Uusi taistelijan ase

En tiedä mitä tarkoitat mutta käytännössähän yötähtäimet ovat vähän turhat. Varsinkin kun ei niitä edes vaihdeta koskaan. Jos et näe tähtäimiä ilman ampulleja niin näetkö tunnistaa edes maalia? Eli pitää käytännössä valaista ja silloin näet myös omat mustat tähtäimet. Tämän vuoksi suosittelisin esim. pistooliin ei-tritium-tähtäimiä. Jos ikänäkö painaa tai muuten vaikeuksia keskittää näköä etujyvään niin kuitutähtäin vain kiinni ja toimii päivälläkin toisin kuin tritiumit. Kuitujyvät hajoavat joo mutta kuitua saa lisää ja hätätapauksessahan kuitenkin voi ampua ilman kuituakin. Kivääriin pp-tähtäin kiinni jos ei suurennosta halua tai tarvitse. Tritium-tähtäimet maksavat paljon ja samalla rahalla saisi ihan kohtuu hyvän lampun ja kiinnityksen sille.

Eipä ole paljon lisättävää. Optiikka on tätä päivää pitkissä aseissa ja ne pääosin toimivat myös hämärä- ja pimeätähtäiminä pl. osa tarkkuuskiväärien kiikaritähtäimistä, joilloin ei muutenkaan ole rautatähtäimiä murhelistalla. Pistoolissa esim. Hivizin kuitujyvä on erinomainen valinta kenelle tahansa. Piikille ottaminen on nopeaa ja tähtäinkuva palautuu todella nopeasti kiivaseen rytmiin ammuttaessakin. En oikein ymmärrä mikä vielä 2010-luvullakin ajaa virka-aseisiin tritiumit, vaikka paljon parempiakin vaihtoehtoja olisi. Parempi vaihtoehto on vaikkapa asevalo ja loistekuitujyvä tai sekä loistekuitujyvä, että loistekuituhahlo. Rynkyn osalta valinnan pitäisi olla nykypäivän hinnoilla yksinkertainen ja helppo eli punapistetähtäin perustähtäimeksi. Rautatähtäimet olisivat vain siltä varalta, että optiikka menee särki... Tuosta ei saada edes vänkäystä aikaan.

Esimerkkikuva Glockissa olevasta loistekuitujyvästä. Näitähän saa erivärisinä.

7222_1115720136382_1328317000_30307315_4601768_n.jpg
 
En tiedä mitä tarkoitat mutta käytännössähän yötähtäimet ovat vähän turhat.

No tuota ne ei kyllä ole jos hämärässä maastossa pitää pystyä erottamaan kohde tähtäimistä.

Haulikollakin pelkkä kuitujyvä auttaa jo paljon vaikka kyseisellä kapineella ei edes tähdätä, puhumattakaan sitten hämärässä maastossa järjestetyistä airsoftmatseista joissa on tullut käytettyä niin valkoisella pisteellä varustettuja pistooleita kuin ilman pistettä varustettuja kivääreitä ja pistooleita. Jopa noissa lähimätöissä ne on aika tärkeät. Omaan Famas-kopioon koitin värkätä fosforista vastaavat... Juu, toimi ne hetken aikaa.

RK:ssa kun on vaan ne tritiumit niin ne mieluusti pitäisi myös toimintakuntoisina/mukana menossa. Toki voihan ne vaikka valkoisella tussilla sutata yötä varten, sekin on jo parempi kuin mustat tähtäimet. Vaan silti ne ampulit olisi parempi vaihtoehto.
 
Viimeksi muokattu:
Niin no jos olet varma kohteesta (esim. mahorkan hajusta päätellen) niin mikäs siinä. FA-MASissa (no en tiedä muovikuulapyssyistä) on tähtäimet hämärähommia varten. Paljon helpompaa olisi vain istuttaa päälle pp-tähtäin, joka toimii niin valoisalla kuin hämärällä. Monet eivät halua pistooleihin kolmella pisteellä (yksi jyvässä ja kaksi hahlossa) varustettua tähtäintä, koska pimeässä pisteet voivat sekoittautua ja niiden linjaaminen vie joidenkin mielestä aikaa ja huomiota. Ratkaisuksi tähän on takatähtäimien pisteitä pienennetty/heikennetty/eri väriä käytetty, laitettu hahloon vain yksi piste/viiva ja pohjalle tai jätetty kokonaan pois. Takatähtäimessä olevat loistepisteet myös häiritsevät joitakin, koska pitäisi keskittyä jyvään, ei kohteeseen tai takatähtäimiin. Silmä ei pysty tarkentamaan tarkasti kuin yhteen pisteeseen. Reserviläisen perusvehkeeseen eli kalashnikoviin kyllä saa kaupasta erilaisia tritium-jyviä, hahloja sekä kuitutähtäimiä. Helpompi olisi taas siihenkin hankkia vain pp-tähtäin niin nopeutuu ja tarkentuu ammunta valoisallakin.

