Uusi taistelijan ase

Tätä aihetta on näiden parinsadan sivun lisäksi puitu eri yhteyksissä ainakin 20 vuotta, mutta koko ajan juttu jalostuu aina vähän kerrallaan. Ehkä se saavuttaa vielä jossain vaiheessa päätepisteensä.

Tärkein syy nykyisen x39 kaliiperin rk-kaluston käyttöön on aseiden ja ampumatarvikkeiden olemassaolo. Aseet tulevat olemaan käytössä hamaan a-tarvikevarastojen vanhenemiseen asti, jolloin uuden a-tarvikkeen hankintatarpeen ohella myös kysymys kaliiperin ja siten luonnollisesti myös uuden asejärjestelmän valinnasta ajankohtaistuu. Jos nyt haluttaisiin pelkän intohimon perusteella vaihtaa ase ja kaliiperi, jouduttaisiin samalla tekemään mittava investointi myös ampumatarvikkeisiin, jonka lopputulemana suuri määrä vähiä rahoja sidottaisiin hankkeeseen, mutta siitä huolimatta uusi ase ei olisi merkittävästi, jos lainkaan nykyistä parempi. Täten investoinnin hyötysuhde jäisi niin pieneksi, ettei siinä olisi mitään järkeä.

Asetekniikan kehityksessä ei ole vuosikymmeniin tapahtunut mitään niin mullistavaa, että nykyinen kalusto menettäisi aivan lähitulevaisuudessa operatiivisen ajanmukaisuutensa.

Kannattaa mieluummin hankkia jotain mitä ei ole lainkaan kuin alkaa hifistellä kiväärien kanssa. Nykyään on armollisempaa kun monessa hommassa tukeudutaan ohjuksiin joiden elinkaaressa on selkeä ja iankaikkisuuden tasolla myös suhteellisen nopea loppu. Ei tartte niin usein käpistellä isoisän aikaisia aseita :D
 
Asiaan kun en aivan mahdottomasti ole paneutunut niin mikä olisi meille paras kaliiperi? Vissiin argumentti suosia x39 on se, että se ei menetä vakauttaan ampuessa puskissa niin paljon kuin 5.56. Onko hypetetty 6.5 parempi siinä suhteessa. 6.5 on hyviä pitkälle matkalle, mutta meillä ametit kivääreillä on enintään pari sataa metriä ja kaupungeissa se mitataan kymmenissä keskimäärin. Varmaan puhuttu sata kertaa täällä, joten ohjatkaa oikealle sivulle.
6,5x39 on hyvä myös pitkällä matkalla, mutta sen suuenergiakin on suurempi kuin 7,62x39:llä tai 5,56x45:llä, ja se tosiaankin säilyttää nopeutensa paljon näitä paremmin sekä putoaa vähemmän. Se on lyhyeltäkin matkalta läpäisykykyisempi, kuin nuo kaksi muuta (poislukien homogeenisen teräksen läpäisy, jossa 5,56x45 on parempi pienemmän kaliiperinsa ansiosta).

6.5 Grendel on kuitenkin siitä huono, että sen hylsyt eivät ole juuri lainkaan kartiomaiset. Tämä vähentää luotettavuutta etenkin teräshylsyillä (kitka patruunapesän ja hylsyn välillä kasvaa), ja lisäksi lippaiden täytyy olla erittäin suoria (jopa suorempia kuin 5,56x45:llä), jotta ne syöttävät luotettavasti.
Sen sijaan venäläinen CIP-standardi 6,5x39 käyttää suoraan 7,62x39:n kartiomaista hylsyä vain supistettuna .264-kaliiperin luodille, jolloin se syöttää luotettavasti suoraan 7,62 AK-lippaista.
 
Steyr liittoutui Rheinmetallin kanssa tuottamaan korvikkeen G36lle

7B33CD65-BB10-468B-BE22-28AC364646DE-6557-000009D76A1B7DE5_tmp.jpg


The Steyr-Mannlicher bosses Ernst Reichmayr and Gerhard Unterganschnigg already have a newly developed AUG successor “Gewehr bei Fuß”. This time with a strong partner, namely the German Rheinmetall Group based in Düsseldorf. Mannlich and Rheinmetall will bring the new Sturmgewehr RS556 together on the market. The German partner can refer to a value-added share of 60 percent in the case of a possible federal redundancy, which greatly increases the chances of Steyr Mannlicher against the first round of 1994.

