Kun valtiolliset toimijat puhuvat uusista aseista, niitä nimitetään järjestelmiksi. Suunnittelun lähtökohtana toimii kuulemma patruuna, jolla saadaan järjestelmältä vaadittu vaikutus. Eli sinänsä keskustelu on oikeassa linjassa tähän hetkeen sidottuna, kun käsitellään eri kaliipereja ja patruunoita ja niiden ominaisuuksia.
Tldr;
K22 tulee olemaan 7.62x51/NATO, mutta uutta kivääriä joka korvannee RK:n aletaan vasta suunnitella patruunasta lähtien. Millä tavalla toimintaympäristö, suojauksen taso ja taistelutekniikka ovat muuttuneet, miten tämä vaikuttaa mitä patruunalta vaaditaan, millä saadaan perusoloissa tarvittava vaikutus ja läpäisy.
Suurvalta-armeijalla on mahdollisuuksia rahoittaa uusien patruunoiden kehitystä, pienet toimijat joutuvat valitsemaan saatavilla olevista vaihtoehdoista omaan ympäristöönsä parhaaksi katsomansa vaihtoehdon. Suomessa tämä on kerrottu tehtävän plussia ja miinuksia ynnäämällä. Viimeksi RK62-modernisoinnissa 7.62x39 arvioitiin edelleen tehokkaaksi ja täkäläiseen maastoon sopivaksi, lisäksi kalustoa on riittävästi olemassa ja koulutettu koko reserville.
Uutta RK:n korvaajaa voisi alkaa spekuloimaan muuttuneiden vaatimusten kautta, 2030-luvun taistelukentän kuvalla, tekniikalla ja kustannuksin. Asejärjestelmä olisi onnistuessaan käytössä ainakin yhden reservin sukupolven, joten katsetta pitäisi ulottaa aika paljon pidemmälle, jonnekin 2050 saakka.
/Tldr;
Tällä hetkellä jo kentällä muuttuneet asiat patruunan näkökulmasta sisältää mm. perustaistelijan suojavarusteet, taajama taistelukenttänä, liikkuva taistelu, henkilökohtaisen varustuksen paino, ampumaetäisyyksien merkittävä vaihtelu, ...
Plus tulevaisuuden vaatimuksia? ... saa jatkaa.