FAMAS_NightSightFA.jpg
FAMAS_GrenadeSightRear5.jpg
 
Viimeksi muokattu:
MP.net on kollektiivisesti keksinyt ikiliikkujan. Uudet uljaat keskustelijat törmäävät yksi toisensa perään tähän ajopuuhun, joka ottaa ilmat pihalle ja saa paskanmaun suuhun.
Suosittelen vetäytymistä takavasemmalle, kunnes aiheesta saadaan seuraavat oikeat uutiset ilmoille. Sen jälkeen sama vaahtoaminen jatkuu. Ainoa varma asia on, että kaikki on paskaa, paitsi kusi ja sekin, jos siinä on tornilogo.

No jos aiheessa on TARKOITUS POHTIA RK-62 KORVAAJAA. Niin ei me nyt widdu osteta mitään uusia RK-62:sia niiden vanhojen tilalle enää vai mitä? Ei jätkät... :D
 
Mä en ymmärrä miten toi sun viestisi edes liittyy siihen, mitä sanoin. Kenties tulkitsit viestiäni toisin, kuin tarkoitin? No, oma vikani kun kirjoittelen kosmisia.
 
Eräs toinen pusikkovaltio hankkii lisää 7.62x39 aseita.

http://www.thefirearmblog.com/blog/2014/05/15/vietnam-license-produce-galil-ace/
Vietnam to License-Produce The Galil ACE
Posted 2 days ago in AK-47 / AK-74 / Everything AK, Guns & Gear, Rifles by Nathaniel F with 40 Comments

16
7‌0

‌10
Israeli_Gali_ACE_31_and_ACE_32_assault_rifles_to_replace_Russian_AK-47_in_the_Vietnamese_Army_640_001.jpg

The good news for IWI continues to roll in: Army Recognition relays an Interfax report that Vietnam will shortly begin license production of the Galil ACE 31 and 32 rifles. This contract, which will produce rifles to supplant the ageing AKM rifles in use by the Vietnamese Army, does not represent a new relationship between IWI and Vietnam, the latter having used Galil rifles and Negev machine guns in limited and specialist roles for a few years now.

Interestingly, the new Vietnamese ACEs will retain the 7.62x39mm caliber of the AKM, making Vietnam one of a handful of first and second world countries which have not adopted small caliber high velocity ammunition (another example being Finland). It’s not clear if the Vietnamese ACEs will also continue to use the durable-but-ancient-and-very-heavy AKM magazines, or a newer design.

- See more at: http://www.thefirearmblog.com/blog/...cense-produce-galil-ace/#sthash.JFEjuWBs.dpuf
 
Mä en ymmärrä miten toi sun viestisi edes liittyy siihen, mitä sanoin. Kenties tulkitsit viestiäni toisin, kuin tarkoitin? No, oma vikani kun kirjoittelen kosmisia.


Ei kaikki inttikama mitään paskaa ole, sen myönnän. :D

Wanha lentävä lause RK-62:sen puolustukseksi ikuisena palveluaseena on "ei ole parempaakaan keksitty...." tai "ei ole tapahtunut mitään kehitystä 60-luvulta lähtien..."
 
Suuri Nato-maa vaihtaa asetta ja edelleen säilyy 5.56x45 ja tilalle tulee aika varmasti FN (kielellistä kotiinpäin vetämistä). Samaan aikaan täälläkin "asiantuntijat" odottavat että ihan lähivuosina (ovat odottaneet jo vähintään 90-kuvun alusta) kaliiberi vaihtuu eikä siksi kannata 5.56x45:een vaihtaa... :D :D :D
 
Ranskan ei tarvitse vaihtaa kalipeeria, vanhoja aseita on helppo käyttää rinnan, vanhat varmuusvarastot kelpaavat, lippaatkin kelpaavat uuteen pyssyyn (paitsi jos ovat järkeviä ja heittävät STANAG-lippaalla kurmitsaa). Lisäksi Ranskalla nyt on suhteessa vähän enemmän fyffeä tällaiseen projektiin. Meidän hankintamme olisi samaa kokoluokkaa murto-osalla resursseista.
 
Väärin! Vain vähän hankittuihin G2-versioihin menee se "stanag"-lipas eli M16:sta tuttu lipas. F1:ssä on oma lippaansa ja F1 on se yleisin versio aseesta. Uusimmat M16-yhteensopivat lippaat ovat täysin riittäviä, luotettavia sekä kestäviä.
 
Mitenkäs iso armeija sammakoilla on? Rupesin miettimään, että ettei vain ole niin, että heidän aseiden tarve on pienempi, kuin mitä meidän olisi tarve hankkia?
 
Ai, luulin että G2 on se default-versio. Miksiköhän ovat sitten edes vaivautuneet tekemään niitä ollenkaan. Stanag-lipas on perusteiltaan susi - liian ohut, huono lukitusjärjestelmä jne. vaikka nykymalleissa onkin sentään patruunasilta korjattu.