The new RS556 looks like a US-American weapon, but is the further development of the Steyr-Sturmgewehr 77. The barrel can only be replaced with a handle and without tools. Three run lengths are available. Depending on the length, the weapon can be used as a storm gun, machine gun or as a light machine gun. Due to a special surface coating, the rifle also works without gun oil, which is a big advantage especially for desert inserts. The former Sturmgewehr 77 also took over the gas pressure device and the rotary head closure.

The mounting rail corresponds to the NATO standard and can, as desired different optics and night vision devices and laser light modules record. It is also possible to mount a grenade with a caliber of 40 millimeters. There is no information about prices. The weapons of 1994 cost about 1,000 euros per piece.
http://www.thefirearmblog.com/blog/2016/12/30/styer-rheinmetall-rs556/
 
"the rifle also works without gun oil,"
Tuosta ja vaihtopiipusta olisi hyötyä täällä pakkasessakin.

Kyseessä on varmasti pätevä laite, mutta eikö kotimainen RK toimi ilman aseöljyä? Entä mitä suurta hyötyä vaihtopiipusta olisi pakkasen suhteen?

Useinmiten silloin kun ase on jumissa talviolosuhteissa, kyse on siitä että ase on täynnä lumisohjoa mikä on päässyt jäätymään, johon taas öljyttömyys ei liiemmin vaikuta....
 
Terve kaikille tasapuolisesti ja hyvät uudenvuodentoivotukset.

Uutena keskustelijana ja jäsenenä haluaisin lisätä oman ajatukseni tästä patruunakeskustelusta.

Omasta mielestäni kaikki käytössä olevat yleisimmät jalkaväen ampumatarvikkeet ovat "riittävän hyviä" suomalaiselle reserviläisille. Jos minulla olisi valta asiassa, valitsisin huoltovarmuussyistä sen patruunan joka olisi meidän (potentiaalisten) liittolaisten käytössä laajalti ennestään. Vahvana sotilaallisena länsiliittoutumisen kannattajana itselleni tämä olisi luonnostaan 5.56x45 Nato. Tästä syystä myös vieroksun ajatusta sellaisia ampumatarvikkeita tulevaisuuden palveluspatruunoiksi, jotka eivät olisi vielä uutuudestaan johtuen saavuttaneet vankkaa jalansijaa maailmalla vaan olisivat käyttöönottohetkellään vielä hivenen marginaalikaliperin asemassa.

Niistä tulkinnanvaraisesti pienistä eroista sitten patruunoiden kesken, niin itselleni 5.56x45mm vaikka SS109/M855:nä edustaa minun mielestäni monessa suhteessa hieman "parempaa" ampumatarviketta verrattuna kotomaiseen 7.62x39mm JVA3016:een. Ihan numeroiden valossa, kevyempää ampumatarviketta kantaa enemmän mukana kuten me kaikki tiedämme (kaksi täyttä 30 ptr AK:n peltilipasta painaa saman kun kolme 30 patruunan AR15:n alumiinilipasta lippaan painot huomioiden) ja sama logistiikkahyöty ulottuu kaikille huoltoportaan tasoille jos pakkausten tilavuuksiin ja painoihin ei tässä oteta kantaa.

Numeroiden valossa 5.56x45mm tarjoaa myös paperilla numeroiden valossa muutamia ulkoballistisia etuja. Laakeampi lentorata hivuttaa tehokasta kantomatkaa kauemmaksi ja vähentää koronoton merkitystä ainakin (yli)pitkillä matkoilla rynnäkkökiväärillä ammuttaessa. Lisäksi nopeampi luoti tarkoittaa lyhyempää lentoaikaa ja vähäisempää ennakonoton tarvetta. Se, saako tätä ulkoballistiikan etua mitenkään hyödynnettyä käytännössä ja käytännössä toteutuvilla ampumamatkoilla on sitten toinen asia.

