Brittisotilaat testasivat Santahaminassa suomalaisten varusmiesten 7.62 RK:ta ja tarkka-ampujien TRG-42-kivääriä
Julkaistu: 5.6. 15:24
Santahaminan varuskunnassa Helsingissä on harjoitellut alkuviikolla yli 100 brittiläistä jalkaväkisotilasta. Harvinainen joukko tutustui myös suomalaisten taistelijoiden perusvarusteisiin.
- Katso yllä olevalta videolta, miten britit harjoittelivat Santahaminassa asutuskeskustaistelua.
Suomeen saapunut reilun sadan miehen brittikomppania Old Dozen on toistaiseksi ollut sijoitettuna Santahaminaan, jossa he ovat harjoitelleet yhdessä Kaartin jääkärirykmentin varusmiesten kanssa. Komppania osallistuu Sapeli 19 -harjoitukseen Etelä-Suomen alueella. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun brittiläisiä jalkaväkijoukkoja harjoittelee Suomessa.
Brittijoukot saapuivat harjoitukseen Suomeen
Molemmin puolin joukot ovat hioneet omaa toimintaansa ja antaneet esittelyjä aseista ja kalustosta, sekä tekniikoista ja taktiikoista. Osittain näyttääkseen osaamistaan, osittain oppiakseen toisiltaan, mutta kaikkein tärkeimpänä hioakseen yhteistoimintaansa.
Peruslähtökohdat ja toimintamallit ovat molemmilla samankaltaiset. Yksi selvä ero on kuitenkin se, että brittien toiminta perustuu taistelijaparien käyttöön, kun suomalainen perusyksikkö on kolmen taistelijan asetelma.
Britit käyttävät harjoituksessa suomalaista helikopteria. (KUVA: JUHA SÄRESTÖNIEMI)
Molemmin puolin arvostusta riittää ja kehuja on jaettu. Suomalaiset varusmiehet sanovat hieman jännittävänsä esityksiä brittiläisille ammattisotilaille, mutta vastapuolen kommenttien perusteella jännittämiseen ei ole tarvetta: heidän mukaansa varusmiehet osaavat tehtävänsä hyvin.
Brittisotilaat ovat vaikuttuneita suomalaisesta asevelvollisuusjärjestelmästä ja osa heistä pohti ääneen voisiko sellainen sopia myös Britanniaan. Positiivisin kommentein ajatusta täydensi heidän oma maanmiehensä korpraali Kristian Owen Kaartin jääkärirykmentistä, joka on tullut suorittamaan asevelvollisuutensa Suomessa.
Kristian Owen (keskellä) suorittaa asepalvelusta Santahaminassa. Vasemmalla puolella on sotamies Glyn Spalding ja oikealla puolella sotamies Karl Murrel. He kuuluvat brittijoukkoihin.
Äitinsä puolelta suomalainen Kristian asuu vakituisesti Englannissa, vain viiden minuutin matkan päässä Royan Anglian -rykmentin varuskunnasta.
KALUSTOESITTELYN yhtenä kiinnostavimpana osa-alueena on ollut brittien perusaseistuksen esittely. Näistä tärkein ja henkilökohtaisin on suomalaisten RK:ta vastaava L85A2, joka on uudistettu version SA80 Bullpup -mallin perusrungosta. Ase on toimintaperiaatteensa vuoksi paljon RK:ta lyhyempi ja käyttää pienempää ja kevyempää 5.56 x 45mm patruunaa.
(KUVA: JUHA SÄRESTÖNIEMI)
Tällainen ase on käytännössä jokaisella taistelijalla, mutta hieman erilaisilla tähtäinlaitteilla. Brittijoukkueella on käytössä perinteisiä optisia tähtäimiä, pimeätähtäimiä ja lämpötähtäimiä.
Tulivoimaa brittijoukkueeseen tuo kevyttä konekivääriä L7A2 (versio belgialaisesta 7.62 FN MAG -konekivääristä) kantava taistelija, jonka sanotaan muodostavan 80 prosenttia joukkueen tulivoimasta.
(KUVA: JUHA SÄRESTÖNIEMI)
Lisäksi briteillä on mukana tarkka-ampujajoukkue, jonka aseistuksena on L115A3-tarkkuuskiväärit.
(KUVA: JUHA SÄRESTÖNIEMI)
Britit pääsivät testaamaan myös suomalaisten aseita Santahaminan ampumaradalla. Testattavina olivat uudistettu versio 7.62 RK:sta ja tarkka-ampujien käyttämä Sako TRG-42. Henkilökohtaisen aseen osalta tottumus taitaa olla toinen luonto, sillä britit pitivät omaa rynnäkkökivääriään suomalaista parempana, vaikka suomalainen on tarkempi ase.
Tarkka-ampujakivääri taas keräsi kehuja brittiläisiltä tarkka-ampujilta. He harmittelivat, etteivät saaneet ampua aseella kuin muutaman laukauksen.
Brittien osalta Sapeli 19 -harjoitus jatkuu seuraavaksi maastoon jalkautumisella ja taisteluharjoituksilla.