinen M62 maastokuvioitu lippis oli aivan hillittömän hieno, ja tyylikäs.
Se sorsalippis? Oikeasti? Aikoinaan varusmiehenä kadehdin tuolla edellä mainitsemiani Rajan verikauhoja, kun omassa päässäni tuolloin läsötti tämä sorsalippis.
Vieläköhän noita löytyisi jostain?
Yksi kappale löytyy, koko 60. Valmistusvuosi 1983. Lähes uutta vastaava. Halvalla.
 
Se "sorsalippis" oli siinäkin kätevä että kun lipan tunki vyön ja vatsan väliin niin lakkiosa roikkui edessa muodostaen pusssin jossa pitää kolikoita kun oli Sotkussa. Sekä mukava pitää päässä kypärän alla, tosin monet alikessut eivät tätä sallineet sanoilla: "emme ole jenkkiarmeijassa".
Josta päästäänkin vakioihmettelyaiheeseeni että nykyään sallitaan näköjään omia virityksiä ainakin metsässä kun minun aikanana intissä niin kaikkien varusteet piti olla just eikä melkein samalla tavalla. Ei mikäänlaisia poikkeamia sallittu.
 
Rajan verikauhoja maastomallisina oli meillä käytössä vakiväellä. Unhoitin tuossa aiemmin lakkivarustusta ruotiessani kokonaan mainita palveluspuvun (harmaa) verikauhan. Lomapuvussa oli luonnollisesti samanlainen, tosin vähemmän elämää nähnyt. Vaatetta oli kaapissa ihan joka lähtöön (harmaa palveluspuku, sarkapuku, maastopuku, lomapuku päällystakkeineen, rajan pakkaspuku, lumipuku, villaväliasut, lämpöväliasut jne.), mutta elo olikin yli 2/3 palvelusajasta maasto-oloissa asumista.

Eli
harmaa verikauha - toimiva lakki, tosin väri ei ollut camo
 
"Sorsasta" on kaksi mallia: vanha m62 ja uudempi m98 malli. Lakit ilmeisesti kuuluivat käytössä pukuja nopeammin tai niitä ei koskaan hankittu samassa tahdissa pukujen kanssa, koska m62 sorsasta luovuttiin jo 90- luvun puolivälissä paljon ennen maastopuvusta luopumista ja monessa paikassa mentiin välillä m36 kenttälakilla maastossa m62:n kanssa.

Puvun m91 kanssahan alunperin käytettiin lomilla lakkia m91 niissä joukoissa joissa ei ollut omaa barettia (alun perin vain LJK, PSPR, RANNJK). Kun sitten lomapäähineeksi vaihtui kaikilla baretti, loppui m91 lakin valmistus isossa mitassa. Hetken kuluttua kun m91 siirtyi myös palveluspuvuksi ja kohta huomattiin tarve palveluspuvun kesälakille. Vastauksena tehtiin uusi sorsa jonka malli oli vanhasta m62 lakista ja kangas oli lähempänä m62:sta kun m91:stä. Tätä käytettiin sitten sekä m9 palveluspuvun (myöhemmin maastopuvun) ja m62 maastopuvun kanssa kunnes m05 korvasi puvun. Muistan, että tuo uudempi sorsa oli varusmiesten suosiossa - kapiaiset sitä vihasivat koska oli "epäsotilaallinen" ja "varusmiesmäinen". Ainakin omassa joukossani vaikka sellainen mansikkakokardilla jaettiinkin uusille työntekijöille, niin sitä ei kukaan joukko-osastossa käyttänyt vaan kaikki kuittasivat "tiskin alta" varastolta m91 lakin (vanhoilla sellaiset olikin jo entuudestaan).
 
Koskakohan m62 poistui Pv:n käytöstä sanotaanko jos Uttia ei lasketa mukaan? KARPR:ssa I/06 taisi olla viimeinen erä joka käytti metässä 62:sta, mutta KARPR onkin varustuksessa kärkisijoilla, muissa joukko-osastoissa lienee ollut tuon jälkeenkin käytössä?
 
Täytyy heittää mielipidekysymys. Mitä mieltä raati on M05 lierihatusta?
 
Täytyy heittää mielipidekysymys. Mitä mieltä raati on M05 lierihatusta?
Erittäin hyvä lakki käyttötarkoitukseensa eli esim. tiedustelu vast hommiin missä kypärää ei käytetä. Kieltämättä itsellänikin oli sulattamista "epäsotilaallisessa" lierilakissa, mutta lakki osoittautui erittäin tarpeelliseksi kuumissa oloissa ja totesin itsekin että käytännöllisyys ratkaisee ei "sotilaallisuus".
 