Sitkeään 7.62x39 vs 5.56x45 "risumyyttiin" en ole koskaan oikein jaksanut uskoa, enkä usko ennenkun näen validia ja testattua dataa asiasta. Mutta sen sijaan 7.62x39mm saattaa tarjota ihan mielenkiintoisia mahdollisuuksia varsinkin rakenteiden läpäisyyn. Etenkin jos venäläiseen tyyliin luodin ytimen lyijy korvataan karkaistusta teräksestä tehdyllä keernalla, kuten he ovat tehneet ihan perusampumatarvikkeissaan 7.62x54R (57-N-323S), 5.45x39 (7N10) ja 7.62x39 (57-N-231) viimeistään 90-luvun alusta lähtien.
 
Kyseessä on varmasti pätevä laite, mutta eikö kotimainen RK toimi ilman aseöljyä? Entä mitä suurta hyötyä vaihtopiipusta olisi pakkasen suhteen?

Useinmiten silloin kun ase on jumissa talviolosuhteissa, kyse on siitä että ase on täynnä lumisohjoa mikä on päässyt jäätymään, johon taas öljyttömyys ei liiemmin vaikuta....
No juu, en tarkoittanut vaihtopiippua suhteessa pakkaseen. Huonosti kirjoitin. Ajattelin paremminkin tätä meidän varusmieskäyttöä ja laadultaan jos jonkinmoisia patruunoita. RK varmaankin toimii pakkasessa - omakohtaista syvällisempää tietoa ei minulla ole. Nyt varmaan voisi pohjoisen jääkäreiltä kysyä (-38). Yleinen käsitys toki on, että mitä vähemmän voideltu niin sen paremmin toimii kovilla pakkasilla ja jos em malli on tehty muutoinkin toimimaan ilman aseöljyä (joiltakin osin) niin luulisi tuon etuna olevan.

Palstan asesepät valistakoon.
 

Melkoinen ero! En olisi ihan noin suurta läpäisykyky eroa osannut kuvitella. Harmi etteivät tuohon olleet laittaneet mitä kutia käyttivät testissään.

Kyllähän tuo läpäisyero näkyy ja tuntuu niin Suomen metsissä kuin rakennetullakin alueella. Paljon on puhuttu siitä, että suorassa osumassa 5,56 on tappavampi tehdessään sisäistä vahinkoa kun 7,62 menee läpi... mutta kyllä sekin vihollisen pysäyttää vaikka vain reiän tekisin
 
No juu, en tarkoittanut vaihtopiippua suhteessa pakkaseen. Huonosti kirjoitin. Ajattelin paremminkin tätä meidän varusmieskäyttöä ja laadultaan jos jonkinmoisia patruunoita. RK varmaankin toimii pakkasessa - omakohtaista syvällisempää tietoa ei minulla ole. Nyt varmaan voisi pohjoisen jääkäreiltä kysyä (-38). Yleinen käsitys toki on, että mitä vähemmän voideltu niin sen paremmin toimii kovilla pakkasilla ja jos em malli on tehty muutoinkin toimimaan ilman aseöljyä (joiltakin osin) niin luulisi tuon etuna olevan.

Palstan asesepät valistakoon.

En ole aseseppä, mutta -42 C:ssä olen pitänyt rynkkyä yön ulkona Sarriojärvellä tammikuussa -94. Seuraavana päivänä noin -35 C:ssä niillä ammuttiin, ongelmia ei ollut. Aseet vedettiin öljyttömiksi ja kuiviksi ennen metsäkeikkaa kun tiedettiin että pakkasta tulee olemaan, mutta veikkaan että hyvin ne olisivat vähän öljyisinäkin pelanneet.

Muut aseet kuin AK ovat toinen asia - ainakin nyt pakkasilla jokainen jänisjahtiin menijä todennäköisesti ottaa (eurooppalaisesta tai amerikkalaisesta) puoliautomaattihaulikosta öljyt pois. Baikal kuulemma pelittää pakkasessakin oli öljyä tai ei, omaa kokemusta ei itäraudasta ole.
 
