Laamanator
Eversti
Kokemusta kyllä. Nimittäin "koloniaalisista kahakoista". Ensimmäisessä maailmansodassa käytettiin taktiikoita jotka oli opittu heikompia maita vastaan taistellessa, eli pistinrynnäkkö. Heikommalla maalla kun ei ole konekivääriä, joten ilmiselvää heikkoutta ei huomattu.
Kun 3. Maailmansota tai suuren luokan sota käydään, huomataan heikkoudet oikeasti.
Nyky ajan armeijat aliarvioivat tykistön samasta syystä, terroristit ja sissit sun muut semmoisia kun eivät voi käyttää, niin vähenee omankin tykistön merkitys.
Jo toisessa maailmansodassa tykistö aiheutti valta-osan tappioista. Ja tykistö on kehittynyt niistä ajoista, kun taas STG-44 on yhä palveluskelpoinen kivääri.
Tämä kaikki toki myös tarkoittaa että kivääriä tarvitsee vähemmän ja vähemmän, joten kenties on parempi että se 5% ajasta kun sitä tarvitaan on se erinomainen? Ei AR huono ase ole, ei vain kestä rasitusta samalla tapaa. Mutta jos taistelu on ohi ennenkuin rasitus näkyy, haittaako se? Itse en ikinä vaihtaisi epäluotettavampaan, ei se sotaa voittava etu ole, mutta mikäli johonkin on jo totuttu, ei kenties tarvetta ole vaihtaa. On normaalia vierastaa kaikkea erilaista, ja ellei ero ole oikeasti merkittävä, ei syytä usein ole vaihtaa. Eikä minkään rynkyn ero toiseen merkittävä ole.
Ei epäsuoran tulen tulivoimaa ole nykyaikana mitenkään aliarvioitu ja kaikki kehittyneiden maiden asevoimat ovat varautuneet sitä enemmän tai vähemmän operaatioissaan käyttämään. Varsinkin jos myös vastustaja on vertainen. Uusia tykistöasejärjestelmiä ja -ampumatarvikkeita kehitetään jatkuvasti sekä niiden kantama, monipuolisuus, tarkkuus ja tehokkuus kasvavat. Yleinen länsimainen kehityksen trendi näyttää olevan tykistön kehittyminen perinteisestä aluemaaliin massamaiseen vaikuttamiseen käytetystä järjestelmästä pistemaaliin vaikuttavaksi älykkääksi täsmäaseeksi.
Raskaiden aseiden, tiedustelun ja maalinosoituskyvyn voimakkaan kehittymisen vuoksi nykyaikaisessa taistelussa korostuu liikkuvuuden, suojan, tulivoiman ja reaaliaikaisen tilannekuvan käyttäminen entisestään, eli toisinsanoen nykyaikainen joukkojen käyttöperiaate on pystyä vaikuttamaan maksimoidulla tulivoimallaan nopeasti ja tehokkaasti vastustajaan, mutta liikkuvuuden, suojan ja reaaliaikaisen tilannekuvan avulla vastaavasti välttämään vastustajan raskaiden aseiden tulivoiman vaikutus lyö ja väistä periaatteella. Tästä on suomalaisenakin esimerkkinä nyt uudistettu taistelutapa.
Vielä 1800-luvun loppupuolella käytetyt taktiikat ja taistelutekniikat olivat ennen modernin epäsuoran tulen ja tulivoimaisten aseiden (mm. konekivääri) kehittymistä sekä yleistymistä taistelukentällä toimivia teollistuneidenkin maiden välisissä otteluissa - sen aikaisella varustuksella, koska taktiikan kehitys vastasi sotatekniikan kehitystä. Epäsuoran tulen kehittyminen ja jv-aseiden tulivoiman lisääntyminen ensimmäisessä maailmansodassa johti tilanteeseen, jossa sotatekniikan kehitys yllätti jälkeen jääneen taktiikan kehityksen - työtavat ja työkalut eivät enää synkanneet.
Toisen maailmansodan jälkeen yksittäisen taistelijan käsiaseet ja näiden tulivoima ei ole kehittynyt suhteessa merkittävästi, jos verrataan vaikka näiden kehitystä 1800-luvulta 1900-luvulle. Täten esimerkiksi 40- ja 50-luvulla kehitetyt käsiaseet ovat yhä edelleen operatiivisesti täysin soivia pelejä, toisin kuin vaikka Krimin sodan aikainen suustaladattava musketti ensimmäisen maailmansodan aattona.
Loputonta kilpajuoksua.