Tuo hankinta on näköjään 90 000 asetta, joista puolet täyspitkiä ja puolet karabiiniversioita. Sen enempää aseita tuskin tarvitsevatkaan, armeijan maksimivahvuus on jotain 140 000 ja siinä ovat kynänpyörittäjätkin mukana. Suomella vastaavankokoinen hankinta kattaisi ensilinjan taistelujoukot mukavasti.
 
Tuo hankinta on näköjään 90 000 asetta, joista puolet täyspitkiä ja puolet karabiiniversioita. Suomella vastaavankokoinen hankinta kattaisi ensilinjan taistelujoukot mukavasti.

Miten laskit tuon? Muistathan, että alueelliset ovat ensilinjan taistelujoukkoja ihan siinä missä operatiivisetkin. Taistelutapa ja varustus ovat erit, mutta molemmat ovat täysin taistelevia joukkoja. Vai tarkoititko että molempien taistelevat osat tms.?
 
Ai, luulin että G2 on se default-versio. Miksiköhän ovat sitten edes vaivautuneet tekemään niitä ollenkaan. Stanag-lipas on perusteiltaan susi - liian ohut, huono lukitusjärjestelmä jne. vaikka nykymalleissa onkin sentään patruunasilta korjattu.

No varmaan ihan siitä samasta syystä kuin suomalaiset ovat vaivautuneet tekemään RK95:ia... Liian ohut = kevyt, huono lukitusjärjestelmä = nopea, toistettava ja luotettava!
 
Miten laskit tuon?

RaHi-analyysilla. 90 000 (tai sitä luokkaa) kattanee prikaatit ja ainakin tärkeimmät alueelliset joukot.

Liian ohut = kevyt, huono lukitusjärjestelmä = nopea, toistettava ja luotettava!

Joo, nopeastihan se kieltämättä putoaa omia aikojaan kun aseen nostaa poskelle, ja siihen voi luottaa että aina jotain hämminkiä lippaiden kanssa on. Ja tämä on ennen kuin lisätään muuttujaksi pöly tai jää...
 
Joo, nopeastihan se kieltämättä putoaa omia aikojaan kun aseen nostaa poskelle, ja siihen voi luottaa että aina jotain hämminkiä lippaiden kanssa on. Ja tämä on ennen kuin lisätään muuttujaksi pöly tai jää...

Ei putoa omia aikojaan, kannattaa opetella laittamaan ne lippaat oikein kiinni aseeseen. Ei noissa lippaissa ole mitään vikaa jään tai pölyn kanssa enempää kuin muillakaan. Jos heikkoja kohtia haluaa etsiä niin ehkä lipas saisi olla vähän käyrempi ja lippaan huulet vahvemmat mutta käytännössähän mitään ongelmia ei ole juuri uusien gi-alumiinilippaiden, h&K:n teräslippaiden tai Magpulin muovilippaiden kanssa. Lipasongelmat lähinnä johtuu siitä että vanhoja lippaita, joita on reilusti käytetty, jaettiin kuin suomalaisille rauhanturvaajille konsanaan lippaita... Nykyisin tvälläreillä Yhdysvalloissa on lippaiden huulille tulkki, jolla voi tarkastaa että huulet eivät ole vääntyneet. Myös kotimaisen AK/RK:n muovilippaiden huulet murtuvat (yleensä huomaa hyvissä ajosisa hiusmurtumista) ajan kanssa sekä metallilippaiden huuletkin saa vääntymään niin ettei se mene edes lipaskuiluun.
 
Liitän tähän mukaan PDF-dokkarina ihan mielenkiintoisen jutun USA:n puolustusvoimien uuden 5.56mm sotilaspatruunan kehityksestä.
 

Liitteet

Ei putoa omia aikojaan, kannattaa opetella laittamaan ne lippaat oikein kiinni aseeseen. Ei noissa lippaissa ole mitään vikaa jään tai pölyn kanssa enempää kuin muillakaan. Jos heikkoja kohtia haluaa etsiä niin ehkä lipas saisi olla vähän käyrempi ja lippaan huulet vahvemmat mutta käytännössähän mitään ongelmia ei ole juuri uusien gi-alumiinilippaiden, h&K:n teräslippaiden tai Magpulin muovilippaiden kanssa.

Jos se lipas olisi oikeasti hyvä, niin tuskinpa muita .223-lippaita olisi edes kehitelty viimeiseen 30 vuoteen. Se että näin on kuitenkin tehty, kertoo omaa karua kieltään. Stanag-lipas suunniteltiin aikana jolloin ei osattu vielä tehdä muovilippaita ja jos haluttiin kevyt lipas niin se tehtiin metallista materiaalivahvuuden kustannuksella (muistelen jopa että alkuperäinen visio oli että lipas olisi kertakäyttöinen, kuten Garandin patruunaside). Nykyään Stanag-lippaan ahtaat standardit ovat vain haittana muovilippaiden suunnittelulle. Lipasratkaisu on yksinkertaisesti kaikin puolin huono - selkeästi huonoin verrattuna mihin tahansa muuhun sotilaskäytössä olevaan rk-lippaaseen.
 
Back
Top