Oliko tuossa testissä mukana 7.62x51 vai 7.62x39? Jos oli ensimmäinen, niin eipä ole mikään yllätys tuo testin tulos.

Kommentteja kun lukee, niin näyttäisi olevan brasialialainen rynkky IMBEL IA2 ja tosiaan ampuu NATO 7,62x51, joten eipä tosiaan ihme... en tullut edes ajatelleeksi!
 
Tarkennuksena omaan aikaisempaan viestiini, että "risumyytillä" viittaan siihen usein kuultuun väitteeseen että 5.56mm luodeilla on huomattavasti suurempi taipumus ajautua lentoradaltaan sivuun niiden osuessa pieniin oksiin ja risuihin, kun taas 7.62x39mm luodeilla tätä ongelmaa ei merkittävässä määrin ilmenisi.
 
Jos noin, ei testillä ole merkitystä Suomalaisen rynkyn ystäville.

Juu ei. Ehkä lähemmin antaa vertailukykyä PKM:lle.

Mitä muita videoita katsoin, niin samansuuntainen ero on x39:lle, mutta ei läheskään noin suuri.

Tässä esimerkkipätkä, jos kiinnostaa. Ammutaan auton ovien läpi ja auton takana puulevyt. Kannattaa tuon minkin perseen takia vilasta kuitenkin, vaikkei niin muuten aihe kiinnostaisikaan :D

 
Tässä näkyy kohdassa 19:45 selvä ero 7,62x39:n eduksi ainakin tiilen ja puun läpäisyssä. Muutenhan videossa ollaan niin hakoteillä kuin voi, mutta tuo läpäisytestaus nyt ainakin on ihan kokeellisesti todistettu.

Yleinen käsitys toki on, että mitä vähemmän voideltu niin sen paremmin toimii kovilla pakkasilla
Sodankylässä ja Utissa voidellaan rynkyt kovilla pakkasilla valopetrolilla, se estää metallipintojen jäätymisen yhteen kondenssiveden vaikutuksesta.
Normaalisti vettähän kondensoituu kylmän aseen metallipinnoille, kun esim. kylmästä tullaan sisään lämpimään telttaan, ja jos se ei ehdi haihtua, ulos mennessä metallipinnat voivat jäätyä toisiinsa kiinni.
Myös norjalaisten olen kuullut tekevän näin aseilleen kovemmilla pakkasilla.
 
Historian kätköistä. :)

VI Armeijakunnan Esikunta
Tykistökomentaja
Ohje Nro 2/Tväl.tsto/41

Ven. Puoliautomaattikivääri m/40

"Pakkassäällä kivääri ei toimi, jos sen osien voiteluun on käytetään jähmeitä rasvoja. Paras voiteluaine talvella on värttinä- (tai ohuen kone-) öljyn ja paloöljyn seos."

Yli 30 asteen pakkasessa 1/3 värttinäöljyä ja 2/3 paloöljyä.

"... Unohtamatta, että kokonaan öljyämätön ase toimii paremmin, mutta kuluu nopeammin kun virheellisesti öljytty"

IMG_20170106_095946.jpg




Onneksi on voiteluaineet kehittyneet reippaasti jälkeen toisen suuren kapinan. Tavallisen automaattiaskiöljynkin jähmepisteet lienevät jossain -50C hujakoilla.
 
Sodankylässä ja Utissa voidellaan rynkyt kovilla pakkasilla valopetrolilla, se estää metallipintojen jäätymisen yhteen kondenssiveden vaikutuksesta.
Normaalisti vettähän kondensoituu kylmän aseen metallipinnoille, kun esim. kylmästä tullaan sisään lämpimään telttaan, ja jos se ei ehdi haihtua, ulos mennessä metallipinnat voivat jäätyä toisiinsa kiinni.
Myös norjalaisten olen kuullut tekevän näin aseilleen kovemmilla pakkasilla.

No niin, valopetroliahan se oli mitä itsekin junnuna ampumakisoissa käytettiin ilmakiväärissäkin. Nyt kun mainitsit niin muistan aineen hajun vaikka se olikin aseliikkeen valmis seos. :)
 
Back
Top