Tuomas Kaarkoski
Vuosien työ ja useiden satojen tuhansien eurojen hanke alkaa olla viimein maalissa. Näillä näkymin MPK saa omat kiväärinsä koulutuskäyttöön vielä tämän kesän aikana. MPK-kivääri -nimeä tottelevien aseiden tarkkaa lukumäärää MPK:n toiminnanjohtaja Pertti Laatikainen ei halua sanoa. Hänen mukaansa kivääreitä on siinä määrin riittävästi, että niitä saadaan jokaisen piirin käyttöön ja koulutus mielekkäälle tasolle. Ampumakoulutukselle omat kiväärit antavat Laatikaisen mukaan reilusti lisää nostetta. Laatikaisen mukaan aiemmin MPK:lla on käytössä ollut käytännössä henkilöiden omia aseita ja reserviläisjärjestöjen aseita.
– Meidän tehtävä on parantaa yksittäisen sotilaan valmiuksia. Yksittäisen taistelijan suorituskyvyn kannalta on kaksi olennaista seikkaa. Fyysinen kunto ja sen lisäksi ampumataito. Näillä uusilla kivääreillä ampumataitoa pystytään kehittämään ja ylläpitämään aiempaa paremmin, Laatikainen linjaa.
Laatikaisen mukaan on myös turvallisuuden kannalta hyvä asia, että nyt koulutus annetaan kaikissa piireissä samalla MPK-kiväärillä.
– Tämä helpottaa järjestelyitä ja se on myös koulutuksen turvallisuuden kannalta merkittävä asia.
Jos asiat menevät suunnitellusti, uusilla kivääreillä päästään ampumaan tämän kesän aikana.
– Poliisihallitus tarkistaa jokaisen aseen, että täyttävät niille asetetut vaatimukset. Nämä ovat itselataavia kertatuliaseita ja meille on luvattu, että kesän aikana kaikki saadaan tarkistettua ja toimitettua piireille. Sen jälkeen on enää koeammunnat ja sitten aseet ovat valmiita koulutuskäyttöön.
MPK-kivääriksi valikoitu eteläkorealaisen Dasan Machineriesin valmistama kivääri, joka muistuttaa hyvin paljon Puolustusvoimien käytössä olevia rynnäkkökivääreitä. Ulkopuolisella säätiörahoituksella ostetut MPK-kiväärit ovat hieman Puolustusvoimien verrokkeja kevyempiä, mutta jos osaa käyttää intistä tuttua RK:ta, osaa myös ampua MPK:n kivääreillä.
Esimerkiksi takatähtäimet ovat varta vasten tilattu samanlaisiksi MPK-kivääreihin kuin Puolustusvoimien käytössä olevissa rynnäkkökivääreissä. Kaliiperikin on sama kuin tutussa rynkyssä.
– Tämä on hyvin samankaltainen ase kuin Puolustusvoimien rynnäkkökivääri. Tämä on reserviläisen helppo ottaa käyttöön juuri tämän takia. Yksi valintakriteeri oli nimenomaan, että ase on AK- eikä AR-pohjainen. Se oli lähtökohta hankinnalle, Laatikainen taustoittaa.
Miksi valinta sitten kohdistui Etelä-Koreassa valmistettuihin aseisiin, eikä esimeriksi suomalaisiin?
– Tämähän oli julkinen kilpailutus, joka tapahtui MPK:n hallituksen asettamilla kriteereillä. Kriteereihin pohjaten tämä oli paras valinta. Kotimaiset valmistajat eivät jättäneet tarjouksia. Hinta-laatusuhdehan tässä oli yksi tärkeimmistä lähtökohdista. Lisäksi taustalla oli lain velvoitteet, jonka mukaan aseen piti olla toiminnallisesti samankaltainen Puolustusvoimissa käytössä olevan aseen kanssa, Laatikainen kertoo.
Laatikainen sanoo olevansa kiitollinen kaikille vapaaehtoisille reserviläisille, jotka olivat kilpailutuksen aikana muun muassa koeampumassa eri vaihtoehdoilla.
–Kriteeristössä oli suuri paino käytettävyydellä. Vuosi sitten koeammunnat suoritettiin Hälvälässä ja tässä on paljon saatu hyödynnettyä vapaaehtoisten ammattitaitoa.
MPK-kivääri
Valmistaja Dasan Machineries Etelä-Korea
Kaliiperi 7.62 x 39 (lähtönopeus 720 m/s)
Paino 3,1 kg (ilman lipasta)
Paino 3,4 kg (lippaalla)
Pituus 895 mm (aseessa on teleskooppitaittoperä)
Optio varustekiskolle, johon voi kiinnittää lisävarusteita, kuten punapistetähtäimen tai valaisimen.