Täytyy heittää mielipidekysymys. Mitä mieltä raati on M05 lierihatusta?

En ole itse pitänyt päässä, mutta vastustajilla on ollut käytössä kaksipuolisessa harjoituksessa.

Rikkoo päänmuodon ja naamioi käyttäjänsä tehokkaasti.

Epäilen, että ei tule yleistymään varusmiesten tai reserviläisten käytössä koska on niin epäsotilaallisen näköinen.


"Le pantalon rouge, c'est la France!"


Eugène Étienne
 
Itsellä on aika monen vuoden kokemus (siviilielämässä) boonie-hatun käytöstä kesäisin ja ei ole parempaa lakkia suojaamaan päätä auringonpaisteesta, paaaaljon parempi kuin lippis. On huomattavasti vilpoisempi olo kun myös korvat (ja niska) ovat varjossa. Ja itsestä ainakin tuntuu että jos on pienikin tuuli niin boonielakki paremmin ohjaa tuulta pään ympäri ja korvien ohi kuin lippis. Tai ehkä se tuuli tuntuu paremmin koska korvat ovat varjossa.
 
Täytyy heittää mielipidekysymys. Mitä mieltä raati on M05 lierihatusta?

Kyllähän se hieman hymyilytti kun sellaisen ensimmäistä kertaa lyötiin harjoituksen varustamisvaiheessa käteen. En varmaan ollut sitä ennen ikinä nähnyt tuota hattua edes kuvissa. Mutta ihan kelpo varuste se kuitenkin oli.
 
Viimeksi muokattu:
Eli (ellei verikauha passaa :D) niin M91 mallin kenttälakki? Siinähän on ohut vuoraus ja alastaitettavat korvaläpät. Ei olisi temppu eikä mikään toteuttaa moinen, ehkäpä vielä pakkaspuvun kuviolla...

M91 olisi lähellä, joo, samoin kuin tietty alkuperäinen verikauha.

Se lippa on kuitenkin talvipäähineessäkin erittäin näppärä ominaisuus, tilanteessa aurinko/vesi/räntä/lumi/naamioituminen. Itselläni ahaa-elämys tuli kun joskus paria metsästysreissua ajatellen ostettua joku hirvestyslippis mallia Vaeltaja tjsp, siis sellainen missä on päällä taitettava vihreä/oranssi väri - siis kaksi kangaskerrosta - plus korvaläpät sisällä. Lopputulos on erittäin lämmin lippalakki jota kehtaa käyttää vielä pikkupakkaselle asti, saa suojattua niskan viimalta/rännältä jne., eli erittäin toimiva sellaisille syys/kevättalven keleille kun taivaalta tulee mitä sattuu tai sitten aurinko onnistuu ilmaantumaan kirkkaana jostain pilvien raosta.

Superovela ratkaisu voisi olla tehdä lakkiin nopea koonsäätöominaisuus remmin muodossa tjsp. - voisi pakkasen puolella pistää kypärämyssyn tai ohuen pipon alle, johon voisi sitten 'kuoreksi' vaihdella kypärää ja isommalle säädettyä lippistä tilanteen mukaan. Sitten kun ollaan keväthangella plussan puolella, niin pelkkä tiukemmalle säädetty lätsä riittäisi ja pysyisi hyvin päässä. Elikkä kerrospukeutumista myös pään osalta, ja voisi keskittyä tekemään hyvän tuulta/vettä hylkivän 'kuorilippiksen' jolle olisi käyttöä 9 kk vuodesta.

Rikkoo päänmuodon ja naamioi käyttäjänsä tehokkaasti.

Epäilen, että ei tule yleistymään varusmiesten tai reserviläisten käytössä koska on niin epäsotilaallisen näköinen.

Näinpä, liian hyvä käytettäväksi. Rikkoo muotoa ja naamioi paremmin kuin lippis, suojaa auringolta joka suunnasta, suojaa vesisateelta, mahdollistaa hyttysverkon tehokkaan käytön.. Olen sitä mieltä että voitaisiin suoraan adoptoida kenttälakiksi lierihattu ja jättää lippikset kasarmille.
 
Viimeksi muokattu:
Saattaa mennä osittain ohi aiheen, mutta onko Lekalla ollu suunnitelmissa M05 cardurasta tehtyjen sirpan päällisten teko? Jonkin Pv:n käyttämän tai yleisesti siviilimarkkinoilta saatavan sisustan kanssa yhteensopiva malli siis. Verseidagillahan on joitain malleja jotka ovat melko suoraan sellaisenaan myös puolustusvoimien käytössä.
 
Back
Top